EKONOMİ - 18 Eylül 2021 Cumartesi 15:28

Sinop’ta kestane hasadı zamanı: "Kuzu kestanesi" tezgahlarda

A
A
A
Sinop’ta kestane hasadı zamanı: "Kuzu kestanesi" tezgahlarda

Kış aylarında akşamların vazgeçilmez lezzetlerinden olan kestanenin hasadı başladı.

Kış aylarında akşamların vazgeçilmez lezzetlerinden olan kestanenin hasadı başladı.


Türkiye’de kestanenin önde gelen üretim merkezlerinden Sinop’ta gür ve yamaç ormanlarda hasada başlayan üreticiler, meşakkatli bir çalışmanın ardından tüketiciyle buluşturmak için çaba sarf ediyor. Kabuğundan rahat ayrılmasıyla ve lezzetiyle ün salan meşhur Sinop kestanesi, tüm ülkeye satılıyor. Türkiye’nin önemli kestane üretim merkezlerinden Sinop’un Erfelek ilçesinde hasadı yapılan sezonun ilk kestaneleri, pişirildikten sonra seyyar tezgahlarda kilogramı 90 liradan satılıyor.


Erfelek ilçesinde üretilen ve kabuğundan çabuk ayrılması, farklı lezzeti ve parlak rengi nedeniyle bölgede "kuzu kestanesi" olarak adlandırılan Erfelek kestanesi, seyyar tezgahlarda yerini aldı.


Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan seyyar kestane tezgahı satıcısı Seçkin Demirbaş, “Kestane Sinop’un Erfelek ilçesinden geliyor. Her yıl olduğu gibi bu yılda erken kestane dediğimiz Erfelek kestanesi çıktı. Kuzu kestanesidir. Diğer illerin kestanesi ile kıyasıya edilmez. Lezzetli ve muazzam bir tadı vardır. İnsanlar o yüzden daha çok Erfelek kestanesini tercih ediyorlar. Bunun da sebebi kuzu kestanesi. Kuzu kebabı gibi olur. Bu senenin ilk erken kestanesini de çıkartmış bulunuyoruz. Kilogramı çiğ olarak 40 TL’den başlıyor, 60 TL’ye kadar iriliğine göre göre devam ediyor. İnceli, ortalı, irili olarak var. Bunlarda fiyatları etkiliyor. 40 TL’den başlıyor 35 TL de oluyor. Ama daha erken olduğu için şu anda fiyatlar yüksek tutuluyor. Önümüzdeki haftalarda fiyatları düşecektir muhakkak. Yarış konusunda fındığı yakalamaya çalışıyor. Aslında arasında çok fark yok. Fındığın bir avucunu 10 TL’ye zor alıyoruz. Malum kestanenin de 100 gramı 10 TL. Hemen hemen aynı fiyat. Kestanenin porsiyonu 10 TL. 100 gram oluyor. Kilo bazında alındığı zaman değişiyor. Malum yaş kestane. Kavrulduğu zaman kuruyor. Yüzde 26-30 gibi fire veriyor. O yüzden kavrulmuşum fiyatının yüksek olmasının sebebi de bu" dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul İstanbul Havalimanı’nda gövdesinin üzerine inen uçak bulunduğu yerden kaldırıldı İstanbul Havalimanı’nda gövdesi üzerine inen kargo uçağı, çekici yardımıyla bulunduğu yerden kaldırıldı. İstanbul Havalimanı’nda Fedex Havayolları’na ait kargo uçağı, ön iniş takımları açılmayınca gövdesi üzerine piste iniş yaptı. İniş sırasında sürtünmenin etkisiyle kısa süreliğine alevlere teslim olan uçak ekiplerin müdahalesi ile söndürülürken, olayda ölen ya da yaralanan olmadı. Kaza kırım ve İGA İstanbul Havalimanı Kurtarma ve Yangınla Mücadele ekibi (ARFF) yaptığı çalışmalarının ardından, önce uçakta bulunan yükler boşaltıldı ardından da kargo uçağı, çekici araçlarla bulunduğu yerden kaldırıldı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, sosyal medyada yaptığı paylaşımda, "İstanbul Havalimanı’mızda gövdesi üzerine inen kargo uçağının ekiplerimiz tarafından kaldırılma çalışmaları başarıyla tamamlandı. Pistimiz, uçağın çekilmesinin ardından hassasiyetle temizlendi. Gerçekten işinin ehli olan ekiplerimiz, pist alanında saatler süren, organize ve çok titiz bir çalışmaya imza attı. Elim sonuçlara varabilecek bu tarz durumların önlenmesine örnek teşkil edecek bir müdahale ve çalışma performansı sergilediler. Olayın yaşanmaya başladığı ilk dakikadan itibaren soğukkanlı bir şekilde, strateji ve eylem planı oluşturarak hareket eden her bir görevlimizi kutluyorum. Kargo uçağının personeline ve İstanbul Havalimanı çalışanlarımıza yeniden geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Rabbim; her türlü kaza ve beladan ülkemizi, milletimizi ve tüm insanlığı korusun" ifadelerine yer verdi.