GÜNDEM - 05 Temmuz 2025 Cumartesi 10:25

Prof. Dr. Demir: "Yakın gelecekte 1 milyar kişi göç riskiyle karşı karşıya kalabilir"

A
A
A
Prof. Dr. Demir: "Yakın gelecekte 1 milyar kişi göç riskiyle karşı karşıya kalabilir"

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yusuf Demir, iklim değişikliğiyle ilgili yaptığı açıklamada, gelecek 5 yıllık sürecin dünya genelinde yaşanacak sıcaklık artışları ve doğal afetler açısından kritik bir dönem olacağını belirtti. Demir, "1 milyar insan yaşadığı yeri terk etmek zorunda kalabilir. Bu göç hareketlerinin başlangıcının ise bu 5 yıllık süreç olabileceği bildiriliyor" dedi.


Dünya Meteoroloji Örgütü’nün (WMO) raporlarına işaret eden Prof. Dr. Demir, "Önümüzdeki 5 yıllık süreçte sıcaklık artışının 1,5 dereceyi bulması bekleniyor. Bu durum, yalnızca insanları değil, tüm canlı yaşamını olumsuz etkileyecek. Son zamanlarda ülkemizde de artan orman yangınları ve doğal afetler, bu sürecin bir parçası" diye konuştu.



"Su krizini tetikleyecek"


İklim değişikliğinin etkilerinin özellikle Akdeniz başta olmak üzere Asya’nın kuzeyi ve Afrika’nın kuzeyinde daha yoğun hissedileceğini belirten Demir, "Bu bölgelerde doğal afetlerde artış, yağış rejimlerinde değişiklik ve yangınlarda ciddi yükseliş bekleniyor. Buzulların erimesiyle birlikte tatlı su kaynakları azalacak. Bu da dünya genelinde su krizini tetikleyecek" şeklinde konuştu.



"1 milyara yakın insan göç riskiyle karşı karşıya"


Küresel ısınmanın doğuracağı en büyük sorunlardan birinin göç dalgaları olacağına dikkat çeken Prof. Dr. Yusuf Demir, "Yayınlanan raporlara göre, önümüzdeki süreçte yaklaşık 1 milyar insan yaşadığı yeri terk etmek zorunda kalabilir. Bu göç hareketlerinin başlangıcının ise bu 5 yıllık süreç olabileceği bildiriliyor" ifadelerini kullandı.



"Dünyada yaşayan 8 milyar insanın ortak politikası olmalıdır"


Demir, hava kirliliği ve salgın hastalıkların artmasının da insan sağlığı üzerinde ciddi tehditler oluşturduğunu vurgulayarak, "Bu süreçte alınacak önlemler hayati önem taşıyor. 2025 ile 2030 yılları arasında tüm dünya devletlerinin bu konuda ciddi adımlar atması gerekiyor. Bu yalnızca devletlerin değil, dünyada yaşayan 8 milyar insanın ortak politikası olmalıdır" açıklamasında bulundu.



"Karbon ve su ayak izi hayatımıza girecek"


Gelecek dönemde "karbon ayak izi" ve "su ayak izi" kavramlarının yaşamın belirleyici unsurları olacağını belirten Prof. Dr. Demir şunları söyledi: "Yenilenebilir enerji kaynaklarının artırılması, fosil yakıt kullanımının azaltılması ve karbon yakalama alanlarının genişletilmesi gibi önlemler acilen hayata geçirilmelidir. Aksi takdirde iklim değişikliğinin etkileri tüm insanlığı derinden etkileyecek."


İklim değişikliğinden en fazla gelişmiş ülkelerin sorumlu olduğunu ifade eden Demir, en çok etkilenenlerin ise gelişmekte olan ve az gelişmiş ülkeler olduğuna dikkat çekerek, tüm dünya için ortak mücadele çağrısında bulundu.



