ÇEVRE - 19 Nisan 2019 Cuma 11:05

10 yılda 2,3 milyon ton katı atık bertaraf edildi

A
A
A
10 yılda 2,3 milyon ton katı atık bertaraf edildi

SAMSUN (İHA) – Samsun Büyükşehir Belediyesi, Katı Atık Düzenli Depolama Sahası’nda 10 yılda toplam 2 milyon 291 bin 828 ton katı atığı bertaraf etti.

SAMSUN (İHA) – Samsun Büyükşehir Belediyesi, Katı Atık Düzenli Depolama Sahası’nda 10 yılda toplam 2 milyon 291 bin 828 ton katı atığı bertaraf etti. 2018 yılında ise 4 milyon 933 bin 352,64 m3 metan gazı sahadan çekilerek, 6 bin 538,90 MW enerji üretimi sağlandı.


Belediyeler tarafından geçmişte katı atıkların, sorun oluşturmayacağı düşünülerek gözlerden uzak yerlere dökülmesiyle oluşturulan vahşi depolama alanları, insan sağlığını ve çevreyi ciddi anlamda tehdit ediyordu. Türkiye’de halen birçok belediyelerin vahşi depolama alanı bulunmaktadır. Bu alanlar toprağı, yeraltı ve yüzeysel su kaynaklarını, atmosferi kirleterek insan ve çevre sağlığını olumsuz etkiliyor. Zaman zaman sıkışan gaz, patlamalara neden olmakta ve görüntü kirliliğini meydana getiriyordu. Bu olumsuzlukları ortadan kaldırmak, çöpten gelir elde etmek amacıyla Samsun Büyükşehir Belediyesi, 9 milyon 203 bin 253 avro 30 yıl geri ödemeli yıllık yüzde 2 sabit faiz oranı ile kredi kullanarak Samsun Katı Atık Düzenli Depolama Sahasını şehir merkezine yaklaşık 10 km uzaklıkta kurdu. Saha 5.6 hektarlık toplam lot alanı olan birinci etap. 4 hektarlık toplam lot alanı olan ikinci etap. 6.9 hektarlık toplam lot alanı olan üçüncü etap olmak üzere 3 lottan oluşuyor.



10 yılda 2 milyon tondan fazla katı atık bertaraf edildi


Katı Atık Depolama Sahası 2008 Mayıs ayından itibaren atık depolama işlemine başladı. 2015 yılına kadar Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından işletilen saha. Daha sonra Atık Çevre Teknolojileri İnş. San. ve Tic. A.Ş tarafından işletilmeye başlandı. 2018 yılında sahada toplam 300 bin 204,41 ton atık bertaraf edildi. 2008 tarihinden 2018 Aralık ayına kadar bertaraf edilen atık miktarı ise 2 milyon 291 bin 828 ton olarak gerçekleşti.



