YEREL HABERLER - 07 Ocak 2014 Salı 13:22

“yetersiz Beslenme Veremi Tetikliyor”

A
A
A
“yetersiz Beslenme Veremi Tetikliyor”

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Adem Dirican, "Yoksullar, işsizler, kötü çevre koşullarında, gecekondularda yaşayanlar, evsizler, kalabalık aile ortamında yaşayanlar, yeterli ve dengeli beslenemeyen nüfus grupları verem hastalığına her an yakalanma riski bulunmaktadır" dedi.
Medical Park Samsun Hastanesi doktorlarından Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Adem Dirican “Verem Haftası” nedeniyle açıklama yaptı. Uzm. Dr. Adem Dirican, “Verem hastalığının, en çok ekonomik durumu kötü, yetersiz beslenen, 13 ila 50 yaş arasındaki kişilerde görülmektedir. Hastaların eğitim durumu incelendiğinde, eğitim düzeyi düşük insanlarda daha çok gözükmektedir. Hastalığın çevrede bulunan birinden bulaşma riski yüzde 21’dir. Hastalık oluşumunda etkili faktörler ise kötü hayat koşulları, geçmişte kendine iyi bakamama, sıkıntı ve stres, çiftçilik gibi ağır bir işle çalışıldığı, kendine gerekli bakımı yapamadığı, uzun süre hastanede yatma ve orada bu mikrobu kapma, çok çalışmak, üzüntü, sigara ve alkol, psikolojik etkenler ve bunalımlardır” diye konuştu.
Uzm. Dr. Adem Dirican, "Yoksullar, işsizler, kötü çevre koşullarında, gecekondularda yaşayanlar, evsizler, kalabalık aile ortamında yaşayanlar, yeterli ve dengeli beslenemeyen nüfus grupları verem hastalığına her an yakalanma riski bulunmaktadır. Verem hastalığı solunum yoluyla bulaştığından sıklıkla akciğerlerde hastalığa neden olmakla birlikte, kemik, beyin, akciğer zarı, kalp zarı, böbrek ve daha birçok organda da ortaya çıkabilmektedir” şeklinde konuştu.
Verem hastalığını tedavisinin ilk şartının iyi beslenme ve temiz hava olduğunu belirten Dr. Dirican, “Hastalanan kişinin tanısı konulduktan sonra mutlaka en az 6 ay süreyle ilaç tedavisi görmesi gerekmektedir. İlaç tedavisinin sonucunda iyileşme görülen hastalar belli aralıklarla doktor kontrolünden geçmelidir” ifadelerini kullandı.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Eskişehir Üreticilere ilaçlama uyarısı Tepebaşı Belediyesi’nin üreticiler için hayata geçirdiği Tarımsal Üretimde Tahmin ve Erken Uyarı Sistemleri Projesi, Eskişehirli üreticileri zirai hastalık ve zararlılara karşı uyarıyor. Eskişehir’de ilk defa uygulanan ve 5 farklı noktaya kurulan Tarımsal Tahmin ve Erken Uyarı İstasyonları oluşan herhangi bir hastalık ya da meteorolojik olaylara karşı üreticiye önceden uyarı vererek önlem almalarını sağlıyor. Bu kapsamda 29 Nisan Pazartesi günü istasyonlardan alınan verilere göre bölge genelinde elma karaleke hastalığı enfeksiyonunun oluştuğunun tespit edilmesi üzerine üreticilere bilgi verildi. Üreticilere, en kısa zamanda elma, armut ve ayvada ilaçlı mücadele yapılması yönünde öneride bulunan yetkililer, “Elma küllemesinin de sorun olduğu bahçelerde her iki hastalığa da etkili olan bitki koruma ürünleri tercih edilmelidir” şeklinde uyarıda bulundu. Tepebaşı’nda tarımsal faaliyet gösterilen 477 bin 769 dekar alanı kapsayacak şekilde 5 mahallede istasyonlar kuruldu. Ayrı iklimsel özelliklere sahip Beyazaltın, Cumhuriyet, Kavacık, Yusuflar ve Takmak mahallelerinde kurulan Tarımsal Tahmin ve Erken Uyarı İstasyonları, tüm Tepebaşı kırsalına hizmet veriyor. Kurulan Tarımsal Tahmin ve Erken Uyarı İstasyonları ve enfeksiyonla ilgili detaylı bilgi almak isteyenler 0 (222) 211 40 00/3214/3219 numaralı telefondan ve Tepebaşı Belediyesi’nin https://www.tepebasi.bel.tr/ adresinden yetkililere ulaşabiliyor.
Eskişehir Anadolu Üniversitesi turizm alanında en çok akreditasyon alan üniversite oldu Anadolu Üniversitesi, Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından yetkilendirilmiş Turizm Eğitimi Değerlendirme ve Akreditasyon Kurulu (TURAK) tarafından turizm alanında en çok akredite edilmiş programa sahip üniversite oldu. Anadolu Üniversitesi Senato Salonunda Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fuat Erdal, Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Semra Günay, Eskişehir Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Salim Şengel ve öğretim elemanlarının katılımıyla belge teslim töreni düzenlendi. Turizm Akademisyenleri Derneği (TUADER) Başkanı Prof. Dr. Muharrem Tuna tarafından akredite edilen programların plaketleri Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fuat Erdal’a takdim edildi. Törende Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Semra Günay ve Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hilmi Rafet Yüncü, Turizm İşletmeciliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Rıdvan Kozak ve Turizm Rehberliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gökçe Yüksek, Eskişehir Meslek Yüksekokulu adına Yüksekokul Müdürü Prof. Dr. Salim Şengel ve Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Dilek Acar akreditasyon belgelerini teslim aldılar. Prof. Dr. Fuat Erdal Anadolu Üniversitesi’nin kalite çalışmalarına verdiği önemi vurgularken, Prof. Dr. Muharrem Tuna Anadolu Üniversitesi’nin Yükseköğretim Kurulu tarafından öncelikli kabul edilen uluslararasılaşma konusunda öncü olduğunu, sahip olduğu kurumsal altyapı ile turizm alanındaki programların da kısa sürede uluslararası tanınırlığının sağlanacağına inandığını dile getirdi. Turizm Fakültesi’nin 2021 yılında başlattığı süreç sonrasında akredite edilen üç bölümü de yeniden süreci başarıyla tamamlarken; 2023 yılında yaptığı başvuru sonrası Eskişehir Meslek Yüksekokulu Otel Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü’ne bağlı Turizm ve Otel İşletmeciliği ile Aşçılık Önlisans programları da ilk kez akredite edilmiş oldu. Turizm alanında akredite olan beş programla Anadolu Üniversitesi’nin kalite ve iyileştirmeye verdiği önem yeniden tescillendi.