Prof. Dr. Demir: "Yakın gelecekte 1 milyar kişi göç riskiyle karşı karşıya kalabilir"

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Mersin Sayapark’ta yılbaşı coşkusu tüm hızıyla devam ediyor Mersin’in alış veriş merkezi Sayapark’ta 6 Aralık tarihinde başlayan ’Yılbaşı Festivali’, zengin içeriği ve renkli atmosferiyle ziyaretçilerini ağırlamayı sürdürüyor. Şehrin yılbaşı ruhunu en canlı şekilde yansıtan festival, her yaştan misafire hitap eden etkinlikleriyle dikkat çekiyor. Festival alanında kurulan lezzet stantları, ziyaretçilere farklı damak tatlarını keşfetme imkanı sunarken, hediyelik eşya stantları yılbaşına özel ürünleriyle alışveriş keyfini artırıyor. El emeği ürünlerden yılbaşı konulu süs eşyalarına kadar pek çok alternatif, festival boyunca ziyaretçilerle buluşuyor. Çocuklar için özel olarak hazırlanan eğlence alanları ise festivalin en ilgi çekici bölümleri arasında yer alıyor. Atlı karınca, trambolin ve akülü arabalar minik ziyaretçilere keyifli anlar yaşatırken, ücretsiz şişme çocuk oyun alanları ailelerin yoğun ilgisini görüyor. Güvenli ve eğlenceli şekilde tasarlanan bu alanlar, çocukların doyasıya eğlenmesine olanak sağlıyor. Işıklandırmaları, süslemeleri ve yılbaşı konseptiyle Sayapark, hem aileler hem de arkadaş grupları için keyifli bir buluşma noktası olmayı sürdürüyor. Festival, ziyaretçilerine alışveriş, eğlence ve yılbaşı atmosferini bir arada sunarak şehrin en renkli yılbaşı festivali olma özelliğini bu yıl da koruyor. Sayapark Yılbaşı Festivali, yılbaşı dönemine özel etkinlikleri ve eğlence dolu içeriğiyle önümüzdeki günlerde de ziyaretçilerini ağırlamaya devam edecek.
Manisa İzmirlİ fotoğrafçılar Manisa’ya hayran kaldı İzmir’den gelen fotoğraf tutkunları, Manisa’nın tarihi ve doğal mirasını objektifleriyle ölümsüzleştirdi. Türkiye Fotoğrafçılar ve Gezi Kulübü İzmir Grubu, Manisa’da düzenlenen fotoğraf gezisinde kentin tarihi ve doğal güzelliklerini fotoğrafladı. Manisalı amatör fotoğrafçı İsmail Aybey’in rehberliğinde gerçekleşen gezide, fotoğraf severler Manisa’nın simge mekanlarına yoğun ilgi gösterdi. Manisa’nın simgelerinden Ulu Park’ta bir araya gelen fotoğraf ekibi, ilk olarak Sultan Camii, Tarihi Tıp Müzesi, Muradiye Camii, Kurşunlu Han ve Hatuniye Camii’ni objektiflerine yansıttı. Ardından Ulu Camii, Darphane, Ağlayan Kaya ve Kır Kahvesi’ni ziyaret eden ekip, Manisa Mevlevihanesi’ni de gezerek tarihi dokuyu fotoğrafladı. Geziyle ilgili değerlendirmede bulunan amatör fotoğrafçı İsmail Aybey, İzmir ve Salihli’den gelen fotoğraf dostlarıyla birlikte keyifli bir gün geçirdiklerini belirterek, "Manisa’nın tarihi ve doğal güzelliklerini bol bol fotoğrafladık. İnsan yaşadığı şehirdeyken bazı değerlerin kıymetini fark edemeyebiliyor. Bu geziyle birlikte ben de Manisa’yı yeniden keşfetmiş oldum. Birçok şehzadeye ev sahipliği yapmış, Mimar Sinan’ın Ege Bölgesi’ndeki tek eseri Muradiye Camii’ni barındıran ilimiz, gerçekten gezilip görülmeye değer" dedi. Fotoğraf gezisi, katılımcıların Manisa’ya dair gözlemlerini paylaşması ve çekilen karelerin değerlendirilmesiyle sona erdi.