SAĞLIK - 18 Mart 2020 Çarşamba 12:37

En yaşlı nüfusun bulunduğu Sinop’ta en çok kalça kırığı ameliyatı yapılıyor

A
A
A
En yaşlı nüfusun bulunduğu Sinop’ta en çok kalça kırığı ameliyatı yapılıyor

Yaşlı nüfus oranının en yüksek olduğu il Sinop’ta, en çok kalça kırığı ameliyatı yapılıyor.

Yaşlı nüfus oranının en yüksek olduğu il Sinop’ta, en çok kalça kırığı ameliyatı yapılıyor.


Sinop Atatürk Devlet Hastanesi Ortopedi Uzmanı Dr. Murat Boyraz, kalça kırıklarının kadınlarda erkeklere oranla daha fazla görüldüğünü belirterek haftada 5 kalça kırığı ameliyatı yaptıklarını söyledi.


Dünyada 65 yaş üzeri yaşlı nüfus olarak kabul ediliyor. Yaşlanmayla birlikte kemikler de zayıflıyor. Bu da yaşlıların kabusu haline gelebiliyor. TÜİK verilerine göre yaşlı nüfus oranının en yüksek olduğu il Sinop’ta, ameliyatların başını kalça kırığı çekiyor. Hareket özgürlüğünü yok ediyor, kimi zaman da yatağa bağımlı hale getiriyor. Sinop’ta birçok yaşlı düşme ve kemik erimesine bağlı olarak hastaneye kaldırılıyor. Eskiden başka illere sevk edilen hastalar şimdi Sinop Atatürk Devlet Hastanesinde ameliyat edilebiliyor. Sinop Atatürk Devlet Hastanesi Ortopedi Uzmanı Dr. Murat Boyraz, yaşlı insanlarda yaşam beklentisini oldukça aşağı çeken kalça kırıkları hakkında bilgi verdi.


Sinop’ta çok sayıda kalça kırığı ameliyatı yaptıklarını belirten Boyraz, "Sinop nüfus olarak Türkiye’nin yaşlı nüfusuna sahip. Bu yüzden kemik erimesine bağlı kalça kırıklarını oldukça çok görüyoruz. Ve çok ameliyat gerektiren kırıklar karşılaşıyoruz. Haftada en az 4-5 tane hastamız oluyor. Yani yoğunluğumuz var. 90 yaşın üzerinde 100 yaşın üzerinde hastalarımız oluyor. İmkânlarımız ölçüsünde yoğun bakım ünitemiz, anestezi uzmanlarımız, hemşire hanımlar sayesinde ekip olarak yeterliyiz ve gereken ameliyatları hastanemizde yapabiliyoruz. Hastalarımızı yürütebiliyoruz” dedi.


Önceden bu tür hastaların sevk edildiğini belirten Boyraz, "Yoğun bakım ünite imkanları olmadığı dönemde sevk olma durumumuz oluyordu. Çünkü yaşlı hastalarda risk yüksek olduğu için bu gerekebiliyordu. O yüzden sevk ediyorduk. Ama yıllardır sevk etmiyoruz artık. Bütün imkanlarımız var" diye konuştu.



Kalça kırığı ameliyatı nasıl yapılır?


Ameliyat şekline hastanın yaşına ve sağlık durumuna, kırık tipine göre karar verildiğini ifade eden Boyraz, “Kalça kırığı ameliyatlarının amacı hastayı olabildiğince çabuk mobilize etmektir. Ameliyat için iki yöntemimiz var. Biri protez yöntemi diğeri de çivi yöntemi. Kırığın tipine göre biz ona karar veriyoruz ve gerekirse çivi ameliyatı yapıyoruz, gerekirse protez ameliyatı yapıyoruz” dedi.


