GENEL - 02 Ekim 2017 Pazartesi 17:24

İlahiyat dekanı ve müftüden öz eleştiri

A
A
A
İlahiyat dekanı ve müftüden öz eleştiri

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Metin Yılmaz, camilerin itibarsızlaştırıldığını, mescitlerin binaların bodrum katında yer aldığını söyledi.


OMÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Metin Yılmaz, Samsun İl Müftülüğü Konferans Salonunda “İslam Medeniyeti İnşasında Caminin Rolü” isimli konferans verdi.



“Bu kadar personelle biz görev yapıyoruz, toplumda namaz kılma oranımız yüzde 35-40”


Konferanstan önce İl Müftüsü Veysel Çakı selamlama konuşması yaptı. Türkiye genelinde ibadete açık 87 bin 600 cami olduğunu belirten Samsun İl Müftüsü Veysel Çakı, “Samsun’da ise 2 bin 672 cami var. 2 bin 435 tane imam hatibimiz var. 256 da müezzinimiz var. Dünyanın hiçbir ülkesinde din hizmeti altında devletin çalıştırdığı ve ekonomik olarak destek verdiği başka bir ülke söz konusu değil. Ama cami cemaati açısından baktığımızda şapkamızı önümüze koyup bazı konuları irdelememiz gerekiyor. Bu kadar personelle biz görev yapıyoruz, toplumda namaz kılma oranımız yüzde 35-40 ise daha yapmamız gereken çok şey var. Diğer konu ise din adına hizmet ürettiğini söyleyen hizmet grupları var. Bunlara STK’lar deniliyor. Maalesef camiden cemaati uzaklaştırmak için bir takım gayretler var. Bunlara üzülüyoruz. Cumayı kendi bulunduğu veya idare ettiği yerde kılıyor. Vakit namazını orada kılıyor. Şunu söyleyenler de var: ’Bize göre en faziletli mekan burasıdır’. Allah ve Peygamberimiz böyle demiyor. En kutsal mekanlar camilerdir. Cami eğer bizi bir araya getirmiyorsa; mezhebimiz, meşrebimiz, tahsilimiz ne olursa olsun gönüllerimizin bir araya gelmesi mümkün değil” dedi.



Yılmaz: “Camilerimiz birbiriyle kapışmasınlar”


Mescit ve cami kavramlarının zihinlerde yeniden revize edilmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Metin Yılmaz, “Camilerin itibarsızlaştırılması, sıradanlaştırılması bu toplum için en büyük felaketlerden bir tanesidir. Camileri itibarsızlaştırdılar. Cami ve mescitlere bakın binaların en alt katlarına indirdik. Mescitler bodrum katlarında. Ne anlama geliyor bu? Cami rekabeti gibi bir arızamız da var. Camiler hayırda birbiriyle rekabet etsinler, eğitimde rekabet etsinler, fakat birbirlerine nazire olsun diye birbirleriyle kapışmasınlar. Onun camisi, bunun camisi, şunun camisi. Bu başlı başına ahlaki bir sorundur. Onun mescidi bunun mescidi şekli şemaliyle tanımlanan bir mescit söz konusu değildir. Allah’ın mescidinde onun adının anılmasına engel olan ve onun tahribi için uğraşandan daha zalim kim vardır. Allah’ın anılmasına mani olanlar mescitlere karşı en büyük zulme sebebiyet verenlerdir. Değerli hocalarımız, silkinmemiz gerekiyor. Uyuşturucu içerek sağa sola yatan onlarca çocuk eğer senin caminin etrafında konaklıyorsa, eğer aç sefil insanlar, bir dilim ekmeğe muhtaç insanlar senin caminin etrafında ikamet ediyorsa burada hepimizin mesuliyeti var. Camiler görevini yerine getirememişler demektir. Size çok büyük iş düşüyor. Bu toplumu yeniden inşa etmek adına elinizde çok büyük fırsat var. Her tarafa dağılmış camilerde hocalarımız imamlığın ötesinde yüreğini ortaya koyarak faaliyetlerde bulunursa inanın toplumu dönüştürmek çok daha kolay olacak. Ben bu birikime sahip olduğunuzu biliyorum. Sarhoşunu, serkeşini camiye davet edelim. Onları camiye ısındıralım” diye konuştu.


