GENEL - 05 Mart 2021 Cuma 19:21

SAÜ’de ‘Din Dili ve Kürsü Adabı’ konuşuldu

A
A
A
SAÜ’de ‘Din Dili ve Kürsü Adabı’ konuşuldu

Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi tarafından online olarak gerçekleştirilen ‘Din Dili ve Kürsü Adabı’ konulu konferansta emekli İstanbul Vaizesi Fatma Bayram konuk oldu.

Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi tarafından online olarak gerçekleştirilen ‘Din Dili ve Kürsü Adabı’ konulu konferansta emekli İstanbul Vaizesi Fatma Bayram konuk oldu. Gerçekleşen konferansta Bayram, kullanılan dilin anlaşılmayı ne kadar etkilediği gibi konularda bilgiler verdi.


Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi tarafından ‘Din Dili ve Kürsü Adabı’ konulu bir konferans gerçekleştirildi. Pandemi dolayısıyla online olarak gerçekleştirilen konferansın moderatörlüğünü İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Hülya Terzioğlu yaptı. Terzioğlu, konuşmasında yaşadığımız çağda iletişimin daha da önemli hale geldiğini söyleyerek konunun önemine dikkat çekti. Vaize Fatma Bayram, ise konuşması boyunca insanlara anlatırken nasıl bir retoriğin olması gerektiği, kavramları yansıtırken nelere dikkat edilmesi gerektiği, dini anlatırken nelerle karşılaşıldığı, hedef kitleye göre nasıl dil tutturulması gerektiği, kullanılan dilin anlaşılmayı ne kadar etkilediği gibi konularda bilgiler verdi.



Sizi dinlemeyi seçen insanlar kesinlikle saygıyı hak ediyorlar


Konuşmasının başında vaizlik mesleği ve toplumdaki rolü hakkında bilgi veren vaize Fatma Bayram, “Bu insanların tamamına gerçek bir saygı duymanız gerekiyor. Ben hem din dili oluşturmada hem de insanlarla iletişim kurmada birinci şartın bu olduğunu düşünüyorum. Sizi dinlemek için bir yola girip bir saatlik, yarım saatlik bir yoldan gelen, evini işini her şeyini ayarlayan, sizi dinlemeyi seçen ve oraya gelen insanlar kesinlikle saygıyı hak ediyorlar. Yaptığımız işe kıymet vermek, değer vermek, kibir anlamında değil, kendini fazla önemsemek anlamında değil çünkü o da öbür uç olur. Çünkü bir şey haddini aştığında zıddına inkılap eder demişler. Ama yaptığımız işin öneminin bilincinde olduğumuzda muhataba da bir değer veriyoruz. En ciddi konuyu bile en spekülatif, tartışmalı konuları bile halka anlatabilirsiniz. Bir şartla; güzel örnekler bulacaksınız. Onların hayatında olan örnekler bulacaksınız. Duruşunuzla, giyiminizle, konuşmanızla farklı olmanız gerekiyor yani mahalleden bir teyzeye dönüşmemeniz gerekiyor. Kahvedeki bir amca gibi olmamanız gerekiyor. Sözlerinizin bir ağırlığı olması için şahsınızın bir ağırlığı olması gerekiyor. Bu dengeyi çok iyi korumak gerekiyor. Dil de bu böyle, beni kendilerine yakın bulsunlar diye onlarla aynileştiğinizde onları bir yerden alıp bir yere götüremiyorsunuz. Siz onlara dönüşmüş oluyorsunuz. Peki böyle olmasın, benim bir farkım bir ağırlığım olsun deyip çok akademik, çok üst bir dil kullanırsanız o zaman da hiçbir şey anlamamış oluyorlar” dedi.



Hiçbir peygamberden insanları ikna etmesi istenmiyor, tebliğ etmesi isteniyor


Mutlaka onay almak için konuşmamak gerektiğini, bunun anlatılan şeylerden taviz vermeye ve dinde seçki yaparak konuşmaya götürdüğünü kaydeden Bayram. “Hiçbir peygamberden insanları ikna etmesi istenmiyor, tebliğ etmesi isteniyor. Vahyi sunabilmemiz için ibadet boyutumuzun, takva boyutumuzun, Allah korkusu boyutumuzun olması gerekiyor. Sizde ilim arayan ilim bulmalı, samimiyet arayan samimiyet bulmalı, takva arayan takva bulmalı, ne arıyorsa insanlar” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Denizli Denizli Büyükşehrin iftar sofrası Akvadi’ye kuruldu Denizli Büyükşehir Belediyesinin ramazan ayı boyunca farklı mahallelerde vatandaşları aynı sofrada buluşturduğu iftar sofrası Akvadi’de kuruldu. Tüm hemşehrilerinin ramazanını tebrik eden Başkan Zolan, “Biz bugüne kadar Denizli’mize sadece ve sadece hizmet ettik” dedi. Denizli Büyükşehir Belediyesinin ramazan ayında her gün farklı bir mahallede düzenlediği iftar sofrası Aktepe Mahallesi’nde bulunan Akvadi ile devam etti. Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği iftara Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, Cumhur İttifakı’nın AK Partili Pamukkale Belediye Başkan Adayı Halil Pekdemir, mahalle muhtarları ve binlerce mahalle sakini katıldı. İftar öncesi alana gelerek vatandaşların ramazanlarını tebrik eden Başkan Zolan ezanın okunmasıyla hep birlikte dua edip oruçlarını açtı. İftarın ardından vatandaşlara seslenen Başkan Zolan, “Ramazan ayımız hepimize mübarek olsun. Yaptığımız dualar, ibadetler ve hayırları Allah’ım kabul etsin inşallah. 11 ayın sultanı ramazan ayımızın sonlarına yaklaşıyoruz. Allah’ım hepimizi Kadir Gecesi’ne kavuştursun ve Ramazan Bayramımızı birlikte kutlamayı bizlere nasip etsin” diye konuştu. “Her şeyin hayırlısını dua ediyoruz” Denizli’de hizmet destanları yazamaya devam ettiklerini kaydeden Başkan Zolan, şöyle konutu: “İnşallah sizlerin taleplerini en üst seviyede karşılamak noktasında gayret ediyoruz. Bu bölge Denizli’mizin en güzel yerlerinden birisi haline geldi. Parklarıyla, altyapısıyla, üstyapısıyla sizlere yakışır hale geldi. Allah’ım kaza bela vermeden çocuklarınızla, sevdiklerinizle birlikte burada sağlıklı, hayırlı bir ömür sürün. Biz bugüne kadar Denizli’mize sadece ve sadece hizmet ettik. İnşallah bundan sonra da Allah nasip ederse, siz de uygun görürseniz hizmet etmeye devam edeceğiz. Her şeyin hayırlısını dua ediyoruz. Allah’ım hayırlısını verecektir.”