YEREL HABERLER - 22 Mart 2017 Çarşamba 14:09

400 aile hekimine eğitim

A
A
A
400 aile hekimine eğitim

Samsun Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından Türkiye’de ilk defa aile hekimlerine "temel yaşam desteği, çocuk-ergen-travma yaklaşımı, EKG okuma, defibrilatör kullanımı, kardiyoversiyon" konularıyla ilgili eğitim veriliyor.

Samsun Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından Türkiye’de ilk defa aile hekimlerine "temel yaşam desteği, çocuk-ergen-travma yaklaşımı, EKG okuma, defibrilatör kullanımı, kardiyoversiyon" konularıyla ilgili eğitim veriliyor.


Özel bir otelde gerçekleştirilen eğitim programı 3 hafta boyunca sürecek. Eğitim öncesinde konuşan Samsun Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu, “Samsun Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak; Türkiye’de ilk defa Samsun’da görev yapan aile hekimlerimize yönelik temel yaşam desteği, çocuk-ergen-travma yaklaşımı, EKG okuma, defibrilatör kullanımı, kardiyoversiyon, konularıyla ilgili olarak teorik ve pratik eğitimlere başlanmış olup Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Anabilim Dalı desteği 112 İl Ambulans Servisi Başhekimliğimizin de lojistik destekleri ile başlanmıştır. Bu eğitimin ilimizde temel yaşam desteği hakkında farkındalığı arttırması ve doğru müdahalelerin yapılmasını sağlaması bakımından çok önemli olduğu düşünülmektedir. Eğitimlerimiz, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Anabilim Dalı öğretim üyelerinden Prof. Dr. Ahmet Baydın, Doç. Dr. Latif Duran ve Doç. Dr. Celal Katı tarafından verilmektedir” dedi.


Projenin aile hekimleri açısında çok verimli olacağını vurgulayan Kasapoğlu sözlerini şöyle tamamladı: “Aile hekimlerimizin tamamı bu eğitimleri değişik periyotlarla alarak bilgilerini pekiştirecektir. Bu eğitimler acil durumlarda aile hekimlerimizin en kısa sürede hızlı bir şekilde hastaya uygun tedavinin yapılma kalitesini arttıracaktır. Gerek ilk yardım, gerekse temel yaşam desteği hayati öneme sahiptir. Çünkü ilk anda yapılmayan bu müdahaleler yaşam kaybına kadar giden bir sürece yol açmaktadır. Bir insanın kalbi durduktan sonra 4-10 dakika içinde müdahale edilmezse beyin ölümü gerçekleşmekte ve bundan sonra yapılacak müdahalelerin faydası olmamaktadır. Amacımız aile hekimlerimizin en iyi şartlarda bilgilerini pekiştirerek daha bilgili donanımlı olarak hizmet vermelerini sağlamaktır.”


