KÜLTÜR SANAT - 11 Kasım 2018 Pazar 14:38

Göbeklitepe Belçika’da

A
A
A
Göbeklitepe Belçika’da

Belçika’nın Başkenti Brüksel’de düzenlenen TUR&BO 2018 Kültürel Miras Yılı kapsamında Göbeklitepe ve 12 Bin yıllık mutfağı Avrupa Parlamentosunda tanıtıldı.

Belçika’nın Başkenti Brüksel’de düzenlenen TUR&BO 2018 Kültürel Miras Yılı kapsamında Göbeklitepe ve 12 Bin yıllık mutfağı Avrupa Parlamentosunda tanıtıldı.


Gastronomi şehri olma yolunda emin adımlarla ilerleyen Şanlıurfa, tarihi damak lezzetini her platformda tanıtmaya devam ediyor. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK), Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ve Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) tarafından Brüksel’de kurulan Türkiye Araştırma ve İş Dünyası Kuruluşları olan (TUR&BO) adına Anadolu Halk Mutfağı Dernek Başkanı Adnan Şahin koordinesinde, Avrupa’nın kalbi konumundaki parlamento binasında, kültürlerin buluştuğu ve ilk medeniyetin başladığı Göbekelitepe ile gastronomisini iki gün süren etkinliklerde tanıttı.


Bu kapsamda Brüksel’de gerçekleştirilen muhteşem tanıtımda, Göbeklitepe ve bölgesine ait damak tadı konuklara sunulurken, etkinlikte “Bilgi tat almaksa en büyük kütüphane Anadolu” sloganı verildi.


Tanıtım programına Şanlıurfa’yı temsilen Büyükşehir Belediyesi adına Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Emin Özçınar, Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Halil Peltek ile Büyükşehir Belediyesi Kültür Şube Müdürü Azad Birinci katıldı.


İki gün süren etkinliklerde Avrupa Parlamento binasında, parlamenterlere Göbeklitepe hakkında bilgi veren Göbeklitepe Kazı Başkanı Arkeolog Lee Clare, Göbeklitepe’nin insanlık tarihinin en eski arkeolojik buluntularından biri olduğunu belirtti.


Ayrıca, Gastronomi araştırmacısı Nedim Atilla ise Göbeklitepe döneminin ilk mutfağını ve yiyeceklerini tanıtırken, ilk mutfağın Göbeklitepe’de doğduğuna dikkat çekti. Aynı şekilde ünlü aşçı ve etin ustası olarak bilinen Cüneyt Asan da Göbeklitepe ve Şanlıurfa mutfağına özgü yemekleri gelen konuklara tattırdı.


Gerçekleştirilen etkinliklerin ardından Şanlıurfa’nın ve Göbeklitepe’nin tanıtılmasında emeği geçenlere teşekkür eden Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mehmet Emin Özçınar ve Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Halil Peltek, Şanlıurfa’yı temsilen hediyeler verdi.


Göbeklitepe dünya tarihinde önemli bir yere sahip


Türkiye Cumhuriyeti Brüksel Büyükelçisi Levent Gümrükçü tanıtım ile ilgili yaptığı değerlendirmede “Gerçekten bizim için gurur gecesi bu gün. Medeniyetlerin beşiği olarak bilinen Anadolu’muzun, gerçekten medeniyetlerin beşiği olduğunu kabul eden başka örneği olarak Göbeklitepe’yi burada tanıtmaktan gurur duyuyoruz. Bu tanıtımı gastronomi üzerinden yapmakta ayrı bir güzellik oldu, 12 bin yıl önce bulunacak ürünlerden sergilenen menüde hem Şanlıurfa’mızı hem Göbeklitepe’mizi hem de Türkiye’mizi güzel bir şekilde temsil ettik. Bu kapsamda emeği geçen başta Şanlıurfa Büyükşehir Belediyemize ve paydaş kurumlara teşekkür ediyoruz” diye konuştu.


