YEREL HABERLER - 26 Ocak 2012 Perşembe 16:44

SİNOP`TA İL KOORDİNASYON KURULU TOPLANDI

A
A
A
SİNOP`TA İL KOORDİNASYON KURULU TOPLANDI

Sinop Valisi Dr. Ahmet Cengiz, Sinop ili genelinde üzerinde çalışılan bin 238 projede nakdi gerçekleşme oranının yüzde 95 olduğunu söyledi.
Sinop’ta 2012 yılının 1. Dönem İl Koordinasyon Toplantısı Vali Dr. Ahmet Cengiz başkanlığında yapıldı. Valilik toplantı salonunda gerçekleştirilen 2012’nin ilk koordinasyon toplantısına vali yardımcıları, yatırımcı bölge müdürlüğü yetkilileri, kaymakamlar belediye başkanları ve daire müdürleri hazır bulundu.
2011 ve 2012 yılı yatırımlarının değerlendirildiği toplantıda konuşan Vali Dr. Ahmet Cengiz, 2011 yılı dördüncü döneminde bin 238 proje üzerinde çalışıldığını belirterek, bu projelerden 893’ünün tamamlandığını, 162 adedinin devam ettiğini ve 39’unun da ihale aşamasında olduğunu söyledi. 144 projeye ise çeşitli sebeplerden dolayı başlanamadığını dile getiren Vali Dr. Cengiz, "2011 yılı programında yer alan projelerin toplam değeri 1 milyar 359 milyon 691 bin dolar dış kaynaklı olmak üzere 3 milyar 468 milyon 8 bin 181 TL ve projeler için ayrılan ödenek miktarı ise 294 milyon 205 bin 468 doları dış kaynak olmak üzere 797 milyon 241 bin 442 TL’dir. Bugüne kadar 294 milyon 205 bin 486 TL ve dış kaynaklı olarak 765 milyon 144 bin 13 dolar harcama yapılmıştır. Projelerde nakdi gerçekleşme oranı ise yüzde 95’e tekabül etmekte" dedi.
2012 yatırım programına alınan projeler hakkında da bilgi veren Vali Dr. Ahmet Cengiz, "14 Ocak 2012 tarih ve 28173 sayılı Mükerrer Resmi Gazete’de yayımlanan Sinop İli 2012 Yatırım Programı’na 18 projemiz alınmıştır. Bu projelerin toplam tutarı 6 milyar 20 milyon 155 bin TL olup, 2012 ödeneği 333 milyon 88 bin TL’dir" diye konuştu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Mersin Üreme öncesi carettaların yuva yaptığı sahili öğrenciler temizledi Akdeniz’in simgesi caretta carettaların yumurtalarını bırakmak için kumsala çıkmaya başlayacak olması nedeniyle Mersin’in Erdemli ilçesinde öğrenciler, üreme alanlarını temizledi. Dünyada iribaş deniz kaplumbağası (Caretta caretta) ile yeşil deniz kaplumbağalarının (Chelonia mydas) en önemli üretim merkezleri arasında Mersin’de yer alıyor. Mayıs ayından itibaren Temmuz’a kadar anaç kaplumbağalar tarafından yumurtaların bırakılacak olması nedeniyle her yıl olduğu gibi bu sene de belirli aralıklarla sahillerde temizlik yapılıyor. Bu çerçevede Arpaçbahsiş Mesleki ve Teknik Anadolu lisesi öğrencileri de her yıl yaklaşık 300 kaplumbağanın yumurta bıraktığı Erdemli Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsünün 3 kilometrelik sahilinde temizlik çalışması gerçekleştirdi. Daha çok odun parçaları ve plastik atıklarla karşılaşan öğrenciler, tek tek onları topladı. Deniz kaplumbağalarının yumurtlama alanında olduklarını belirten öğretmenlerden Serdar Kuş, "Türkiye’de bu yumurtlama alanlarının çok az sayıda olduğunu biliyoruz. Alata sahili de carettalar için geniş bir alan. Bizler de öğrencilerimizle beraber buraya gelerek temizlik yapmak istedik. Çünkü carettalar hassas hayvanlar, atıkların onlara engel olacağını düşündük" dedi. Temmuz ayından itibaren de yavruların yumurtadan çıkacağına dikkat çeken Kuş, alanın temiz kalmasının önemine değindi. Arkadaşlarıyla birlikte temizlik çalışmasına katılanlardan lise son sınıf öğrenicisi Ayşenur Başkurt ise deniz kaplumbağalarının bu bölgeye yumurtalarını bırakarak yeni bir neslin devamını sağladığını kaydetti. Öğrencilerden ise Melih Buğra Özçelik de, "Deniz kaplumbağaları için çok önemli bir yer alan Alata Sahili’ni temizliyoruz. Daha önce bu bölgeyi gezmiştik, bir katkımız olsun diye tekrar geldik. Dal parçaları, plastik atıklar o hayvanları çok zora sokuyor" diye konuştu.
Aydın Yeni ev kuracak çiftlerin halı tercihleri yön değiştirdi Bahar aylarının gelmesi ile düğün sezonu da açılırken, yeni ev kuracak çiftler hem daha ekonomik hem de pratikliği nedeniyle daha çok çamaşır makinesinde yıkanabilen halıları tercih etmeye başladı. Metresi 200 liradan başlayan ve kalitesine göre fiyatları değişiklik gösteren halılar, düğün yapacak çiftler arasında hızla yaygınlaşıyor. Düğün sezonunun gelmesiyle birlikte, evlenecek çiftleri yoğun bir şekilde evlerini düzenleme ve donatma telaşı başladı. Yeni ev kuracak çiftler arasında pratiklik ve ekonomiklik ön planda tutuluyor. Her yıl popülerliği daha da artan çamaşır makinelerinde yıkanabilen halılar; pratik ve ekonomik çözümler arayışında olan çiftlerin ilgisini çekiyor. Dedesi ve babası ile halıcılık mesleğini sürdüren Muhammet Şekerci artan halı yıkama maliyetleriyle birlikte çamaşır makinesinde yıkanabilen halıların, kullanıcılarına hem zaman hem de maliyet açısından avantaj sağladığını belirtti. Çiftlerin tercihleri arasında yer alan bu yeni halı modellerinin, düğün hazırlıklarında da önemli bir yer tuttuğunu ifade eden Şekerci, "Pratikliği ve uygun fiyatıyla dikkat çeken bu halılar, evlilik yolculuğuna başlayacak çiftlerin tercihleri arasında ilk sıralarda yer alıyor. Halı sektöründe yaşanan bu değişim, tüketicilerin ihtiyaçlarına daha uygun ve pratik çözümler sunma yolunda atılan önemli adımlardan biri olarak öne çıkıyor" dedi. Genellikle bu tarz halılarda gri ve tonlarının tercih edildiğini belirten Şekerci, "30 derecede, az deterjanla sıkma yapmadan, yumuşatıcı kullanmadan yıkanabilir. Polyester malzeme olduğu için güneşte kurutmak yerine gölgede kurutma tercih edilmelidir. Özel ölçülerde hazırlanabilme özelliği, evin durumuna göre halı seçimini kolaylaştırıyor. Kaydırmaz tabanlı modeller, 200 liradan başlıyor. Kaydırmaz, deri, örme taban gibi seçeneklerde fiyat değişiyor. Daha yüksek kalitedeki halılar ise 2 bin liraya kadar ulaşabiliyor" diye konuştu.