YEREL HABERLER - 01 Mart 2012 Perşembe 19:21

SERBEST TÜKETİCİLERİN ELEKTRİKLERİ KESİLDİ

A
A
A
SERBEST TÜKETİCİLERİN ELEKTRİKLERİ KESİLDİ

Çalık YEDAŞ, Samsun’da içlerinde özel hastane ve büyük işyerlerinin de olduğu onlarca şirketin kapısına elektriklerini kesmek için gitti.
Bazı elektrik tedarik şirketlerinin ’ucuz elektrik’ bahanesiyle abone yaptığı müşterilerinden aldığı fatura bedelleri karşılığı olan enerji bedelini TEİAŞ ve Çalık YEDAŞ’a da kira bedelini ödemediği için ’aboneler temerrüde düştü’ ve elektrikleri kesildi.
Yıllık 25.000 KWh tüketim gerçekleştiren ya da gerçekleştirmeyi taahhüt eden tüm müşteriler serbest tüketici olmaya hak kazanabiliyor. Tedarikçiyi seçme serbestliği olan tüketici, müşterilerin tüm enerji bedelleri ile ilgili faturalar tedarikçi tarafından müşteriye kesilip tahsil edilirken, tedarikçi dağıtım şirketinin de kendi müşterilerine alt yapı hizmeti sunduğu için Samsun, Ordu, Sinop, Amasya ve Ordu dağıtım işini üstlenen Çalık YEDAŞ’a kira bedeli ödüyor. Ancak tedarikçi şirket de aldığı enerjinin parasını ödemesi gerekiyor. Ödemeyi yapmaması halinde temerrüde düşüyor.
SAMSUN’DA 150 FİRMA SIKINTI YAŞADI
İşte Samsun’da yaklaşık 150 firma dün bu sıkıntıyı yaşadı. Samsun, Ordu, Sinop, Amasya ve Çorum’un dağıtım işini üstlenen Çalık YEDAŞ, tedarikçi şirketlerden alacağı olan hizmet bedelini alamadığı için dün harekete geçti ve ’Çalık YEDAŞ müşterisi olmayan’ serbest tüketicilerinin elektriklerini kesmeye başladı. Adeta şok yaşayan serbest tüketiciler neye uğradığını şaşırırken ve karanlıkta kalma tehlikesi yaşarken, bazı serbest tüketiciler tekrar Çalık YEDAŞ’a abone olarak, tedarikçilerle sözleşmesini sonlandırdı. Birçok yüksek enerji sarfiyatlı abonenin de başka bir tedarikçi şirketten elektrik alırken tekrar Çalık YEDAŞ’a döndüğü ifade edildi. Amasya’da 489, Samsun’da 1094, Çorum’da 1023, Ordu’da 1100 ve Sinop’ta yaklaşık 406 serbest tüketici bulunuyor.
ÇALIK YEDAŞ DEVLETİN ENERJİSİNİ SATIYOR
Çalık YEDAŞ Genel Müdürü Nurettin Türkoğlu, "Serbest tüketiciler, faturalarını bize ödemiyor. Biz onların anlaşması olan şirketlerden alt yapı hizmeti sunduğumuz için belli miktarda bir kira alıyoruz. Piyasada olan ama henüz temerrüde düşmemiş ancak düşmesi yakın gibi görülen şirketler var ki; onlar devreye girip, boştaki abonelere ’bize devredildiniz’ gibi yaklaşımlar gösteriyorlar. Vatandaşlar bu olayları dikkate almasın. Çalık YEDAŞ, devletin enerjisinin dağıtımını yapıyor. Yani devlet garantisiyle” dedi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla AKD’den öğretmenlere ‘Mavi Beceriler’ eğitmen eğitimi Akdeniz Koruma Derneği(AKD) ve Muğla İl Millî Eğitim Müdürlüğü arasında ‘Mavi Yeşil Okullar projesi’ kapsamında imzalanan ‘Doğal ve Kültürel Mirası Koruma ve Gelecek Nesillere Aktarılması’na ilişkin protokol ve AKD’nin TUI Care Foundation, Sea The Change Türkiye programı çerçevesindeki Akdeniz Keşiş Foku İzleme ve Farkındalık Projesi doğrultusunda Muğla Ortaca’daki 27 okuldan katılan farklı branşlardan öğretmenlere eğitim gerçekleşti. Ortaca İlçe Millî Eğitim Müdürlüğü’nün koordinasyonunda gerçekleşen eğitim, Ortaca İmam Hatip Anadolu Lisesi konferans salonunda düzenlendi. Akdeniz Koruma Derneği Eğitim Koordinatörü Funda Bayraktar tarafından hazırlanan eğitimde, farklı branşlardan öğretmenlere doğa koruma çalışmalarını anlatmak için hangi yöntemlerin kullanabileceği aktarıldı. AKD’nin TUI Care Foundation, Sea The Change Türkiye programı çerçevesindeki Akdeniz Keşiş Foku İzleme ve Farkındalık Projesi kapsamında gerçekleşen eğitimde, nesli tehlike