EKONOMİ - 20 Kasım 2020 Cuma 11:03

Tarımsal amaçlı kooperatiflerin borçları yapılandırılıyor

A
A
A
Tarımsal amaçlı kooperatiflerin borçları yapılandırılıyor

Samsun Valiliği tarımsal kalkınma kooperatiflerine kullandırılan ve muaccel hale gelmiş kredi borçlarının yeniden yapılandırma kapsamına alınması hakkında bilgilendirme gerçekleştirdi.

Samsun Valiliği tarımsal kalkınma kooperatiflerine kullandırılan ve muaccel hale gelmiş kredi borçlarının yeniden yapılandırma kapsamına alınması hakkında bilgilendirme gerçekleştirdi.


7256 sayılı “Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” 17 Kasım 2020 tarih ve 31307 sayılı Resmi Gazete’de yayımlandı. Bu kanuna göre; Tarım ve Orman Bakanlığı’nca tarımsal amaçlı kooperatifler ile bu kooperatiflerin ortaklarına ve orman köylerinde oturan köylüler ile bu köylülerce kendi aralarında 24/4/1969 tarih ve 1163 sayılı Kooperatifler Kanunu’na göre kurulmuş veya durumları bu Kanun hükümlerine intibak ettirilmiş çok amaçlı tarımsal kalkınma kooperatiflerine kullandırılan ve muaccel hale gelmiş kredi borçları da yeniden yapılandırma kapsamına alındı.


