SAĞLIK - 21 Şubat 2025 Cuma 10:08

İç hastalıkları uzmanından Ramazan ayında beslenme önerileri

A
A
A
İç hastalıkları uzmanından Ramazan ayında beslenme önerileri

İç Hastalıkları ve Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Emin Dinççağ, "Ramazanda iftar ve sahurda en az üç litre su içilmelidir. Aşırı şekerli gıdalar, hamurlu tatlılar, ağır kızartma yiyecekler ramazanda pek tercih edilmemelidir" dedi.


Ramazana sayılı günler kala İç Hastalıkları ve Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Emin Dinççağ, Ramazanda beslenme önerileri ile ilgili bilgilendirmelerde bulundu. Ramazan ayında beslenmenin önem taşıdığını belirten Dr. Emin Dinççağ , "Milyonlarca Müslümanın mübarek Ramazan Ayı boyunca iftar ve sahurda sağlıklı beslenmesi, ibadetini sağlık ve sıhhat içinde yapması ve bu konuda dikkat etmesi önemli hususlardandır. Ramazan ayı boyunca; kilo alma, rastlanılan en önemli sonuçlardandır. Oysa kilo almak, kilo fazlalığı, obezite, kalp damar hastalığı ve diyabet başta olmak üzere bir çok sağlık sorununa davetiye çıkaran bir durumdur. Kilo almamak için dikkat edilmelidir. Oruç döneminde, uzun süre su içilmediği için, iftar ve sahurda bu durum telafi edilmelidir. En az üç litre su içilmelidir. Aşırı şekerli gıdalar, hamurlu tatlılar, ağır kızartma yiyecekler ramazanda pek tercih edilmemelidir. Öğünlerde çorba, haşlama, sebze yemekleri, sütlü tatlılar önerilmektedir. Baharat kullanılmaması, asitli yiyecekler, soda gibi gazlı içeceklerden kaçınılmalıdır. Az şekerli komposto, sütlü tatlılar, salata, su ve sulu meyveler tavsiye edilmektedir. Kronik hastalığı olanların ilaçlarını muntazaman almaları, yüksek tansiyonu olanların tuzsuz yemeleri, diyabeti olanların hekime danışarak oruç tutmaları tavsiye edilmektedir" dedi.



"Bilgiler çöpe gidecek"


Diyet ve beslenme konusunda konuşulan bilgilerin birçoğu gelecekte çöpe gideceğini belirten Dinççağ, "Enginar karaciğeri temizliyor, domates prostat kanserini önlüyor, et suyu paça için bağışıklık sisteminiz güçleniyor gibi abartılı, bilimsel olarak sadece gözlem veya iddiadan ibaret magazinsel haberler belki yarınlarda çok da inandırıcı bulunmayacaktır. Diyet ve beslenme konusundaki bugün konuştuğumuz bilgilerimizin birçoğu gelecekte çöpe gidecektir. Ancak, beslenmenin ana kuralları, yarın da değerini koruyacak, gelecekte de bilgilerimizin temelini teşkil edecektir. Sağlıklı olabilmenin birinci şartı, ihtiyacımız kadar kalori almalıyız. Ne fazla ne eksik. Vücudumuzun ihtiyacı olan, vitamin, mineral, antioksidan ve lif(posa) karşılanmalıdır. Yemeklerimizde kötü, aterojen yağlardan uzak durmalıyız. Rafine şekerlerden kaçınılmalı, daha az tuz kullanmalıyız. Kronik hastalığı olanlar için hastalıkları ile ilgili özel diyetler, beslenme önerileri vardır" diye konuştu.