Şanlıurfa her anlamda emsalsiz bir şehir


Aynı şekilde ünlü aşçı ve etin ustası olarak bilinen Cüneyt Asan ise, “Şanlıurfa adı ile tarihi ile gastronomisi ile dünyada bir eşi yok. Mutlaka görülüp, gidilmesi gereken bir. Etin ateş ile birleştiği yerdir Şanlıurfa. Eminim ki Şanlıurfa kazıldığında Göbeklitepe’den daha eski bulgulara sahne olacaktır ve dünyaya tarihler yazdıracaktır” şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Zonguldak Zonguldaklı iş adamları ’Best of Zonguldak Birlik Beraberlik Gecesi’nde bir araya geldi Zonguldaklı iş adamları ’Best of Zonguldak Birlik Beraberlik Gecesi’nde bir araya geldi. Zonguldak’ta ilk kez düzenlenen Best Of Zonguldak etkinliği vatandaşlar ve iş adamlarından ilgi gördü. Buket Aydın ve Vahe Kılıçaslan’ın sunuculuğunu yaptığı organizasyonda Gazeteci Cem Küçük, organizasyonun ana sponsoru olan Elcab Kablo ile Zonsiad Yönetim Kurulu Başkanı Nejdet Tıskaoğlu’nun ev sahipliğinde Akkurt Madencilik Yönetim Kurulu Başkanı Alaattin Kurnaz, Zonguldak kadın basketbol takımının kulüp başkanı Kanat Tan, çok sayıda iş adamlarının yanı sıra ve vatandaşlar katıldı. Zonguldak ilinin ilk vilayet olarak önemini vurgulayan Nejdet Tıskaoğlu, "Zonguldak bizim ilk vilayetimizdir. Burada olmaktan çok mutluyuz. Zonguldak’ın kalkınması için hepimiz burada bir araya geldik. Birlik ve beraberlik içerisinde şehrimiz için en iyisini yapmaya çalışıyoruz. Zonsiad olarak 3-4-5 Mayıs’ta Zonguldak’ta bir fuar düzenliyoruz. Bunu Zonguldak’ın tüm illerinde tüm şehrimize yansıtmak istiyoruz. Bunun için çalışan Kerim Yılmaz burada. Levent Yaman kardeşlerime teşekkür ediyorum. Ayrıca Buket Aydın ve Vahe Kılıçaslan Zonguldak’ımızın ilklerini paylaştı. Burada ödül alan arkadaşlarımız 2023 yılı boyunca güzel işlere imza attılar ve ödülü hak ettiler. Bu yıl ilki düzenlendi. Gelecek yıl daha büyük bir organizasyonla Zonguldak’ımızı farklı bir şekilde temsil edeceğiz" dedi. Organizasyonu önemini belirten gazeteci Cem Küçük, "Zonguldak’ı her zaman her yerde övgüyle konuşuyoruz. Bu organizasyon bu yıl ilk kez yapıldı, keyifli ve başarılı bir organizasyon oldu. Biz burada Zonguldak için çabalayan iş insanlarıyız. Zonguldak bizim ilk vilayetimizdir. Ben burada doğup büyüdüm ve fırsat buldukça memleketime geliyorum. Bizler madenci çocuklarıyız. Gerek hükümet genelinde, gerek ise Türkiye genelinde Zonguldak’ımızı her yerde en iyi şekilde temsil etmeye devam ediyoruz" dedi. Ayrıca Zonguldak kadın basketbol şampiyonu kulüp başkanı Kanat Tan ise konuşmasında, "Ben bu ödülü Zonguldak taraftarları için alıyorum. Zonguldak kadın basketbol takımımız şampiyon olarak Süper Lig’e çıkmaya hak kazandı, çok çalıştık çok emek verdik ve emeğimizin karşılığını aldık, Formamızın rengi kırmızı şehitleri ve mavi madenci tulumlarını temsil ediyor. Çocuklarımız madenci torunlarıdır. Zonguldak’ı her alanda en iyi şekilde temsil etmeye devam ediyoruz" ifadelerine yer verdi. Zonguldak halk oyunları ekibi gösterisinin ardından ödüller ve hediyeler takdim edildi.