GENEL - 01 Nisan 2015 Çarşamba 16:28

Savcı Kiraz Şırnak'ta Anıldı

A
A
A
Savcı Kiraz Şırnak'ta Anıldı

İstanbul Adalet Sarayı’nda kendisini rehin alan DHKP-C’liler tarafından vurularak şehit edilen Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz, Şırnak Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından düzenlenen törenle anıldı.
Rehine operasyonunda şehit olan Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz için, Şırnak’ta anma töreni düzenlendi. Şırnak Adliyesi önünde yapılan anma törenine Şırnak Vali Yardımcıları Mustafa Akgül ile Serkan Şeker, Şırnak Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Akif Dönertaş, Ağır Ceza Reisi Mehmet Demir, ilçe kaymakamları ile kentte görev yapan savcı ve hakimler ile jandarma, polis ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Şehit savcı Kiraz için yapılan bir dakikalık saygı duruşunun ardından bir konuşma yapan Başsavcı Dönertaş, savcı Kiraz’ın şehit düştüğü haberinin yüreklerine bir kor gibi düştüğünü dile getirerek, adalet camiasının her mensubunun bu acıyı yürekten hissettiğini ve ağladığını söyledi.
Kendisinin de bir şehit çocuğu olduğunu dile getiren Dönertaş sözlerine şöyle devam etti:
"Bugüne kadar çok defa sizler gibi değerli topluluğa hitap ettim, ancak hiç bir defasında bu kadar zorlanmadım. Şu an kelimeler boğazıma düğümlenmiş vaziyettedir. Zira bugün burada çok değerli meslektaşımız. Meslek büyüğümüz Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz’ı haince ve alçakça gerçekleştirilen terör saldırısı neticesinde şehadet mertebesine yükselmiş olması nedeniyle bir aradayız. Bugün yüreklerimiz yanıyor. Bu gün acımız çok büyük. Adalet camiasının her mensubu bu büyük acıyı yürekten hissetmekte ve şehidine ağlamaktadır. Menfur saldırı, şehit cumhuriyet savcımızın şahsında Türkiye’de hukukun üstünlüğüne ve demokrasiye inanan tüm insanları sindirme onlara gözdağı verme girişimidir. Buradan aziz milletimize sesleniyorum adalet yolunda hizmet veren yargı şehidimizin şerefle taşıyarak geride kalan bizlere emanet ettiği yargı meşalesi hukukun üstünlüğüne inanmış, gönül vermiş ve bu hususta gerektiğinde canımız dahil olmak üzere her türlü fedakarlığa hazır biz meslektaşları tarafından taşınacaktır. Bizler bu kararlığımızı bir kez daha buradan haykırarak ifade ediyorum. Saldırıyı nefret ve şiddetle kınıyor, bir insanın yükselebileceği en yüksek makam olan şehadet makamına yükselen aziz şehidimize yüce Allah’tan rahmet, başta kederli ailesi olmak üzere yakınlarına ve tüm yargı camiasına sabır ve metanet diliyorum. Aziz şehidimizin ruhu şad Olsun. Yargı camiamızın ve meslektaşlarımızın başı sağ olsun. Kendisi de bir vazife şehidi olarak bir babanın evladı olarak ben gerektiğinde vatanım için canımı seve seve vermeye hazırım. Yeter ki ülkemiz ve milletimiz daima ilelebet payidar olsun."
"BEN MEHMET SELİM KİRAZ’IM"
Daha sonra konuşan Ağır Ceza Reisi Mehmet Demir ise, "Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim kiraz’ı görevi başında yitirmiş bulunmaktayız. Bu alçakça bir terör eylemidir. Bilinmelidir ki milli birlik ve beraberliğimize cennet vatanımızın bölünmez bütünlüğüne kas eden terörist zihniyet bu menfur saldırıyla amacına ulaşamamıştır. Yüreğimize düşen kor taşıdığımız adalet meşalesinin ışığına güç katmıştır. Bizi yıldıramamış camiamızda zerre ölçüsünde korkuya ve endişeye yol açmamış. Adalet yolunda hizmet veren yargı şehidimizin şerefle taşıyarak bize emanet ettiği adalet meşalesi tarafımızca aynı kararlılıkla taşınacaktır. Cumhuriyet Savcımız sayın Mehmet Selim Kiraz ölmemiştir, şehit olmuştur. En şerefli makamda yerini almış dün itibariyle ölmemek üzere aziz vatanın semalarında yolumuzu aydınlatan nur olarak yeniden doğmuştur. Saldırıyı nefret ve şiddetle kınıyorum. Saldırıyı gerçekleştirenlerin ve arkasındaki zihniyetin lanetliyorum. Aziz milletimizin ve aziz milletimiz adına yargı yetkisini kullanan camiamızın başı sağ olsun. Vatan sağ olsun. Bu menfur saldırıyı gerçekleştirenlere sesleniyorum. Bilmelidirler ki Mehmet Selim Kiraz ölmemiştir. Mehmet Selim Kiraz benim, ben Mehmet Selim Kiraz’ım" şeklinde konuştu.
