GENEL - 18 Ocak 2018 Perşembe 16:12

Akyüz: “MYK Belgesi olmayanları çalıştırmayacağız”

A
A
A
Akyüz: “MYK Belgesi olmayanları çalıştırmayacağız”

Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Haluk Akyüz, “Artık zorunluluk kapsamında olan mesleklerde ‘Mesleki Yeterlilik Kurumu(MYK) Belgesi’ sahibi olamayan kişileri çalıştıramayacağız.

Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Haluk Akyüz, “Artık zorunluluk kapsamında olan mesleklerde ‘Mesleki Yeterlilik Kurumu(MYK) Belgesi’ sahibi olamayan kişileri çalıştıramayacağız. Çalıştırırsak idari para cezası ile karşı karşıya kalacağız” dedi.


Samsun TSO, Mesleki Yeterlilik Kurumu ve TOBB MEYBEM işbirliğinde, “Mesleki Yeterlilik Belgesi” ile ilgili bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi. Samsun TSO Davut Altan Meclis Toplantı Salonunda düzenlenen toplantının açılışında konuşan Samsun TSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Haluk Akyüz, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından 81 meslekte Mesleki Yeterlilik Belgesi’nin zorunlu hale geldiğini belirterek, “Her ne kadar bu dışarıdan maliyetli bir husus gibi algılansa da, konuya daha farklı açılardan da bakılması gerektiği kanaatindeyim. Mesleki Yeterlilik Kurumu Belgesi’nin üç önemli ilgilisi bağlamında değerlendirmek gerekmektedir. Bunun birinci ilgilisi belge almak durumunda olan çalışanlar. Yani mesleğini icra ederek geçimini sağlayanlar. Bu belge işinin ehli olduklarına dair ispat niteliğinde olacak. Bu konunun ikinci ilgilisi biz iş adamları. Artık zorunluluk kapsamında olan mesleklerde MYK belgesi sahibi olamayan kişileri yanımızda çalıştıramayacağız. Çalıştırırsak idari para cezası ile karşı karşıya kalacağız. Ancak standart ve seviyeleri tanımlanmış, zorlu sınavlardan geçerek belge almış kişileri istihdam ettiğimizde, işimiz işin ehli kişiler tarafından daha kaliteli ve verimli bir şekilde yapılacak, böylece rekabet gücümüz yükselecek. Üçüncü ilgili ise değerli konuklar, tüketicilerdir. Zorunluluk kapsamında mesleklerde, usta ellerde üretilen ürünler daha iyi işçilikle üretilecek ve daha kaliteli olacaktır” diye konuştu.



Kapsamı genişleyecek


İleride mağduriyetlerin yaşanmamasını önlemek adına ilgili meslek dallarını ilgilendiren herkesi belge almaya karşı duyarlı olmaya davet eden Haluk Akyüz, “Tüketici olarak zorunluluk kapsamındaki sektörlerden biri olan inşaat sektöründe belge almaya hak kazanmış işlerini dört dörtlük bilen demirci, kalıpçı, sıvacı, ısı yalıtımcısı, boyacı, duvarcı, seramik karo kaplamacısı ustaların yaptığı evi mi tercih ederiz, yoksa belgesiz ustaların yaptığı evi mi? Başka bir ifadeyle, MYK belgesi sadece işçinin çalıştırılması hususunda kanuna uygunluk anlamını taşımamaktadır. Aynı zamanda kalite, verimlilik ve güvenlik anlamlarını da ihtiva etmektedir. Bugün 81 meslek dalını ilgilendiren bu konu, önümüzdeki dönemde 161 meslek dalını, akabinde tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan tüm meslekleri kapsayacaktır. Bu ayrıca, uluslararası bağlamda rekabet edebilirliğimize etki edecek bir konu. O nedenle ilgili herkesin konuya duyarlılık göstermesini bekliyoruz. Gelin hem belge alarak cezai işleme maruz kalmayın ve ayrıca nitelikli iş gücüne katkı sağlayın” şeklinde konuştu.



