KÜLTÜR SANAT - 19 Eylül 2025 Cuma 19:44

Japonya Büyükelçiliğinden kazı çalışmalarına destek

A
A
A
Japonya Büyükelçiliğinden kazı çalışmalarına destek

Japonya Altes Prensesi Akiko Mikasa ile birlikte Ayanlar Höyük’teki kazı çalışmaları açılış programına katılan Japonya’nın Ankara Büyükelçisi Katsumata Takahiko, çalışmaları desteklediklerini belirtti.


Japonya ile Türkiye’nin kültürel miras alanında, güven ve dostluk temelinde iş birliği ilişkisi kurduğunu söyleyen Japonya’nın Ankara Büyükelçisi Katsumata Takahiko, "Bugün Ayanlar kazısına başlama törenine katılmaktan büyük onur duyuyorum. Ayanlar kazısı, Türkiye Cumhuriyeti’nin izniyle, Chiba Teknoloji Enstitüsü ve Japon Anadolu Arkeoloji Enstitüsü iş birliğinde yürütülmektedir. Bu iş birliği, on yılı aşkın bir süre önce, bugün burada olan ve o dönem Japonya Büyükelçisi olarak görev yapan Yokoı Yutaka’nın, o dönem Chiba Teknoloji Enstitüsü Müdürü olan Uzay Mühendisliği Profesörü müteveffa Matsuı Takafumi’yi, Japon Anadolu Arkeoloji Enstitüsü Müdürü müteveffa Profesör Omura Sachihiro ile tanıştırmasıyla başlamıştır. Uzay mühendisliği ve arkeoloji gibi farklı alanlarda uzman olmalarına rağmen, Profesör Matsuı ve Profesör Omura’nın mükemmel bir uyum içinde oldukları ve birbirlerinin araştırma faaliyetlerine olumlu yönde etki ettikleri biliniyordu. Böyle bir bağlantıyla Ayanlar ören yeri kazı projesi başlamış ve bugün kazı başlama töreni aşamasına gelinmiştir. Profesör Matsuı Takafumi Mart 2023’te, Profesör Omura Sachihiro ise bu yılın Mayıs ayında vefat ettiler. Ancak bugün, Altes Prenses Akiko’nun huzurunda gerçekleşen bu özel töreni, her ikisinin de yukarıdan izleyeceğine eminim. Japon Anadolu Arkeoloji Enstitüsü tarafından yürütülen Kaman - Kalehöyük kazısı örneğindeki gibi, Japonya ile Türkiye, kültürel miras alanında, güven ve dostluk temelinde iş birliği ilişkisini kurmuştur. Japonya’nın Türkiye’deki kazı çalışmaları, bölge halkının kültürel varlıkların korunması konusunda bilinçlenmesine ve istihdam oluşturulmasını destekleyerek bölgenin canlanmasına katkı sağlamaktadır. Japonya Büyükelçisi olarak, Ayanlar Ören Yerinde insanlık tarihi açısından anlamlı sonuçlar doğuracak araştırmaların yapılmasını ve bölgeye köklü katkılar sağlayacak iş birliği ve faaliyetlerin gerçekleştirilmesini, Japonya ile Türkiye arasındaki dostluk ilişkilerinin güçlenmesine büyük katkı sağlanmasını içtenlikle temenni ediyorum" dedi.



Japonya Büyükelçiliğinden kazı çalışmalarına destek

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Çankırı Batı Karadeniz’in fatihi Emir Karatekin Bey’in kabrini her yıl binlerce kişi ziyaret ediyor Batı Karadeniz’i fetheden ilk Müslüman Türk komutan olma unvanını taşıyan Emir Karatekin Bey’in Çankırı’daki kabri ziyaretçilerinden büyük ilgi görüyor. 1074 yılında Çankırı’yı fetheden, ardından Kastamonu ve Sinop’u da alarak Batı Karadeniz’in fethinde önemli rol oynayan Emir Karatekin Bey’in Çankırı Kalesi’ndeki türbesi, yüzyıllardır ziyaretçilerini kabul ediyor. Batı Karadeniz Bölgesini fetheden ilk Müslüman Türk komutanı olarak anılan Selçuklu Komutanı Emir Karatekin Bey’in 1106 yılında vefat ettiği belirtiliyor. Eşi Meryem Hatun ile iki çocuğuna ait kabirler de Emir Karatekin Bey’in türbesinde bulunuyor. Tarihi Çankırı Kalesi içinde yer alan türbe de vatandaşlardan yoğun ilgi görüyor. Türbeyi ziyaret eden vatandaşlar, Kur’an-ı Kerim okuyarak Emir Karatekin Bey için dua ediyor. "Karatekin Bey’in türbesine gelince huzur buluyorum" Türbeye ziyarette bulunan Nazire Softa, "Çankırı’mızın fatihi Karatekin Bey’in türbesini ziyarete geldim. Sıklıkla burayı ziyaret ederim. Karatekin Bey Çankırı’yı fethetmiştir. Çevre ilerden de bu türbeye çok sayıda ziyaretçi geliyor. Ben Karatekin Bey’in türbesine gelince huzur buluyorum. Herkesin burayı ziyaret etmesini çok isterim. Biz ailece böyle türbeleri ziyaret ederiz. Küçük yaştan itibaren çocuklarımı da getirmekteyim. Böyle yerlerin boş kalmaması lazım" diye konuştu. "Burası insana ferahlık veriyor" Türbenin sorumlusu olmaktan gurur duyduğunu söyleyen Nezahat Civelek ise, "Bu türbede olmaktan çok mutluyum. Burada görevli olmaktan gurur duyuyorum. Herkesin burayı ziyaret etmesini tavsiye ederim. Burası insana ferahlık veriyor. Karatekin Bey, Batı Karadeniz’deki savaşı kazanan komutandır. Karatekin Bey burada vefat ettiği için burada yatıyor. Hanımı Meryem hatun ve kızları da burada yatmaktadır. Rabbim gelenlerin dualarını kabul etsin" dedi.