Katı atıklar enerjiye dönüştürülüyor


Çarşamba Katı Atık Düzenli Depolama Sahası ilçe merkezine yaklaşık 4 km uzaklıkta bulunuyor. Saha 2,3 hektarlık toplam lot alanı olan birinci etap, 2,5 hektarlık toplam lot alanı olan ikinci etaptan oluşuyor. Sahada 2010 Haziran ayından itibaren atık depolama işlemi yapılıyor. 2018 yılında sahada toplam 70 bin 494,73 ton atık bertaraf edildi. Çarşamba Katı Atık Düzenli Depolama Sahası’nda Terme, Çarşamba, Ayvacık, Salıpazarı, Tekkeköy ilçelerinde oluşan katı atıklar bertaraf ediliyor. Daha önce birlik tarafından kurulum ve işletimi yapılan saha 2014 yılından itibaren Büyükşehir Belediyesi tarafından işletilmeye başlandı. 2015 Temmuz ayından itibaren deponi gazının değerlendirilmesi, çevreye vereceği olumsuzlukların en aza indirilmesini sağlamak amaçlı ihaleye çıkıldı. Saha (29 yıl) ITC-K Enerji A.Ş tarafında işletilmeye başlandı. Şirket, 2016 Ağustos ayında 1.4 MW kurulu güç ile enerji üretimine başladı. 2018 yılında 4 milyon 933 bin 352,64 m3 metan gazı sahadan çekilip, 6 bin 538,90 MW enerji üretimi sağlandı. 6360 sayılı Yasa gereği 4 merkez ilçeden oluşan Samsun Büyükşehir Belediyesi, 17 merkez ilçeye ulaştı. Bu yasa ile birlikte, 2018 yılı içerisinde Kavak bölgesinde (Kavak, Asarcık), Havza Bekdiğin mevkisinde(Havza, Ladik), Vezirköprü’de ve Bafra bölgesinde (Yakakent, Alaçam, Bafra, 19 Mayıs) mevcut Katı Atık Aktarma İstasyonlarından gelen katı atıkların Samsun Büyükşehir Belediyesi Merkez Katı Atık Düzenli Depolama Tesisi’nde bertaraf edilmesi sağlandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Trabzon Doğu Karadeniz Demiryolu Platformu için bir araya geldiler Samsun-Sarp Demiryolu için Trabzon’da toplanan Doğu Karadeniz Bölgesindeki oda ve borsa başkanları, Doğu Karadeniz Demiryolu Platformunun kurulduğunu ilan etti, projenin yatırım programına alınmasının takipçisi olacaklarını vurguladı. Trabzon Ticaret ve Sanayi Odasında (TTSO) düzenlenen Samsun-Sarp Demiryolu İstişare Toplantısına Trabzon, Rize, Ordu, Giresun; Trabzon’un Of; Rize’nin Ardeşen ve Pazar; Artvin’in Hopa, Arhavi ve Borçka Ticaret ve Sanayi Odaları ile Ticaret Borsası başkanları, oda ve borsaların yönetim kurulu üyeleri katıldı. Toplantının ardından “Samsun-Sarp Demiryolu için Tek Ses” başlığıyla bir basın açıklaması yapıldı. Açıklamada, şu ifadeler kullanıldı: "Ülkemizin Asya’ya açılan kapısı, Doğu ve Batı ticaretinin en önemli aktarma noktalarından biri olan Doğu Karadeniz Bölgesi, demiryolu bağlantısı olmayan nadir bölgelerimizden biridir. Cumhuriyetin kuruluşundan bugüne kadar birçok kez gündeme gelmesine rağmen bölgemiz demiryolu bağlantısına henüz kavuşamamıştır. Son dönemde özellikle Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız Sayın Abdülkadir Uraloğlu’nun Samsun - Sarp Demiryolu proje çalışmalarına 2024 yılında başlanacağı yönündeki açıklamaları, bölge halkını ve iş dünyasını heyecanlandırmıştır. Bölgedeki Ticaret ve Sanayi Odaları ile Ticaret Borsalarının Yönetim Kurulu ve Meclis Başkanları olarak, Samsun - Sarp Demiryolu İstişare toplantısında Trabzon Ticaret ve Sanayi Odasının ev sahipliğinde ilk kez bir araya geldik. Bölgedeki tüm oda ve borsalar, Sayın Bakanımızın açıklamalarının ardından büyük bir heyecanla Samsun - Sarp Demiryolunun ivedilikle yatırım programına alınmasını beklemektedir. Bu demiryolunun yapılmasıyla bölgemiz ve ülkemiz büyük menfaat sağlayacaktır. Önümüzdeki günlerde diğer bölge illerimizde de toplanarak Samsun - Sarp Demiryolunun yatırım programına alınmasının takipçisi olacağımızı vurgulamak istiyoruz. Oda ve borsalarımızın katılımıyla Doğu Karadeniz Demiryolu Platformunun kurulduğunu da bu vesileyle kamuoyuyla paylaşıyoruz. Platform bünyesinde bir çalışma grubu kurulacak ve yapılacak çalışmalar başta bölgedeki STK’larımız, siyasi partiler, yerel yönetimler, milletvekillerimiz, bakanlarımız, TOBB Başkanımız ve nihayetinde sayın Cumhurbaşkanımızla paylaşılacaktır." Samsun-Sarp Demiryolu İstişare toplantısı, katılımcıların toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.
