EKONOMİ - 21 Kasım 2022 Pazartesi 13:35

Siirtli üreticilere tarımda tasarruflu su kullanımı anlatıldı

A
A
A
Siirtli üreticilere tarımda tasarruflu su kullanımı anlatıldı

Siirt Tarım ve Orman İl Müdürlüğünce ’İklim Değişikliğine Uyum ve Tarımda Tasarruflu Su Kullanım’ paneli düzenlendi.

Siirt Tarım ve Orman İl Müdürlüğünce ’İklim Değişikliğine Uyum ve Tarımda Tasarruflu Su Kullanım’ paneli düzenlendi.


Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayım Dairesi Başkanlığınca Tarımsal Sulama Eğitim Programı çerçevesinde düzenlenen panelde iklim değişikliğinin tarımsal üretim üzerindeki olumsuz etkilerini minimize etmek için su kıtlığı, taşkın veya kuraklık gibi temel sorunların bertaraf edilmesinde suyun ve su kaynaklarının yönetimi, basınçlı sulama sistemlerinin kullanımı, sulama altyapısının geliştirilmesinin yanında etkin su kullanımı, yenilenebilir enerji kaynaklarının sulamada kullanımı, bilişim ve uzaktan algılama ile suyu izleme, toprak ve çevre koruma konularında panelist hocalar tarafından üreticilere sunum ve bilgilendirme yapıldı.


Panelde Harran Üniversitesinden Prof. Dr. Mehmet Ali Çullu, Doç. Dr. Mehmet Şenbayram, Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden Dr. Nevzat Aslan, Ziraat Yüksek Mühendisi Serkan Kösetürkmen ve Siirt Üniversitesinden Prof. Dr. Çetin Karademir, Doç. Dr. Ali Beyhan Uçak ile Dr. Öğr. Üyesi Halit Seyfettin Atlı konuşmacı olarak katkı sağladı.


Siirt’te birçok ürünün bölge ve ülke ekonomisine katkılar sağlayan marka değeri bulunan önemli tarımsal ürünlere sahip olduğunu dile getiren Siirt Tarım ve Orman İl Müdürü Ergün Demirhan, son beş yılda bakanlık tarafından bitkisel ve hayvancılık alanında üreticilere 361 milyon lira destekleme sağlandığını aktardı. Demirhan, “2022 yılında Kırsal Kalkınma Yatırımları çerçevesinde 30 milyon tutarında 515 projemiz onaylanmıştır. İlimiz, 515 proje ile ülke sıralamasında ilk 20’de yer almıştır. 2018-2022 yılları arasında bakanlığımız, valiliğimiz ve ilgili kurumların destekleri ile Siirt tarım ve hayvancılığının geliştirilmesi için 53 milyon lira tutarında 70 adet tarımsal proje uygulanmış, uygulanmaya devam etmektedir” dedi.


Siirt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Şındak ise, “Yakın zamanda özellikle 2020 yılında ciddi kuraklık görüldü. Bazı ürünlerde yüzde 50’ye yakın bir düşüş kaydedildi. Bu hayvancılık alanındaki sonuçlardan bahsetmemiz mümkün. Tabi bizim bunlarla ilgili yapmamız gerekenler var. Yapmamız gereken fakat yapamadıklarımız var. Ciddi bir nimeti boşa akıtıp gidiyoruz. Heba oluyor sularımız” şeklinde konuştu.


Panele Vali Yardımcısı Abdulhamit Mutlu, Siirt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Şındak, Siirt Tarım ve Orman İl Müdürü Ergün Demirhan, il ve ilçe müdürlüğü idarecileri ile teknik elemanlar, tarım danışmanları, STK temsilcileri, muhtarlar ve üreticiler katıldı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Düzce Kazakistan’da Düzce Üniversitesi Bilim Kültür ve Eğitim Merkezi açıldı Düzce Üniversitesi ile Kazakistan Almaty Humanitarian Economic Üniversitesi (AHEU) iş birliğinde Kazakistan’da Türk eğitimi, kültürü ve bilimini tanıtma amacıyla açılan Düzce Üniversitesi Bilim Kültür ve Eğitim Merkezi’nin açılışı yapıldı. Almaty kampüsünde gerçekleştirilen törene; Almaty Türk Büyükelçiliği Konsolosu Reyzan Acar, Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nedim Sözbir, AHEU Rektörü Prof. Dr. Valery Korvyakov, üniversitenin CEO’ları Sofia Suyubaeva ve Bolat Praliev, AHEU Pedagoji Enstitüsü Direktörü Prof. Dr. Gulmira Nurlikhina, Uluslararası Ofis Koordinatörü Doç. Dr. Sibel Bayram ile çok sayıda katılımcı ile düzenlendi. Kazakistan’da Türkçe dil kursları, akademik projeler ve ortak kültürel programlar düzenlenmesi amacıyla kurulan Düzce Üniversitesi Bilim Kültür ve Eğitim Merkezi Açılış Töreni’nde söz alarak, Düzce Üniversitesi’ni Almaty’de ağırlamaktan duydukları memnuniyeti vurgulayan Rektör Valery Korvyakov açılışı gerçekleştirilen merkez ile iki üniversite arasında yapılacak projelerin ilk adımının atıldığını belirtti. Rektör Nedim Sözbir, Düzce Üniversitesi ile AHEU arasında kurulan güçlü iş birliğinin bir sonucu olarak ortak bilim, eğitim ve kültür merkezinin açılışında bulunmaktan duyduğu onuru dile getirdi. Düzce Üniversitesi Bilim Kültür ve Eğitim Merkezi dışında birçok minör ve majör proje çalışmalarının sürdürüldüğünü ifade eden Sözbir, “Bahar döneminde minör programı ile Kazakistan öğrencilerini üniversitemizde misafir edeceğiz. Şu anda ise üniversitemiz Türk Dili Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (TÖMER) tarafından kendilerine online Türkçe dersleri verilmektedir. Türkçe eğitimlerini tamamladıktan sonra bir dönem Özel Eğitim Bölümümüzde eğitim görecekler. İlerleyen süreçte bu alanda ortak lisans programı başlatmayı umuyoruz” şeklinde konuştu. Şu anda Kazakistan’da bin 50 öğrencinin Türkçe eğitim gördüğünü dile getiren Almaty Türk Büyükelçiliği Konsolosu Reyzan Acar ise Düzce Üniversitesi Bilim Kültür ve Eğitim Merkezi ile Türkçe öğretimine büyük katkı sağlanacağını ifade etti. Açılış Töreni’nin ardından, Türkçe eğitimi gören öğrencilerle bir araya gelen Rektör Sözbir ve Kazakistan AHEU Yönetimi gelecek projeler, ortak çalışmalar ve iş birlikleri hakkında fikir alışverişinde bulundu. Program karşılıklı hediye takdimi ile sona erdi.