EKONOMİ - 25 Ocak 2025 Cumartesi 12:39

Samsun’da toplu ulaşım fiyat tarifesi güncellendi

A
A
A
Samsun’da toplu ulaşım fiyat tarifesi güncellendi

Samsun’da toplu ulaşım hizmeti veren otobüs hatları, hafif raylı sistem (tramvay), minibüs, taksi-dolmuş hatları, ticari taksi, okul-personel servis araçlarına ve kırsal (N plaka) hatlara yüzde 15 oranında zam yapıldı.


Samsun Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) Komisyon Toplantısında il genelinde toplu taşıma hizmeti veren araçların ücret tarifesi görüşüldü. Görüşmeler kapsamında otobüs hatları, raylı sistem, minibüs, taksi-dolmuş hatları, ticari taksi, okul-personel servis araçlarına, kırsal (N plaka) hatlara yüzde 15 oranında zam yapılması karara bağlandı.



Tramvay ve otobüs fiyat tarifesi


Güncellenen yeni tarife ile birlikte tramvay ücretleri (1-12 istasyon) tam 13 TL’den 15’e, öğrenci 9 TL’den 10,5 TL’ye yükseldi. Şehir içi otobüs hatları tam 17 TL’den 19,5 TL’ye, öğrenci 11 TL’den 12,5 TL’ye çıktı. Tramvay-otobüs aktarma ücretleri ilk aktarma ‘ücretsiz’, ikinci aktarma ücreti ise 4,5 TL’den 5,20 TL’ye yükseldi. Ayrıca tramvay abonmanlık ücreti tam (50 biniş) 580 TL’den 670 TL’ye, öğrenci de (50 biniş) 290 TL’den 340 TL’ye çıktı.



Taksi-dolmuş ve minibüs dolmuş fiyat tarifesi


Minibüs-dolmuş hatları fiyat tarifesi güncellemesi kapsamında tam 21 TL’den 24 TL’ye, öğrenci 16 TL’den 18 TL’ye yükseldi. Aynı zamanda 1, 2, 3 ve 4 Nolu Taksi-Dolmuş Hatlarının ücretleri tam 21 TL’den 24 TL’ye, öğrenci 16 TL’den 18 TL’ye çıktı.



İlçe minibüs hatları fiyat tarifesi


İlçeler ile Samsun merkez arasında yapılan taşımacılık fiyat tarifeleri de yüzde 15 oranında zamlanırken Alaçam-Samsun tam 105 TL, öğrenci 85 TL oldu. Asarcık-Samsun tam 100 TL, öğrenci 80 TL olarak belirlendi. Ayvacık-Samsun tam 85, öğrenci 70 TL olarak güncellendi. Bafra-Samsun tam 70 TL, öğrenci 55 TL. Çarşamba-Samsun tam 60 TL, öğrenci 45 TL. Havza-Samsun tam 115 TL, öğrenci 90 TL. Kavak-Samsun tam 75 TL, öğrenci 60 TL. Ladik-Samsun tam 115 TL, öğrenci 90 TL. 19 Mayıs-Samsun tam 50 TL, öğrenci 40 TL. Salıpazarı-Samsun tam 80 TL, öğrenci 65 TL. Terme-Samsun tam 85 TL, öğrenci 70 TL. Vezirköprü-Samsun tam 150 TL, öğrenci 120 TL. Yakakent-Samsun tam 115 TL, öğrenci ise 90 TL.



Ticari taksi fiyat tarifesi


Mevcut tarifede taksimetre açılışı (0-2 km) 90 TL’den (0-1 km) 90 TL’ye yükseltildi. Ayrıca kilometre başında ücret 20 TL’den 23 TL’ye, dakika başına ücret de 2,5 TL’den 3 TL’ye çıkartıldı.


İl idarecilerinin imzası ile birlikte yürürlüğe girecek tarife kapsamında okul ve personel taşımacılığı yapan servis ücretleri en kısa mesafe (0-3 km) bin 302 TL, en uzun mesafe (23-25 km) bin 909 TL oldu.



Servis ücretini geri alabileceğiniz durumlar


Komisyon tarafından ayrıca şu kararlar alındı:


“Aynı serviste kardeş olması durumunda birinci çocuk tam ücretle, ikinci çocuk yüzde 10, üçüncü çocuk yüzde 20 indirimli taşınır. Taşıyıcı; taşınan öğrencinin ikamet değişikliği, okul değişikliği, okuma hakkını kaybetmesi, tedavisi uzun sürecek bir hastalığa yakalanması durumlarında, kalan günler için servis ücretini iade etmek zorundadır. Tarife günün her saati için geçerlidir. Ücretlere KDV dâhildir, herhangi bir sebep ile ek ücret talep edilemez. Rehber personel bulundurulması zorunlu olan servislerde, azami yüzde 35 rehber ücreti eklenir. Araç şoförünün, minibüslerin izleyecekleri güzergâhları ve alacakları ücretleri gösteren tarifeyi aracın ön camının sağ üst kısmına asması zorunludur.”



