SAĞLIK - 23 Kasım 2021 Salı 10:56

İdrar yapmakta zorlanma prostat habercisi olabilir

A
A
A
İdrar yapmakta zorlanma prostat habercisi olabilir

Üroloji Uzmanı Opr.

Üroloji Uzmanı Opr. Dr. Bülent Çelik, idrar yapmakta zorlanmanın, idrar yolları hastalıkları ile ilgili belirti olabileceği gibi prostat büyümesinin de habercisi olabileceğine dikkat çekti.


İdrar yapma konusunda bir şikayeti olmasa bile aile geçmişinde prostat hastalıkları ile ilgili durumu olan kişilerin mutlaka 40 yaş ve üzeri kişilerin muayene ve testlerini yaptırmalarını, kontrollerini ihmal etmemeleri gerektiğini ifade eden Büyük Anadolu Hastaneleri Üroloji Uzmanı Opr. Dr. Bülent Çelik, "İnsanların ortalama ömürlerinin uzaması ile birlikte prostat şikayetleri ve prostat kanseri hastalarına daha sık rastlamaya başladık. Hastalar özellikle bize ‘idrarını başlatmada zorlanma, yapamama, ıkınma gerekliliği, kesik kesik yapma, ani sıkışma, tuvalete zor yetişme, tam rahatlayamama hissi’ gibi şikayetlerle başvurmaktadır. İnsanların günlük hayatta tükettikleri sıvı gıdaların süzülerek bir torbada birikmesi ile gerektiğinde vücuttan atılması işlemine idrar olarak tanımlamaktayız” dedi.



Sıklıkla görülüyor


Prostatın, mesane altında yer alan ve mesaneden çıkıp dışarı açılan idrar yolunu çepeçevre saran bir salgı bezi olduğu bilgisini veren Dr. Çelik, “Prostatın iltihaplanması veya yangı olması genç erkeklerde kendini ağrı ve idrar yapma zorluğu olarak gösterir. İleri yaşlarda ise iyi huylu büyümesi ve prostat kanseri vakaları sıklıkla görülmektedir. Bu anlamda özellikle 40 yaşından itibaren erkeklerin prostatını kontrol ettirmek için üroloji muayenesi olması önerilir. Burada korkulacak, utanılacak ve çekinilecek bir durum yoktur. Bazı hastalarımızdan duyuyoruz çünkü bu durumu uzun süredir çektiğini fakat utandığı ve çekindiği için tedavisini geciktirdiğini dile getiriyor. Geç tedavilerde ise önüne geçilemeyecek farklı sağlık sorunları da ortaya çıkabiliyor. Bu anlamda belirli yaş aralığında olanların belirti versin vermesin mutlaka muayene olmasını öneriyoruz" diyerek sözlerine son verdi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Savunma Sanayii Başkanı Görgün: “Simülasyon teknolojileri dünyada artan bir önem kazandı” Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, "Son yıllarda simülasyon teknolojileri dünyada artan bir önem kazandı. Askeri simülatör ve eğitim sistemleri, pazar büyüklüğü 2022 yılında 9,2 milyar dolar olarak gerçekleşmiş olup, bu rakamın 2027 yılına kadar yıllık bileşik yüzde 5,6 oranında büyüyerek 12,2 milyar dolar seviyesine ulaşması öngörülmektedir" dedi. Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, SİMSOFT ANKARA HAB’da SİMMER adında simülasyon merkezini açtı. Türkiye’nin uzay ve havacılık sanayiine kaldıraç olacak yerli ve yabancı firmaların ve yan sanayi firmalarının bölgeye çekilmesi doğrultusunda kurulan Ankara Uzay ve Havacılık İhtisas Organize Sanayi Bölgesinin (HAB) birinci etabı için çalışmalar 2017 yılının son çeyreği ile başladığını belirtti. Test merkezinin küçük ve orta ölçekli işletmelerin sektöre daha çok dahil edilebilmesi amacıyla kurulduğunu belirten Görgün, "Birinci etabımızda fiili üretime geçen firma sayısı 43 olup, firmalarımız toplam 253 bin metrekare kapalı alanda üretim faaliyetlerini yürütmektedir. Buna ilaveten inşaat faaliyeti aktif olarak devam eden 74 firmamız bulunmaktadır. Yine bugün itibari ile 2 bin 200 kişiye istihdam sağlanmakta olan OSB’mizde inşaatı devam eden sanayicilerimizin de faaliyete geçmesi ile birlikte istihdam sayısının 7 bin 500 olacağını öngörmekteyiz. OSB’mizin her iki etabının da faaliyete geçmesi ile birlikte bölgemiz toplam alanı 700 hektar seviyelerine ulaşacak. Yapılacak toplam yatırım tutarı 3 milyar dolar olacak ve bölgede 20 bin kişiye istihdam sağlanacaktır" diye konuştu. Askeri ve sivil amaçlı eğitim simülatörleri üretilecek Son yıllarda simülasyon teknolojilerinin dünyada artan bir önem kazandığının altını çizen Görgün, simülasyon teknolojilerinin NATO bünyesinde de kritik teknoloji olarak kabul edildiğini dile getirerek, "Askeri simülatör ve eğitim sistemleri pazar büyüklüğü 2022 yılında 9,2 milyar olarak gerçekleşmiş olup, bu rakamın 2027 yılına kadar yıllık bileşik yüzde 5,6 oranında büyüyerek 12,2 milyar dolar seviyesine ulaşması öngörülmektedir. Başkanlığımız tarafından Simsoft firmamıza sağlanan kredi desteği ile bugün açılışını gerçekleştireceğimiz ’SİMMER- Yeni Nesil Simülatör Üretim, Eğitim ve Test Merkezi’nde hava, kara ve deniz platformlarına yönelik askeri ve sivil amaçlı eğitim simülatörlerinin üretimi, donanım entegrasyonu, araştırma ve test faaliyetleri yapılacaktır. Kurulan üretim hattı üzerinde, büyüklüklerine ve tiplerine bağlı olarak 10 adet simülatörün üretimi ve entegrasyonu eş zamanlı olarak yapılabilecektir. Simülatör sistemlerinde yer alan farklı kapasitelerde ve farklı serbestlik derecelerine sahip hareket sistemlerinin tasarım, üretim, entegrasyon ve test işlemleri gerçekleştirilebilecek, özgün yazılım çözümlerinin yanında, donanım ve elektromekanik sistemlerin geliştirilmesi ve üretimi de yapılacaktır" ifadelerini kullandı.