GENEL - 07 Aralık 2017 Perşembe 11:25

SASKİ’den İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitim Semineri

A
A
A
SASKİ’den İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitim Semineri

Samsun Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) Genel Müdürlüğü tarafından personele yönelik ‘İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitim Semineri’ düzenlendi.

Samsun Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) Genel Müdürlüğü tarafından personele yönelik ‘İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitim Semineri’ düzenlendi.


SASKİ Genel Müdürlüğü Toplantı Salonundaki seminere konuşmacı olarak İş Güvenliği Uzmanı Özer Önder Üsen katıldı. Özer Önder Üsen, iş sağlığı ve güvenliği işçilerin çalışırken karşılaştıkları fiziki şartlardan kaynaklanan kazaların ve meslek hastalıklarının önlenmesi ve bu sayede sağlıklı bir çalışma ortamının sağlanmasını amaçlayan bir bilim dalı olduğunu belirtti.


İş kazaları istatistiklerinde Türkiye’nin Avrupa’da ilk sırada yer aldığını söyleyen İş Güvenliği Uzmanı Özer Önder Üsen, “İş kazalarında ise dünya da 3. sırada yer almaktayız. En çok kaza inşaat, maden ve metal sektöründe yaşanmaktadır. Resmi istatistiklere göre ise yılda ortalama 75 bin iş kazası yaşanmakta, her yıl binden fazla işçi yaşamını yitirmektedir. Türkiye de 2014 yılında iş kazalarında 1886 ölüm ve 2216 sürekli iş görmezlik meydana gelmiştir. İş kazası geçirenlerin yaş grupları 25-34 arasında yoğunlaşmaktadır. İş kazaları yoğun olarak 1. iş saatinde gerçekleşmektedir. 500 veya daha fazla çalışanı olan işyerlerinde iş kazası sayısı azalmaktadır” dedi.


Dünyada her yıl ortalama 270 milyon iş kazası meydana geldiğine dikkat çeken Üsen, “Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) verilerine göre her gün ortalama 5 bin, yılda ise 2 milyon çalışan ölüyor ve 160 milyon çalışan meslek hastalığına yakalanıyor. 2011 -2014 yılları arasında, Türkiye de arıtma tesisleri ve kanalizasyon işlerinde çoğunluğu taşeron işçi olmak üzere en az 32 işçi iş kazalarında hayatını kaybetti” diye konuştu.


Ölümlü kaza nedenleri ile ilgili olarak Üsen şunları söyledi: “Metan ve hidrojen ölçüm cihazları yok veya kullanılmıyor. Kişisel koruyucu malzeme maskeler yok veya kullanılmıyor. Acil durum planları ve tatbikatları yapılmadığı için kurtarmak isteyen işçiler de ölüyor. Bazı tesislerde havalandırma bulunmuyor veya çalıştırılmıyor. Kazı işlerinde sağlıklı güvenlik planı yapılmadığı için göçük oluşması önlenemiyor. İşçilerin iş güvenliği eğitimi veya yaptıkları işe özel eğitimleri olmadığından kazaya maruz kalıyorlar.”


Öte yandan SASKİ Genel Müdürü Kamil Demircioğlu, İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitim Semineri’nin personel açısından çok faydalı geçtiğini, bu tür seminerlerin belirli aralıklar da devam edeceğini ifade etti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Deprem bölgesinde kalıcı konutların teslimi devam ediyor Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından asrın felaketinin izleri silinmeye devam ediyor. Depremlerde köy evleri yıkılan Gaziantepli Enis Sezer ve ailesi de çelik karkastan yapılan yeni yuvalarına kavuştu. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen illerde; bin 240 şantiyede 110 binden fazla ekiple çalışmalarını sürdürüyor. Afetin birinci senesinde 76 bin konut hak sahiplerine teslim edilirken, 396 bin 220 kalıcı konutun inşası da devam ediyor. “Ellerinden gelenin daha iyisini yaptılar” Asrın felaketi olarak hafızalara kazınan depreme, Gaziantep’in Nurdağı ilçesinde ailesi ile birlikte yakalanan Enis Sezer, Mesthüyük köyünde çelik karkastan yapılan yeni köy evine kavuştu. Devletin, depremin ilk anından itibaren her zaman yanlarında olduklarını ve kendilerini hiç yalnız bırakmadığını ifade eden Sezer, “Nasıl yapılacak diye merak ediyorduk? Evleri yetiştirmek için yağmur, çamur, yaz, kış demeden sürekli çalışmalarına devam ettiler. Ellerinden gelenin daha iyisini yaptılar. Bu kadar güzel olacağını hiç beklemiyorduk” diye konuştu. “Vatandaşımız için en güzelini yapıyoruz, yapmaya devam edeceğiz” Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki de konuya ilişkin yaptığı açıklamada, her zaman depremzedelerin yanlarında olduklarını belirterek, "Enis kardeşimin de tüm depremzede vatandaşlarımızın da hiç endişesi olmasın. Dün olduğu gibi bugün de yarın da onların yanındayız. Onlar için en iyisini en güzelini yapıyoruz ve yapmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
Kayseri Kayseri’de Siyeri-i Nebi coşkusu Kayseri’de Anadolu Gençlik Derneği (AGD) tarafından düzenlenen Siyer-i Nebi Yarışması, 21 okulda gerçekleşti. Eğitim ve maneviyatın önemine vurgu yapmak amacıyla düzenlenen yarışma, öğrencilerin Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’i anlama ve anlatma becerilerini geliştirmeyi hedefliyor. Yarışma hakkında açıklamalarda bulunan AGD Kayseri Şube Başkanı Yusuf Şahin; öğrencilerin bu tür etkinliklerle manevi değerlere daha fazla önem vermelerinin sağlandığını belirtti. Şahin; "Siyer-i Nebi yarışması, gençlerimizin peygamberimizi daha yakından tanımalarını ve hayatını anlamalarını sağlamak amacıyla düzenleniyor. Bu tür etkinliklerle gençlerimizin manevi yönden gelişimlerine katkı sağlamayı amaçlıyoruz. Bu gibi etkinlikler gençler arasında manevi değerlere olan ilginin artmasına ve peygamberimizin hayatının daha geniş kitlelere ulaşmasına katkı sağlıyor. Biz de bu amaçla çalışmalarımızı genişleterek yapmaya özen gösteriyoruz. Bu sene de 21 okulda sınavı icra ettik. Gençlerin bu derecede ilgisi ile biz de heyecanlanıyoruz. Biz bu coşkuyu ile çalışmalarımızı da hızlandıracağız. Gençlerimizle faaliyetlerimiz aralıksız sürecek" dedi. Yarışmaya katılan öğrencilerin, Hz. Muhammed’in (s.a.v) hayatını ele alan kitaptan girdiği sınavda büyük bir heyecanla sınavı yaptıkları görüldü. Yarışmada dereceye giren öğrencilere çeşitli ödüller verileceği açıklandı.