EKONOMİ - 27 Haziran 2025 Cuma 12:50

Sinop’ta kırsalda kaçak su kullananlara 225 bin lira ceza

A
A
A
Sinop’ta kırsalda kaçak su kullananlara 225 bin lira ceza

Sinop’ta kaçak su kullandıkları tespit edilen 9 aboneye 225 bin lira idari para cezası verildi.


Vali Mustafa Özarslan, sosyal medya hesaplarından yaptığı paylaşımda, kentte kırsal bölgelerdeki kaçak su kullanımının önlenmesine dair yapılan çalışmalara ilişkin bilgi verdi.


Özellikle yaz aylarında köylerde yaşanan nüfus artışıyla yüksek kesimlerde yaşayan vatandaşların suya ulaşımlarında sıkıntılar yaşandığını aktaran Özarslan, bu sorunun temel kaynağının yaşam sürelerini tamamlamış içme suyu altyapıları olduğunu vurguladı.


Vali Özarslan, İl Özel İdaresi’nin bütçe imkanları doğrultusunda her yıl altyapı yenileme çalışmalarına devam ettiklerini vurgulayarak, şunları kaydetti:


"Ancak sorunun bir yönü de maalesef kırsalda halkımızın su saati kullanma alışkanlığının yeterince yerleşmemesidir. Kırsalda, köylerimizde verilen içme suyu hizmetinin bedelini ödemeden suyu usulsüz ve kaçak olarak kullanan, diğer abonelerin hakkını gasbeden kişilere karşı 2024 yazında mücadele etmiş ve büyük oranda kaçak kullanımın önüne geçmiştik. Sinop merkez ilçemizdeki köylerimizde usulsüz su kullanımlarını tespit amaçlı kurduğumuz ekip çalışmalarını bu yaz da etkili şekilde sürdürüyor. Bu kapsamda yapılan denetimler neticesinde, saat harici kaçak su kullanımında bulunan 9 aboneye toplam 225 bin lira idari para cezası uyguladık."


