YEREL HABERLER - 22 Aralık 2011 Perşembe 11:58

SAMSUN`DA KENTLİLİK BİLİNCİ ARAŞTIRMA PROJESİ

A
A
A
SAMSUN`DA KENTLİLİK BİLİNCİ ARAŞTIRMA PROJESİ

Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, Samsun’a gelen insanların, geldikleri bölgenin kültürünü yaşatma ve o kültürü egemen kılma anlayışı içerisinde yaşamlarını sürdürme gayreti içerisinde olduklarını belirterek, "Geleneklerimizi mutlaka bilmeliyiz ama yaşadığımız kentin ortaya koyduğu genel kuralları da mutlaka ortaya konmuş şekliyle sürdürmek için gayret etmeliyiz" dedi.
Metropol Kent Samsun’da Kentlilik Bilinci Araştırma Projesi Kapanış Toplantısı Ondokuz Mayıs Üniversitesi(OMÜ) Konukevi’nde yapıldı. Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) 2011 Doğrudan Faaliyet Desteği Programı kapsamında, Ondokuz Mayıs Üniversitesi tarafından yapılan, "Samsun’da Kentlilik Bilinci Araştırma Projesi"nin sonuçları kamuoyu ile paylaşıldı.
OMÜ Konukevi Toplantı Salonu’nda düzenlenen toplantıya; Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, Sahra Sıhhiye Okulu ve Eğitim Merkezi Kurmay Başkanı Kurmay Albay İbrahim Yıldırım, Rektör Prof. Dr. Hüseyin Akan, Vali Yardımcısı Haluk Şimşek, Samsun Emniyet Müdür Hulusi Çelik, Bafra Belediye Başkanı Zihni Şahin, Atakum Belediye Başkanı Metin Burma, İl Sağlık Müdürü Mustafa Kasapoğlu, Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Saffet Çalışkan, OKA Genel Sekreteri Mevlüt Özen, İl Özel İdaresi Genel Sekreter Yardımcısı Muzaffer Kayaoğlu, Rektör Yardımcıları YÖK Üyesi Prof. Dr. Sait Bilgiç, Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu, Prof. Dr. Hasan Gümüş, dekanlar, Top Fakültesi Başhekimi Prof. Dr. Mustafa Bekir Selçuk, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Kentleşme ve Çevre Sorunları Anabilim Dalı Başkanı ve Proje Yürütücüsü Yrd. Doç. Dr. Ahmet Mutlu, kamu kurum ve kuruluş temsilcileri, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.
500 KİŞİYLE ANKET YAPILDI
Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, Rektör Prof. Dr. Hüseyin Akan, OKA Genel Sekreteri Mevlüt Özen, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Kentleşme ve Çevre Sorunları Anabilim Dalı Başkanı ve Proje Yürütücüsü Yrd. Doç. Dr. Ahmet Mutlu toplantıda birer konuşma yaptılar.
Proje Yürütücüsü Yrd. Doç. Dr. Ahmet Mutlu konuşmasında, "Metropol Kent Samsun’da Kentlilik Bilinci Araştırma Projesi ile metropol bir kent olan Samsun’daki kentlilik bilinciyle ilgili durum tespit edilerek hem Samsun’da kentsel yaşam kalitesinin artırılmasına yönelik çalışmalara kaynak sağlanacak hem de TR83 ve Karadeniz Bölgesi’nde bulunan kentlerin benzer araştırmalarda faydalanabileceği veriler ortaya konacaktır. 3 ayda tamamlanan proje, Atakum, İlkadım, Canik ve Tekkeköy’de 500 kişiye anket uygulanarak gerçekleştirildi. Böylece kentsel ve bölgesel düzeyde kentlilik bilincinin gelişmesine katkı sağlanmış oldu. Araştırma, Samsun’da kentlilik bilincini geliştirecek faaliyetler için bir altlık niteliği taşımaktadır. Bu araştırma ile Samsun’da kentlilik bilincinin ne durumda olduğuna yönelik bilimsel analizler yapılarak, kentte kentlilik bilinciyle ilgili ne tür sorunlar olduğu ortaya konulmuştur" dedi.
OKA Genel Sekreteri Mevlüt Özen, OKA’nın son iki yıldır gerçekleştirdiği faaliyetlerden bahsederek, "Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı; TR83 Bölgesi’nde geçen Amasya, Çorum, Samsun ve Tokat illerinde bölgesel gelişme farklarının azaltılmasını ve bölge içerisinde sürdürülebilir gelişmeyi sağlamak amacıyla kurumlar arası iş birliği esas alan bir çalışma sistematiği içerisinde hizmet etmektedir" diye konuştu.
