KÜLTÜR SANAT - 18 Eylül 2018 Salı 13:29

Sinop’ta Ahilik Haftası kutlandı

A
A
A
Sinop’ta Ahilik Haftası kutlandı

Sinop’ta Ahilik Haftası, çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Sinop’ta Ahilik Haftası, çeşitli etkinliklerle kutlandı.


Sinop’ta ’Ahilik Haftası etkinlikleri kapsamında esnafların katılımıyla, Tarihi Cezaevi önü mevkisinden başlayan yürüyüş, Cumhuriyet Meydanı’nda son buldu. Burada gerçekleştirilen törende, Atatürk Anıtı’na çelenk sunuldu. Saygı duruşunda bulunularak İstiklal Marşı okundu. Atatürk Anıtı’nda düzenlenen programda ise yılın ahisi Nihat Aksoy’a ahi kaftanı giydirildi. Program, yılın ustası, kalfası ve çırağına plaket takdim edilmesiyle son buldu. Kutlamalara, Sinop Valisi Köksal Şakalar, CHP


Sinop Milletvekili Barış Karadeniz, İl Emniyet Müdürü Ercan Dağdeviren, Sinop Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Mehmet Yüksel ve vatandaşlar katıldı.


Sinop Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Mehmet Yüksel yaptığı açıklamada, “Günümüzün esnaf odalarına benzer işlevi olan Ahilik iyi ahlakın doğruluğun, kardeşliğin, yardım severliğin kısacası bütün güzel meziyetlerin birleştiği bir sosyoekonomik düzendir. Ahi Evran Hazretleri’nin tavsiyesi ile kurulmuştur. Ahilik, tarihi ve sosyoekonomik zorlukların ortaya çıktığı mesleki,dini, ahlaki bir Türk esnaf birliği kurulmuştur. Ahi kuruluşları çevresel ve toplumsal karakterlerini korumuş, üretici ve tüketici ilişki ve bağlarını en iyi biçimde sağlamıştır. Ahilik teşkilatı Selçuklular döneminde ekonomik ve ticari maliyetlerinin yanı sıra, asgari ve siyasi faaliyetlerde bulunmuş, Osmanlı beyliğinin kuruluşunda ve güçlenmesinde etkin rol oynamışlardır. Bugün esnafın ve çalışanların hakları Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birlikleri ve Konfederasyonlarca korunmaktadır. Ahilerin kurduğu esnaf ve sanatkarlar birliklerinin koyduğu ana ilkeler, daha sonra bu alanda hazırlanan yasaların ve tüzüklerin temelini oluşturmaktadır. Günümüzde esnaf ve sanatkarların oluşturduğu kurumlar; Ahiliğin insana değer veren, dayanışmayı özendiren ve adaleti amaçlayan temel ilkelerden yararlanmakta, insanlığın ortak erdemleri olan sevgiyi, bilgi, dostluk, adalet ve danışma gibi değerlere önem vermektedir. İşte daima ’iyiyi, doğruyu, güzeli’ benimsemiş olan Ahilik kurumunun bu yanlarını yeni nesillere aktarmak, öğretmek, ibadet niyetiyle ’Kazanan kimse Allah’ın sevgili kuludur’ hadisi şerifi ilkesi ile çalışmak işini düzgün yapmak, müşterilerin güvenini zedeleyecek davranış ve konuşmalardan kaçınmak, kusurlu malına sahip çıkmak gibi evrensel ilkeleri ticarete hakim kılmak amacıyla Ahilik önem kazanarak kutlanmaya başlanmıştır. Bu kapsamda birliğimizin yapacağı çalışmaların Ahilik kültürümüzün esnafımıza tanıtılmasına katkı sağlayacağı esnaf ve sanatkarlarımıza verilen değerin artmasına öncülük edeceği inancıyla başarılar diler, hepinize katılımlarınızdan dolayı ayrı ayrı teşekkür ederim. Ahilik bayramı tüm esnafımıza hayırlı uğurlu olsun" dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Balıkesir Kazdağları’nda asırlardır Hıdırellez’i mezarlıkta kutluyorlar Balıkesir’in Edremit ilçesi Tahtakuşlar Mezarlığı’nda asırlardır sürdürülen Hıdırellez geleneği, bölgede yaşayan Tahtacı Türkmenleri tarafından yaşatılıyor. Mezarlıkta gerçekleşen Hıdırellez etkinliği büyük ilgi görüyor. Tahtacı Türkmenleri, asırlardır sürdürdükleri Hıdırellez geleneği dahilinde Kazdağları eteklerindeki Tahtakuşlar Mahallesi’nin mezarlığında bir araya gelerek ölmüşleri için hayırlar yaptı ve Hıdırellez’i kutladılar. Mezarları süsleyen ve yanlarında getirdikleri yemekleri yiyen Tahtacı Türkmenleri, odun ateşinde pişirdikleri kahve ile çerez ve şekerleri birbirlerine ve ziyaretçilere ikram etti. Yüzyıllardır bu geleneği devam ettirildiğini ifade eden Tahtakuşlar Muhtarı Kadir Sürgit “Ölmüşlerimizin ruhuna değsin diye çay, kahve ikramları, yemek ikramları, çerez ikramları, ölmüşlerimizi anmak için yapıyoruz. Ölmüşlerimizin anmak için kültürel bir etkinliğimiz yüzyıldan beri süren bizim için çok önemli bir gün” dedi. Bu etkinliği izlemek için Kazdağları’na geldiğini ifade eden Yeşim Varol, “Kazdağları’na ilk defa geliyorum. Hıdrellez için de bu köye ilk defa geliyorum. İnanılmaz güzel bir yer. Bence çok anlamlı bir etkinlik bu. İnsanların ölmüşlerini anmaları için onlarla birlikte anılarını tazelemeleri için ve hayır yapmaları için inanılmaz güzel bir etkinlik. Ben bayıldım. Bence herkes hayatında en az bir kere görmeli” dedi.