YEREL HABERLER - 06 Ocak 2012 Cuma 13:50

REKTÖR AKAN, 4 YILI DEĞERLENDİRDİ

A
A
A
REKTÖR AKAN, 4 YILI DEĞERLENDİRDİ

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan, "Türkiye’de 3. olmak gibi bir hedefimiz yok. Bizim amacımız ’OMÜ’ deyince ciddi büyük bir bölge üniversitesi imajını oluşturmak" dedi.
OMÜ Konukevi’nde fakülte dekanları, yüksekokul müdürleri ve öğretim üyelerinin katılımıyla düzenlediği basın toplantısında 2008-2011 yılları arasında üniversitede yapılan bilimsel ve idari çalışmalar hakkında bilgi veren Rektör Prof. Dr. Hüseyin Akan, OMÜ’nün Türkiye’de 170 üniversite arasında 11. sırada olduğunu ifade etti.
"OMÜ’DE 1 ÖĞRETİM ÜYESİNE 39 ÖĞRENCİ DÜŞÜYOR"
OMÜ’de yaklaşık 40 bin öğrenci, 2 bin 10 akademik personel ve 4 bin idari personelin bulunduğunu belirtken Rektör Prof. Dr. Hüseyin Akan, "Üniversitemiz, öğretim üyesi başına düşen öğrenci sayısı bakımından Türkiye’nin en iyi üniversiteleri arasındadır. Lisans ve yüksek lisans eğitiminde bizim üniversitemizde 27 bin öğrenci var, 900’ün üzerinde öğretim üyesi var. 1 öğretim üyesine 30 öğrenci düşmektedir. Tüm üniversite olarak değerlendirirsek 35 bine yaklaşan örgün öğretim öğrencisini hesaba katarsak o zamanda yaklaşık 39 öğrenci düşmektedir" diye konuştu.
ÖMÜ’NÜN TOPLAM FİZİKİ ALANI 8 MİLYON 371 BİN METREKARE
OMÜ’ye gerek Samsun merkezinde gerekse ilçelerde önemli alanların tahsis edildiğini ve 7 milyon 882 bin metrekare olan üniversite alanının 8 milyon 371 bin metrekareye çıktığını açıklayan Rektör Hüseyin Akan, "Bundan sonda Edebiyat Fakültesi olacak olan Fen-Edebiyat Fakültesi’nde sosyoloji eğitimi, sanat tarihi eğitimi ve arkeoloji eğitimi de başladı. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde sadece iktisat bölümü varken şuanda işletme ve kamu yönetimi bölümleri de eğitime devam ediyor. Mühendislik Fakültesi’nde bilgisayar ve malzeme bölümüne kimya mühendisliği bölümü eklendi. Hukuk Fakültesi bu sene 2. sınıfta okuyor ilk öğrenciler. İletişim Fakültesi’nin 4 bölümü açıldı, şuanda hoca teminine çalışıyoruz. 2012-2013 öğretim yılında gazetecilik bölümü ile halkla ilişkiler bölümü öğrenci alacak. Mimarlık Fakültesi’nde bölümler kurulma aşamasında. Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi’nin bölümleri kuruldu, meteoroloji bölümünü gelecek yıl başlatacağız, YÖK’ten kadro izni alabilirsek uçak mühendisliği bölümüne 2012-2013’te öğrenci almayı planlıyoruz. Turizm Fakültesi ise bölümleri kurulma aşamasında, önümüzdeki seneye en azından bir bölümüne öğrenci almayı planlıyoruz" şeklinde konuştu.
"HEDEFİMİZ TÜRKİYE’DE 3. OLMAK DEĞİL, CİDDİ BİR BÖLGE ÜNİVERSİTESİ OLMAK"
Hedeflerinin ciddi, büyük bir bölge üniversitesi olmak olduğunun altını çizen Rektör Akan, "Bizim üniversitemiz bir bölge üniversitesi, büyük bir üniversite. OMÜ ilk 11. olmak çok büyük bir durum. Biz daha da ileriyi hedefliyoruz tamam ama kendi kuruluş tarihini 1453 diye yazan bir İstanbul Üniversitesi var, Ankara Üniversitesi var 1945’te kurulmuş, Hacettepe, Ege Üniversitesi var. Türkiye’de 170 üniversite içinde 11., dünya sıralamasında 801. bu iyi bir yer. Bunu bölümler bazında düşünürseniz Ziraat Fakültesi dünyada ilk 500 içinde gösteriliyor. Hedefimiz hep daha iyiye gitmek, bazı alanlarda daha da sivrilmek. O alandaki etkinliğimizi bilimsel araştırmalarla daha da üst seviyeye getirmek. Türkiye’de 3. olmak gibi bir hedefimiz de yok. Bizim amacımız ’OMÜ’ deyince ciddi büyük bir bölge üniversitesi imajını oluşturmak" ifadelerini kullandı.
"AKADEMİSYENLERE ÇOK YÜKLENEMİYORUZ"
Akan; üniversite-sanayi işbirliği ile ilgili bir soruya şu şekilde cevap verdi: "Üniversite-sanayi işbirliği engelliydi, bunu aşmak için TUBİTAK bölgesel çalışmalar yaptı. Akademisyenlere çok yüklenemiyoruz. Teknopark kurulursa burada akademisyenlerde sanayicilerde daha aktif olur. Çünkü Teknoparklarda şirketler için ciddi vergi istisnaları var. Bir doçentimiz 2 bin 600 lira maaş alıyor. Türkiye’de çalışan insanları mezun eden, eğiten, öğreten bir doçent 2 bin 600 lira maaş alıyor. Bu hocalara bazen 30 saat 35 saat ders yükleniliyor. Bu hocaya ben nasıl ’git sanayi ile işbirliği yap, proje üret’ diyeceğim. Diyoruz ama içimden de ’ne zaman, nasıl yapsın bunu’ diyorum, gece gündüz ders anlatan bir hoca. Bunlar zamanla düzelecek ama öğretim üyelerimizin özlük hakları daha iyileştirilirse ders saatlerini düşürebilirsek o zaman vaktinin önemli bir kısmını üniversite-sanayi işbirliğine ve projelere ayırabilir."
"DAHA YAPILACAK ÇOK İŞ VAR"
Rektör Prof. Dr. Hüseyin Akan, rektörlük için yapılacak seçimlerde yeniden aday olup olmayacağı şeklindeki soruya işe şu ifadelerle cevap verdi: "Üniversitelerde rektörlük için bütün profesörler doğal adaydır. 2 dönem rektörlük yapmış birisi aday olamaz, onun dışında bütün profesörler doğal adaydır. Sandıktan çıkan ilk 6 isim YÖK’e gönderilir. Ben verilen görevlerden kaçmadım. Şuanda 6-7 ayımız var. Bu 6-7 ayda yapılacak ve sonra devam edecek çok iş var."
Bunlar Da İlginizi Çekebilir