SAĞLIK - 17 Ocak 2018 Çarşamba 16:54

Çocuklarda kış hastalıkları ve korunma yolları

A
A
A
Çocuklarda kış hastalıkları ve korunma yolları

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Yrd.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Emel Şen, çocuklara küçük yaşta kişisel hijyen, el yıkama ve bakımının öğretilmesinin, bulaşıcı hastalıklardan korunmada çok etkili olduğunu söyledi.


Liv Hospital Samsun Hastanesi Çocuk Sağlığı Kliniğinden Yrd. Doç. Dr. Emel Şen kış mevsimiyle gelen çocuk hastalıkları hakkında bilgilendirdi. Dr. Şen, “Her yıl havaların soğumaya başlamasıyla çocuklarda hastalıklar artmaya başlıyor. Ateş, burun akıntısı, hırıltılı öksürük, ishal, halsizlik, iştahsızlık gibi şikayetler çocukların ve dolayısıyla ailelerin hayatlarını olumsuz etkiliyor. Kış aylarında hastalıklara karşı en dirençsiz grubun başında çocuklar geliyor. Okulların açılması ile birlikte ev ve arkadaş ortamından sınıf yuva ve kreş gibi kalabalık ortamlara geçen çocuklar, burada çok sayıda çocukla temas ettiklerinden yaz aylarına göre daha fazla hastalanmaya başlıyorlar. Hastalıklar kış aylarında daha çok damlacık enfeksiyonu ile çocuktan çocuğa bulaşıyor. Virüsler enfekte damlacıkların havada asılı kalması ve bunların solunum yolu ile alınması sonucu bir çocuktan diğerine ya da bir erişkinden çocuğa kolayca bulaşabilir. Bazen aksırık, hapşırıkla çevreye yayılan, içinde virüs bulunduran bu damlacıklar çevredeki cisimlere tutunurlar. Diğer çocuklar da bu cisimleri ağzına götürdüklerinde virüsü kapabilirler” dedi.



Kış aylarında en sık görülen hastalıklar


En sık görülen hastalıklara değinen Yrd. Doç. Dr. Emel Şen, “En sık görülme soğuk algınlığı ve solunum yollarının viral hastalıklarıdır. Soğuk algınlığı ve solunum yollarının hastalıklarıdır. Soğuk algınlığı süt çocukluğu çağından başlamak üzere okul çağına kadar artarak devam eder. Soğuk algınlığı dışında diğer üst solunum yolu hastalıkları yani tonsillit (bademcik enfeksiyonu),nezle, krup, larenjit, orta kulak iltihabi, bronşit ve pnömon (zatürre) en sık görülen kış hastalıklarıdır. Bunlar içerisinde sadece soğuk algınlığının 300 den fazla viral etkeni vardır ve tek başına en çok doktor ziyaretine sebep olan hastalıktır” diye konuştu.



Çocukları koruma yolları


Çocukları hastalıklardan nasıl korunabileceğinden bahseden Dr. Emel Şen, “Aşıların zamanında ve tam olarak yapılması gereklidir. Çocuklara küçük yaşta kişisel hijyen, el yıkama ve bakımının öğretilmesi, bulaşıcı hastalıklardan korunmada çok etkilidir. Hapşırma, öksürme ve mendil kullanımının küçük yaşta öğretilmesi hastalıklardan korunmada en önemli adımlardır. Bol sıvı tüketilmesi, dengeli beslenme ve spor yapmak bağışıklık sistemini güçlendiren en önemli etkenlerden biridir. Hasta çocukların okula gönderilmemesi, hem diğer çocukları korumak hem de istirahat ve iyileşmenin hızlanması için gereklidir. Sınıfların her teneffüste havalandırılması gereklidir. Özellikle yakın temas ile oyunlar oynayan küçük çocuklarda hastalıkların bulaşması daha sık ve kolay olur, ağza sürülen cisimlerin paylaşılması engellenmeli, ortak alanlar sıkça temizlenmelidir” şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Gaziantep Hareket halindeki polis otosundan atlayan şahıs hayatını kaybetti Gaziantep’te şüpheli hareketleri nedeniyle gözaltına alınan ve psikolojik sorunları olduğu öğrenilen genç, seyir halindeki polis otosundan atladı. Olayda ağır yaralanan genç tedavi gördüğü hastanedeki 12 günlük yaşam savaşını kaybederken, acılı aile ihmal iddiasında bulundu. Olay, 24 Nisan günü Şahinbey ilçesi Yeditepe Mahallesi’nde meydana geldi. İddiaya göre, psikolojik sorunları bulunan 27 yaşındaki Onur Toy, çevredeki vatandaşlar tarafından şüpheli hareketlerde bulunduğu gerekçesiyle ihbar edildi. Olay yerine gelen polis ekipleri, Onur Toy’u kelepçeleyerek ekip otosuna bindirdi. Toy, hareket halindeki ekip otosunun kapısını tekmeleyerek açtıktan sonra kendisini dışarı attı. Kafasını yere çarpan Toy, ağır yaralandı. Toy, bölgeye gelen sağlık ekiplerince yapılan ilk müdahalenin ardından ambulansla Gaziantep Üniversitesi Şahinbey Uygulama ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı. Hastanede 12 gündür tedavi gören Onur Toy, yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetti. Cenazeyi teslim alan aileden ihmal iddiası Hayatını kaybeden şahsın cenazesi, Gaziantep Adli Tıp Kurumu’nda tamamlanan işlemlerinin ardından yakınlarına teslim edildi. Cenazeyi teslim alan acılı aile, çocuklarının hiçbir suç kaydının bulunmadığını ve olayla ilgili ihmal olduğu iddiasında bulunarak, sorumlular hakkında gerekli yasal işlemleri başlatacaklarını söyledi. Olayla ilgili soruşturmanın sürdüğü bildirildi.