Samsun’da toplu ulaşım fiyat tarifesi güncellendi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Eskişehir Ters yönden gelerek ezdiği genç kadını hayattan kopardı Eskişehir’de bir ara sokakta ters yönde seyreden araç, 35 yaşındaki Gökçe Kurtulmuş’u ezdi. Genç kadın olay yerinde hayatını kaybederken, yaşanan feci kaza güvenlik kamerasına anbean yansıdı. Olay, Odunpazarı ilçesi İstiklal mahallesi Şirinyer Sokak üzerinde meydana geldi. Edinilen bilgilere göre Emine A. (48) idaresindeki 26 EJ 341 plakalı otomobil Şirin Sokak üzerinde ters istikamette hızlıca ilerleyerek caddeyi aştı. Caddenin karşısındaki Şirinyer Sokak’a hızla giren araç, önce banketleri ve trafik levhasını çiğnedikten sonra köşede bekleyen yaya Gökçe Kurtulmuş’u (35) altına aldı. Olay yerine ihbar üzerine sağlık ve polis ekibi sevk edildi. Ekiplerin incelemesinde Gökçe Kurtulmuş’un hayatını kaybettiği tespit edildi. Olayda yaralanan sürücü Emine A. ilk müdahalesinin ardından ambulans ile Eskişehir Yunus Emre devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Olayla ilgili inceleme başlatıldı. Kaza anı güvenlik kamerasına saniye saniye yansıdı. "Araba çok süratliydi, resmen caddeden uçtu" Kazaya şahit olan esnaf Hasan Bahçecik, "Önce bir ses duydum, ondan sonra arabanın gaza basarsın ya öyle sesler. Önce çöp tenekesini salladı, uçarak karşıya fırlattı. Kırmızı kazaklı bir kadın da orada köşede dururken araba sokağa girdi. Sokağa girer girmez arabayla elektrik direğinin camları arasına sıkıştı. Koştum baktım hemen kurtarabilir miyiz diye, söyleyecek halim yok ama bağırsaklarını görünce içim boşaldı, bir daha yanaşamadım. Araba çok süratliydi, resmen caddeden uçtu. O arada bir boşluk vardı, araba gelmiyordu. Sürücü de galiba yaralanmış, benim gördüğüm sürücü biraz durgundu, sadece bakıyordu. Ben öbür kadına baktım çünkü arabanın onu altına aldığını gördüm" dedi.
Bursa Osmangazi yeni modern pazar alanına kavuşmak için gün sayıyor Osmangazi Belediyesi’nce geçtiğimiz aylarda temeli atılan ve yapımında sona gelinen Demirtaş Sakarya Mahallesi Kapalı Pazar Alanı’nı ziyaret eden Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın, çalışmaların planlandığı şekilde ilerlediğini belirterek, pazar alanının söz verdikleri tarihte hizmete açılacağı müjdesini verdi. Osmangazi Belediyesi, vatandaşların daha rahat ve konforlu bir ortamda alışveriş yapabilmesi amacıyla modern kapalı pazar alanı yatırımlarını sürdürüyor. Bu kapsamda geçtiğimiz aylarda temeli atılan ve yapımında sona yaklaşılan Demirtaş Sakarya Mahallesi Pazar Alanı’nı Başkan Erkan Aydın, Bursa Pazarcılar Odası Başkanı Refik Aksu, Demirtaş Sakarya Mahallesi Muhtarı Mümin Dündar ile birlikte ziyaret ederek çalışmalardaki son durum hakkında bilgi aldı. İncelemelerin ardından Demirtaş Merkez Camii’nde cuma namazını kılan Başkan Aydın, namaz sonrası mahalle sakinleriyle bir araya geldi. Vatandaşların talep ve önerilerini dinleyen Aydın, ihtiyaç duyulan hizmetlerin en kısa sürede yerine getirileceğini ifade etti. "Pazar alanını 2-3 ay içinde vatandaşlarımızın hizmetine sunacağız" Demirtaş Sakarya Mahallesi Kapalı Pazar Alanı’nda çalışmaların iyi gittiğini belirten Başkan Aydın, "Bursa Pazarcılar Odası Başkanı Refik Aksu, Demirtaş Sakarya Mahallesi Muhtarı Mümin Dündar ve ilgili müdürlerimiz de süreci yakından takip ediyor. Söz verdiğimiz gibi 6 ay içinde burayı vatandaşlarımızın hizmetine sunmayı hedefliyoruz. Yağmur suyunun depolandığı, günümüz şartlarına uygun, modern ve tasarruf sağlayan bir pazar alanı olacak. İnşallah 2-3 ay içerisinde açılışını yapmak nasip olur" dedi. Demirtaş sakinleri, yaptığı hizmetlerden dolayı Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın’a teşekkür ettiler.