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ağrı Diyadin’de kar engel tanımadı, öğretmenler görev başında Ağrı’nın Diyadin ilçesine bağlı Hacıhalit köyü Ortaokulu öğretmenleri, bölgede etkili olan yoğun kar yağışına rağmen eğitim-öğretim faaliyetlerini aksatmamak için büyük bir özveriyle görevlerini sürdürüyor. Doğu Anadolu Bölgesi’nde kış mevsiminin sert geçtiği ilçede, kar yağışı zaman zaman hayatı olumsuz etkiliyor. Özellikle kırsal mahallelerde ulaşım güçleşirken, Hacıhalit köyünde görev yapan öğretmenler her sabah öğrencilerine ulaşabilmek için zorlu yolları aşmak zorunda kalıyor. Kar kalınlığının yer yer arttığı bölgede öğretmenler, kimi zaman uzun mesafeleri yürüyerek, kimi zaman ise farklı ulaşım imkânlarından faydalanarak okula varıyor. Tüm olumsuz hava şartlarına rağmen öğrencilerini yalnız bırakmayan öğretmenler, eğitimin kesintiye uğramaması için fedakârca çalışıyor. Okulda derslerin düzenli şekilde işlenmesi ve öğrencilerin motivasyonunun korunması için ekstra çaba gösteriliyor. Öğretmenlerin bu kararlı tutumu, hem veliler hem de köy halkı tarafından takdirle karşılanıyor. Okulda görev yapan öğretmenlerden Birsen Gök, zorlu kış şartlarına rağmen görevini aksatmadan sürdüren isimler arasında yer alıyor. Karla kaplı yollarda verdiği mücadeleyle dikkat çeken Gök, öğrencilerin eğitimden geri kalmaması için her gün aynı azimle okulun yolunu tutuyor. Konuya ilişkin olarak Amasya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Anabilim Dalı Başkanı İlker Kösterelioğlu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Ağrı ilimizin Diyadin ilçesinde ak karlar üzerinde al bayrağımızı gururla dalgalandıran Amasya Eğitim Fakültesi öğrencimiz Birsen’i yürekten tebrik ediyoruz. Vatan sevgisini her şartta yaşatan gençlerimizle gurur duyuyoruz" ifadelerini kullandı. Veliler, öğretmenlerin gösterdiği fedakârlığın çocuklarının geleceği açısından büyük önem taşıdığını belirtirken, öğrenciler de öğretmenlerinin her şartta yanlarında olmasından dolayı mutlu olduklarını dile getiriyor. Köy halkı ise eğitimin devamlılığı için verilen bu mücadelenin örnek teşkil ettiğini ifade ediyor. Zorlu kış şartlarının hüküm sürdüğü bölgede eğitim faaliyetleri kar ve soğuğa rağmen devam ediyor. Öğretmenler, geleceğin teminatı olan öğrencilerin eğitimden geri kalmaması için tüm imkânları seferber ederek görevlerinin başında olmaya devam ediyor.
Muğla Marmaris’te motosiklet hırsızları polisten kaçamadı Muğla’nın Marmaris ilçesinde Şubat ayı içerisinde meydana gelen 5 ayrı faili meçhul motosiklet hırsızlığı olayı, İlçe Emniyet Müdürlüğü Asayiş Büro Amirliği ekiplerinin titiz çalışması sonucu aydınlatıldı. Olayla ilgili şüpheliler yakalanırken çalışmaların da devam edeceği bildirildi. Edinilen bilgiye göre, Kemeraltı Mahallesi’nde evinin önüne park ettiği motosikletinin sabah saatlerinde yerinde olmadığını fark eden bir vatandaş, Marmaris İlçe Emniyet Müdürlüğü Asayiş Büro Amirliği’ne başvurdu. Yapılan çalışmalar sonucunda çalınan motosiklet farklı bir mahallede bulunarak sahibine teslim edildi. Polisin yürüttüğü çalışma kapsamında belirtilen güzergahlarda güvenlik kameralarını inceleyen polis şüphelilere kısa sürede ulaşarak adreslerini tespit etti. 18 yaşından küçük oldukları öğrenilen şahıslar emniyetteki sorgularında motorları birlikte çaldıklarını itiraf etti. Şüphelinin ifadesinde, farklı yer ve zamanlarda başka motosiklet hırsızlıkları da gerçekleştirdiklerini söylediği öğrenildi. Bunun üzerine şüpheli, ekipler eşliğinde çeşitli adreslere götürüldü. Şubat ayında çalındığı belirtilen bir motosikletin Armutalan Mahallesi’nde bırakıldığı yer gösterildi. Olay yeri inceleme çalışmalarının ardından motosiklet sahibine teslim edildi. Şüphelinin