ÜSİGEM KURULACAK
Rektör Prof. Dr. Hüseyin Akan yaptığı konuşmada, "Rakamları ne kadar düşük görünse de; Samsun’un kentleşme anlamında Türkiye’nin önde gelen şehirleri arasında yer aldığını düşünüyorum. Samsun, özellikle tarihsel süreci ve vurgulanan kozmopolit yapısıyla öne çıkmaktadır. Üniversitenin şehirle ilişki kurması arzulanan bir husustur. Üniversitelerde var olduğu düşünülen bir potansiyel güç var. Bunları bir araya getirmek Türkiye’nin en önemli meselesidir. Üniversite’nin sivil toplum kuruluşları ve kamu kuruluşlarıyla hatta iş dünyasıyla ilişkileri gerçekleşiyor ama hala üniversite sanayi iş birliği konusunda açığımız var. Biz yakın zamanda ÜSİGEM kısa adıyla; ’Üniversite Sanayi İş Birliğini Geliştirme Merkezi’ni kuracağız. Yapacağımız ilk etkinlik ise çok sektörel alanlarla ilgili işadamları ile ilgili öğrenciyi buluşturmak ve ortaya ortak bir proje çıkarmak olacaktır. Bu projeye destek veren OKA’ya ve Samsun Valiliği’ne çok teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.
NÜFUS ARTIŞ HIZI DÜŞÜK
Vali Hüseyin Aksoy ise kentlilik bilinci konusunda üniversitenin Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı 2011 Doğrudan Faaliyet Desteği Programı kapsamında sunmuş olduğu projenin, Valilik desteğiyle Atakum Belediyesi’nin katkılarıyla gerçekleştirilmiş güzel bir çalışma olduğunu vurguladı. Özellikle Türkiye’de 70’li yıllardan sonra kentlerde hızlı bir büyüme ve kentleşme olduğunu belirten Aksoy, şöyle konuştu: "Bu kentleşme süreci içerisinde yaşadığımız kent Samsun da bu anlamda nüfusunu hızla büyüten ve hızla gelişen kentlerimizden birisidir. Fakat bugün bulunduğumuz noktaya baktığımızda, Samsun’un hızlı kentleşme ve nüfus artışı boyutuyla eski hızında olmadığını ve Türkiye’nin genel ortalamasının altında kaldığını görüyoruz. İstatistik rakamlarına, 2010 verilerine baktığımızda, Türkiye’de nüfus artış hızı yaklaşık binde 15 iken, Samsun’da nüfus artış hızı binde 2’dir. Özellikle kentsel yaşam itibariyle de baktığımızda Samsun’da yaklaşık kentte yaşayan insan sayımız nüfusun yüzde 64’ünü oluşturmaktadır. Türkiye’ de bu oran yüzde 75 civarındadır. Türkiye’ye göre baktığımızda yaklaşık olarak Samsun’un yüzde 11’i civarı daha kırsal kesimde yaşamaktadır. Bu boyutuyla da baktığımızda Samsun’un kırsalından kente göç olgusu diğer kentlere göre daha yavaş seyretmektedir. Ve Samsun kırsalında yaşayan belli bir nüfusumuzun var olduğunu özellikle ifade edebiliriz. Kente gelen insanlar kentte, geldikleri bölgenin kültürünü yaşatma ve o kültürü egemen kılma anlayışı içerisinde yaşamlarını sürdürme gayreti içerisindedirler. Geldiğimiz yeri inkar etme gibi bir anlayış içerisinde olmamız doğru değildir. Geleneklerimizi mutlaka bilmeliyiz. Geleneklerimizin ortaya koyduğu yaşam alışkanlıklarını belirli ölçüde yaşamaya devam etmeliyiz. Ama yaşadığımız kentin ortaya koyduğu genel kuralları da mutlaka ortaya konmuş şekliyle sürdürmek için gayret etmeliyiz. Kentin ortaya koyduğu olması gereken yaşam kurallarını ve standartlarını oraya gelen insanların da o kurallar çerçevesinde yaşamaya devam ederek sürdürmesinde büyük yarar vardır."
Bu projelerle birçok kurumun bir araya geldiğini ve bir proje etrafında çalıştığını, ortak çalışma kültürünün gelişmesine de katkı sağladığını dile getiren Vali Aksoy, sözlerini şöyle tamamladı: "Kurumların bir araya gelerek çalışma yapmasına fırsat veriyor. Ve bu da önümüzdeki dönemde bir araya gelmemizin, belirli sorunlar etrafında birleşerek onlara çözüm üretme anlamında bizde yeni bir anlayışın ortaya çıkmasında katkı sağlıyor. Bu projenin Samsun’da kentlilik bilincinin daha üst noktaya taşınmasına katkı sağlaması dileğiyle çalışmalarından dolayı emeği geçenlere teşekkür ederim."