İstanbul Taekwondo Milli Takımı, yurda döndü 2026 Avrupa Taekwondo ve Para Taekwondo Şampiyonası’nda 6 altın, 4 gümüş ve 12 bronz olmak üzere toplam 22 madalya ile takım halinde Avrupa şampiyonu olan milli taekwondocular, yurda döndü. Almanya’nın Münih şehrinde 11-14 Mayıs 2026 tarihleri arasında gerçekleştirilen 2026 Avrupa Taekwondo ve Para Taekwondo Şampiyonası’nda milli sporcular, takım halinde Avrupa şampiyonu oldu. Ay-yıldızlılar, şampiyonada 6 altın, 4 gümüş ve 12 bronz olmak üzere toplam 22 madalya ile büyük bir başarı elde etti. Milli takım, 16 taekwondocu ve 20 para taekwondocu olmak üzere 36 sporcuyla mücadele ettiği turnuvada, 2022 ve 2024 yıllarından sonra bir kez daha zirvede yer aldı. Milli sporcular ve teknik heyet, Almanya’nın Münih şehrinden hareket eden uçakla saat 14.30 sularında İstanbul Havalimanına iniş yaptı. Berkay Erer: "Olimpiyat şampiyonu olmayı hedefliyorum" Şampiyonada 68 kilogramda altın madalya kazanan Berkay Erer, "İlk kez katıldığım Büyükler Avrupa Şampiyonası’nda Avrupa şampiyonu oldum. Karşılaştığım tüm rakiplerimi 2-0’lık net skorlarla yenmeyi başardım. Önümüzdeki dönemde inşallah Olimpiyat şampiyonu olmayı hedefliyorum. Umarım bu sezon benim için güzel geçer. Herkese çok teşekkür ediyorum" dedi. Sude Yaren Uzunçavdar: "Bir dahaki sefere inşallah altın madalya kazanacağım" Finalde rakibine yenilerek gümüş madalyanın sahibi olan Sude Yaren Uzunçavdar, yaşadığı üzüntüye değinerek, "Finalde yaşadığım üzüntünün asıl sebebi hem İstiklal Marşımızı okutamamaktı hem de vurduğum 3 puanın çıkmamasıydı. Hakemin normal şartlarda kendi kartını kullanarak benim haneme 3 puan yazdırması gerekiyordu. Final müsabakasında ikinci raunt skorunun 6-3 olması lazımdı. Böyle dolduğu için duygu boşalması yaşadım. Bakan yardımcımız Hamza Yerlikaya ve federasyon başkanımız Bahri Tanrıkulu, çok destek oldular. Benden olimpiyat şampiyonluğunu beklediklerini dile getirdiler. Bir dahaki sefere inşallah altın madalya kazanacağım" diye konuştu. Hatice Kübra İlgün: "Hedefim 2028 Los Angeles Olimpiyatları’nda altın madalya kazanmak" Turnuvada 57 kilogramda yarışan ve bronz madalya elde eden Hatice Kübra İlgün ise, "Şampiyonada bronz madalya kazandım. Bunun için çok mutluyum. Hedefim altın madalya kazanmaktı. Fakat son saniyelerde yaptığım hata sebebiyle finali kaçırdım. Çok çalıştım, emek verdim. Buraya şampiyon olmak için gelmiştim. Ama bronz madalya kazandığım için de mutluyum. Hedefim 2028 Los Angeles Olimpiyatları’nda altın madalya kazanmak. Bunu gerçekleştireceğime inanıyorum" şeklinde konuştu.
İstanbul ‘Hatırla’ adlı tiyatro oyunu Kartal’da sahnelendi Kartal Belediyesi’nin mayıs ayı kültür-sanat etkinlikleri kapsamında sahnelenen "Hatırla" adlı tiyatro oyunu, Hürriyet Kültür Merkezi’nde sanatseverlerle buluştu. Aile bağlarını hüzün ve mizahın eşsiz dengesiyle ele alan oyun, Kartallılar tarafından büyük bir ilgiyle karşılandı. Kartal Belediyesi bünyesinde düzenlenen zengin etkinlik takvimi, tiyatro dünyasının seçkin eserlerini vatandaşlarla buluşturmaya devam ediyor. Bu kapsamda yazarlığını Murat Donat’ın, yönetmenliğini ise usta isim Yaşar Ayvacı’nın üstlendiği "Hatırla" isimli oyun, Hürriyet Kültür Merkezi’nde perdelerini açtı. Zekice Yapım tarafından sahneye konulan oyun. Alzheimer hastası Ferdi Bey ile evine giren hırsız Niyazi’nin yollarının kesişmesini konu alıyor. İlk bakışta birbirine tamamen zıt görünen bu iki karakterin kurduğu beklenmedik dostluk. izleyiciye "aile olmanın" ve "paylaşmanın" gerçek anlamını sorgulatıyor. Toplumsal bir farkındalık oluşturmayı da amaçlayan eser, Alzheimer hastalığının zorluklarını sahneye taşırken, kardeşlik bağlarının önemini etkileyici bir dille anlatıyor. 