altındaki Akdeniz keşiş fokunun ve deniz çayırlarının önemi, korunması için neler yapılması gerektiği ve bunların öğrencilere nasıl artırılabileceği üzerine örnekler yer aldı. Eğitimin sonunda Dernek tarafından hazırlanan içerik ve kaynakların yanı sıra katılım sertifikası verildi. Akdeniz Koruma Derneği, TUI Care Foundation işbirliğiyle hayata geçirdiği ‘TUI Sea The Change Türkiye’ projesi kapsamında, 2023 yılında Türkiye’nin güneybatı kıyılarında Akdeniz keşiş fokunun ve yaşam alanlarının korunmasına yönelik bilimsel ve farkındalık artırıcı çalışmalar gerçekleştirmeye başladı. 2025 yılına dek sürecek çalışmalarda Akdeniz Koruma Derneği, Akdeniz foku ve yaşam alanlarına yönelik izleme ve koruma çalışmaları yürütecek. Bu kapsamda turizmin yoğun olduğu Türkiye’nin güneybatı kıyılarındaki yerel halk, yerli, yabancı turistler ve işletmelere yönelik farkındalık artırıcı çalışmalar gerçekleştiriyor. Bölgedeki tur tekneleri ve otellerle birlikte çalışarak çocuk ve yetişkinlerin, Akdeniz foku başta olmak üzere Akdeniz Havzasında yaşayan deniz çayırları gibi türlere ve yaşam alanlarına dair bilgi sahibi olunması ve korunması için neler yapılması gerektiğini aktarıyor. Bu kapsamda çocuklar için özel geliştirilen animasyon ve kart oyunu gibi öğretici materyallerle toplamda 600 çocuğa ulaşılması ve çocukların türe yönelik bilgileri eğlenerek öğrenmeleri hedefleniyor. Geçtiğimiz yılın sonu ve bu yılın başında Ortaca’da gerçekleşen seminer ve eğitimlerle 401 çocuğa ulaşan Dernek, yaz aylarında otellerde de çocuklara yönelik eğitime devam edecek.
İzmir “Ege’ye Vefa Yılı Şenlik Yürüyüşü” renkli görüntülere sahne oldu Ege Üniversitesi 43. Kültür, Sanat ve Spor Şenliği programı kapsamında “Ege’ye Vefa Yılı Şenlik Yürüyüşü” düzenlendi. İlk günü çeşitli aktiviteler ve dans gösterileriyle tamamlanan etkinliğin ikinci gününde “Ege’ye Vefa Yılı Şenlik Yürüyüşü” gerçekleştirildi. Ege Üniversitesi kampüs girişinden başlayan yürüyüş, 55 Ege Tören Şölen Alanı’na dek devam etti. Yürüyüşe akademik-idari personel ve öğrenciler katıldı. Şenliğin açılış seremonisinde konuşan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Ersan, “Şenliğimizin bu güzel ortamında bir araya gelmenin mutluluğunu ve heyecanını yaşıyoruz. Bu coşkulu kalabalık ve gençlik heyecanı aydınlık yarınlara olan inancımızı pekiştirmektedir. ‘Bütün ümidim gençliktedir’ diyen cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, bu sözüyle gençliğe olan güvenini ve inancını ifade etmiştir. Biz de Ege Üniversitesi ailesi olarak Atamızın izindeyiz. Gençlere olan inancımız ve güvenimiz tamdır. Öğrenci odaklı eğitim anlayışımız doğrultusunda sosyal ve kültürel anlamda da donanımlı bireyler olmanız adına çalışıyoruz. Hepinizin, ülkemize aşkla hizmet edeceğinizin bilincindeyiz. Yoğun temponuz arasında bu şenlik sizler için bir dinlenme ve eğlence zamanıdır. İyi ki Egeliyiz!” diye konuştu. Tören şölen alanında gerçekleştirilen açılış seremonisinin ardından EÜ TÜHAD- Türk Halk Dansları Topluluğu’nun Türk halk dansları gösterisi ve EÜ Devlet Türk Musikisi Konservatuvarı Pop Müziği Konseri ile katılımcılar keyifli anlar yaşadı. Şenlik kapsamında gün boyunca düzenlenen çeşitli etkinliklerle Egeli öğrenciler bahara “Merhaba” dedi. Oyunlar, danslar ve atölyelerle süren şenliğin ikinci gününde akşam saat 20.00’de “DJ Performans”, 21.00’de ise sevilen grup “Gripin” sahne alacak. Şenliğin üçüncü ve son gününde ise Aikido Atölyesi ile birlikte gün boyu eğlenceler devam edecek. EÜ 43’üncü Kültür, Sanat ve Spor Şenliği, “Pinti” grubunun konseriyle son bulacak.