Konferans sonunda önceden düzenlenen Kur’an-ı Kerim okuma yarışmasında dereceye giren din görevlilerine hediyeler verildi. Konferansa Atakum Kaymakamı Namık Kemal Nazlı, din görevlileri, imamlar ve öğrenciler katıldı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Zonguldak Belediye meclisinde 5 madde komisyona gönderildi Zonguldak Belediye meclisinde gündeme gelen 5 madde oy birliği ile komisyonlara gönderildi. Zonguldak Belediye Meclisi Mayıs ayı ilk birleşimi Belediye Başkanı Tahsin Erdem başkanlığında belediye nikah salonunda yapıldı. Gündemde 5 madde ise oy birliği ile komisyonlara gönderildi. Mali Hizmetler Müdürlüğünün 2023 Mali Yılı Gelir ve Gider Kesin Hesaplarının ve Cetvellerinin görüşülmesi hakkındaki yazısı görüşüler ilgili komisyona havale edildi. İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğünün Belediye ve Bağlı Kuruluşları ile Mahalli İdare Birlikleri Norma Kadro İlke ve Standartlarına Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmelikte B4 gurubunda yer alan Belediye kadrolarında yapılacak olan ihdas değişikliğine ait 1 sayılı cetvelin görüşülmesi hakkındaki yazısı okunarak komisyona gönderildi. Su ve Kanalizasyon Müdürlüğünün Zonguldak Belediye Gelirleri Tarifesinin Su ve Kanalizasyon Müdürlüğü Hizmetleri Ücretleri bölümünde Su Ücret Tarifesi ve Atıksu Ücret Tarifesi konulu kısımların (B) bendinin "Engelli İndirimli Konut" şeklinde düzenlenmesi ve (J) bendinin eklenerek "Şehit Yakını ve Gazi İndirimli Konut" şeklinde düzenlenerek ücretlerinin belirlenmesi hakkındaki yazısı okunarak komisyona gönderildi. Emlak ve İstimlak Müdürlüğünün Merkez İlçe sınırları içerisindeki Belediye mülkiyetinde veya hissesi bulunan taşınmazların, 29813290 sayılı kanun 10/C maddesi kapsamında hak sahipliği tespit edilen kişilere, 3194 sayılı İmar Kanunu’nun geçici 16’ncı maddesi uyarınca Yapı Kayıt Belgesi verilmesine ilişkin usul ve esasları belirleyen yönetmeliğin 7’nci maddesi gereği yapı kayıt belgesi sahiplerine ve 3194 sayılı İmar Kanunu’nun 17/3 maddesince parsel hissedarlarına tahsisen devir veya doğrudan satışlarına ilişkin ilgili kurumlarda yapılacak tüm iş ve işlemler için Belediye Encümeni ile Belediye Başkanı Tahsin Erdem’e yetki verilmesi hakkındaki yazısı okunarak komisyona gönderildi.
Ankara 77 ilde "SİBERGÖZ-37" operasyonu: Çevrimiçi Çocuk Müstehcenliği ve Tacizi ile Mücadele kapsamında 156 şüpheli yakalandı Çevrimiçi Çocuk Müstehcenliği ve Tacizi ile Mücadele kapsamında 77 ilde düzenlenen "SİBERGÖZ-37" operasyonlarında 156 şüpheli yakalandı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, 77 ilde Çevrimiçi Çocuk Müstehcenliği ve Tacizi ile Mücadele kapsamında düzenlenen "SİBERGÖZ-37" operasyonlarında 156 şüphelinin yakalandığını kaydetti. "En hassas olduğumuz konuların başında çocuklarımızı korumak geliyor. Kara Vatan’da olduğu gibi Siber Vatan’da da sanal devriyelerimiz 7 gün 24 saat görevlerinin başında" diyen Bakan Yerlikaya, operasyonla ilgili şu ayrıntıları paylaştı: "Emniyet Genel Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı koordinesinde İl Emniyet Müdürlükleri Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüklerince; Adana, Adıyaman, Afyonkarahisar, Ağrı, Aksaray, Amasya, Ankara, Antalya, Artvin, Aydın, Balıkesir, Bartın, Batman, Bilecik, Bingöl, Bitlis, Bolu, Burdur, Bursa, Çanakkale, Çankırı, Çorum, Denizli, Diyarbakır, Düzce, Edirne, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Giresun, Hatay, Iğdır, Isparta, İstanbul, İzmir, Kars, Kastamonu, Kayseri, Kahramanmaraş, Karabük, Karaman, Kırıkkale, Kırklareli, Kırşehir, Kilis, Kocaeli, Konya, Kütahya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Muğla, Muş, Nevşehir, Niğde, Ordu, Osmaniye, Rize, Sakarya, Samsun, Siirt, Sinop, Sivas, Şanlıurfa, Şırnak, Tekirdağ, Tokat, Trabzon, Uşak, Van, Yalova, Yozgat, Zonguldak ve Bayburt olmak üzere toplam 77 ilde düzenlenen ’SİBERGÖZ-37’ operasyonlarında şüphelilerin; CPS (Çocuk Koruma Sistemi) ve NCMEC (Ulusal Kayıp ve İstismara Uğramış Çocuklar Merkezi) isimli uluslararası kuruluşlarla yapılan çalışmalar sonucu; çocuklara ait cinsel içerikli fotoğrafları ve videoları bilgisayar ortamında indirdikleri tespit edildi. Operasyonlar sonucu çok sayıda dijital materyale el konuldu. Operasyonları gerçekleştiren kahraman polislerimizi tebrik ediyorum. Allah ayağınıza taş değdirmesin. Milletimizin duası sizinle."