75 dakikalık kesintisiz performans Tek perde ve 75 dakika boyunca süren oyun, dinamik kurgusu ve oyuncuların yüksek enerjili performanslarıyla bir an bile temposunu düşürmedi. Salonu dolduran yüzlerce Kartallı sanatsever, kahkaha ve hüznün iç içe geçtiği "hüzünlü komedi" türündeki bu eseri büyük bir beğeniyle takip etti. Oyunun finalinde sanatçıların sergilediği performans, izleyiciler tarafından dakikalarca ayakta alkışlandı. Sanatçılara teşekkür plaketi Gecenin sonunda sahneye çıkan Kartal Belediyesi Meclis Üyesi Hamza Samast, oyuncuları ve tüm teknik ekibi tebrik ederek. başarılarının devamını diledi. Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel adına ekibe çiçek ve plaket takdim eden Samast, "Kartal’da sanatın her dalına destek vermeye, kültürel etkinliklerimizi mahallelerimize yaymaya devam ediyoruz. Bugün burada hem güldük hem de derin bir muhasebe yaptık. Bu değerli eseri bizlerle buluşturan tüm ekibe teşekkür ediyoruz. Kartal Belediyesi olarak yıl boyunca tiyatrodan konsere, sergiden panele kadar pek çok farklı etkinlikle ilçenin kültür-sanat hayatına yön vermeye devam edeceğiz" dedi.
Ordu Ordu’da madencilik faaliyetleri masaya yatırıldı Ordu’da yürütülen madencilik faaliyetlerinin değerlendirilmesi, kurumlar arası koordinasyonun sağlanması ve kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi amacıyla "Madencilik Faaliyetleri Koordinasyon Toplantısı" düzenlendi. Ordu Valiliği Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıda, il genelindeki madencilik faaliyetleri tüm yönleriyle değerlendirildi. Toplantıda konuşan Ordu Valisi Muammer Erol, madencilik faaliyetleri kapsamında yürütülen çalışmaların kamuoyunda soru işaretine mahal bırakmayacak şekilde ele alınması amacıyla toplantının düzenlendiğini söyledi. Konuya ilişkin tüm süreçlerin şeffaf şekilde değerlendirileceğini belirten Vali Erol, "Arazi kullanım kararlarının verildiği kurul ve komisyonların yaptığı çalışmalar ile bu çalışmaların içeriği hakkında detaylı bilgilendirme yapılacak. Sunumların ardından herkesin aklına takılan soruları doğrudan sorabileceği ve cevap alabileceği bir ortam oluşturmak istedik" dedi. Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürü Arslan Narin ise son dönemde kamuoyunda gündeme gelen madencilik faaliyetlerine ilişkin kapsamlı bir sunum hazırladıklarını ifade etti. Madenciliğin insan yaşamındaki önemine dikkat çeken Narin, madenin savunmadan ulaşıma, altyapıdan günlük yaşama kadar birçok alanda temel ihtiyaç olduğunu belirtti. Toplantıda ayrıca, ülke genelinde ve Ordu’daki madencilik projeleriyle ilgili Maden ve Petrol İşleri Genel Müdür Yardımcısı Fatih Pekdemir tarafından sunum gerçekleştirildi. Mera, yaylak ve kışlak alanlarına ilişkin maden projeleri hakkında Ordu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Çayır, Mera ve Yem Bitkileri Şube Müdürü Recai Gündüz, tarım arazilerine ilişkin süreçler hakkında ise Tarımsal Altyapı ve Arazi Değerlendirme Şube Müdürü Hüseyin Çakır bilgilendirmede bulundu. Toplantının sonunda söz alan ilgililer, madencilik faaliyetlerine ilişkin görüş, öneri ve eleştirilerini dile getirdi. Programa Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, Vali Yardımcısı Hacı Mehmet Kara, İl Emniyet Müdürü Ahmet Acar, ilçe kaymakamları, belediye başkanları, ilgili kurum müdürleri, siyasi parti temsilcileri ile çeşitli çevre derneklerinin temsilcileri de katıldı.