GENEL - 20 Ekim 2016 Perşembe 11:44

Araba sedyeyle çocuklar ameliyata güle oynaya gidiyor

A
A
A
Araba sedyeyle çocuklar ameliyata güle oynaya gidiyor

Samsun Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi’nde ameliyathane sedyesinin araba şekline dönüştürülmesi sayesinde çocuklar, ameliyata güle oynaya gidiyor.
Samsun Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Yöneticisi ve Başhekimi Uzm. Dr. Alaittin Domaç, Türkiye’deki diğer çocuk hastanelerine örnek olacak bir projeye imza attı. Başhekim Domaç, çocukların ameliyat korkusunun önüne geçebilmek için ameliyathane sedyesinin etrafına araba modeli kaplama yaptırdı ve bu sayede çocukların ameliyat korkusunu yenip güle oynaya ameliyata gitmelerini sağladı. Bugün ilk kez kullanıma başlanılan araba sedye ile kasık fıtığı ameliyatına gitmek için serviste ameliyat saatini bekleyen 5 yaşındaki Caner Öztürk’ün heyecanı ve sevinci, uygulamanın ne kadar doğru olduğunu gözler önüne serdi. Araba sedyeye binip ameliyathaneye gidene kadar hastane koridorunda "vın vın" ve "düdüt düdüt" diyerek sevinç içinde ameliyata giden Caner Öztürk, çok mutlu olduğunu söyledi.
Caner’in babası Ziyattin ile annesi Bedriye Öztürk, söz konusu uygulamanın diğer hastanelere de örnek olmasını isteyerek, "Caner ameliyat öncesi çok korkuyordu. Sedye arabayı görünce bütün korkusunu yendi. Bu uygulamadan dolayı Başhekim Alaittin Domaç’ı kutluyoruz" dediler.
Başhekim Uzm. Dr. Alaittin Domaç ise, "Hastane olarak böyle bir örnek projeyi uygulamak bizi mutlu etti. Çocuklar bizim geleceğimiz. Biz onların korkularını yenmek için hastanemizde çeşitli uygulamalar yapıyoruz. Bu da onlardan bir tanesi. Çocukları güle oynaya ameliyathaneye gönderiyoruz. Sonrasında taburcu olduklarında da onlara ’Cesur Çocuk’ sertifikası veriyoruz. Çocuklar mutlu olunca bizler de mutlu oluyoruz" diye konuştu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Çanakkale Çanakkale Devlet Hastanesinde ilk kez ‘Chiari Malformasyonu’ operasyonu yapıldı Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi’nde ilk kez ‘Chiari Malformasyonu’ operasyonu başarılı bir şekilde gerçekleştirildi. Yürüme bozukluğu, her iki elde ince hareket kusuru, kollarda uyuşma ve ensede ağrı şikayetleriyle Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi Beyin Cerrahi Polikliniğine başvuran 44 yaşındaki kadın hastaya yapılan muayene ve tetkikler sonrasında chiari sendorumu tespit edildi. Beyin Cerrahisi Uzmanları Op. Dr. Turgay Parsak, Op. Dr. Recep Özdek, Op. Dr. Ömer Serdar Akgül, Anestezi Uzmanı Uz. Dr. Esen Şimşek ve tecrübeli ekip desteği eşliğinde başarılı bir şekilde gerçekleştirilen ameliyat sonrası hasta sağlığına kavuştu. Halk arasında beyincik sarkması olarak bilinen hastalık hakkında açılama yapan Beyin Cerrahisi Uzmanları Op. Dr. Turgay Parsak ve Op. Dr. Recep Özdek, “Beyin cerrahi polikliniğine yürüme bozukluğu, her iki elde ince hareket kusuru, kollarda uyuşma ve ensede ağrı şikayetleri ile başvuran hastaya muayene sonrasında chiari sendorumu tanısı kondu. Hastalık halk arasında beyincik sarkması olarak bilinmektedir. Beyincikte sarkma ve boyun omurilik kısmında yaygın sıvı birikmesi de (siringomyeli) görülen hastaya kemik dekompresyonu ile birlikte beyin zarı açılarak hastanın kendi bacağından alınan yama ile duraplasti yapılarak işlem sonlandırıldı. Ameliyat sonrası bir gün yoğun bakımda kalan hastamız sonrasında servise alınarak şifa ile taburcu edildi. Bu tür özellikli ameliyatlar hastanemizde başarılı bir şekilde yapılmakta olup hastalarımızın dış merkezlere gitmesine artık gerek kalmamıştır” dediler. Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Hasan Keser ise kaliteli sağlık hizmeti sunabilmek için her türlü tıbbi cihaz ve donanımın mevcut olduğunu, alanında tecrübeli hekimlerin ve ekiplerin özverili çalışmaları ile her geçen gün hizmet kalitesini daha da arttırmayı hedeflediklerini ifade etti.
Elazığ Yağmur alt geçidi suyla doldurdu, sürücüler güçlük çekti Elazığ’da etkili olan dolu ve sağanak yağış, hayatı olumsuz etkiledi. Bir anda bastıran sağanak nedeniyle cadde ve sokakları su bastı. Su dolması üzerine bir alt geçit trafiğe kapatılırken, trafikte seyir halinde olan araç sürücüleri de zor anlar yaşadı. Meteoroloji 13. Bölge Müdürlüğünün uyarısını yaptığı şiddetli yağış ve fırtına Elazığ’da aralıklarla etkili oluyor. Bu çerçevede gün içerisinde başlayan gök gürültülü sağanak yağmur, daha sonra doluya dönüştü. Kent merkezinde etkili olan yağmurun ardından aniden bastıran şiddetli dolu, kentin birçok noktasında hayatı durma noktasına getirdi. Sağanak sonrası cadde ve sokakları su bastı, Atatürk Bulvarı alt geçit ise su dolması nedeniyle trafiğe kapatıldı. İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Şube Müdürlüğü ekiplerinin yönlendirmesiyle kontrollü trafik sağlanırken, seyir halinde olan sürücüler de zor anlar yaşadı. Arkadaşlarıyla birlikte sağanak yağışa yakalanan vatandaşlardan Ömür Alkan, "Aslında Meteoroloji uyarmıştı. Dün akşam haberlerde doğu bölgesinde yağışın beklendiğini söylüyordu. Ben de ona göre önlemimi aldım diyeceğim ama gördüğünüz gibi bayağı bir ıslandık. Şu anda zor şartlarda işe gitmeye çalışıyoruz" dedi. Öte yandan, Meteoroloji 13. Bölge Müdürlüğünden yapılan açıklamada, "2 Mayıs 2024 Perşembe günü sabah Elazığ çevresinde beklenen gök gürültülü sağanak yağışların öğle saatlerinden itibaren etkisini artırarak aralıklı ve yerel olarak kuvvetli olacağı tahmin edilmektedir. Ani sel, su baskını, yıldırım, heyelan, ulaşımda aksamalar, yerel dolu yağışı, kuvvetli rüzgar oluşması muhtemel risklere karşı tedbirli ve dikkatli olunması gerekmektedir" denildi.