beyanı doğrultusunda Sarıana Mahallesi’nde bırakılan bir motosikletin sahibine ulaşıldı. Mağdur şahsın Asayiş Büro Amirliği’ne müracaatta bulunduğu bildirildi. Öte yandan, Kemeraltı Mahallesi’nde park halinde bulunan bir başka motosikletin de daha önce bildirimi yapılan hırsızlık olayına konu olduğu belirlendi. Plakası sökülmüş motosikletle ilgili tahkikat başlatıldı Şüpheli D.Y. ‘nin gösterdiği diğer adres olan Kemeraltı Mahallesi’nde yapılan kontrollerde, üzerinde plaka bulunmayan ve kontak kısmıyla oynandığı tespit edilen bir motosiklet daha bulundu. Şase numarası üzerinden yapılan kontrolde çalıntı kaydına rastlanmadı. Toplamda 5 ayrı faili meçhul motosiklet hırsızlığı olayı aydınlatılırken, şüpheliler Emniyet merkezindeki işlemlerinin ardından adliye sevk edilecekleri bilgisi edinildi.
Aydın Koçarlı’da Çam Fıstığı işleme tesisindeki çalışmalar yerinde incelendi Aydın İl Tarım ve Orman Müdürü Ayhan Temiz ile Koçarlı İlçe Müdürü İbrahim Selli, Koçarlı ilçesinde faaliyet gösteren çam fıstığı işleme tesisini ziyaret ederek çalışmaları hakkında bilgi aldı. Aydın’ın Koçarlı ilçesi Aydın Çam Fıstığı üretiminde öncü konumda bulunurken; ilçe ve çevresinde yürütülen üretim, hem yerel ekonomiye hem de bölge tarımına önemli katkılar sağlıyor. Aydın İl Tarım ve Orman Müdürü Ayhan Temiz ile Koçarlı İlçe Müdürü İbrahim Selli ilçede faaliyet gösteren bir çam fıstığı işleme tesisini ziyaret etti. Ziyarette tesisin üretim kapasitesi, işleme süreçleri ve yürütülen faaliyetler yerinde incelendi. Müdürler, planlanan yatırımlar ve geleceğe yönelik projeler hakkında bilgiler alırken, Bakanlık destekleriyle gerçekleştirilen modernizasyon çalışmalarının bölge ekonomisine katkısı da değerlendirildi. Ziyaret sırasında, Aydın için önemli bir tarımsal değer olan çam fıstığının üretim ve işleme süreçleri de ele alındı. 2 Haziran 2025 tarihinde Avrupa Birliği’nden coğrafi işaret tescili alan Aydın Çam Fıstığı, uluslararası alanda marka değerini güçlendirdi. Koçarlı başta olmak üzere Bozdoğan, Söke, Karpuzlu, Çine ve Yenipazar ilçelerinde yoğun olarak üretilen çam fıstığında, katma değeri artırmaya yönelik çalışmalar kararlılıkla devam ettiği kaydedildi.
Antalya Döşemealtı’nda küçükbaş hayvanlara ücretsiz parazit uygulaması Antalya’nın Döşemealtı ilçesi Yeniköy Mahallesi’nde Büyükşehir Belediyesi’nce küçük baş hayvanlara yönelik dış parazit ilaçlaması gerçekleştirildi. Antalya Büyükşehir Belediyesi kırsal kalkınmayı güçlendirmek ve üreticinin yükünü hafifletmek amacıyla tarımsal destek çalışmalarına devam ediyor. Bu kapsamda Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı ekiplerince Döşemealtı Yeniköy Mahallesi’nde gerçekleştirilen uygulamada koyun ve keçiler tek tek parazit banyosundan geçirildi. Uygulamada hayvanlar parazitlerden arındırılırken, besiciler de duydukları memnuniyeti dile getirdi. Uyugulama ile hayvanların et ve süt veriminde artış, ölüm ve hastalık riskinde ise ciddi azalma sağlanıyor. Aynı zamanda çiftçiler, ilaç ve veteriner giderlerinden tasarruf ederek ekonomik olarak rahatlıyor. Parazit kaynaklı hastalıkların önüne geçiliyor Antalya Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı’nda görevli ziraat mühendisi Merve Güneş Bahşi özellikle uygulamanın et ve süt veriminde önemli bir artış sağladığına dikkat çekerek, "Bu uygulamayla kırsalda bit, pire, kene ve uyuz etkenlerinin popülasyonunun artmasını da engellemiş olmaktayız" dedi. Üretici memnun Döşemealtı Yeniköy Mahallesi Muhtarı Ahmet Kıvrak "Uygulamadan çok memnun kaldık. Dış parazit uygulaması düzenli olarak yılda 2 veya 3 defa yaptığımız bir uygulama olup, en çok zorlandığımız şeydi. Hayvanlarımız kısa zamanda ve daha emniyetli şekilde ilaçlanmış oldu" ifadelerini kullandı.