EKONOMİ - 15 Şubat 2025 Cumartesi 15:33

Müjdeyi Cumhurbaşkanı Erdoğan verdi: Samsun’da "Chery" heyecanı

A
A
A
Müjdeyi Cumhurbaşkanı Erdoğan verdi: Samsun’da "Chery" heyecanı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Çinli otomotiv firması Chery’nin Samsun’da fabrika kurma teşebbüsleri olduğunu açıklaması, Samsunluları heyecanlandırdı. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fatih Kacır’ın da Chery ile Samsun özelinde yürüttükleri görüşmelerde son fasıllarda olduklarını duyurması, şehirdeki umutları artırdı.


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çinli otomotiv üretim devi BYD’nin Manisa’da kuracağı fabrikanın haricinde başka bir Çin firması Chery’nin de Samsun’da üretim fabrikası kurma düşüncesini, "Yine Çin’in bir diğer markasının da Samsun’da bir fabrika kurma teşebbüsleri var. Bu konuda çalışmalar devam ediyor, Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Fatih Kacır da takibini yapıyor. Her ikisi de dünya çapında ciddi markalar. Bu araçların Manisa ve Samsun’da üretilmesi Türkiye’deki otomotiv sektörüne çok farklı bir hava getirecektir" cümleleriyle duyurdu.


Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fatih Kacır’ı da Chery yetkilileri ile Samsun’da yapılması düşünülen fabrika için ciddi diyalog halinde olduklarını, görüşmelerin son fasıllarda olduğunu açıklaması, şehirde bayram havası oluşturdu. İş, ekonomi ve gelişim anlamda fabrikanın Samsun’a büyük değer katacağını ifade eden vatandaşlar, fabrikanın kurulmasını heyecanla beklediklerini belirttiler.


"Samsun adına sevindirici bir durum"


Halkın uluslararası bir fabrika talebinin olduğuna değinen Sündüz Aydın adlı vatandaş, "Bence Chery’nin Samsun’a fabrika açması güzel bir şey. Yatırım, işgücü ve Samsun’daki işsizler için gayet güzel olacak. Böyle bir imkanın olması gayet iyi bir durum. Samsun adına sevindirici bir durum. Emeği geçenlere teşekkür ediyoruz. İnşallah binlerce kişi istihdam edilir ve refah olur. Halk olarak bu tip taleplerimiz her zaman vardı. Sevindirici bir gelişme" dedi.


"İşsizler için istihdam imkanı olur"


Şehirdeki işsizler için de binlerce kişinin çalışacağı fabrikanın olumlu olacağını dile getiren Şükrü Doğan, "Samsun için çok güzel haber. Otomobil fabrikası açılması çok iyi olur. Bir sürü işsiz arkadaşlarımız var. Onlar için de iş imkanı olur inşallah. Temennimiz bu yönde. Fabrikanın Samsun’a çok büyük bir etkisi olacağını düşünüyorum. Bu sayede çoğu vatandaşımız iş sahibi olur diye düşünüyorum. Çünkü Samsun’da yeterince iş sahası yok. Otomobil fabrikasının açılmasının bu yönde iyi etki edeceğini düşünüyorum" diye konuştu.


"Sonunda Samsun kazanacak"


Fabrikanın açılması ile kazananın Samsun ve Türkiye olacağını belirten Şerif Şahin, "İnşallah fabrika düşüncesi gerçekleşir, sözde kalmaz. Samsun’un buna ihtiyacı var. Son dönemde bu anlamda iller sıralamasında Samsun geriye gitmişti. Bu tür fabrikaların açılması Samsun adına iyi olur. Ben de sevinirim. Fabrika açılma konusunu takip ediyoruz, haberlerden de görüyoruz. Bir gelecek gelmeyecek, Samsun’a yapılacak yapılmayacak gibi sürekli gündemde yer alıyor ama inşallah bu gerçekleşecek ve sonunda Samsun kazanacak. Samsun’da işsizlik oranı yüksek. O nedenle Samsun’da Chery gibi fabrikaların arttırılması lazım" şeklinde konuştu.


