GENEL - 26 Şubat 2020 Çarşamba 13:47

HRÜ’de Hocalı Katliamı’nın kurbanları anıldı

A
A
A
HRÜ’de Hocalı Katliamı’nın kurbanları anıldı

Harran Üniversitesi’nde Hocalı katliamını konu alan ‘Hocalı, Kanayan Yara’ isimli program gerçekleşti.

Harran Üniversitesi’nde Hocalı katliamını konu alan ‘Hocalı, Kanayan Yara’ isimli program gerçekleşti.


Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ bölgesindeki Hocalı kentinde 1992’de aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 613 kişinin katledilmesinin 28. yılı nedeniyle, Harran Üniversitesi Osmanbey Yerleşkesi Ziraat Fakültesi konferans salonunda düzenlenen anma programına, Şanlıurfa Vali Yardımcısı Adem Ünal, Şanlıurfa Büyükşehir Başkan Vekili Ahmet Kaytan, Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sabri Çelik, Azerbaycan Kars Başkonsolosluğu Temsilcisi Behbud Gadalı, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.


‘Hocalı’ belgeselinin gösteriminden sonraprogramının açış konuşmalarını Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sabri Çelik ve Azerbaycan Kars Başkonsolosluğu Temsilcisi Behbud Gadalı ve Şanlıurfa Vali Yardımcısı Adem Ünal yaptı.


28 yıl önce Hocalı’da tüm dünyanın gözü önünde soykırım yapıldığını ve insanlık suçu işlendiğini belirten Rektör Prof. Dr. Mehmet Sabri Çelik, “Hocalı’da yaşananlar hüznümüzdür, kanayan yaramızdır. Yaşananlardan ders almak ve tarihin tekerrürünü engellemek adına birlik ve dirliğimizi korumak zorundayız. Kardeş Azerbaycan halkının bu acılı gününde millet olarak yanında olduğumuzu belirtir ve bu anma programının iki toplum arasında birlik bilinci oluşturmasını ve tüm şehitlerimize rahmet ve duaya vesilesi olmasını dilerim” diye konuştu.


‘Türk Basınında Hocalı’ sunumunu gerçekleştiren Harran Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gülşah Eser, “Ermeni askeri güçleri, 26 Şubat 1992’de Azerbaycan’ın 7 bin nüfuslu Hocalı kentinde ‘soykırım’ yaptı. Bu, 20. yüzyılın büyük trajedilerinden birisidir. 28 yıldır acısı dinmeyen bu katliamın Türk basını dışında dünya basınında yeteri kadar yer almamasıda çok üzücüdür” ifadelerini kullandı.


Doç. Dr. Gülşah Eser’in konuşmasından sonra, Hocalı Soykırımı ile ilgili sunumları Harran Üniversitesi Tıp Fakültesinin Azerbaycan’lı öğrencileri Asim İsrafilov ve Aydın Feyzullagerçekleştirdi.Ayrıca katliamın dehşetini anlatan kum sanatı gösterisi, Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencisi Nevroz Ahmadov tarafından icra edildi.