Samsun Valiliği tarafından konu hakkında yapılan açıklamada, “Tarım ve Orman Bakanlığı’nca, tarımsal amaçlı kooperatiflere veya bu kooperatiflerin ortaklarına bu yıl 31 Ağustos tarihinden önce kullandırılan ve bu Kanunun yayımlandığı tarih itibarıyla muaccel hâle gelen krediler ile ilgili mevzuatı uyarınca yeniden yapılandırılan ancak taksitleri süresinde ödenmeyen kredi alacaklarının yeniden yapılandırılması için; bu Kanunun yayımlandığı tarihi izleyen ikinci ayın sonuna kadar Tarım ve Orman İl Müdürlüklerine başvuruda bulunulması gerekmektedir. Kredi Borçları ilk taksit 2021 yılı Kasım ayından başlamak üzere ve her yıl ilk taksitin tekabül ettiği ayda toplam beş eşit taksitte ödenecektir. Bu Kanunun yayımlandığı tarihten önce dava konusu edilmiş ve/veya icra takibi başlatılmış alacaklar için, borçlunun bu fıkra hükümlerinden yararlanmak üzere başvuruda bulunması hâlinde davalar sonlandırılır ve icra takipleri durdurulur. Bu takdirde borçluların mahkeme ve icra masrafları ile vekâlet ücretini ilk taksit tutarı ile birlikte ödemeleri şarttır. Söz konusu kanun hükümlerinin uygulamasına ilişkin usul ve esaslar Tarım ve Orman Bakanlığı’nca belirlenecektir. Orman köylerinde oturan köylüler ile bu köylülerce kendi aralarında 24 Nisan 1969 tarihli ve 1163 sayılı Kooperatifler Kanununa göre kurulmuş veya durumları bu Kanun hükümlerine intibak ettirilmiş çok amaçlı tarımsal kalkınma kooperatiflerine Orman Genel Müdürlüğünce kullandırılan kredilerden ödeme süresi geldiği hâlde bu Kanunun yayımı tarihi itibarıyla ödenmemiş olan kredi alacaklarının yeniden yapılandırılması için; bu Kanunun yayımlandığı tarihi izleyen ikinci ayın sonuna kadar orman bölge müdürlüklerine yazılı başvuruda bulunulması gerekmektedir. Kredi borçları ilk taksit 2021 yılı Kasım ayından başlamak üzere ve her yıl ilk taksitin tekabül ettiği ayda toplam beş eşit taksitte ödenecektir. Bu fıkra uyarınca taksitlendirilen alacaklara ilişkin olarak açılmış davalar sonlandırılır. Yargılama giderleri ile icra masrafları ve vekalet ücretleri karşılıklı olarak talep edilmez. Söz konusu kanun hükümlerinin uygulamasına ilişkin usul ve esaslar Orman Genel Müdürlüğü’nce belirlenecektir” denildi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Eskişehir ESOGÜ’de ’Digital Green’ eğitim aktivitesi başladı Koordinatörlüğünü Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Fen Fakültesi Kimya Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Arif Kıvrak’ın yürüttüğü, Erasmus+ KA2 projesi olan ’Digital Green’ projesinin eğitim aktivitesi ’Second Internatinal Digital Green’ çalıştayı İtalya, Çekya ve Almanya’nın yanı sıra İzmir’den gelen katılımcılar ile ESOGÜ Kongre ve Kültür Merkezi’nde başladı. ESOGÜ Sürdürülebilir Yeşil Kampüs Koordinatörlüğü iş birliği ile 6-10 Mayıs 2024 tarihleri arasında düzenlenecek olan çalıştayda iklim değişikliği, küresel ısınma ve çevre sorunlarının çözümüne yönelik farkındalık eğitimleri gerçekleştirilecek. "Temiz bir gelecek hedefiyle başlayan ‘Digital Green’ bir toplum projesi olarak önemli katkılar sunmaktadır" ’Digital Green’ projesi koordinatörü Prof. Dr. Arif Kıvrak, konuyla ilgili yapmış olduğu açıklamasında, “Günümüzde çevre bilinci ve enerji sürdürülebilirliği çok önemlidir. İklim değişikliği tehdidi ve fosil yakıtların sınırlı kaynakları, daha yeşil ve yenilenebilir enerji kaynaklarına olan ihtiyacı da artırmıştır. AB desteği ile Türkiye Ulusal Ajansı’nın fonlamış olduğu ‘Digital Green’ projesi 4 farklı ülkeden 6 proje ortağı ile çevre ve alternatif enerji kaynakları konusuna odaklanmıştır. Eskişehir’de gerçekleştirilecek olan bu eğitim aktivitesinde temiz enerji, iklim değişikliğinin nedenleri, pil teknolojisi ve geleceği, sera gazlarının azaltılması, biyolojik çeşitlilik gibi konularda uzman bilim insanlarının sunumları gerçekleştirilecektir. Ayrıca tüm katılımcılar Eskişehir’de alan gezilerine katılarak bilgi ve deneyimlerini artıracaklardır. Temiz bir gelecek hedefiyle başlayan ‘Digital Green’ bir toplum projesi olarak önemli katkılar sunmaktadır" dedi.
Bursa Başkan Aydın’dan Bosnalı kardeşe ziyaret Başkent Saraybosna’nın ‘Kurtuluş Günü’ etkinliklerine katılmak için Bosna Hersek’e giden Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın, Osmangazi Belediyesi’nin kardeş şehirlerinden olan Stari Grad Belediye Başkanı İrfan Cengic’i ziyaret etti. Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna’nın 1992’de Sırp askerler tarafından kuşatılmasının ve Bosna halkı tarafından ortaya koyulan mücadele ile şehrin kurtuluşunun 32’inci yıl dönümü düzenlenen etkinliklerle kutlandı. Saraybosna’nın Stari Grad Belediyesi tarafından yapılan davet üzerine Bosna Hersek’e giden Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın, Stari Grad Belediyesi’nin ev sahipliğindeki düzenlenen kurtuluş günü etkinliklerine katıldı. Başkan Aydın, kutlama etkinliklerinin ardından Osmangazi Belediyesi’nin kardeş şehirlerinden olan Saraybosna’nın Stari Grad Belediye Başkanı İrfan Cengic’i ziyaret etti. Osmangazi ve Stari Grad Belediyeleri arasındaki kardeşlik ilişkilerinin uzun yıllara dayandığının altını çizen Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın, “Osmangazi Belediyesi ile Stari Grad Belediyesi arasında 2007 yılında imzalanan protokolün ardından başlayan kardeşlik ilişkileri, 17 yıldır teknik iş birliği, bilgi ve tecrübe paylaşımı anlamında devam ediyor. Önümüzdeki 5 yıl içerisinde Bosna Hersek ile olan tarihi ve kültürel bağları daha da kuvvetlendireceğiz” diye konuştu. Saraybosna’nın Kurtuluş Günü’nü kutlayan Başkan Aydın, “Yakın tarihte insanlık tarihinin en utanç verici olaylarından biri tüm dünyanın gözü önünde Bosna Hersek’te yaşandı. Çocuk, kadın, yaşlı demeden binlerce masum Bosnalı, soykırıma uğradı. Aliya İzzetbegoviç’in önderliğinde Bosna halkı, destansı bir mücadele ortaya koydu ve Bosna Hersek bağımsızlığına kavuştu. Acımasızsa katledilen masum Bosnalıları ve bağımsızlık yolunda hayatını kaybeden şehitleri rahmetle anıyorum” dedi. Stari Grad Belediye Başkanı İrfan Cengic de, ziyaretinden dolayı Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın’a teşekkür etti. Başkan Aydın’ın Kurtuluş Günü etkinliklerine katılmasından dolayı büyük mutluluk duyduklarını ifade eden İrfan Cengic, Osmangazi Belediyesi ve Stari Grad Belediyesi arasındaki kardeşlik ilişkilerini daha da güçlendirmek adına karşılıklı ziyaretleri sürdüreceklerine vurgu yaptı.