GENEL - 25 Haziran 2017 Pazar 10:04

Suriyeli sığınmacılar bir bayramı daha ülkelerinden uzak geçirmenin hüznünü yaşıyor

A
A
A
Suriyeli sığınmacılar bir bayramı daha ülkelerinden uzak geçirmenin hüznünü yaşıyor

Ülkelerinde devam eden iç savaştan dolayı, Türkiye’ye gelerek Şanlıurfa’ya yerleşen Suriyeliler, bir bayramı daha ülkelerinden uzak, hüzünle karşıladı.

Ülkelerinde devam eden iç savaştan dolayı, Türkiye’ye gelerek Şanlıurfa’ya yerleşen Suriyeliler, bir bayramı daha ülkelerinden uzak, hüzünle karşıladı.


Ramazan Bayramı’nın gelmesiyle birlikte mutluluk ve heyecanın yanı sıra hüzünler de yaşanıyor. Ülkelerinde devam eden iç savaş nedeniyle evlerini ve yakınlarını geride bırakıp Türkiye’ye gelen Suriyeli mülteciler, bir bayramı daha sevdiklerinden ve memleketlerinden ayrı geçirmenin hüznünü yaşıyor. Gerçek bayramı savaş sona erip kendi ülkelerine döndükleri gün yaşayacaklarını belirten Suriyeliler, memleket özleminin her şeyin önüne geçtiğini dile getiriyor.


Suriye’nin Humus kentinden 4 yıl önce Şalıurfa’nın Akçakale ilçesine göç etmek zorunda kalan 5 çocuk babası Talip el Ömer de Suriye’deki savaşın bitmesini bekliyor. Geçimini sağlamak için Akçakale’de küçük bir dükkan açan Talip El Ömer Türkiye’de mutlu olduğunu fakat ülkelerine geri dönmek istediklerini belirtti.



"Gerçek bayram ülkemize döndüğümüz gün olacak"


Türkiye’nin evi gibi olduğunu dile getiren Talip el Ömer, "Ben Suriye’nin Humus kentinden 4 yıl önce Türkiye’ye geldim. Gerçekten bu dört yıl içerisinde Türk kardeşlerimiz her konuda bizlere yardımcı oldu. Bizlere kardeşleri, çocuklarımızı çocukları saydılar. Kesinlikle bizlere yabancı muamelesi yapmadılar. Bu zaman zarfında kendimizi evimizde hissettik. Sanki hepsi akrabamız. Tabi ki geçim zor. Hem biz zorlanıyoruz, hem de onlar zorlanıyor çünkü bizim yükümüzü de kaldırdılar. Allah’a çok şükür, gerçekten yükümüzü kaldırmış durumdalar. Şimdi artık yeni bir bayram geldi diyorsunuz, bizim için bayram ülkemize döndüğümüz gündür. Şüphesiz Türk kardeşlerimiz bize yardımcı oluyor ancak gerçek bayram ülkemize ve evimize döndüğümüz gündür. İnşallah bizler burada Türk kardeşlerimizle ve komşularımızla, buradaki akrabalarımızın yanına giderek bayramlaşmaya çalışacağız ancak tüm bunlarla beraber ülkemize döndüğümüz gün bizim gerçek bayram günümüz olacaktır" ifadelerini kullandı.



“Sevdiğimiz her şeyi Suriye’de bıraktık”


Savaş nedeniyle Türkiye’ye sığınan Suphi Muhammed ise, “Biz Suriye’de olmak istiyoruz. Orada DEAŞ’ın elinde kalmışız, ÖSO’nun elinde kalmışız. Bir yanda savaş var, bir yanda kardeşlerimiz var. Her şeyimiz orada. Orada olamadığımız için içimiz yanıyor. Biz savaştan kaçtık, keşke öyle olmasaydı. Şimdi biz buradayız, bayram oluyor. Anamız, bacımız, hepsi orada. Kendi memleketimize döndüğümüz gün bizim asıl bayramımız olacak" dedi.



"Savaşın bitmesi bizim için en büyük bayramdır"


Kendileri için savaşın bitmesinden daha büyük bir bayram olmadığını dile getiren İbrahim Halil Ahmed ise, "Bizim için Türkiye önemlidir ama amacımız bayramımızı Suriye’de kutlamak. Savaş bitsin, memleketimize dönelim. Ne zaman savaş biterse memleketimize döneceğiz, ne zaman savaş biterse o zaman bizim için bayramdır" ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Trabzon Minibüs şoförleri özel servis kiralayan üniversite öğrencilerine kızdı, yol keserek darp etti Trabzon’un Sürmene ilçesinde Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği öğrencileri tarafından kiralanan öğrenci servisine kızan minibüs şoförleri aracın önüne kesti. Servis sürücüsü ve öğrenciler, ilçe hat minibüsü şoförleri tarafından saldırıya uğrarken, öğrencilerin şikayeti üzerine yapılan çalışmada şüpheli 4 kişiden 2’si gözaltına alındı. Edinilen bilgiye göre ilçenin Çarşı Mahallesi’nde meydana gelen olayda Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bölümü’nde öğrenim gören öğrenciler ulaşım sorunları nedeniyle özel bir servis kiraladı. Üniversite öğrencilerinin servis kiralamasına kızan minibüs şoförleri tarafından araçların önleri kesilerek durduruldu. Okul çıkışında durdurulan servis sürücüleri, öğrenciler ve minibüs şoförleri arasında yaşanan tartışmanın arbedeye dönüşmesiyle bazı öğrencilerin ve servis sürücüsünün saldırıya uğradığı öne sürülürken, öğrencilerin ihbarı üzerine olay yerine polis ekipleri sevk edildi. Darp raporu alan öğrenciler şikayetçi olurken, olayla ilgili soruşturma başlatıldı. 2 kişi gözaltına alındı Trabzon Valiliği tarafından yapılan açıklamada şikayet üzerine 4 kişi hakkında başlatılan tahkikat neticesinde 2 kişinin gözaltına alındığı belirtildi. Açıklamada, "İlimiz Sürmene ilçesindeki KTÜ Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği bölümü öğrencilerinin dolmuşlarda yer bulamadıkları için servis kiraladıkları gerekçesiyle, kiraladıkları özel servisin önü dolmuş şoförleri tarafından kesilerek servis şoförü ve içindeki öğrencilere tehdit ve hakaret edilip darp edildikleri yönünde sosyal medyada yer alan haberlerle ilgili olarak; servis şoförü ve darp edilen öğrencilerin şikayetleri üzerine şüpheliler Ö.D., K.D., H.S., ve S.Y. hakkında cumhuriyet savcısının talimatıyla başlatılan tahkikat neticesinde şüpheliler Ö.D. ve K.D. gözaltına alınmıştır. Mezkur olayla ilgili valiliğimizce de çok yönlü inceleme başlatılmıştır" ifadelerine yer verildi.