"İş bulma sorunu ortadan kalkar"


İş arayan gençler için büyük bir sorunun ortadan kalkacağına inandığını ifade eden Muhammet Genç, "Fabrika, Samsun için iyi olur düşüncesindeyim. Chery’in burada üretilmesi de ayrıca daha iyi olur. Parça bulma gibi sıkıntılar da yaşanmaz. İş imkanı olarak da olumlu yansır. Boşta gezen, mezun olup da iş bulamayan bir sürü genç var. En azından o insanların iş bulma sorunu ortadan kalkar" ifadelerini kullandı.


"Karadeniz Bölgesi’nde ilk olacak"


Karadeniz Bölgesi’nde bir otomobil üretim fabrikası olmasının sevindirici olduğunun altını çizen Muhammet Ayaltın, "Yatırım her zaman iyidir. Ayrıca istihdama katkısı olacağını düşünüyorum. Bildiğim kadarıyla Tekkeköy tarafına fabrika kurulacak. Karadeniz açısından ilk olması da önemli. Kendim de otomobil olarak Chery kullanıyorum. Kişisel olarak benim için de iyi olur. Bu fabrika, otomobil, yedek parça, istihdam gibi konularda şehre fayda sağlar. Çok büyük bir arazi üzerinde kurulacağını duyduk. Hayırlı olur inşallah" açıklamasında bulundu.


Hüseyin Aşçı adlı vatandaş da "Yeni bir iş sahası açılması adına Samsun için güzel olur. Gelişme ve sanayileşme açısından da Samsun’a fayda sağlayacağını düşünüyorum. Fabrika olursa, Samsun için güzel şeylerin habercisi olur diye düşünüyorum" dedi.


Fabrikanın açılacak olmasını olumlu karşılayan diğer vatandaşlar ise otomotiv üretim fabrikasının Samsun ve Türkiye adına sevindirici bir gelişme olduğunu dile getirdiler.


Bakan Kacır: "Chery’nin Samsun yatırım kapasitesinin en az BYD kadar olmasını hedefliyoruz"


Türkiye’de üretilip, Avrupa’ya dağılacak otomobil üretim fabrikası hakkında açıklamalarda bulunan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fatih Kacır da konu hakkında şu ifadeleri kullanmıştı:


"Hedefimiz ikinci otomotiv yatırımını Samsun’a kazandırmak. Chery’le Samsun konusunda ciddi diyalog içindeyiz. Olacağını ümit ediyorum. Onlar da şunu görüyor: Türkiye planlı hareket eden bir ülke. Özellikle Samsun, Orta Anadolu, Adana ve Mersin’e kadar uzanan hattın önemli sanayi üslerinden biri olarak konumlandırmayı arzu ettiğimiz bir şehir. Avrupa ve dünya pazarlarına ihracat imkanı var. Samsun’da son dönemde çok büyük OSB’ler oluşturduk. Bir tedarik zinciri oluşturma anlamında da Samsun önemli fırsatlar sunuyor. Chery’nin Samsun yatırım kapasitesinin en az BYD kadar olmasını hedefliyoruz. Hem kapasitesi hem da yatırım tutarı açısından da BYD’ye yakın. Umut ediyorum ki Chery ile Samsun özelinde ürüttüğümüz görüşmeler olumlu neticelenir. Biz son fasıllardayız. Ana konuları çok büyük ölçüde müzakere ettik. Ümit ederiz neticeye de varırız Chery ile de durmuyoruz. Başka markalarla da müzakerelerimiz devam ediyor."

