YEREL HABERLER - 18 Ekim 2016 Salı 17:14

ODTÜ’lü şehir plancı adayları Samsun TSO’da

A
A
A
ODTÜ’lü şehir plancı adayları Samsun TSO’da

Çalışma alanı olarak Samsun’u seçen Orta Doğu Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü 4. Sınıf öğrencileri Samsun TSO Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu’nu ziyaret etti.
Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, çalışma alanı olarak seçtikleri Samsun’a gelen Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Mimarlık Fakültesi Şehir ve Planlama Bölümü 4. Sınıf öğrencilerini kabul etti. Davut Altan Meclis Toplantı Salonu’nda gerçekleşen buluşmada Başkan Murzioğlu, Samsun’un ekonomik yapısı hakkında öğrencileri bilgilendirdi.
“Ülkemiz sizlerin ellerinde şekil alacak”
ODTÜ Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Başkanı Prof. Dr. Çağatay Keskinok ve Samsun TSO Yönetim Kurulu üyelerinin de bulunduğu ziyarette konuşan Başkan Salih Zeki Murzioğlu, “Karadeniz Bölgesi’nin en büyük kenti olan şehrimiz ayrıca, coğrafi konumuyla önemli bir noktadadır. Türkiye’de sadece dört ile nasip olan hava, kara, deniz ve demiryolu ulaşım hatlarıyla Samsun bir lojistik kent konumunda. Türkiye’nin ilk lojistik organize sanayi bölgesi de ilimize kurulmaktadır. Samsun ayrıca, Bafra ve Çarşamba Ovalarıyla Türkiye’nin önemli tarım şehirlerinden biri. Yedi binlik tarihi bir geçmişe sahip Samsunumuz her şeyiyle Türkiye’nin en güzel, yaşanılabilir illerinden birisidir. Sizleri ilimizde görmekten büyük mutluluk duyduk. Şehirleşmede şehir plancılarının önemli rolü var. Geleceğin şehir plancıları olarak şehirlerimiz sizlerin ellerinde şekil alacak. Ülkemizi sizler geleceğe taşıyacaksınız. Sizlere güvenimiz sonsuz. Hepinize gerek üniversite hayatınızda gerekse gelecekte şimdiden başarılar diliyorum” dedi.
Bir yıl boyunca Samsun’u inceleyecekler
Samsun’a gerçekleştirdikleri ziyaret hakkında bilgi veren ODTÜ Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Başkanı Prof. Dr. Çağatay Keskinok ise, “Şehir ve Bölge Planlama Bölümümüzün dördüncü sınıf planlama stüdyosunda 2016-2017 ders yılında çalışma alanı olarak Orta Karadeniz Bölgesi ve Samsun seçilmiştir. Bu seçimimizde, Samsun ilimizin ülkemizin tarım, sanayi ve turizm sektör gelişiminde ve bölge stratejilerinde taşıdığı önem, kıyı değerleri, tarihsel birikiminin varlığı ile kültürel zenginliği belirleyici olmuştur. İki döneme yayılacak olan çalışmalarımızda, birinci dönemde bölge ve il ölçeğinde üst ölçekli planlama çalışmaları gerçekleştirilecek, ikinci dönemde ise geliştirilen senaryoların doğrultusunda Samsun kentinin mahallelerine ve konularına ilişkin alt ölçekli planlama projelerine yönelinecektir. Ayrıca kamu kurum kuruluşlar ile sivil toplum örgütleri ziyaret edilerek, arazi kullanım tespitleri, anket ve görüşmeler, fotoğraflama, tarihsel yapı ve konut dokusu incelemeleri de yapılacaktır” diye konuştu.
Konuşmaların ardından Başkan Murzioğlu, öğrencilerin sorularını cevaplandırdı. Ziyaret sonunda ise Başkan Murzioğlu, günün anısına Prof. Dr. Keskinok’a Atatürk heykeli hediye etti.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adıyaman Kuyulu köyünde Çocuk ve Kadın Destek Merkezi kuruldu Adıyaman’ın Kuyulu köyünde kurulan Çocuk ve Kadın Destek Merkezinin açılışı yapıldı. Adıyaman Merkeze bağlı Kuyulu (Turuş) Köyünde, Turuş Köyü Kalkındırma ve Dayanışma Derneği tarafından Çocuk ve Kadın Destek Merkezi kuruldu. Çocuk ve Kadın Destek Merkezi açılış törenine Dernek Başkanı Salih Yıldırım ve köy halkı katıldı. Merkezin hayırlara vesile olmasını dileyerek konuşmalarda bulunan Dernek Başkanı Yıldırım, “Bugün 10 aydır yürüttüğümüz bir çalışmanın ilk aşamasını bitirdik. Köyümüzde kurduğumuz Çocuk ve Kadın Destek Merkezinin açılışını yapıyoruz. Büyük bir emek ve uğraş ile açtığımız destek merkezi köydeki çocukların eğitimine, sosyal ve bilimsel becerisine çok güzel şeyler katacaktır. Özellikle soğuk kış günlerinde ders çalışma ortamı bulamayan çocuklar gidip ders çalışabilecek, kitap okuyabilecekler, sınavlara hazırlanabilecekler. Zamanlarının büyük bir kısmını burada çok güzel değerlendirecekler. Yapılacak atölye çalışmaları ile çocukların becerileri gelişecek ufukları açılacak. Kadınların kendilerine ait bir ortamı oldu. Düşünsenize bir köyde kahvehane yok, erkeklere ait bir mekan yok, ama kadınlara ait bir mekan var. Kadınlar bir araya gelmek istedikleri zaman mekanlarını açıp bir araya gelip konuşabilecekler. Kadınların sorunlarını dinleyecek, sorunlarına çözüm üretecek birileri gelecek. Sağlık, bilimsel, sosyal gelişimleri yönünde eğitimler yapılacak. Kişinin kendini değerli hissettirecek çalışmalar yapılacak. Üretebilmeleri, aile ekonomisine katkı verebilecek çalışmalar yapılacak. Ve bunlar bir köyde, kırsalda başarılıyor. Tabi ki de bu çalışma, bu gelişmeler bir günde olmadı. 10 aydır bu çalışmanın içindeyiz. İlkin bir fikirdi, bu fikir ulusal sınırlar içinde gelişti sonra da uluslararasına ulaştı. Fikrimiz olumlu cevaplar buldu. Adıyaman’ın bir köyünün ismi önce İstanbul’a sonra da İngiltere’ye ulaştı. Bize katkı veren, emek veren kişilere, kurumlara teşekkür ederiz. Köyümüze bölgemize hayırlı olsun” diye konuştu.