Toplantı, OMÜ Konukevi’nde verilen kokteyle sona erdi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Manisa Turgutlu’da Yerel Tohum Takas ve Bahar Şenliği renkli görüntülere sahne oldu Turgutlu Belediyesi ve YAŞAMDER iş birliğiyle bu yıl 5. kez düzenlenen Yerel Tohum Takas ve Bahar Şenliği birbirinden güzel etkinliklerle gerçekleşti. Şenlikte; yüzlerce tohum, geleceğe taşınmak üzere el değiştirdi. Yerel tohumların gelecek kuşaklara aktarılmasının yanı sıra bu konuda farkındalık oluşturmak amacı ile çalışmalarını aralıksız sürdüren Turgutlu Belediyesi, YAŞAMDER ortaklığıyla düzenlediği Yerel Tohum Takas ve Bahar Şenliği bu yıl da büyük ilgi gördü. Irlamaz Dinlenme Alanı’nda düzenlenen Yerel Tohum Takas ve Bahar Şenliği’nde yerel tohum çeşitleri, alanı dolduran vatandaşlara ücretsiz dağıtıldı. Yerel Tohum Takas ve Bahar Şenliği’nde, tohum takasının yanı sıra çocuk dans gösterileri, konserler, çocuklar için yarışmalar ve skeçler gibi birçok farklı etkinlik vatandaşlar tarafından ilgiyle takip edildi. Şenliğe, Turgutlulular ve şehir dışından çok fazla katılımcı ilgi gösterdi. “Çocuklarımıza bırakabileceğimiz en değerli miras yerli tohumdur” Yerel Tohum Takas ve Bahar Şenliği’nde konuşma yapan Turgutlu Belediye Başkanı Çetin Akın, “Biz, dört bir yanında tarımsal faaliyet yapılan ülkemizin yine bereketli topraklarına sahip Gediz Havzası’na, muhteşem bir coğrafyaya sahibiz. Çok verimli topraklarımız, nehirlerimiz, göllerimiz var. Bizim bunlara ve tohumlarımıza artık sahip çıkmamız gerekiyor. Bizim çok bereketli, ürün çeşitliliği bol tarım arazilerimiz varken ve en önemlisi buradan ekonomik kazanç sağlamanın çabasında olan çalışkan çiftçimiz varken; bizler elimizi taşın altına koymalıyız. O açıdan yerel yönetimler olarak bizim hedefimiz tarım kenti Manisa’dan, zengin topraklara sahip Turgutlu’da yerel tohumların yok olmasının önüne geçmek. Çok geç olmadan çiftçiyi destekleyerek üretimi artırmamız gerek. Kendi ata tohumlarımızı yaşatarak gelecek nesillere sağlıklı gıdalar bırakmamız gerek. Çocuklarımıza bırakabileceğimiz en değerli miras yerli tohumdur. Bu hedef doğrultusunda temiz, lezzetli, besleyici tarım ürünleri üreterek çiftçimizin ve tüketicilerimizin refahını arttırmayı istiyoruz” dedi.
Osmaniye Osmaniye’de sağanak tarım arazilerine zarar verdi Osmaniye’nin Düziçi ilçesinde geçtiğimiz günlerde etkili olan aşırı yağış ve rüzgar, tarım arazilerinde ekili olan ürünlere zarar verdi. Osmaniye’de 3 gündür aralıklarla devam eden sağanak hayatı olumsuz etkiledi. Dün yaşanan yağışların ve rüzgarın ardından Düziçi ilçesinde bulanan buğday ve arpa ekili alan zarar gördü. Ziraat odasının ve İlçe Tarım Müdürlüğüne bağlı ekipler sahada hasar tespit çalışması yapmaya başladı. Bazı çiftçilerin TARSİM sigortası olması, sigorta eksperlerinin zararı tespit etmesi sonucunda umut ışığı oluştururken, sigortası olmayan çiftçilerin ise İlçe Tarım Müdürlüğüne bağlı ekiplerin Tarım ve Orman Bakanlığı’na sunduğu raporlar doğrultusunda buradan gelen cevabı bekleyecek. Osmaniye’nin deprem bölgesinde olduğunu TARSİM’i olmayan vatandaşlara devletimizin sahip çıkmasını istediğini söyleyen çiftçi Bilal Mülayim, "Son bir haftadır yoğun yağışlar ve rüzgarla birlikte buğday, arpa ve tahıl ürünlerimiz zarar gördü mağduriyetimiz bulunmaktadır. Bazı bölgelerimizde çoğunlukla ekinlerimiz yatmıştır 15 gün sonra hasat yapacaktık ama ürünlerimiz zarar gördü. İlçe tarım müdürlüğünden yetkileri çağırdık tarlalarımızı gezdiler inceleme yaptılar. TARSİM sigortası olmayan çiftçilerimize İlçe tarım Müdürlüğü ekipleri rapor tutup dosya hazırlayarak bunları sunacaklarını ellerinden gelen yardımı yapacaklarını söyledi. Bölgemiz diğer iller gibi deprem bölgesi olduğundan dolayı TARSİM’i olmayan çiftçilerimize devletimizin kucak açmasını elimizden tutmasını bekliyoruz" dedi. Ürünlerinin bu sene çok verimli olduğunu ama yağmur sonrası zarar gördüğünü söyleyen çiftçi Mehmet İşlek, "Hasat yapacaktık buğdaylarımız yağmur nedeniyle yattı zarar gördü. Zararımız büyük buğday kalmadı gibi bir şey yarısı zarar gördü. Buğdaylarımız çok güzeldi başağı da çok büyük ve verimliydi ama zarar gördü" dedi.