Denizli Girişimsel Radyoloji ile birçok hastalıktan ameliyatsız kurtulmak mümkün Girişimsel Radyoloji konusunda bilgiler veren Özel Denizli Tekden Hastanesi Tanısal ve Girişimsel Radyoloji uzmanı Prof. Dr. Nevzat Karabulut, “Cerrahi müdahaleye göre ciltte iz bırakmaz ve iyileşme süreci çok daha kısadır. Ayrıca, bu işlemler genellikle hastanede yatış gerektirmez ve hastalar normal günlük aktivitelerine daha hızlı dönerler” dedi. Özel Denizli Tekden Hastanesi Tanısal ve Girişimsel Radyoloji uzmanı Prof. Dr. Nevzat Karabulut, girişimsel radyoloji alanında bilgiler verdi. Girişimsel radyolojinin görüntüleme tekniklerini kullanarak vücut içindeki hastalıkları teşhis ve tedavi etme süreci olduğunu ifade eden Prof. Dr. Karabulut, bu tedavilerin görüntüleme yöntemleri rehberliğinde iğne deliğinden yapılarak birçok hastayı ameliyattan kurtaran minimal invazif işlem olduğunu söyledi. Girişimsel radyolojinin iki ana gruba ayrıldığını vurgulayan Prof. Dr. Karabulut, “Girişimsel radyoloji uzmanları, özellikle damarlar, böbrekler, karaciğer, akciğerler ve diğer iç organlarda bulunan hastalıkların kesin tanısını koymak ve tedavi etmek için radyolojik görüntüleme tekniklerini kullanırlar. Vasküler girişimsel radyolojide tıkalı damarları açma, kanayan organların ve tümörlü doku damarları ile anevrizama denilen damar baloncuklarını tıkama gibi işlemler yapılır. Nonvasküler girişimsel radyolojide ise görüntüleme yöntemleri rehberliğinde perkütan biyopsi, kist ve apse tedavileri, çikolata kisti tedavisi, safra veya idrar kanalındaki darlıkların açılması, tümörlü dokuyu yakma işlemleri ile vücut boşluklarında biriken sıvıların kateter yerleştirilerek boşaltılması gibi işlemler yapılır” şeklinde konuştu. Girişimsel radyolojinin diğer yöntemlere göre avantajlarını anlatan Prof. Dr. Karabulut, “Girişimsel radyoloji prosedürleri genellikle lokal anestezi altında ve iğne deliğinden geçerek yapıldığından hastalar için daha az rahatsızlık vericidir. Ciltte iz bırakmaz ve iyileşme süreci çok daha kısadır. Ayrıca, bu işlemler genellikle hastanede yatış gerektirmez ve hastalar normal günlük aktivitelerine daha hızlı dönerler” ifadelerini kullandı.
Ankara Gölbaşı Belediye Başkanı Odabaşı, geleceğin bilim insanlarının heyecanına ortak oldu Gölbaşı Belediye Başkanı Yakup Odabaşı, Gevher Nesibe Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ve Dr. Şerafettin Tombuloğlu Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından hazırlanan ‘TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı’nı ziyaret etti. Gevher Nesibe Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ve Dr. Şerafettin Tombuloğlu Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından geleceğe ışık tutacak projelerin sergilendiği TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı açıldı. Fuarları ziyaret eden Gölbaşı Belediye Başkanı Yakup Odabaşı, projeleri okul müdürleri, öğretmenler, veliler ve öğrenciler birlikte gezdi. Fuar alanında tüm stantlardaki projeleri inceleyen Başkan Odabaşı, öğrencilerin bilimsel merakları sonucu ortaya koydukları projeler hakkında okul müdürleri ve öğrencilerden bilgi aldı. Teknoloji, çevre dostu sistemler, sağlık alanında başta olmak üzere geniş yelpazede projelerin yer aldığı fuarlar heyecan uyandırdı. Öğrenciler tarafından hazırlanan dikkat çeken projeler ilgi odağı oldu. Başkan Odabaşı öğrencileri ortaya çıkardıkları projelerden dolayı tebrik ederken, başarıların devamı diledi. “Geleceğin bilim insanlarına her zaman destek olmaya hazırız” Öğrencilerin haftalarca emek verdiği projeleri görmekten mutluluk duyduğunu dile getiren Odabaşı, “Geleceğimiz olan çalışkan ve zeki öğrencilerin bilim fuarı için merak edip, üzerinde uzun süre çalıştıkları ve ortaya çıkardıkları birbirinden önemli projeleri gördük. Gördüklerimiz bize geleceğimizin ne kadar aydınlık olduğunu bir kez daha hatırlattı. Birçok alanda yeni ve bakış açısını değiştiren projelere imza atan öğrencilerimizi tebrik ediyorum. Biz bilimin ve eğitimin tüm imkânlarımızla yanındayız. Geleceğin bilim insanlarına her zaman destek olmaya da hazırız. Umarım burada gerçekleştirilen fuar tüm öğrencilerimizde ve emeği geçen tüm öğretmenlerimize güzel hatıralar bırakır. Öğrencilerimizin bilim aşkı hiç bitmez” diye konuştu.