Kalça kırıkları kadınlarda erkeklerden daha fazla görüldüğünü ifade eden Dr. Murat Boyraz, “Çünkü kemik erimesi menopoz sonrası dönemde kadınlarda yüksek olduğu için hastalarımızın çoğu kadın. Yani yüzde 80’i diyebilirim. Belden uyuşturarak yapıyoruz biz bu ameliyatları ve o yüzden riskleri de en aza düşürerek yapıyoruz” şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Hakkari Yüksekova Ziraat Odası Başkanı Geçirgen: “Bakanımıza çiftçilerimiz adına teşekkür ediyorum” Hakkari’nin Yüksekova Ziraat Odası Başkanı Perviz Geçirgen, Dilimli Barajı suyunun tarımda kullanılması kararı için Orman ve Tarım Bakanı İbrahim Yumaklı’ya teşekkür etti. Yüksekova ilçesinde 14 bin dekarlık tarım arazisini suya kavuşturacak Dilimli Barajı sulamasının 1’inci kısım yapım işinin sözleşmesi imzalandı. 535 milyon TL tutarındaki projenin 2028 yılının ilk çeyreğinde hizmete sunulması öngörülürken, ilk etabın hizmete girmesiyle işlenecek 14 bin dekarlık tarım arazisinden yıllık 110 milyon liralık gelir elde edilmesi ve bin 300 kişiye istihdam sağlanması bekleniyor. Yüksekova’nın tarım arazilerinde kullanıma girecek büyük hizmet olan Dilimli Barajı, çiftçiler tarafından memnuniyetle karşılandı. “Bakanımızın bu değerli hizmeti için çiftçilerimizin adına teşekkür ediyorum” Konuyla ilgili açıklama yapan Yüksekova Ziraat Odası Başkanı Perviz Geçirken, proje için Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya teşekkür etti. Uzun zamandır çiftçilerin bu müjdeyi beklediğini kaydeden Geçirgen, “Dün itibarıyla bu güzel müjdeyi Sayın Bakanımız Orman ve Tarım Bakanımız İbrahim Yumaklı açıkladı. Dilimli Barajı’nın 1’inci kısmının sözleşmesi yapıldı. Bu da bin 395 hektarlık alana ulaşacağı anlamına geliyor. İnşallah yakın zamanda diğer kısmalarda tamamlanır. Yüksekovalı çiftçilerimiz uzun zamandır bu mağduriyeti yaşıyordu. Tarım alanlarına ekim yapamıyorlardı. Dolayısıyla da araziler boş kalıyordu. Artık Dilimli Barajı ile topraklarımız üretime kavuşacak” dedi. “Yüksekova kendi kendine yetebilecek” Yüksekova’nın tarım ile anılacağını belirten Geçirgen, “Yüksekova’da tarım seviyesi yükseldikçe insanımızın, çiftçilerimizin refah seviyesi de artacaktır. Bu konuda katkı ve destek sunan Vali Ali Çelik, kaymakam ve belediye başkanlarımıza teşekkür ederim. Ayrıca çiftçilerimiz adına Sayın Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya teşekkür ederiz. Şimdiye kadar Yüksekova tarımda hep dışa bağlıydı. Bundan sonra Yüksekova kendi kendine yetebilecek bir seviyeye gelecek. Hatta komşu şehirlere yetebilecek kadar tarım ürünlerini üretebilecek bir ovamızın olduğunu söyleyebiliriz. Ziraat Odası olarak çiftçilerimize daha fazla katkı sunmaya çalışacağımız sözünü veriyoruz” şeklinde konuştu.
Hakkari Başkan Geçirgen: “Bakanımıza Çiftçilerimiz adına teşekkür ediyorum” Hakkari’nin Yüksekova Ziraat Odası Başkanı Perviz Geçirgen, Orman ve Tarım Bakanı İbrahim Yumaklı’ya Dilimli Barajı’nın suyunun tarımda kullanılmasının kararı için çiftçiler adına teşekkür etti. Yüksekova ilçesinde 14 bin dekarlık tarım arazisini suya kavuşturacak Dilimli Baraj Sulamasının 1’inci kısım yapım işinin sözleşmesi imzalandı. 535 milyon TL tutarındaki projenin 2028 yılının ilk çeyreğinde hizmete sunulması öngörülürken, İlk etabın hizmete girmesiyle işlenecek 14 bin dekarlık tarım arazilerinden yıllık 110 milyon liralık gelir elde edilmesi ve bin 300 kişiye istihdam sağlanması bekleniyor. Yüksekova’nın Tarım arazilerinde kullanıma girecek büyük hizmet olan Dilimli Barajı, çiftçiler tarafından memnuniyetle karşılandı. “Bakanımızın bu değerli hizmeti için Çiftçilerimizin adına teşekkür ediyorum” Konuyla ilgili Yüksekova Ziraat Odası Başkanı Perviz Geçirken proje için Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya teşekkür etti. Uzun zamandır çiftçilerin bu müjdeyi beklediğini kaydeden Geçirgen, ““Dün itibariyle bu güzel müjdeyi sayın bakanımız Orman ve Tarım Bakanımız İbrahim Yumaklı açıkladı. Dilimli barajının 1’kısmının sözleşmesi yapıldı. Buda bin 395 hektarlık alana ulaşacağı anlamına geliyor. İnşallah yakın zamanda diğer kısmalarda tamamlanır. Yüksekovalı çiftçilerimiz uzun zamandır bu mağduriyeti yaşıyordu. Tarım alanlarına ekim yapamıyorlardı. Dolayısıyla da toprak arazileri boş kalıyordu. Artık Dilimli barajı ile topraklarımız üretime kavuşacak” dedi. “Yüksekova kendi kendine yetebilecek” Yüksekova’nın tarım ile anılacağını belirten Geçirgen, “Yüksekova’da tarım seviyesi yükseldikçe insanımızın, çiftçilerimizin refah seviyesi de artacaktır. Bu konuda katkı ve destek sunan Vali Ali Çelik, kaymakam ve belediye başkanlarımıza teşekkür ederim. Ayrıca çiftçilerimiz adına sayın Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya teşekkür ederiz. Şimdiye kadar Yüksekova tarımda hep dışa bağlıydı. Bundan sonra Yüksekova kendi kendine yetebilecek bir seviyeye gelecek. Hatta komşu şehirlere yetebilecek kadar tarım ürünlerini üretebilecek bir ovamızın olduğunu söyleyebiliriz. Ziraat Odası olarak çiftçilerimize daha fazla katkı sunmaya çalışacağımız sözünü veriyoruz” şeklinde konuştu.