İş kazaları azalacak


Daha sonra söz alan Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) Sınav ve Belgelendirme Dairesi Başkanı Mehmet Ordukaya, verilen belgenin, uluslararası geçerliliği, akreditasyonu olan bir belge olduğunu belirtti. Belgenin, Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından yetkilendirilen sınavı belgelendirme kuruluşlarınca teorik ve uygulamalı sınavlarda başarılı olanlara verildiğini belirten Ordukaya, "Mesleki yeterlilik belgeleri özellikle iş sağlığı ve güvenliği noktasında önümüzdeki günlerde veya aylarda, ülkemizde iş kazalarının azalmasına sebep verecek, üretimde ve istihdamda verimliliğin artmasına ve ülkemizin küresel ekonomide ihtiyaç duyacağı nitelikli ve belgeli işgücünün temin edilmesine kolaylık sağlayacağını düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.



Sunum yapıldı


Düzenlenen toplantı da ayrıca, MYK Uzmanı Fatih Bilen, “MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi Zorunluluğu ve MYK Mesleki Yeterlilik Kurumu Faaliyetleri”, TOBB MEYBEM adına Genel Müdür Saygın Baban da, TOBB MEYBEM A.Ş. Faaliyetleri ve Tanıtımı” hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Toplantıya ayrıca, Samsun TSO Meclis Başkanı Aydın Özvatan, SGK İl Müdürü Ünay Kaya, İŞKUR Samsun İl Müdürü Haşim Meydan ve çok sayıda davetli katıldı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Manisa Osmancalı Yunusemre ile kalkınıyor Yunusemre Belediyesi, Osmancalı Mahallesinde Güneş Enerji Sistemi ile tarımsal sulamaya katkı veriyor. Bölgede kurulan 40 adet güneş enerji paneli ile tarımsal sulama göletine saatte 20 ton su basılıyor. Kırsal kalkınma çalışmalarına önem veren Yunusemre Belediyesi, Osmancalı Mahallesi’nde hayata geçirdiği Güneş Enerji Sistemi ile tarımsal sulama sistemine büyük katkı sağlıyor. 40 adet güneş enerji paneli ile kurulan sistem sayesinde 15 beygir gücündeki dalgıç pompadan sulama göletine saatte 20 ton su basılıyor. Yapılan çalışmadan dolayı Yunusemre Belediyesi’ne teşekkür eden Osmancalı Mahalle Muhtarı Bekir Akdeniz, bölgede yaşayan vatandaşların ürün yetiştirirken su yetmeyecek diye düşünmelerine gerek kalmadığını belirtti. Akdeniz, “Göletimizde önceden su yetmiyordu. Paneller yapılınca buradan çıkan su gölete takviye olarak veriliyor. İnşallah bundan sonra vatandaşlarımız istediği ürünü yetiştirebilecek. 40 adet güneş enerji panelimiz var. 140 metre derinlikte 15 beygirlik pompa çalışıyor. Pompadan giden su da gölete iletiliyor. Zaten göletten itibaren de dağıtım sistemimiz de hazırdı. Burada suyumuz yetmiyordu. Eylül-Ekim aylarında su sıkıntısı sebebiyle üreticilerimiz tarımsal sulama yapabilmek için tankerle tarlalarına su taşıyordu. Artık su yetmeme durumu yaşamayacağız. Vatandaşımız rahat edecek. Desteklerinden dolayı Yunusemre Belediyesi’ne ve Belediye Başkanımız Semih Balaban’a çok teşekkür ediyorum” dedi.
Antalya Çevreci kağıtlara yazılan dilekler Akdeniz’le buluştu Orta Asya’dan Balkanlara insanlığın en renkli geleneklerinden Hıdırellez sabahında Antalyalılar, Muratpaşa Belediyesi’nin düzenlendiği etkinlikle, tarihi Kaleiçi Yat Limanı’ndan teknelerle denize açıldı ve dileklerini Akdeniz’in masmavi sularına bıraktı. Muratpaşa Belediyesi’nin geleneksel Hıdırellez etkinliğine bu yıl 600 kent sakini katıldı. Antalyalılar, belediyenin dağıttığı suda eriyen kağıtlara yazdıkları dileklerini yanlarına alarak teknelere binmek için gün doğmadan tarihi yat limanına geldi. Başkan Uysal’ın eşi Ümran Uysal’la katıldığı etkinlikte saat 05.30’da tekneler Akdeniz’e açıldı. Güneşin yüzünü göstermesiyle birlikte dilekler Akdeniz’e