Proje kapsamında Samsun’da görev yapan 400 aile hekimine eğitim verilecek.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bitlis Tatvan’da öğrencilere “hayvan sevgisi” aşılanıyor BİTLİS (İHA) – Bitlis’in Tatvan ilçesinde gönüllü veteriner hekimler, okul okul gezerek öğrencilere hayvan sevgisini aşılıyor. Tatvan ilçesinin Selahaddin Eyyübi Ortaokulunda öğrencilerle bir araya gelen Gönüllü Veteriner ve Teknikerler Derneği ve Tatvan Belediyesi Hayvan Kısırlaştırma ve Rehabilitasyon Merkezi veteriner hekimleri, hayvanlar hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Hayvan sevgisini aşılamak amacıyla gönüllü veteriner hekimler tarafından yürütülen bu projede, ‘ağaç yaşken eğilir’ deyimiyle ilkokul ve ortaokul öğrencilerine eğitimler veriliyor. Mayıs ayının ilk günlerinden itibaren çalışmalara başladıklarını söyleyen Gönüllü Veteriner ve Teknikerler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Rehber Altıntaş, “İlk ve ortaokullarda hayvan sevgisinin çocuklar için önemini, bunun üzerindeki kıymeti konusunda eğitim vermekteyiz. Tatvan Belediyesiyle birlikte yaptığımız bu işbirliği devam edecektir. Genellikle 7-11 yaş aralığındaki ilkokul ve ortaokul öğrencilerine bu eğitimleri vermekteyiz. Çocukların kalbinin temizliği, güzelliği, içinde olan sevginin, içinde olan hayvan sevgisinin sokaklarda hayvanlarla birlikte özgürce oynamaları, özgürce yaşamaları için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz” dedi. Toplumda köpekler hakkında büyük bir ön yargının olduğunu ve bu ön yargının yapılan eğitim sonrası kırıldığını söyleyen 7’nci sınıf öğrencisi Ayşe Akın da, “Bugün okuluma hayvanlar hakkında bilgi sahibi olan abiler geldi. Bizlere hayvanlar hakkında bilgiler verdi. Hayvanlara nasıl yanaşacağımız konusunda, hayvanların davranışları konusunda ve hayvanların yedikleri yiyecekler hakkında bilgi verildi” dedi.
Van Sofraların vazgeçilmesi otlu peynire tat veren bitkilere büyük ilgi Van’da dağların yüksek kesimlerinde ve yaylarda büyük meşakkatle toplanan ve tescilli ürün olan otlu peynirin içine katılan şifalı otlara vatandaşlar yoğun ilgi gösteriyor. Van’da ekonomik getirisi olan ve binlerce aileye ek gelir sağlayan şifalı otlar, kent merkezindeki seyyar satıcılar ve manavlar tarafından halka ulaştırılıyor. İlkbaharın gelmesi ile birlikte dağların yüksek kesimlerinde ve yaylalarda toplanan otlar, peynir başta olmak üzere birçok yemekte de kullanılıyor. Yaklaşık bir aylık ömrü olan otları bir an evvel vatandaşlara ulaştırmak için yoğun mesai harcayan toplayıcılar, bin bir zorlukla otların toplandığını söylediler. Yıllardır çarşı merkezinde şifalı otları toplayıcılardan alıp halka ulaştırdığını ifade eden Kerem Timur isimli esnaf, “Van’ın yaylalarından gelen otları genellikle peynirde kullanıyoruz. Bunun yanında kurutup keledoş yemeğinde de kullanıyoruz. Heliz, sirmo, çiriş, mende, kengir, keçikulağı var. Bunlar dağın en yüksek tepelerine çıkıp öyle toplanılıyor. Bir kişi akşama kadar ancak 5-6 kilo toplayabilir” dedi. Fiyatların otun çeşidine göre değiştiğini aktaran Timur, “Helizin kilosu 35 ile 50 TL arasında değişiyor. Sirmo 120 ila 150 TL, çiriş 25 TL, mende ise 50 TL’den başlayıp 85 TL’ye kadar çıkabiliyor. Bunların dağlarda bir ay ile 40 gün arasında ömrü var. Toplandıktan sonra ise 3 gün içerisinde kullanılması gerekiyor. Eğer dolaba atılmazsa veya kullanılmazsa üç günden sonra çürür. Şu anda işler iyi. Ömrü kısa olduğu için vatandaşlar yüklenip hemen alıyor” ifadelerini kullandı. Furkan Gilgin isimli esnaf ise yılın sadece bir ayı şifalı otları sattığını belirterek, “Bunlar köylüler tarafından dağdan toplanıp bize getiriliyor. Biz de bunları vatandaşlara sunuyoruz. Bunlar peynir ve yemeklerde kullanılıyor. Salamurasını da tutan var. Bu otlar kalbe, tansiyona, şekere birebirdir. Van’ın peynirini meşhur eden bu otlardır” diye konuştu. Vatandaşlar ise dağdan toplanan otları beğenerek aldıklarını ifade ederek peynire tadını verenin bu otlar olduğunu söyledi.