EKONOMİ - 13 Eylül 2021 Pazartesi 21:37

Samsun Büyükşehir’de şirket çalışanlarının zam oranı belli oldu

A
A
A
Samsun Büyükşehir’de şirket çalışanlarının zam oranı belli oldu

Samsun Büyükşehir Belediyesi şirket personelinin zam oranı belli oldu.

Samsun Büyükşehir Belediyesi şirket personelinin zam oranı belli oldu. Eylül ayı maaşlarını zamlı alacak 2 bin 500 kişinin zam oranı yüzde 20.25 olarak netlik kazandı.


Belediye-İş Sendikası Samsun Şube Başkanı İlyas Yiğit, şirket personelinin zamlı maaş alacağını söyledi. Samsun Büyükşehir Belediyesi şirket personelinin zam oranı belli oldu. Eylül ayı maaşlarını zamlı alacak 2 bin 500 kişinin zam oranı yüzde 20.25 olarak netlik kazandı. Belediye- İş Sendikası Samsun Şube Başkanı İlyas Yiğit, “Belediye başkanımızın hassasiyetine çalışan arkadaşlarımız adına teşekkür ediyorum. Geriye dönük 4 aylık hakkediş farkları zamanında ödendi. İkramiyeler zamanında ödeniyor. Bu muhakkak bir lütuf değil ama birçok belediyemiz maaşları bile ödeyemezken Büyükşehir Belediyesi’nde maaşın dışındaki diğer kazanımların zamanında ödenmesi de işçi arkadaşlarımız adına bir şanstır diye düşünüyorum” dedi.


Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir de çalışanların mutluluğu, ekonomik refahı, başkasına muhtaç olmamasının asıl hedefleri olduğunu söyledi. Geçen yıl Büyükşehir Belediyesi ile Belediye-İş Sendikası arasında 2 yıl süreli toplu iş sözleşmesi imzalandı. Bu kapsamda belediyeye ait şirketlerde çalışan işçiler için 15 Ağustos 2021 itibariyle 1 yıl süreyle geçerli olacak maaş zammı miktarı belirlendi. Buna göre oran yüzde 20.25 oldu. İşçilerin eylül ayı maaşlarını bu oranda alacakları ifade edildi.


Belediye- İş Sendikası Samsun Şube Başkanı İlyas Yiğit, Anakent Turizm, Ticaret Limited Şirketi ile Kültür Turizm A.Ş. bünyesindeki yaklaşık 2 bin 500 işçinin zam oranına değindi. Yiğit, “İlk yıl zammı olarak arkadaşlarımızın günlük yevmiye skalası gruplarını oluşturmuştuk. Bütün işçi arkadaşlarımızı bu yevmiyelerine göre 5 grupta değerlendirdik. Toplu sözleşmenin ilk yılında yüzde 15-25 arasında bir zam almışlardı” diye konuştu.


15 Ağustos 2021’den geçerli olacak zam miktarının toplu iş sözleşmesinde enflasyon oranı ve artı 1 puan olarak belirlediklerini dile getiren İlyas Yiğit, “Enflasyon oranı 19.25 olarak açıklandı. Onun üzerine 1 puan daha ilave edilerek Samsun Büyükşehir Belediye Başkanımız Mustafa Demir’in de talimatıyla bu ücret artışları işçi arkadaşlarımızın günlük yevmiyelerine ve sosyal paketlerine uygulandı. Yani zam oranı 20.25 oldu. İnşallah bu arkadaşlarımız bu ay zamlı maaş alacaklar. Toplu sözleşmenin bütünü içerisinde iyi bir artış oldu. 1 yıl sonunda oturacağız yine sözleşme yapacağız” şeklinde konuştu.


