SAĞLIK - 02 Ağustos 2025 Cumartesi 01:08

Motosiklet kazası sonrası beyin ölümü gerçekleşen genç kızın organları 3 kişiye umut oldu

A
A
A
Motosiklet kazası sonrası beyin ölümü gerçekleşen genç kızın organları 3 kişiye umut oldu

Sinop’un Ayancık ilçesinde geçirdiği motosiklet kazasında ağır yaralanan 23 yaşındaki genç kız, Samsun’da tedavi altına alındığı hastanede 10 gün süren yaşam mücadelesini kaybetti. Genç kızın organları ise 3 hastaya umut oldu.


Kaza, 22 Temmuz Salı günü gece saatlerinde Ayancık ilçesi Cevizli Mahallesi’nde meydana geldi. Ö.Ö. idaresindeki motosiklet ile bir otomobil çarpıştı. Kazada ağır yaralanan Ö.Ö., ilk müdahalesinin ardından Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Hastanesine sevk edildi. Burada yoğun bakım ünitesinde tedavi altına alınan genç kızın 10 gün sonra beyin ölümü gerçekleşti. Genç kızın ölümünün ardından hastanenin Organ Nakli Birimi, aile bireyleriyle görüşerek organ bağışı konusunda onay aldı. Ailenin izniyle gerçekleştirilen operasyonla Ö. Ö.’nün iki böbreği ve karaciğeri, OMÜ Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Karaciğer Nakil Sorumlu Yardımcısı Doç. Dr. Kağan Karabulut’un koordinasyonunda başarıyla alındı. Nakil için hazırlanan organlardan karaciğer Malatya’da, böbrekler ise Trabzon’da tedavi gören hastalara yeni bir yaşam umudu oldu.



Türkiye’de her yıl 2 -3 bin kişi organ bekliyor


Ameliyat yapan Doç. Dr. Kağan Karabulut, "Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nde beyin ölümü gerçekleşen bir hastanın organlarını Türkiye’nin çeşitli yerlerine göndereceğiz. Organ nakli önemli bir konudur. İnsanlardan organlarını bağışlamasını istiyoruz. Yılda Türkiye’de ortalama 2 bin ile 3 bin kişi arasında organ bekliyor. Bu insanların yaşaması için tek şansları organ naklidir" dedi.



Motosiklet kazası sonrası beyin ölümü gerçekleşen genç kızın organları 3 kişiye umut oldu

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Afyon Komşular arasındaki gürültü kavgası kanlı bitti: 2 ölü Afyonkarahisar’da komşular arasında halı çırpma ve gürültü meselesi yüzünden çıkan tartışmada karı koca çiftçi pompalı tüfek ve tabanca ile ateş açtıkları karşı taraftaki yaşlı karı koca çiftçi vurarak öldürdü. Olay, kent merkezi Örnekevler Mahallesi Fatih Gümüş Caddesi üzerinde meydana geldi. Edinilen bilgilere göre, Sevimgül Bodur ve eşi Cemil Bodur, halı çırpma ve gürültü meselesinden dolayı dün üst kat komşuları olan Erhan İ. ve Nursel İ., ile tartıştı. Bu sabah erken saatlerde de iki taraf arasında yine tartışma yaşandı. Tartışmanın kavgaya dönüşmesi üzerine iddiaya göre, Erhan İ. Nurhan İ., komşuları Sevimgül Bodur (66) ve eşi Cemil Bodur’un (73) üzerine tabanca ve pompalı tüfekle ateş açtı. Açılan ateşte Bodur çiftçi ağır yaralandı. Yaralanan karı koca çift çevredekilerin haber vermesi üzerine olay yerine gelen ambulanslarla hastanelere kaldırıldı. Sevimgül Bodur ve eşi Cemil Bodur hastanede yapılan müdahaleye rağmen kurtarılmadı. Yaşlı çifti vurup sonrasında KADES’e bastılar Olayın ardından Erhan İ. ve Nursel İ., akıllara zarar bir şey yaparak Kadın Destek Uygulaması’na (KADES) basarak yardım istediler. Bunun üzerine yaklaşık 4 dakika içerisinde bölgeye gelen polis ekipleri ise apartmana girdiklerinde karı koca çiftçi kanlar içinde buldu. Vurulan çift hastaneye kaldırılırken, Erhan İ. ve Nursel İ. polis tarafından gözaltına alındı. Yakalanan şahısların emniyetteki işlemleri devam ederken, olay sonrası savcılık tarafından çok yönlü soruşturma başlatıldı.