KÜLTÜR SANAT - 09 Ekim 2019 Çarşamba 14:06

Vali Kaymak: “Güçlü olmak ve çok üretmek zorundayız”

A
A
A
Vali Kaymak: “Güçlü olmak ve çok üretmek zorundayız”

“Türkiye 11.

“Türkiye 11. Yemeklik Mantar Kongresi” Samsun’da başladı. Açılış töreninde konuşan Samsun Valisi Osman Kaymak, Türkiye’nin tehditlere karşı güçlü olmak ve çok üretmek zorunda olduğunu söyledi.


Samsun Büyükşehir Belediyesi Sanat Merkezinde gerçekleşen açılışta Atakum Kaymakamı Namık Kemal Nazlı, OMÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Mehmet Ali Cengiz, Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Öğr. Üyesi Prof. Dr. Aysun Pekşen, akademisyenler ve öğrenciler hazır bulundu. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan açılış töreninde konuşan Samsun Valisi Osman Kaymak, “19 Mayıs’ın 100. yılı nedeniyle şehrimizde bu yıl pek çok etkinlik yapıldı. Ondokuz Mayıs Üniversitesi bu etkinliklerde başrol aldı, hepsinin içinde oldu. Kongrelerle gerçekten 100 yıl önce başlayan kurtuluş hareketinin daha nice yüzyıllara gideceğine ilişkin bizlere umut verici çalışmalar yaptılar” dedi.



“PKK belasından inşallah kurtulmuş olacağız”


Güçlü olmak ve çok üretmek zorunda olduklarını aktaran Kaymak, “Türkiye çok zor bir coğrafya. Bu topraklarda bizleri rahat bırakmıyorlar. O anlamda 100 yıl önce başlayan bağımsızlık ve Kurtuluş Mücadelemiz bitmedi, devam ediyor. İşte şu anda belki ordu, Suriye’nin kuzeyinde bir operasyona başlamak üzere. Buradan onlara dua ediyoruz. İnşallah zaferle çıkacaklar ve yıllardır Türkiye’yi meşgul deden bütün kaynaklarımızı terör PKK belasından inşallah kurtulmuş olacağız. Zor bir coğrafyadayız. O yüzden güçlü olmak zorundayız. Daha çok üretmek, kişi başına milli gelirleri on binlerden kırk binlere çıkarmak zorundayız. O zaman bize, Trump’ın yaptığı tehditleri yapamayacaklar. Onun için güçlü olmak, çok üretmek zorundayız. O anlamda üniversitelerimizi çok önemsiyoruz” diye konuştu.



"Bugün mantar üretimimiz 65 bin tona yükseldi"


OMÜ Ziraat Fakültesi Öğr. Üyesi ve Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Aysun Pekşen, mantar üretimi ve mantar işletmeciliğinde sürdürülebilirliğin sağlanması gerektiğine dikkat çekti. Pekşen “1960’lı yıllarda Prof. Dr. Atilla Güner tarafından başlatılan mantarcılık çalışmaları, 1970’li yıllarda Yalova Atatürk Araştırma Enstitüsü’ndeki bir grup araştırmacı tarafından hız kazandırılmıştır. 1973 yılında 80 ton olan mantar üretimimiz, günümüzde 65 bin tona yükselmiştir. Hem tüketim miktarı hem de ülkemizin ekolojik ve stratejik konumu nedeniyle ihracat durumu düşünüldüğünde mantar üretiminin ve sektörünün hızla büyüdüğünü görüyoruz ve hızla da büyüyeceğini söyleyebiliriz” açıklamasında bulundu.


OMÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüsnü Demirsoy da “Mantar önemli bir konu. 1960’lı 70’li yıllarda 80 ton olan mantar üretiminin bugün 65 bin tona çıkmış olması son derece önemlidir. Dün bir arkadaşımla konuşurken mantar kongresinden bahsettiğimde ‘ben bu işi yaptım hiç para kazanamadım. Hatta insanlara nasıl kullanabileceklerini de kağıdın içerisine koyuyordum. Ama şimdi görüyorum her taraf mantar. Her markette mantar, insanlar nasıl yapacağını, nasıl kazanacağını biliyor, biz yanlış zamanda yapmışız’ diye sitem etti. Kongrenin üniversitemize, Türkiye’ye ve mantarla ilgilenen herkese faydalı olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.


OMÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Mehmet Ali Cengiz ise "Ondokuz Mayıs Üniversitesi Türkiye’nin önemli üniversitelerinden biri. Sadece adını aldığı anlamlı günden değil, bölgedeki en etkin üniversitelerden biri. Biz fiziki anlamda Türkiye’nin en iyi üniversitelerinden biri olduğumuza inanıyoruz. Bütün gayretimiz fiziki doğal ortamda kampüsü olan üniversitemizin, akademik proje anlamında da Türkiye’nin en elit üniversitelerinden biri haline getirme çabasındayız. Bu anlamda bu kongre önemli” ifadelerini kullandı.


