GENEL - 26 Aralık 2019 Perşembe 15:12

Siirt’te tarım değerlendirme toplantısı düzenlendi

A
A
A
Siirt’te tarım değerlendirme toplantısı düzenlendi

Siirt’te 2019 yılı yatırım değerlendirme ve 2020 yılı tarımsal yatırım projeleri değerlendirme toplantısı düzenlendi.

Siirt’te 2019 yılı yatırım değerlendirme ve 2020 yılı tarımsal yatırım projeleri değerlendirme toplantısı düzenlendi.


İl Özel İdaresi Spor Tesislerinde düzenlenen toplantıya Siirt Valisi Ali Fuat Atik, DİKA Genel Sekreteri Yılmaz Altındağ, GAP İdaresi Bölge Müdürü Hasan Kılıç, Siirt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Erman, İl Tarım ve Orman Müdürü Ergün Demirhan, kaymakamlar ve üreticiler katıldı. Toplantıda sunum yapan İl Tarım ve Orman Müdürü Ergün Demirhan, "GAP ve DİKA’dan kabul gören 14 projenin toplam maliyetinin 7 milyon 742 olduğunu söyledi. Siirt’e tarımsal üretimde önemli projeler kazandırıldığını belirten Demirhan, 320 bin dekar araziyle fıstık üretiminde Türkiye’de ilk 3’e, 1 milyon 200 bin küçükbaş hayvan sayısıysa Türkiye’de ilk 5’e, 160 bin arı kovanı ve bin 450 ton bal üretimiyle Türkiye’de ilk 10’a girdik" dedi.


Toplantıda konuşan Vali Atik ise, Siirt tarımsal yatırımlarla çok önemli bir yere geldiğini, uzun yıllar sonra tarım alanında proje atağına kalktığını belirtti. Vali Atik, "Emeği geçen başta Dicle Kalkınma Ajansı, GAP ve paydaş kurumlara teşekkür ediyorum. İyi enstrüman çalan insanlar bir araya geldiler ben de sadece orkestraya şeflik yaptım. Emeği geçenleri kutluyorum" diye konuştu.


Toplantı, destek veren kurumlara plaket verilmesiyle sona erdi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul İçinde gliserol bulunan ‘slushie’ içecekler, 10 yaş altı çocuklar için tehlikeli Rengârenk görüntüleriyle çocukların ilgisini çeken ‘slushie’ içecekleri hakkında aileleri uyaran Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Hatice Polat Menekşe, 10 yaş altındaki çocukların bu tür içeceklerden uzak tutulması gerektiğini belirtti. Dışarıda yapılan slushie içeceklere eklenen ve donmuş etkisini veren Gliserol hakkında bilgilendiren Uzm. Dr. Menekşe, “Bu madde çocuklarda; baş ağrısı, kusma, karın ağrısı, kan şekeri düşüklüğü, bilinç kaybına yol açıyor” dedi. Yaz aylarının gelmesiyle buzlu içecek tüketim oranları da artacak. Popüler olan slushie içecekler hem rengârenk görüntüsü hem de tadıyla çocuklar tarafından da ilgi görüyor. Ancak sulu kar etkisini verebilmek için bu tür içeceklere E422 koduyla yer alan ‘Gliserol’ ekleniyor. Çamlıca Erdem Hastanesi’nde Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı, Uzm. Dr. Hatice Polat Menekşe ise bu madde hakkında çeşitli uyarılarda bulundu. 10 yaş altındaki çocukların bu tür içeceklerden uzak tutulması gerektiğini belirterek “Üreticilere çok az miktarda gliserol kullanılması uyarısı var. Ancak bunun ne kadar uygulanabildiğini bilmiyoruz. Kaldı ki çok az haliyle bile 10 yaş altı çocuklar için tehlike arz ediyor” açıklaması yaptı. “Aileler genellikle bu semptomların neden kaynaklandığını anlayamayabiliyor” Uzm. Dr. Menekşe, “Bu tür içecekler geleneksel olarak şekerle hazırlanırken son dönemlerde hazır gıda olarak bulunması için gliserol kullanılarak yapılıyor. Küçük çocuklarda tüketildiğinde baş ağrısı, kusma, karın ağrısı, kan şekeri düşüklüğü, bilinç kaybına yol açabiliyor. Aileler ise bu semptomların neden kaynaklandığını anlayamayabiliyor. Dikkatli davranmak bu nedenle önemli” dedi. Uzun dönem etkileri çocukta kalabilir: Böyle vakalar tespit edilmiş Gliserol tüketiminin 4 yaş altındaki çocuklarda çok tehlikeli olduğunun altını çizen Uzm. Dr. Menekşe, “4-10 yaşındaki çocuklara ise çok az miktarda, verilmelidir. Bu içecekleri fazla tüketen 4 yaş altındaki çocuklar için ise ciddi sonuçlar doğurabilir. Maalesef müdahalesi geciken kan şekeri düşüklüğü ve bilinç kaybı gibi bir durumda uzun dönem etkileri çocukta kalabilir. 4 yaş altında bildirilmiş böyle vakalar var ” uyarısında bulundu. Gliserol hazır gıda ürünlerine genellikle tatlandırıcı veya koruyucu olarak kullanılır ama çoğunda zarar veremeyecek derecede eser miktarlardadır. Slushie içeceklerde ise miktar olarak fazlalığı endişe kaynağını oluşturur. Ailelere önerilerde bulunan Uzm. Dr. Menekşe, “Çocuklarınıza hazır ürünleri tükettirmeyin. Örneğin meyve suyunu siz hazırlayın. Kutulu ürünleri ise ancak güvenli aralıklarla tüketebilirler” diyerek sözlerini sonlandırdı.