bırakılırken Başkan Uysal, şunları söyledi: “Bütün doğu coğrafyasında, bütün Asya’da Hıdırellez baharın uyanışı, hayatın devri daimini simgeler. Biz bunu geleneksel hale getirdik. Suda eriyen kağıtlarımıza dileklerimizi yazdık, denize bıraktık. Tabii en genel anlamda ülkemiz için şehrimiz için sağlık, huzur, mutluluk, barış diliyoruz.” Emekli hemşire Hülya Sarı, her yıl arkadaşlarıyla birlikte katılmaya özen gösterdiklerini söyledi. Sarı dileklerin yazılması için dağıtılan çevre dostu suda eriyen kağıtlar için de duyarlılığından dolayı belediyeye ayrıca teşekkür etti. Başkan Uysal Hıdırellez etkinliğinin ardından 6 Mayıs 1972’de idam edilen Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan’ın anısına yapılan Üç Fidan Parkı’nı da ziyaret etti.
İzmir 54 dizi ve 11 film yapan Birol Güven: "Hiçbirini beğenmiyorum. Bugün yazsam, böyle yazmam" Uluslararası Turan Film Festivali kapsamında düzenlenen söyleşiye katılan Sinema Genel Müdürü Birol Güven, 54 dizi ve 11 film yaptıklarını ifade ederek, "Hiçbirini seyredemiyorum, hiçbirini beğenmiyorum. Bugün yazsam, böyle yazmam. Çok böyle gurur duymuyorum onlarla. O dönem yaptığım her şey o dönemin doğrusuydu; ama bugünün doğrusu değil" dedi. Ege Üniversitesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) ve Sinema Genel Müdürlüğü katkılarıyla düzenlenen Uluslararası Turan Film Festivali, devam ediyor. Programlar kapsamında Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürü Birol Güven, genç iletişimcilerle bir araya gelerek deneyimlerini paylaştı. Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bilgehan Gültekin’in moderatörlüğünü üstlendiği söyleşiye; Ege Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Ersan’ın yanı sıra akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Konferans Salonunda öğrencilerle bir araya gelen film yapımcısı, senaryo yazarı ve yönetmen Birol Güven, sinema ve dizi sektörüyle ilgili deneyimlerini paylaştı, sinemaseverlerin sorularını yanıtladı. Gündelik hayatı yazmayı ve izlemeyi çok sevdiğini dile getiren Sinema Genel Müdürü Güven, bu doğrultuda geçmişi anlatan “Seksenler” ile bugünü anlatan “Çocuklar Duymasın” projelerinin ortaya çıktığını söyledi. Sinema Genel Müdürü Güven, televizyon kanallarının, gelecekte olacaklara yönelik senaryolar istemediğini ifade etti. "Yapay zekayı çok iyi kullanan birisi işimizi elimizden alacak" İnternetle herkesin bilgiye eşit şekilde ulaşabildiğini belirten Sinema Genel Müdürü Güven, “Sizi yapay zeka tarafına çekmek istiyorum. O kadar büyük bir değişim içindeyiz; fakat bu değişimi yakalayabilen yok, bu çok güzel şey, tren kaçmadı; çünkü tren ortada yok. Yapay zeka işimizi elimizden alacak mı? Hayır almayacak; ama yapay zekayı çok iyi kullanan birisi işimizi elimizden alacak. İnsanlar ikiye ayrılacak; yapay zekayı kullananlar, kullanmayanlar. Yapay zeka bizim bundan sonraki bütün yaşamımızı, sizin de mesleğinizi belirleyecek” diye konuştu. "Hiçbirini beğenmiyorum. Bugün yazsam, böyle yazmam" Bugüne kadar 54 dizi ve 11 film yaptıklarını kaydeden Sinema Genel Müdürü Güven, “Hiçbirini seyredemiyorum, hiçbirini beğenmiyorum. Bugün yazsam, böyle yazmam. Biliyorsunuz İzmirli filozof Heraklitos diyor ki; ’aynı nehirde iki kere yıkanılmaz.’ Bu değişimi anlatıyor arkadaşlar; diyor ki ’nehre bir daha girdiğinizde o nehir artık o nehir değildir’, siz de o siz değilsinizdir. Ben bugünkü aklımla tekrar dünyaya gelmeyi çok isterdim ve bugünkü aklımla onların hiçbirini yapmazdım. Çok böyle gurur duymuyorum onlarla. O dönem yaptığım her şey o dönemin doğrusuydu; ama bugünün doğrusu değil” dedi.