Yapılan konuşmalardan sonra Şırnak İl Müftüsü Ahmet Özkan için şehit savcı Kiraz için dua edildi. Duanın ardından Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Akif Dönertaş ile Ağır Ceza Reisi Mehmet Demir ve Şırnak Adliyesi’nde görevli hakim ve savcılar taziye ziyaretlerini kabul etti.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Sultangazi’de oyun konsolu hırsızlığı kamerada: "Arabamı çekip geleceğim" diyerek kaçtı Sultangazi’de bir oyun salonuna müşteri kılığında giren şüpheli, işyeri sahibinin dalgınlığından yararlanıp 3 bin 500 lira değerindeki oyun konsolunu çaldı. Telefon ile konuşuyor gibi yapan hırsız, daha sonra ise "aracımı çekip geleceğim" diyerek hızla işyerinden uzaklaştı. Olay anı ise işyerine ait güvenlik kamerasına yansıdı. Olay dün saat 12.00 sıralarında Cebeci Mahallesi’nde yaşandı. İddiaya göre, müşteri kılığında oyun salonuna gelen şüpheli, önce içeride dolanmaya başladı. Ardından ise işyeri sahibinin misafiri ile ilgilenmesini fırsat bilerek, farklı bir masada bulunan oyun konsolunu çalıp, montunun cebine sakladı. Daha sonra ise telefonla görüşüyormuş gibi yapan şüpheli, "aracımı çekip geleceğim" diyerek hızla kaçtı. Yaşanan olayı anlatan işyeri sahibi İsmail Çarkı, "Sabah dükkanımı açtım ve temizlik yaptım. Misafirim gelmişti mutfakta ona kahve yapıyordum. O sırada arkadaş geldi ve oyun oynamak istediğini söyledi. Masayı açtım daha sonra lavaboyu sordu gösterdim. Ben tekrar mutfağa misafirim ile ilgilenmek için geçtiğimde lavabodan çıkıyor, kolonun arkasından bana bakıyor. Daha sonra ise oyun oynamaya oturur gibi yapıp koşarak geliyor ve buradan konsolu alıyor montunun cebine koyuyor. Sonra telefon ile görüşüyor gibi yapıyor, daha sonra ise aracını olduğu yerden çekmesi gerektiğini ve tekrar geri geleceğini söyleyip çıktı ve gitti. Bende o ara fark etmedim misafirim olduğu için. Sonradan fark ettim ve kameraya baktım. 3 bin 500 TL civarında maddi değeri var" dedi. Olay anı kamerada Oyun salonuna müşteri kılığında giren şahıs 3 bin 500 TL değerindeki oyun konsolunu çalarken, o anlar işyerine ait güvenlik kamerasına yansıdı. Görüntülerde oyun salonuna gelen hırsızın, işyeri sahibinin dalgınlığından yararlanıp konsolu alıp montunun cebine sakladığı, ardından ise telefonla görüşüyormuş gibi yaparak, aracını çekme bahanesi ile hızla işyerinden ayrıldığı görülüyor.
Sivas İlk yerli ve milli motor bloğu bu müzede sergileniyor Sivas’ın tarihî mirasını ve endüstriyel geçmişini keşfetmek isteyenler için TÜRASAŞ Müzesi, bir zaman makinesi gibi işlev görüyor. 1939 yılında kurulan TÜRASAŞ, günümüze kadar uzanan zengin tarihini, ziyaretçilerine görsel bir şölenle sunuyor. Sivas kent merkezinde bulunan Türkiye Raylı Sistem Araçları Sanayi (TÜRASAŞ), buharlı lokomotiflerin ve yük vagonlarının bakım ve onarım işlerinin yapılması amacıyla kuruldu. 1939 yılında Cer Atölyesi ismiyle kurulan fabrika bugün TÜRASAŞ ismiyle hizmet veriyor. Fabrika içerisinde kurulan müze ise demiryolu geçmişine adeta ışık tutuyor. Kurulduğu günden bugüne kadar üretilen yaklaşık 3 bin parça müzede sergileniyor. Devrim otomobilin motor kalıbı olmak üzere vagon prototip maketlerden en küçük vagon parçalarına kadar yaklaşık 3 bin antika parça ziyaretçilerini geçmişe götürüyor. “Devrim otomobilin motor kalıbı da sergileniyor” TÜRASAŞ Sivas Bölge Müdürü Atanur Karadağ, müzenin halka açık olduğunu söyleyerek, “Eğitim kısmında çırak okulunun kullandığı bando takımı var burada. Eskişehir’de üretilen devrim arabasının motor blok modeline varana kadar burada parçaları sergilemekteyiz. Müzemiz halka açık. Mesai saatleri içerisinde talep eden herkes gezebilir. Bu parçaları görebilir. En değerli parça bence devrim arabasının motoru. Çünkü bir tarihe tanıklık ediyor. O zaman çekilen filmde de bahsediyorlar. Devrim arabasının motor bloku defalarca dökülüyor çatlıyor, sorun çıkıyor. En son orada deniyor ki Sivas’ta cer atölyesi dökümhanesinde bir usta var ancak o usta bunu yapar diyorlar. Sivas cer atölyesi dökümhanesinde döktürülen parçayla devrim arabasının motorunda muvaffak oluyorlar. Bu çok önemli bizim için. Bunun dışında aslında bana sorarsanız her bir parçası önemli. Ben 1985 yılında çırak okuluna girdim. Baktığınız zaman aslında ben de müzenin bir parçasıyım. Çeşitli ürünler, yaptığımız vagonların maketleri burada sergileniyor. Açılışa dair fotoğraflar, anı defteri. Her şey burada mevcut. Sinemamızın film makinesi hepsini burada sergiliyoruz” dedi.