İstanbul Restorasyonu tamamlanan Kariye Camii ibadete açıldı Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü mülkiyetinde olan ve 21 Ağustos 2020 tarihli Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle cami statüsüne çevrilen İstanbul’daki Kariye Camii düzenlenen törenin ardından ibadete açıldı. 79 yıl sonra sela okunan Kariye Camii’nin yeni hali havadan görüntülendi. Cumhurbaşkanı Erdoğan törene Ankara’dan canlı bağlantıyla katıldı. Fatih’te bulunan 6’ncı yüzyılda Kariye Kilisesi olarak inşa edilen bina, İstanbul’un fethinden sonra 1511’de Sultan 2. Bayezid’in sadrazamlarından olan Atik Ali Paşa tarafından camiye çevrildi. Tarihi yapı, "Atik Ali Paşa Camii" veya "Kariye Camii" olarak anılmaya başlandı. Bakanlar Kurulu’nun 2 Ağustos 1945’te aldığı kararla müzeye çevrilen Kariye Camii, 2020 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kararıyla Diyanet İşleri Başkanlığı’na devredildi. Ardından Osmanlı döneminde kullanılan mihrabı elden geçirilen Kariye Camii, dış mekandaki restorasyonun tamamlanmasıyla ibadete hazır hale getirildi. Restorasyon işlemleri devam ederken Kariye Camii müze olarak ziyarete açık tutuldu. Kariye Camii düzenlenen törenle ibadete açıldı Restorasyonu tamamlanan Kariye Camii düzenlenen törenle ibadete açıldı. Törene, İstanbul Valisi Davut Gül, İstanbul Müftüsü Safi Arpaguş, İstanbul Vakıflar 1. Bölge Müdürü Yavuz Güner, AK Parti İstanbul Milletvekili Hasan Turan, İstanbul İl Kültür Müdürü Coşkun Yılmaz, Fatih Belediye Başkanı M. Ergün Turan, Eski Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız ve çok sayıda vatandaş katıldı. Vakıflar Genel Müdürlüğünce restorasyonu yapılan 201 eserin toplu açılış töreni, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla Cumhurbaşkanlığı Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Vakıf Haftası kutlama programı çerçevesinde düzenlenen törende, İstanbul’da açılan 33 eserin arasında yer alan Kariye Camii’ne de canlı bağlantı yapıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yaptığı bağlantıyla, caminin açılışı gerçekleştirildi. Kariye Camii’nin restorasyon sonrası yeni görünümü göze çarparken son hali havadan görüntülendi. Kariye Camii’nde 79 yıl aradan sonra sela sesleri yükseldi. "Ya Allah bismillah diyelim, kurdeleyi keselim" Törende canlı bağlantıyla konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "İstanbul Kariye Camii’ne gelelim. Fatih Kariye Camii’nde İstanbul Valisi Davut Gül’ü, Fatih Belediye Başkanı M. Ergün Turan’ı, İstanbul İl Müftüsü Safi Arpaguş’u, İstanbul Vakıflar 1. Bölge Müdürü Yavuz Güner’i, İstanbul İl Kültür Müdürü Coşkun Yılmaz’ı görüyorum. Şöyle bir zoom yaparak Kariye Camii’ni görmekte fayda var. Makaslar eliniz, kurdele önümüzde. Ya Allah Bismillah diyelim, kurdeleyi keselim. Hayırlı olsun" dedi. "79 yıl sonra tekrar ibadete açılıyor" Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşması esnasında İstanbul İl Müftüsü Safi Arpaguş’a söz verdi. Arpaguş, "79 yıl sonra tekrar Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilerek ibadete açılıyor. Müze haline gelen bu camii vakıfların gayretleriyle restore edildikten sonra ibadete açıldı" ifadelerini kullandı. Kariye Camii kurdele kesiminin ardından ibadete açıldı Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla İstanbul Valisi Davut Gül, İstanbul Müftüsü Safi Arpaguş, İstanbul Vakıflar 1. Bölge Müdürü Yavuz Güner, İstanbul İl Kültür Müdürü Coşkun Yılmaz, Fatih Belediye Başkanı M. Ergün Turan kurdeleyi keserek Kariye Camii’ni ibadete açtı.