Tören sonrası Samsun Valisi Osman Kaymak, akademisyenlerle birlikte mantar stantlarını gezerek mantarlar ve mantarlardan yapılmış ürünler hakkında bilgi aldı.


11. Yemeklik Mantar Kongresi, mantar üzerine düzenlenecek tartışma ve uygulama programlarıyla 11 Ekim’e kadar devam edecek.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Hakkari Engelli çift, inşaatını bitiremedikleri evleri için destek bekliyor Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde yaşayan Çiğdem ve Orhan Dağdeviren çifti, temelini geçen sene attıkları evlerini tamamlamak için yetkililerden ve duyarlı vatandaşlardan destek bekliyor. Yüksekova’ya bağlı Çevreli Küme Evleri’nde yaşayan Çiğdem ve Orhan Dağdeviren çifti, 2022 yılında dünya evine girdi. Bedensel engelli olan ve tekerlekli sandalyeye mahkum bir hayat süren çift, kendilerine bir ev inşa etmek istedi. Geçen sene arsalarının üzerine temel atan çift, maddi imkansızlıklar yüzünden evlerini tamamlayamadı. En büyük hayallerinin evlerine yerleşmek olduğunu kaydeden Dağdeviren çifti, yetkililerden ve duyarlı vatandaşlardan destek bekliyor. Evlendikten sonra Yüksekova’da kaldıklarını kaydeden Çiğdem Dağdeviren, “Kaldığımız dairede hem kiramız arttı hem de giriş çıkışları bizim için sıkıntılıydı. Köye geldik, kaynımın evinde kalıyoruz. Onların evinin giriş çıkışı da bizim için rahatsız edici. Biz geldik bir temel attık. Malzemelerin bir kısmını borçla aldık, bir kısmı için de hayırseverler yardımcı oldu. Temeli attık ama geçen seneden beri bu temel böyle. İkimizin de engelli maaşı çok düşük. Valimiz olsun, vatandaşlar olsun, destek bekliyoruz kendilerinden. Biz de evimize girmek istiyoruz. Rahat etmek istiyoruz” şeklinde konuştu. Attıkları temelin ikinci yıla gireceğini ve temelde kullandığı inşaat malzemelerinin büyük kısmını borçla aldığını söyleyen Orhan Dağdeviren ise, “Zor durumdayız, sıkıntıdayız. İmkanlarımız yok. Tek gelirimiz engelli maaşımız. Onunla da bir şey yapılmıyor. Geçen seneden beri abimin evindeyiz. İçeri girmek, dışarı çıkmak bizim için çok sıkıntılı. Gelip gidemiyoruz. Kendimize göre ev yapmak için temel attık ama tamamlayamadık. Milletimiz bize destek olursa çok seviniriz” şeklinde konuştu.
Samsun Yabancı uyruklu kadın insan ticaretinden tutuklandı Samsun’da polis ekipleri tarafından yabancı uyruklu kadınları zorla çalıştırıp fuhşa sürükleyenlere yönelik yapılan operasyonda Kırgız uyruklu kadın ile birlikte 3 kişi yakalandı. Adliyeye sevk edilen yabancı uyruklu kadın tutuklanırken, 2 şahıs serbest bırakıldı. Edinilen bilgiye göre, Samsun Emniyet Müdürlüğü Göçmen Kaçakçılığıyla Mücadele ve Hudut Kapıları Şube Müdürlüğü ekipleri, alınan istihbari bilgiler doğrultusunda yaptıkları çalışma sonucu Kırgız uyruklu M.A. adlı kadının, Özbekistan ve Azerbaycan’dan yasal yollardan kadın getirdiği, Türkiye’de kalış süresi dolan kadınları hasta bakıcılık işinde çalıştırdığı, bu kadınlardan komisyon adı altında para aldığı ve yine söz konusu kadınlara fuhuş yaptırdığını tespit etti. Göçmen polisi, H.G. adlı şahsın M.A. adlı kadının getirdiği kadınlara fuhuş yaptırdığını ve E.Y. adlı şahsın da M.A. ile birlikte kadınları zorla çalıştırdığını ortaya çıkardı. Polis yaptığı operasyon sonucu Kırgız uyruklu M.A. ile Türk vatandaşı E.Y. ve H.G.’yi yakalayarak gözaltına aldı. Polisin operasyonunda 6 kadın kurtarıldı. Kurtarılan 6 mağdur kadının da sınır dışı edilmesi için çalışma başlatıldı. Samsun Emniyet Müdürlüğü Göçmen Kaçakçılığıyla Mücadele ve Hudut Kapıları Şube Müdürlüğünde sorguları tamamlanan M.A. adlı kadın ile E.Y. ve H.G. bugün Samsun Adliyesine sevk edildi. E.Y. ve H.G. savcıya ifade verdikten sonra serbest bırakılırken, nöbetçi mahkemeye ifade veren M.A. adlı kadın mahkemece "insan ticareti" suçundan tutuklanarak Samsun T Tipi Kapalı Cezaevine gönderildi.