Belediye-İş Sendikası Samsun Şube Başkanı İlyas Yiğit, ayrıca SASKİ ve Büyükşehir Belediyesi’nde yaklaşık 300’e yakın kadrolu işçi bulunduğunu belirterek, “Büyükşehir Belediyesi ve SASKİ’ye bağlı kadrolu işçi arkadaşlarımızın da toplu sözleşmesini biz yine 2 yıllık yapmıştık. Daha önce 6’şar aylık dönemlerde yapmıştık. 3 kez 6 aylık toplu sözleşmeleri uygulandı. 15 Ağustos 2021’den geçerli olarak kadrolu işçi arkadaşlarımızın günlük net yevmiyelerine ve sosyal yardımlarına da yüzde 8.45 oranında artış geldi. Onlarda bu ay maaşlarını 8.45 zamlı olarak alacaklar” ifadelerini kullandı.


İlyas Yiğit, belediyenin imkanlarını sonuna kadar zorlayarak çalışanların memnun olabileceği bir artış oranının sağlandığını dile getirerek, “Bu artış oranı uygulanacak sayı bakımından belediyelerimize mali yükün yanında, işçi arkadaşlarımıza nefes aldıracak en azından birkaç ay bile geçim sıkıntısından uzaklaştıracak bir zam oranı olmuştur. Ocak ayından sonra da zaten vergi oranlarının yeniden güncellenmesiyle arkadaşlarımız orada görünmeyen bir zam alacaklardır aslında. Belediye başkanımızın hassasiyetine de çalışan arkadaşlarımız adına teşekkür ediyorum. Geriye dönük 4 aylık hakediş farkları zamanında ödendi. İkramiyeler zamanında ödeniyor. Bu muhakkak bir lütuf değil ama birçok belediyemiz maaşları bile ödeyemezken Büyükşehir Belediyesi’nde maaşın dışındaki diğer kazanımların zamanında ödenmesi de işçi arkadaşlarımız adına bir şanstır diye düşünüyorum” açıklamasında bulundu.


Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, sendika ile yapılan sözleşme hükmü gereğince 15 Eylül’de yüzde 20.25’lik artışı işçilerin maaşlarına yansıtıldığını belirterek, "Biz hemen hemen her alanda kendi ekiplerimizle birlikte bütün hizmetlerimizi yürütüyoruz. Çok az miktarda işi dışarı ihale ederek yaptırmaktayız. Dolayısıyla bizim işçilerimize verecek olduğumuz zam, onları enflasyona ezdirmeyen bir de bu güne kadar yaptıkları çalışmayı ödüllendiren bir miktar olacak diye düşünüyoruz” dedi.


Başkan Demir, sözlerine şöyle devam etti:


