POLİTİKA - 20 Ocak 2026 Salı 17:16

Şanlıurfa ile Romanya’nın Piteti kenti kardeş şehir oldu

A
A
A
Şanlıurfa ile Romanya’nın Piteti kenti kardeş şehir oldu

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi ile Romanya’nın Piteti Belediyesi arasında "Kardeş Şehir Protokolü" imzalandı. Protokol, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Kasım Gülpınar ile Piteti Belediye Başkanı Cristian Gentea’nın imzalamasıyla, Şanlıurfa’da düzenlenen resmi törenle hayata geçirildi.


Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Hizmet Binası’nda gerçekleştirilen imza törenine; Piteti Belediyesi Meclis Üyeleri Tiberiu Gabriel Irima ve Dumitru Tudosoiu, Eski Türkiye-Romanya Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Nicolae Georgescu, Piteti Filarmoni Müdürü Gabriel Ni, Piteti Belediyesi Direktörü Dnu Mihail Teodorescu ile Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Dış İlişkiler Daire Başkanı Elif Esra Önal katıldı.


Törende konuşan Gülpınar, Şanlıurfa’nın insanlık tarihinin en eski yerleşim yerlerinden biri olduğunu vurgulayarak, imzalanan kardeş şehir protokolünün iki şehir arasında anlamlı bir köprü kurduğunu ifade etti. Protokolün yalnızca resmi bir belge olmadığını belirten Gülpınar, bunun şehirler ve halklar arasında kalıcı dostlukların başlangıcı olduğunu söyledi. Gülpınar, önümüzdeki süreçte kültür, turizm, gençlik, eğitim, yerel kalkınma, sosyal projeler ve karşılıklı tecrübe paylaşımı başta olmak üzere birçok alanda somut ve sürdürülebilir ortak çalışmalar yürütmeyi hedeflediklerini kaydetti. Özellikle gençlerin bu iş birlikleri sayesinde farklı kültürleri tanıyarak daha açık bireyler olarak yetişeceğine inandığını dile getirdi.


Piteti Belediye Başkanı Cristian Gentea da, Şanlıurfa ile kardeş şehir olmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirterek, imzalanan Kardeş Şehir Protokolü’nün iki şehir arasındaki dostluk ve iş birliğini güçlendireceğini söyledi. Konuşmaların ardından Gülpınar ile Başkan Cristian Gentea, Kardeş Şehir Protokolünü imzaladı. Programda Başkan Gentea, Gülpınar’a üzerinde soyadının yazılı olduğu Romanya temsilcisi FC Arge Piteti formasını hediye ederken, Gülpınar da Gentea’ya mırra takımı takdim etti. İmza töreni, toplu hatıra fotoğrafı çekimiyle sona erdi. Protokolle birlikte iki şehir arasında kültür, turizm, gençlik, spor, yerel yönetimler ve sosyal alanlar başta olmak üzere pek çok alanda iş birliğinin geliştirilmesi, karşılıklı deneyim paylaşımının artırılması ve uzun vadeli, sürdürülebilir bir ortaklık zemininin oluşturulması hedefleniyor.



Şanlıurfa ile Romanya’nın Piteti kenti kardeş şehir oldu

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bayburt Bayburt’ta engelli vatandaşa çarpıp kaçan sürücüye 15 bin lira ceza: "Vicdanlarımız ikinci kez yaralandı" Bayburt’ta akülü tekerlekli sandalyesiyle yolun karşısına geçerken motosikletin çarpması sonucu yaralanan Engin Demir’e ilişkin davada karar çıktı. Mahkeme, ehliyetsiz sürücüyü ’taksirle bir kişinin yaralanmasına neden olma’ suçundan 15 bin lira adli para cezasına çarptırdı. Verilen kararı yetersiz bulduğunu belirten engelli vatandaş Demir, "Vicdanlarımız ikinci kez yaralandı" diyerek, tepkisini dile getirdi. 31 Ağustos tarihinde Akşemseddin Caddesi’nde meydana gelen kazaya ilişkin gerekçeli kararda, Demir’in akülü tekerlekli sandalyesiyle yaya geçidinden geçtiği sırada motosikletin çarpması sonucu yaralandığı belirtildi. Dosyada yer alan bilirkişi raporunda ehliyetsiz sürücünün asli kusurlu, Demir’in ise kusursuz olduğu tespitine yer verildi. Mahkeme, sanık hakkında ’taksirle bir kişinin yaralanmasına neden olma’ suçundan önce 240 gün karşılığı adli para cezası belirledi. Yapılan indirimlerin ardından ceza, 150 gün karşılığı 15 bin lira adli para cezasına çevrildi. Kararda, cezanın 20 eşit taksitte ödenmesine hükmedildi. "Vicdanlarımız ikinci kez yaralandı" Kararın ardından yeniden konuşan Engin Demir, açıklanan hükmün kendilerini ikinci kez yaraladığını söyledi. Demir, "Bundan yaklaşık 6-7 ay önce bir trafik kazası yaşadım. Ehliyetsiz motosiklet sürücüsünün çarpması sonucunda akülü tekerlekli sandalyemle yola savruldum. Daha sonra vatandaşların ve sağlık ekiplerinin yardımıyla hastaneye kaldırıldım, tedavim yapıldı. Akabinde şikayetçi oldum, dava açıldı. 6 ayın sonunda karar açıklandı, açıklanan karar bizleri ikinci kez yaralamış oldu" dedi. Verilen cezanın vicdanları rahatlatmadığını ifade eden Demir, "Karşı tarafa 15 bin TL para cezası verilmiş. O gün benim yerimde yaşlı biri veya hamile bir kadın ya da çocuk da olabilirdi. Bu olayın ağır bir cezaya dönüşmesi için olay yerinde bizlerin ölmesi mi gerekiyor? Kanun, adalet bu mu? Tekrar vicdanlarımız yaralandı" diye konuştu. Karara itiraz edildi Açıklanan karara avukatıyla itiraz ettiklerini belirten Demir, "Umarız ki bu verilen karar tekrar dava edilir, suç unsuru oluşturulduğu tespit edilir ve örnek bir kararla bundan sonra yaşanacak kazaların da önüne geçmiş oluruz. Vicdanlarımızın rahat edeceği ve kamuoyu nezdinde saygı göstereceğimiz bir karar ortaya çıkar" ifadelerini kullandı.