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kars Kars’ta 600 kiloluk boğa görenlerin ilgisini çekiyor Kurban Bayramı’na sayılı günler kala Kars’ta besicilerin umutla beklediği hareketlilik başladı. Kentin Bayraktar köyünde özenle yetiştirilen 600 kiloluk boğa "Varto", görenlerin ilgisini çekiyor. Adını Muş’un Varto ilçesinden alan iri cüsseli kurbanlık, adeta köyün maskotu haline geldi. Sahibi Teymen Aydın, tarafından bebek gibi bakılan Varto isimli boğa, günlük özel yemlerle besleniyor. Ahırda sürekli kontrol altında tutulan boğa için besicisi, aylar süren emeğin karşılığını almak istiyor. Dikkatleri üzerine çeken boğanın en büyük özelliği ise sakin yapısı ve heybetli görünümü. 600 kiloluk Varto’yu satışa çıkardığını ifade eden besici Teymen Aydın, "Bu boğamın ismi Varto, müşterilerini bekliyor. Aşağı yukarı 600-650 kilo, kurbanlıkta olur, iyi damızlıkta olur. Hakiki Simental, müşterilerini bekliyor, fiyatı da 250 bin lira olur" dedi. Daha önce bir kısım kurbanlığı İstanbul ve Ankara’ya gönderdiğini belirten Teymen Aydın, "Kurbanlıklarımız satışa hazır, kurbanlıkların bir kısmını İstanbul’a gönderdik. Bir kısmını Ankara’ya gönderdik. Şuan da orada satıştalar, elimde 50-60 tosun var. 25 düvemiz var. Satıldı, müşterilerimize sattık, hayvanlarımız tamamen organik beslenmiştir. Doğal beslenmiştir" diye konuştu. Kurban Bayramı yaklaşırken büyükbaş hayvanlara olan talep artarken, özellikle yüksek kilolu ve bakımlı kurbanlıklar pazarda öne çıkıyor. 600 kiloluk Varto da şimdiden hem alıcıların hem de meraklı vatandaşların radarına girmiş durumda. Aydın, Kars’ta isteği fiyata Varto’yu satamaz ise Varto’da satılmak üzere İstanbul’a gönderilecek. Bayraktar köyünde besicilik yapan Teymen Aydın’ın, onlarca kurbanlığı ahırda alıcılarını bekliyor.
Balıkesir Melek Mosso, seslendirdiği "Keklik Gibi" türküsü sırasında gözyaşlarına hakim olamadı Altınoluk’ta 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kapsamında sahne alan Melek Mosso, seslendirdiği "Keklik Gibi" türküsü sırasında gözyaşlarına hakim olamadı. Duygusal anlar yaşayan ünlü sanatçı, türküyü şiddet gören ve katledilen kadınlara armağan etti. Balıkesir Edremit Belediyesi tarafından düzenlenen 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı etkinlikleri çerçevesinde Altınoluk’ta konser veren Melek Mosso, binlerce kişiye unutulmaz bir gece yaşattı. Sevilen şarkılarıyla alanı dolduran vatandaşlara müzik ziyafeti sunan sanatçı, konser sırasında duygu dolu anlar yaşadı. Melek Mosso,"Keklik Gibi" türküsünü seslendirdikten sırada sahnede duygulandı. Derin derin nefes almasıyla seyircileri korkutan Mosso, sonra bir an eğilip eğilip gözyaşını sildi. Mosso, ardından yaptığı konuşmayla dinleyicileri derinden etkiledi. Mosso konuşmasında, "Bazı türkülerin bir dahası yoktur. Bir kere iz bırakır ve geçer gider. Bu türkü bende de bir kere yazıldı, bir kere söylendi ve iz bıraktı. Bu türküyü repertuarıma almamı aslında annem istedi. Annem dedi ki, ‘Melek Keklik gibi söyler misin?’ Ben sadece onun için söyledim" ifadelerini kullandı. Türkünün kendisinde farklı izler bıraktığını belirten sanatçı, şarkıyı geçmişte ve günümüzde ötekileştirilen, şiddet gören ve katledilen tüm kadınların ruhuna armağan ettiğini söyledi. Dinleyiciler de uzun süre alkışlarla sanatçıya destek verdi. Duygusal anların yaşandığı konser, izleyicilere hem müzik dolu hem de anlam yüklü bir 19 Mayıs gecesi yaşattı. Melek Mosso’nun sahnedeki içten konuşması ve duygusal performansı, Altınoluk konserine damga vururken, gençler ise konser nedeniyle Belediye Başkanı Mehmet Ertaş’la teşekkür etti.