"İddia eden bilgiler yüzünden kafamız hayli karışık"


Dinççağ şunları söyledi: " ’Bir öğün yemeliyiz’, ’yok iki öğün daha doğru’, ’az az sık sık yemeliyiz’ gibi sürekli değişen ve sürekli en iyisi olduğunu iddia eden bilgiler yüzünden kafamız hayli karışık. İnsan üzerinde deney yapılamaması, insan beslenmesinin karmaşık yapısı, yediklerimizin içeriklerini farklı olması ve kültürlere göre de farklılıklar göstermesi, kişisel tercihler, yiyeceklerin hazırlanması, herkesin bazal metabolizmalarının farklı olması dolayısıyla tek tip bir beslenme, harika ve olağan üstü diyetler tarif edilmesi mümkün değildir. Bu konudaki görüşlere de çok itibar edilmemelidir. Bu konularda sağlık okuryazarlığı, medya okuryazarlığı konusu gündeme gelmelidir. Şu bir gerçektir ki ;sağlıklı beslenmede belirli bir oranda protein, karbonhidrat ve yağ olmalıdır. Meyve ve taze sebze, vitamin, mineral ve posa kaynağı olarak bulunmalıdır."


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun Samsun’da 1919 metrelik dev bayrakla coşkulu ’Fener Alayı ve Gençlik Haftası’ yürüyüşü Samsun’da 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı etkinlikleri çerçevesinde 1919 metrelik bayrakla "Fener Alayı ve Gençlik Haftası Yürüyüşü" düzenlendi. Gencinden yaşlısına yüzlerce vatandaşın katıldığı yürüyüşte, 19 Mayıs ruhu kentte coşkuyla yaşatıldı. Saat 19.19’da başlayan yürüyüş için vatandaşlar ve protokol üyeleri Uğur Mumcu Parkı mevkisinde toplandı. Ellerinde Türk bayrakları ve meşaleler taşıyan vatandaşlar, marşlar eşliğinde İstiklal Caddesi üzerinden yürüyerek 19 Mayıs Bulvarı’nı takip etti. Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği yürüyüş boyunca renkli görüntüler oluşurken, güzergah boyunca çevredeki vatandaşlar da alkışlarla korteje destek verdi. Gençlerin taşıdığı 1919 metre uzunluğundaki Türk bayrağı yürüyüşe ayrı bir anlam kattı. Program, İstiklal Meydanı’nda düzenlenen etkinliklerle sona erdi. Meydanda toplanan vatandaşlar, hep birlikte marşlar söyleyerek 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nın coşkusunu yaşadı. Yürüyüşe katılan Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatma Aydın, "Tarihimizi bilmek, milli mücadele ruhunu yaşamak ve geleceğe güvenle adım atabilmek için çok önem taşıyor. Bu nedenle bu günlerin canlandırılması ve hepimizin bu günler için yeniden bir araya gelmesi gerekiyor. Milli benliğimizi canlı tutmamız gerekiyor. Bu nedenle biz de Ondokuz Mayıs Üniversitesi olarak buraya geldik" dedi. Yürüyüşe Samsun Valisi Orhan Tavlı, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, Sahil Güvenlik Karadeniz Bölge Komutanı Tuğamiral Ahmet Bahadır, Samsun İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Mustafa Bakçepınar, Samsun Emniyet Müdürü Ahmet Arıbaş, İlkadım Belediye Başkanı İhsan Kurnaz, kurum müdürleri ve vatandaşlar katıldı.
