SAĞLIK - 20 Eylül 2017 Çarşamba 17:39

Çocuklarda göz sağlığı

A
A
A
Çocuklarda göz sağlığı

Çocuklarda sık rastlanan göz hastalıkları ile ilgili aileleri uyaran Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Opr.

Çocuklarda sık rastlanan göz hastalıkları ile ilgili aileleri uyaran Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Serdar Kuruca, okul öncesi göz muayenesi taramasında çocukların yüzde 22’sinde miyopi, yüzde 10’unda hipermetropi, yüzde 11’inde ise astigmat belirlendiğini söyledi.


Liv Hospital Samsun Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Serdar Kuruca, yeni eğitim- öğretim yılının başlamasıyla çocuklara göz muayenesinin yaptırılması gerektiği konusunda uyarılarda bulundu. Kurucu, "Türkiye’de 2013 yılında yapılan okul öncesi göz muayenesi taramasında çocukların yüzde 22’sinde miyopi, yüzde 10’unda hipermetropi, yüzde 11’inde ise astigmat saptanmıştır. Bu çocuklardan yüzde 20’sinin gözlük takması zorunlu iken gözlük takan çocuk sayısı sadece yüzde 6 olarak saptanmıştır" dedi.


Başarısızlığın nedenin iyi görmemek olabileceğini belirten Kurucu, "Aileler bazen çocuklarının okuldaki başarı seviyelerinin düşük olmasının nedenini, öğrenme yeteneklerinin düşük olmasına bağlamaktadır. Oysa sorun, bir göz rahatsızlığından kaynaklanıyor olabilir. İyi göremediği için derslerinden geri kalabilir. Göz bozukluğunda önlem alınmadığında, çocuk okulda tahtayı iyi görememekte ve iki göz numaraları arasında fark varsa bu durum baş ve göz ağrısına neden olabilmektedir. Bunun sonucunda da çocuğun derse olan ilgisi ve konsantrasyonu azalır" diye konuştu.



"Göz sağlığı okul başarısını doğrudan etkiler"


Çocukların gözlerin de bir rahatsızlık olup olmadığı konusunda ailelerin çok dikkatli davranması gerektiğini vurgulayan Kuruca, "Bu konuda sadece ailelere değil, öğretmenlere de büyük görev düşmektedir. Eğer okula başladıktan sonra çocuğunuz okula gitmek, ders çalışmak ya da ödevlerini yapmak istemezse onları tembellikle suçlamadan önce mutlaka gözlerini muayene ettirmelisiniz. Aksi takdirde ilerledikçe tedavisi mümkün olmayan ya da kalıcı hasarlara yol açabilen rahatsızlıklar oluşabilir. Özellikle yakın görmeyle ilgili uğraşıları artmaya başladığı okul çağında okuma isteksizliği, çalışma isteksizliği, çabuk yorgunluk, hemen uykusunun gelmesi gibi, çok sık söyledikleri baş ağrısı gibi şikayetleri olabilir. Görme kusurlarından kaynaklı bu tür çalışma isteksizlikleri, okula karşı bir tepki, ödev yapma yönünde bir isteksizlik, ilkokula başladıkları andan itibaren tembelliğe meyil edebilir. Bu nedenle her çocuğun okula gitmeden mutlaka göz muayenesinden geçmesi gerekir" ifadelerini kullandı.



"Çocuğunuzda bu belirtiler varsa"


Tüm hastalıklarda olduğu gibi çocukluk çağı göz hastalıklarında da erken tanının önemli olduğunu belirten Kuruca, "Çocuklarda bir veya her iki gözde kayma, gözleri sık sık ovalamak. Bir gözü kapayarak bakmak, gözlerini kısarak bakmak, çok yakından okumak ve okurken satır atlama parmakla takip etme, sakarlık, televizyonu yakından izlemek, yapılan aktivitelerde düşük performans göstermek, baş ağrısı ve dalgınlığın olması, başı bir yana eğerek bakmak, gözlerde titreme gibi durumların önemsenmesi gerekir" şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Çanakkale ÇOMÜ’de Dönüşüm Atölyesi gerçekleştirildi Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Sürdürülebilirlik Ofisi Koordinatörlüğü “Kampüslerde Sürdürülebilir Bir Yaşam İçin Dönüşüm Atölyesi” kapsamında Çanakkale Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu öğrencileri ile meslek yüksekokulu binası çevresinde inceleme ve gözlemlerde bulundu. Atölyede katılımcıların, sürdürülebilirlik kavramını günlük hayata nasıl entegre edilebileceklerini öğrenerek sürdürülebilirliğin çevresel, sosyal ve ekonomik boyutta eş zamanlı ele alınmasının önemi hakkında farkındalığa sahip olduğunu söyleyen Sürdürülebilirlik Ofisi Koordinatörü Prof. Dr. Nilgün Ayman Öz, Özellikle atıklar, su /atıksu yönetimi, enerji, eğitim alanları, peyzaj, sosyal imkanlar, ulaşım vb. konular üniversitemiz kampüsümüzdeki bir bina açısından ele alındı" dedi. Sürdürülebilirlik ilkelerinin üniversite genelinde benimsenmesinin önemine vurgu yapan Rektör Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu ise, "Üniversite olarak sürdürülebilirlik ilkelerine olan bağlılığımızı güçlendirmeli ve çevremize duyarlı, sürdürülebilir bir kampüs oluşturmak için daha çok çalışmalıyız. Bu amaç doğrultusunda sürdürülebilirlik atölyesine katılan tüm öğrencilerimize ve personelimize teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı. Yapılan incelemeler ve gözlemler doğrultusunda belirlenen sorunlara yönelik çözüm odaklı grup çalışmaları gerçekleştirildi.