SAĞLIK - 09 Mayıs 2026 Cumartesi 13:26

Uzmandan hantavirüs uyarısı: "Küresel salgın riski düşük ancak korunma önlemleri önemli"

A
A
A
Uzmandan hantavirüs uyarısı: "Küresel salgın riski düşük ancak korunma önlemleri önemli"

Hantavirüslerin kanamalı ateş grubunda yer alan ve çoğunlukla kemirgenler aracılığıyla insanlara bulaşan enfeksiyon hastalıkları olduğuna dikkat çeken Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu, "Virüs genellikle kemirgenlerin idrarı, dışkısı veya salgılarıyla temas sonucu bulaşmaktadır. Özellikle açık ve sulak alanlarda dikkatli olunmalı, hijyen kurallarına uyulmalı ve riskli ortamlarda gerekli korunma önlemleri alınmalıdır" dedi.


Son günlerde bir gemide görülen vakalarla yeniden gündeme gelen hantavirüs enfeksiyonlarına ilişkin uzmanlar uyarılarda bulundu. Kemirgenler aracılığıyla bulaşan hastalığın özellikle riskli meslek gruplarında daha sık görülebildiği söyleyerek, korunma önlemlerinin önemine dikkat çekildi.


VM Medical Park Samsun Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu, hantavirüslerin kanamalı ateş grubunda yer alan ve çoğunlukla kemirgenler aracılığıyla insanlara bulaşan enfeksiyon hastalıkları olduğunu belirterek, "Virüs genellikle kemirgenlerin idrarı, dışkısı veya salgılarıyla temas sonucu bulaşmaktadır. Bu nedenle tarım çalışanları, doğada aktif görev yapan kişiler ve veterinerler gibi risk gruplarında hastalık daha sık görülebilmektedir" diye konuştu.



"İki farklı klinik tabloya yol açabiliyor"


Hantavirüs enfeksiyonlarının iki ana klinik formunun bulunduğunu ifade eden Prof. Dr. Leblebicioğlu, "Akciğer tutulumu ile seyreden tipi daha çok Amerika kıtasında görülürken, böbrek yetmezliği bulgularıyla seyreden formu ülkemizde özellikle Karadeniz Bölgesi’nde karşımıza çıkmaktadır" şeklinde konuştu.



"İnsandan insana bulaş genellikle görülmüyor"


Hastalığın ateş, halsizlik, yorgunluk ve bazı vakalarda kanama gibi belirtilerle ortaya çıkabileceğini belirten Prof. Dr. Leblebicioğlu, "Türkiye’de ilk vakalar 2000’li yıllarda Zonguldak ve Giresun’da bildirilmiştir. Aynı dönemde Samsun’da da takip ettiğimiz vakalar bulunmaktaydı. Son dönemde gündeme gelen salgında rol oynayan Andes alt tipinin nadir de olsa insandan insana bulaşabileceği bilinmektedir. Tedavi süreci genellikle destekleyici yaklaşımlarla yürütülmektedir" ifadelerini kullandı.



"Korunma önlemleri önem taşıyor"


Hantavirüsten korunmak için kemirgenlerle temastan kaçınılması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Leblebicioğlu, "Özellikle açık ve sulak alanlarda dikkatli olunmalı, hijyen kurallarına uyulmalı ve riskli ortamlarda gerekli korunma önlemleri alınmalıdır" açıklamasında bulundu.



"COVID-19 benzeri pandemi beklenmiyor"


Hastalığın bulaşma yolları nedeniyle COVID-19 benzeri küresel bir salgın riskinin beklenmediğini dile getiren Prof. Dr. Leblebicioğlu şunları söyledi: "Mevcut bilgiler ışığında hantavirüsün dünya çapında bir pandemiye yol açması beklenmemektedir."


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Yozgat Yerköy’de biçerdöverler festival havasında uğurlandı Yozgat’ın Yerköy ilçesinde hasat sezonunun başlamasıyla birlikte Yerköy Belediyesi tarafından düzenlenen "Biçerdöver Uğurlama Töreni", yoğun katılım ve renkli görüntüler eşliğinde gerçekleştirildi. İlçenin ekonomisinde önemli bir yere sahip olan biçerdöver esnafı ve çiftçiler için organize edilen program, Sanayi Kavşağı’ndan başlayan kortej yürüyüşüyle başladı. Çok sayıda biçerdöverin araçlarıyla katıldığı etkinlik, 15 Temmuz (İstasyon) Meydanı’nda kurulan alanda devam etti. Davul-zurna ekibinin çaldığı parçalar eşliğinde meydanda adeta festival havası yaşandı. Hasat sezonunun kazasız, belasız ve bereketli geçmesi amacıyla törende adak kesimi gerçekleştirildi. İlçe protokolü, çiftçiler ve vatandaşların katılımıyla yapılan dualarda, üreticilerin emeklerinin karşılığını alması ve sezonun hayırlı geçmesi temennisinde bulunuldu. Program kapsamında vatandaşlara ve katılımcılara yemek ikramı da yapıldı. Açılış konuşmasını yapan Belediye Başkanı Fatih Arslan, Yerköy’ün biçerdöver sektöründeki stratejik önemine dikkat çekerek, "Yerköy, biçerdöver sektöründe Türkiye’nin en önemli merkezlerinden biridir. Bu yıl da geleneksel uğurlama törenimizle ekmek teknesi olan biçerdöverci kardeşlerimizi yeni sezona yolcu etmek istedik. Tüm çiftçilerimize ve esnafımıza hayırlı, bereketli ve kazasız bir hasat sezonu diliyorum" dedi. Biçerdöver sektöründe çalışan Okan Tunç ise her yıl geleneksel olarak düzenlenen uğurlama töreninin önemli bir buluşma olduğunu belirterek, "Yerköy’de biçerdöver çalıştırma işiyle uğraşan biçerdöverci arkadaşlarımız, hasat zamanı geldiği için böyle bir topluluk oluşturup her sene Belediye Başkanımızın ilgi ve alakasıyla bir tören düzenliyor. Bu sene de törenimizi gerçekleştiriyoruz. Allah izin verirse 15-20 güne kadar arkadaşlarımız tırlara yüklenip Şanlıurfa, Mardin, Antep gibi bölgelere biçim yapmaya gidecekler. Daha sonra İç Anadolu Bölgesi ve Türkiye’nin farklı noktalarında hasat yapacaklar. Bu sene yağışlarımız çok güzel oldu. İnşallah buğday ve arpada bol bereketli bir yıl olur" diye konuştu. Yerköy’de esnaflık yapan Edip Yaman da 2026 yılı biçerdöver hasat sezonunun başladığını belirterek, "Biçerdöverci esnaf arkadaşlarımızla birlikte uğurlama yapıyoruz. Tüm biçerdöverci esnafımıza bol bereketli bir hasat sezonu diliyorum" ifadelerini kullandı. Programın ilerleyen bölümünde Belediye Başkanı Fatih Arslan ile AK Parti Yerköy İlçe Başkanı Serkan Işık, vatandaşlarla birlikte davul-zurna eşliğinde halay çekti. Başkan Arslan, yöresel sanatçılara bahşiş verirken, törene katılan biçerdövercilerle de tek tek ilgilenerek hatıra fotoğrafı çektirdi. Program, biçerdöverlerin sirenler eşliğinde meydandan ayrılmasıyla sona erdi.