KÜLTÜR SANAT - 17 Aralık 2017 Pazar 14:35

Grup Ayda1 OMÜ konseriyle nakil bekleyenlerin sesi oldu

A
A
A
Grup Ayda1 OMÜ konseriyle nakil bekleyenlerin sesi oldu

Profesyonel orkestra eğitimi alan 7 doktorun bir araya gelerek kurduğu, organ bağışı konusunda farkındalık oluşturmayı amaçlayan Grup Ayda1, Ondokuz Mayıs Üniversitesinde (OMÜ) konser verdi.

Profesyonel orkestra eğitimi alan 7 doktorun bir araya gelerek kurduğu, organ bağışı konusunda farkındalık oluşturmayı amaçlayan Grup Ayda1, Ondokuz Mayıs Üniversitesinde (OMÜ) konser verdi.


2017 Ekim ayında Hayata Bağış Derneğinin organizasyonunda Atakum Kültür ve Sanat Merkezi’nde konser veren Grup Ayda1, bu kez OMÜ Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç’in daveti üzerine hünerlerini sergileyip sanat yoluyla organ bağışı çağrısı yaparak bağış bekleyen hastaların sesi oldu. Konser öncesinde konuşan Organ ve Doku Nakli Bölge Koordinatörü Dr. Mehmet Kazak, bölgede organ nakli için bekleyen birçok hastanın olduğuna vurgu yaparak, bölge ve il genelinde yapılacak her türlü etkinliğin tek bir organ nakline vesile olsa bile amaçlarına hizmet edeceğini dile getirdi. Türkiye’de 30 bin kişinin doku ve organ nakli beklediğinin altını çizen Dr. Kazak, "Bu kişilerin her yıl 2 bin 500 kadarını maalesef kaybediyoruz. Bu insanlar organ ve doku bulabilse yaşamlarına devam edebilecekler. Bütün bunları nakil olanlardan biliyoruz. Çünkü ülkemizde nakilden sonra bu insanların hayatta kalma şansları yüzde 90’lar seviyesinde. Bizim eksikliğimiz şu; organ bağışı az oranda ne yazık ki. O nedenle yapılan bütün etkinlik ve organizasyonlar bağış oranlarını yukarı çekmekte. Bu oran İspanya ve Amerika’da yüzde 90, İran’ın bu işe sonradan başlamasına rağmen doku ve organ nakli oranı bizim iki katımız. Lütfen organlarınızı bağışlayın, toprak olmasın, can olsun. Bazen hayatını yitiren bir kişi 7 kişiye can olabiliyor. O nedenle bu hayati meseleye duyarsız kalmayalım" diye konuştu.


Ardından söz alan Öğrenci Konseyi Başkanı Muhsin Oğul, organ bağışının öncelikle bir görev olduğunu belirterek, "Hepimiz hayatımız boyunca nerede ne zaman başımıza ne geleceğini hiçbir zaman bilemeyiz. Bağışlayacağımız her bir organ, başka canların hayata tutunmasına, yaşamını sürdürmesine vesile olacaktır. Mehmet Kazak Hocamızın dediği gibi eğer bir kişi bile bağışta bulunursa amacımıza ulaşmışızdır. Bu anlamlı organizasyona katkı sağlayan ve bu güzel duygularla üniversitemize gelen Grup Ayda1’in kıymetli üyelerine OMÜ’nün bir ferdi ve öğrencisi olarak şükranlarımı sunuyorum" dedi.


Konuşmalar sonrasında solist Başhekim Yardımcısı Dr. Akif Benk, elektrogitarda Göğüs Cerrahı Uzmanı Dr. Selçuk Köse, perküsyonda Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Kemal Demir, basgitarda iş yeri hekimi Dr. Anıl Akpınar, bağlama ve klasik gitarda Organ Nakli Koordinatörleri Hüseyin ve Turan Yıldırımoğlu, klavyede İnme Merkezi Koordinatörü Ümit Kelleci’den oluşan Grup Ayda1, rock-pop konseptinde hazırladıkları repertuarları ile katılımcıları coşturdu. Konserde 20’ye yakın şarkıyla keyifli anlar yaşatan grup üyeleri, performansları ve sahnedeki uyumlarıyla dinleyicilerin takdirini kazandı. Konserde zaman zaman şarkılara eşlik eden katılımcılar da güzel görüntüler oluşturdular.



"Elimizde olanları insan ve insanlık olarak iyilik adına kullanmalıyız"


Konser sonrası konuşma yapan Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç, İstanbul’dan gelen ve büyük bir fedakarlık yaparak Samsun’da kendilerine zaman ayıran grup üyelerine üniversite adına şükranlarını sundu. İnsan ve insanlık olarak elimizde olanları iyilik ve güzellik için kullanmamız gerektiğini belirten Rektör Bilgiç, "Bu akşam Grup Ayda1 sayesinde organ bağışının önemi ve farkındalığını yaşatmaya çalıştık. Ümit ediyoruz, bu salondan tek kişi dahi organ bağışının önemini fark ederek ayrılırsa İstanbul’dan buraya kadar gelen grup üyelerimizin yorgunluklarından eser kalmayacak, buna inanıyoruz. Lütfen bunun ayırdına varalım, katılımlarınızdan ötürü çok teşekkür ediyorum. Allah muhtaç etmesin, muhtaçları da unutturmasın" şeklinde konuştu.


Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç, konuşmasının ardından Grup Ayda1 üyelerine fidan sertifikasını takdim ederek adlarını üniversitede yaşatacaklarını söyledi. OMÜ Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’ndeki konsere ayrıca Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mehmet Kuran, Prof. Dr. Vedat Ceyhan ve Prof. Dr. Mehmet Ali Cengiz, Rektör Danışmanı Doç. Dr. Onur Bekiroğlu, öğretim üyeleri, idari personel, davetliler ile çok sayıda öğrenci katıldı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Çiçekçilerden yazlık bakım uyarısı Yaz aylarının yaklaşması ile birlikte şehrin her köşesinde rengarenk çiçeklerin açmasıyla Aydınlılar baharın coşkusunu doyasıya yaşarken, 30 yıldır çiçekçilik sektöründe faaliyet gösteren Şenol Karakol çiçeklerin güzelliklerini korumak ve daha uzun süre canlı kalmasını sağlamak için doğru bakımın öneminin büyük olduğunu ifade ederek çiçek bakımı hakkında bilgiler verdi. 30 yıldır çiçekçilik sektöründe faaliyet gösteren Şenol Karakol her çiçeğin kendi özel bakım ihtiyaçları olduğunu belirtip, "Çiçeklerin bakımı, onların sağlıklı ve canlı kalması için hayati bir öneme sahiptir. Doğru sulama, güneş ışığı ve toprak seçimi, çiçeklerin daha uzun ömürlü olmasını sağlar. Çiçeğin türüne ve özelliklerine göre uygun sulama, gübreleme ve ışık alımı gibi faktörlerin belirlenmesi gerekmektedir" diye konuşarak çiçek bakımında dikkat edilmesi gereken konuları aktardı. Yaz aylarında çiçek bakımının önemini vurgulayan Karakol, "Yaz aylarında hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte bitkilerin bakımı da daha dikkatli ve özenli bir şekilde yapılmalıdır. Yaz aylarında sıcaklıkların yüksek olması bitkilerin daha sık sulanmasını gerektirir. Ancak suyun aşırı verilmesi de bitkiler için zararlı olabilir. Sulama zamanlarına dikkat etmek ve toprağın nemini kontrol etmek önemlidir. Çoğu çiçek, doğrudan güneş ışığına maruz kaldığında yanabilir. Bu nedenle çiçekler doğrudan güneş ışığından korumak için gölge alanlarda veya hafif gölge yerlerde tutulmaya çalışılmalıdır. Yaz aylarında toprak nemini korumak için organik gübreler kullanabilir. Ayrıca, toprakta biriken tuz ve minerallerin çiçeğin köklerine zarar vermemesi için zaman zaman toprak değişimi yapılmalıdır. Yazın sıcak ve nemli hava şartları zararlı böceklerin çoğalmasına neden olabilir. Bitkilerinizde görülen zararlıları tanımak ve doğru ilaçları kullanarak mücadele etmek, çiçeklerinizin sağlığını korumak için önemlidir" dedi. Çiçeklerin düzenli olarak budanmasının daha sağlıklı ve güçlü budama sağlayacağını sözlerine ekleyen Karakol, "Yaz aylarında çiçeklerinizi düzenli olarak budamak, daha sağlıklı ve güçlü bir büyüme sağlar. Ayrıca, solmuş çiçekleri düzenli olarak temizlemek, bitkinin daha fazla enerjiye sahip olmasını ve yeni çiçeklerin daha çabuk açmasını sağlar" diye konuştu.
Muş Hazine avcıları ahırdan tünel kazarak tümülüsün altını oydu Muş’ta yapısı itibarıyla piramitleri andıran topraktan yığma ve içinde mezar odası bulunan binlerce yıllık tümülüsler, definecilerin tahribatına uğrayarak yok olma ile karşı karşıya kaldı. Muş Ovası’nda yer alan ve antik dönemlere ait önemli yapılardan biri olan Yaygın Çarşı Tümülüsü, altın bulma iddiasıyla hazine avcıları tarafından tahrip edildi. Tarihi ve kültürel değer taşıyan bu tarihi eserin zarar görmesi, kamuoyunda büyük tepki uyandırdı. Tepenin yakınında bulunan bir ahırın içerisinden tünel kazarak tümülüsün altına kadar ilerleyen hazine avcıları, tümülüsün yanı sıra çevredeki diğer tarihi yapıları da tehdit ederek ciddi zararlara yol açtı. Hazine avcılarının izinsiz ve kontrolsüz kazı faaliyetleri, Yaygın’daki tarihi binaya da ciddi zarar verdi. Bu kazılar sırasında, binanın duvarlarında çatlaklar oluşurken temellinde ise ciddi hasarlar meydana geldi. Ahırdan kazılan tünel yağmurun yağması ile çökünce durumu fark eden vatandaşlar jandarma ve AFAD ekiplerine haber verdi. Olay yerine gelen ekipler, burada yaptıkları çalışmalar neticesinde konu ile ilgili soruşturma başlattı. Tarihi yapılara zarar veren hazine avcılarına tepki gösteren Maşallah Çelik, “Tepenin yakınındaki bir ahırın içinden tünel kazarak binanın altına kadar gelmişler. Yağmurların yağması ile tünel çöktü. Biz de fark ederek jandarmaya haber verdik. Jandarma ve AFAD gerekli incelemelerini yaptı. Burası tarihi bir yer, burayı korumamız lazım. Devletin desteği ile bu hazineciler yakalanmalı. Bina şu an çökme riski yüksek. Hazineciler binanın altını ağaç kütükleriyle destek vermişler. Bu bina ve bu tepe bizler için çok önemli” dedi.