Program, Rektör Prof. Dr. Mehmet Sabri Çelik’in Azerbaycan Başkonsolosluğu Temsilcisi Behbud Gadalı’ya plaket sunumu ile sona erdi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bitlis Tatvan’da öğrencilere “hayvan sevgisi” aşılanıyor BİTLİS (İHA) – Bitlis’in Tatvan ilçesinde gönüllü veteriner hekimler, okul okul gezerek öğrencilere hayvan sevgisini aşılıyor. Tatvan ilçesinin Selahaddin Eyyübi Ortaokulunda öğrencilerle bir araya gelen Gönüllü Veteriner ve Teknikerler Derneği ve Tatvan Belediyesi Hayvan Kısırlaştırma ve Rehabilitasyon Merkezi veteriner hekimleri, hayvanlar hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Hayvan sevgisini aşılamak amacıyla gönüllü veteriner hekimler tarafından yürütülen bu projede, ‘ağaç yaşken eğilir’ deyimiyle ilkokul ve ortaokul öğrencilerine eğitimler veriliyor. Mayıs ayının ilk günlerinden itibaren çalışmalara başladıklarını söyleyen Gönüllü Veteriner ve Teknikerler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Rehber Altıntaş, “İlk ve ortaokullarda hayvan sevgisinin çocuklar için önemini, bunun üzerindeki kıymeti konusunda eğitim vermekteyiz. Tatvan Belediyesiyle birlikte yaptığımız bu işbirliği devam edecektir. Genellikle 7-11 yaş aralığındaki ilkokul ve ortaokul öğrencilerine bu eğitimleri vermekteyiz. Çocukların kalbinin temizliği, güzelliği, içinde olan sevginin, içinde olan hayvan sevgisinin sokaklarda hayvanlarla birlikte özgürce oynamaları, özgürce yaşamaları için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz” dedi. Toplumda köpekler hakkında büyük bir ön yargının olduğunu ve bu ön yargının yapılan eğitim sonrası kırıldığını söyleyen 7’nci sınıf öğrencisi Ayşe Akın da, “Bugün okuluma hayvanlar hakkında bilgi sahibi olan abiler geldi. Bizlere hayvanlar hakkında bilgiler verdi. Hayvanlara nasıl yanaşacağımız konusunda, hayvanların davranışları konusunda ve hayvanların yedikleri yiyecekler hakkında bilgi verildi” dedi.
Van Sofraların vazgeçilmesi otlu peynire tat veren bitkilere büyük ilgi Van’da dağların yüksek kesimlerinde ve yaylarda büyük meşakkatle toplanan ve tescilli ürün olan otlu peynirin içine katılan şifalı otlara vatandaşlar yoğun ilgi gösteriyor. Van’da ekonomik getirisi olan ve binlerce aileye ek gelir sağlayan şifalı otlar, kent merkezindeki seyyar satıcılar ve manavlar tarafından halka ulaştırılıyor. İlkbaharın gelmesi ile birlikte dağların yüksek kesimlerinde ve yaylalarda toplanan otlar, peynir başta olmak üzere birçok yemekte de kullanılıyor. Yaklaşık bir aylık ömrü olan otları bir an evvel vatandaşlara ulaştırmak için yoğun mesai harcayan toplayıcılar, bin bir zorlukla otların toplandığını söylediler. Yıllardır çarşı merkezinde şifalı otları toplayıcılardan alıp halka ulaştırdığını ifade eden Kerem Timur isimli esnaf, “Van’ın yaylalarından gelen otları genellikle peynirde kullanıyoruz. Bunun yanında kurutup keledoş yemeğinde de kullanıyoruz. Heliz, sirmo, çiriş, mende, kengir, keçikulağı var. Bunlar dağın en yüksek tepelerine çıkıp öyle toplanılıyor. Bir kişi akşama kadar ancak 5-6 kilo toplayabilir” dedi. Fiyatların otun çeşidine göre değiştiğini aktaran Timur, “Helizin kilosu 35 ile 50 TL arasında değişiyor. Sirmo 120 ila 150 TL, çiriş 25 TL, mende ise 50 TL’den başlayıp 85 TL’ye kadar çıkabiliyor. Bunların dağlarda bir ay ile 40 gün arasında ömrü var. Toplandıktan sonra ise 3 gün içerisinde kullanılması gerekiyor. Eğer dolaba atılmazsa veya kullanılmazsa üç günden sonra çürür. Şu anda işler iyi. Ömrü kısa olduğu için vatandaşlar yüklenip hemen alıyor” ifadelerini kullandı. Furkan Gilgin isimli esnaf ise yılın sadece bir ayı şifalı otları sattığını belirterek, “Bunlar köylüler tarafından dağdan toplanıp bize getiriliyor. Biz de bunları vatandaşlara sunuyoruz. Bunlar peynir ve yemeklerde kullanılıyor. Salamurasını da tutan var. Bu otlar kalbe, tansiyona, şekere birebirdir. Van’ın peynirini meşhur eden bu otlardır” diye konuştu. Vatandaşlar ise dağdan toplanan otları beğenerek aldıklarını ifade ederek peynire tadını verenin bu otlar olduğunu söyledi.