“Bu arada geçen zaman içerisinde personelimizin çalışmaları esnasında gösterdiği performans da bizi son derece mutlu etti. Önümüzdeki dönemde de çok daha hayırlı, güzel çalışmalara birlikte inşallah vesile olacağız. Onların mutluluğu ekonomik refahı, başkasına muhtaç olmaması, bizim asıl hedefimiz. Belediyenin verimliliği artıkça da çalışanlarımızı asla mağdur etmeyeceğiz. İşçilerimizin hak ettikleri alacaklarını da günü gününe kendilerine ödüyoruz bu konudaki hassasiyetimiz de devam edecek.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bitlis Tatvan’da öğrencilere “hayvan sevgisi” aşılanıyor BİTLİS (İHA) – Bitlis’in Tatvan ilçesinde gönüllü veteriner hekimler, okul okul gezerek öğrencilere hayvan sevgisini aşılıyor. Tatvan ilçesinin Selahaddin Eyyübi Ortaokulunda öğrencilerle bir araya gelen Gönüllü Veteriner ve Teknikerler Derneği ve Tatvan Belediyesi Hayvan Kısırlaştırma ve Rehabilitasyon Merkezi veteriner hekimleri, hayvanlar hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Hayvan sevgisini aşılamak amacıyla gönüllü veteriner hekimler tarafından yürütülen bu projede, ‘ağaç yaşken eğilir’ deyimiyle ilkokul ve ortaokul öğrencilerine eğitimler veriliyor. Mayıs ayının ilk günlerinden itibaren çalışmalara başladıklarını söyleyen Gönüllü Veteriner ve Teknikerler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Rehber Altıntaş, “İlk ve ortaokullarda hayvan sevgisinin çocuklar için önemini, bunun üzerindeki kıymeti konusunda eğitim vermekteyiz. Tatvan Belediyesiyle birlikte yaptığımız bu işbirliği devam edecektir. Genellikle 7-11 yaş aralığındaki ilkokul ve ortaokul öğrencilerine bu eğitimleri vermekteyiz. Çocukların kalbinin temizliği, güzelliği, içinde olan sevginin, içinde olan hayvan sevgisinin sokaklarda hayvanlarla birlikte özgürce oynamaları, özgürce yaşamaları için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz” dedi. Toplumda köpekler hakkında büyük bir ön yargının olduğunu ve bu ön yargının yapılan eğitim sonrası kırıldığını söyleyen 7’nci sınıf öğrencisi Ayşe Akın da, “Bugün okuluma hayvanlar hakkında bilgi sahibi olan abiler geldi. Bizlere hayvanlar hakkında bilgiler verdi. Hayvanlara nasıl yanaşacağımız konusunda, hayvanların davranışları konusunda ve hayvanların yedikleri yiyecekler hakkında bilgi verildi” dedi.
Van Sofraların vazgeçilmesi otlu peynire tat veren bitkilere büyük ilgi Van’da dağların yüksek kesimlerinde ve yaylarda büyük meşakkatle toplanan ve tescilli ürün olan otlu peynirin içine katılan şifalı otlara vatandaşlar yoğun ilgi gösteriyor. Van’da ekonomik getirisi olan ve binlerce aileye ek gelir sağlayan şifalı otlar, kent merkezindeki seyyar satıcılar ve manavlar tarafından halka ulaştırılıyor. İlkbaharın gelmesi ile birlikte dağların yüksek kesimlerinde ve yaylalarda toplanan otlar, peynir başta olmak üzere birçok yemekte de kullanılıyor. Yaklaşık bir aylık ömrü olan otları bir an evvel vatandaşlara ulaştırmak için yoğun mesai harcayan toplayıcılar, bin bir zorlukla otların toplandığını söylediler. Yıllardır çarşı merkezinde şifalı otları toplayıcılardan alıp halka ulaştırdığını ifade eden Kerem Timur isimli esnaf, “Van’ın yaylalarından gelen otları genellikle peynirde kullanıyoruz. Bunun yanında kurutup keledoş yemeğinde de kullanıyoruz. Heliz, sirmo, çiriş, mende, kengir, keçikulağı var. Bunlar dağın en yüksek tepelerine çıkıp öyle toplanılıyor. Bir kişi akşama kadar ancak 5-6 kilo toplayabilir” dedi. Fiyatların otun çeşidine göre değiştiğini aktaran Timur, “Helizin kilosu 35 ile 50 TL arasında değişiyor. Sirmo 120 ila 150 TL, çiriş 25 TL, mende ise 50 TL’den başlayıp 85 TL’ye kadar çıkabiliyor. Bunların dağlarda bir ay ile 40 gün arasında ömrü var. Toplandıktan sonra ise 3 gün içerisinde kullanılması gerekiyor. Eğer dolaba atılmazsa veya kullanılmazsa üç günden sonra çürür. Şu anda işler iyi. Ömrü kısa olduğu için vatandaşlar yüklenip hemen alıyor” ifadelerini kullandı. Furkan Gilgin isimli esnaf ise yılın sadece bir ayı şifalı otları sattığını belirterek, “Bunlar köylüler tarafından dağdan toplanıp bize getiriliyor. Biz de bunları vatandaşlara sunuyoruz. Bunlar peynir ve yemeklerde kullanılıyor. Salamurasını da tutan var. Bu otlar kalbe, tansiyona, şekere birebirdir. Van’ın peynirini meşhur eden bu otlardır” diye konuştu. Vatandaşlar ise dağdan toplanan otları beğenerek aldıklarını ifade ederek peynire tadını verenin bu otlar olduğunu söyledi.