Yozgat Yozgat’ta bayrak yürüyüşü coşkuyla gerçekleştirildi Yozgat’ta 19 Mayıs coşkusu ‘Bayrak Yürüyüşü’ ile başladı. Yozgat Valiliği tarafından düzenlenen bayrak yürüyüşü yoğun katılımla gerçekleşti. Terminal mevkiinden kentin simgesi Saat Kulesi’ne kadar süren yürüyüşe kent protokolü, polis okulu bando takımı, öğrenciler, halk dansları şenliği için yurt dışından gelen katılımcılar ve çok sayıda vatandaş ellerinde Türk bayraklarıyla katıldı. Yozgat’ta milli birlik ve beraberlik duygularını pekiştirmek amacıyla organize edilen ‘Bayrak Yürüyüşü’, her kesimden pek çok vatandaşı bir araya getirdi. Polis okulu bando takımının çaldığı marş eşliğinde başlayan yürüyüşte, katılımcılar dev Türk bayrakları ve Atatürk posterleri taşıdı. Yürüyüşe katılan kalabalık kent meydanında toplandı. Avrupa ve Dünya Halter Şampiyonu Muhammed Furkan Özbek meydanda toplananlara hitap etti. Özbek, "Yaklaşık 2-3 hafta önce yapılan Avrupa Şampiyonasında Avrupa rekoru kırarak şampiyon oldum. Yozgat’ta Türkiye’de sporun büyümesi, halter branşının büyümesi çok güzel. Buna öncülük etmek çok güzel. Sizlerin karşısında bu şekilde olmak çok güzel. Hepinizin 19 Mayıs’ını kutluyorum. Gençlik ve Spor Bayramınız kutlu olsun. Sayın protokolümüze teşekkür ederim. Madalyamı Türk halkına ve özellikle Yozgat halkına da armağan etmek istiyorum. Hepinize çok teşekkür ederim" dedi. Bingöllü Ozan Hacı Gürhan ‘Ben Anadoluyum’ şiirini okudu. Yozgat Valisi Mehmet Ali Özkan ise bayrağın ve bağımsızlığın önemine vurgu yaptığı konuşmasında herkesin bayramını kutladı. Halk dansları şenliği için kentte bulunan Azerbaycanlı öğrenciler danslarından kesit sundu ve program sona erdi.
Samsun Samsun’da 1919 metrelik dev bayrakla coşkulu ’Fener Alayı ve Gençlik Haftası’ yürüyüşü 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı etkinlikleri çerçevesinde Samsun’da 1919 metrelik bayrakla "Fener Alayı ve Gençlik Haftası Yürüyüşü" düzenlendi. Gencinden yaşlısına yüzlerce vatandaşın katıldığı yürüyüşte, 19 Mayıs ruhu kentte coşkuyla yaşatıldı. Saat 19.19’da başlayan program için vatandaşlar ve protokol üyeleri Uğur Mumcu Parkı mevkisinde toplandı. Ellerinde Türk bayrakları ve meşaleler taşıyan katılımcılar, marşlar eşliğinde İstiklal Caddesi üzerinden yürüyerek 19 Mayıs Bulvarı’nı takip etti. Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği yürüyüş boyunca renkli görüntüler oluşurken, güzergah boyunca çevredeki vatandaşlar da alkışlarla korteje destek verdi. Gençlerin taşıdığı dev Türk bayrağı yürüyüşe ayrı bir anlam kattı. Program, İstiklal Meydanı’nda düzenlenen kutlama etkinlikleriyle sona erdi. Meydanda toplanan vatandaşlar hep birlikte marşlar söyleyerek 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nın coşkusunu yaşadı. Yürüyüşe Samsun Valisi Orhan Tavlı,Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, Sahil Güvenlik Karadeniz Bölge Komutanı Tuğamiral Ahmet Bahadır, Samsun İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Mustafa Bakçepınar, Samsun Emniyet Müdürü Ahmet Arıbaş, İlkadım Belediye Başkanı İhsan Kurnaz, kurum müdürleri ve vatandaşlar katıldı. Yürüyüşe katılan Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatma Aydın, " Tarihimizi bilmek, milli mücadele ruhunu yaşamak ve geleceğe güvenle adım atabilmek için çok önem taşıyor. Bu nedenle bu günlerin canlandırılması ve hepimizin bu günler için yeniden bir araya gelmesi gerekiyor. Milli benliğimizi canlı tutmamız gerekiyor. Bu nedenle biz de Ondokuz Mayıs Üniversitesi olarak buraya geldik" dedi.