KÜLTÜR SANAT - 28 Ağustos 2015 Cuma 15:06

“Şırnak Aşiretler Ve Kültürü” Kitabı Çıktı

A
A
A
“Şırnak Aşiretler Ve Kültürü” Kitabı Çıktı

Şırnak Üniversitesinde görevli Yrd. Doç. Dr. İbrahim Baz’ın, kaybolmaya yüz tutmuş, kültürel değerleri derlemek amacıyla başlatmış olduğu çalışmaların sonucunda oluşturduğu “Şırnak Aşiretleri ve Kültürü” adlı kitabı yayımlandı.
Kitabına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Baz, Şırnak aşiretleri ile Şırnak’ın somut ve soyut kültürel değerleri üzerinden ele alındığını ve bütün materyalleri içeren bir de DVD hazırladıklarını söyledi. Eserin yaklaşık iki yıllık bir emeğin ürünü olduğunu ve bütünüyle saha çalışmalarından oluştuğuna işaret eden Baz, “Benimle birlikte çalışan Öğr. Gör. Nurdan Şarman, Öğr. Gör. Gazal Cengiz ve Şahin Ölgen isimli genç akademisyen arkadaşlarıma teşekkür ederim. Bu arkadaşlarımın en temel özelliği kültür sevdalısı olmalarıdır” dedi.
Eserin büyük oranda nitel bir çalışma olduğunu anlatan Baz, “Bütün ilçeler ve imkan ölçüsünde köyler ziyaret edilmiş ve kitaba konu olan aşiret mensupları ile birebir görüşmeler yapılarak hazırlanmıştır. Alınan bilgiler çapraz denetimlerden geçirildikten sonra yazılmaya çalışılmıştır. Bu noktada birçok aşiret mensubunun kendi aşiret yapılanmasını bilmediğine şahit olunmuştur. Alınan bilgiler bizzat kendileri tarafından birçok defa düzeltme talebiyle tekrar gönderilmiş, yeniden görüşmeler yapılmıştır. Bu durum, bir yandan çalışmanın ne derece önemli ve acil olduğunu ortaya koyarken, diğer yandan da bazı bilgilerin yanlış olabilme riskini de ortaya çıkarmıştır. Dolayısıyla çalışmanın eksikleri ve muhtemel yanlışları bir ihmal veya kasıttan değil, büyük oranda bilgi alınan kişilerden kaynaklanmıştır. Tespit edilecek eksik ve yanlışların bizleri memnun edeceğini ve yazar ekibine iletilmesi durumunda ikinci baskıda düzeltilebilecektir” diye konuştu.
“BİRÇOK KİMSENİN BİLMEDİĞİ KONULAR VAR”
Eserin iki temel konu üzerine odaklandığını da dile getiren Baz, şu ifadelerde bulundu:
“Birincisi Şırnak aşiretleri, ikincisi ise Şırnak’ın somut ve soyut kültürel değerleri. Kayıt altına alınabildiği ve temin edilebildiği kadarıyla bütün materyalleri içeren bir de DVD hazırlanarak kitapla birlikte sunulmuştur. Aşiret kavramına yüklenen anlam Türkiye’de farklılıklar arz etmektedir. Örneğin iç Anadolu’nun bazı illerinde aşiret denildiğinde alevi vatandaşlarımız kastedilmektedir. Ancak doğu ve güneydoğuda daha çok sosyolojik bir oluşumun ifadesidir. Urfa, Adıyaman, Diyarbakır, Mardin gibi bölgelerde daha ziyade toprağa ve toprak yönetimine bağlı olan aşiret ve ağalık sistemi, Şırnak ve Hakkari gibi bölgelerde buna ilave olarak güvenlik boyutu kazanmaktadır. Dolayısıyla bir aşiret içerisinde Müslüman, Hristiyan ve Ezidi vatandaşlarımız da bulunabilmektedir. Bu durum birlikte ve dayanışma içerisinde yaşama talebinin bir sonucudur. Aşiretler ele alınırken, konfederasyonlar, ona bağlı aşiretler, bavikler ve maller diyagramlarla sunulmuştur. İşte bu yönüyle eser Türkiye’de bir ilk ilktir. Yerleşim yerlerinin eski ve yeni isimleri birlikte verilmiştir. Şırnak aşiretleri ve kültürü kitabı özgün bir çalışmadır ve metodolojisi ve kapsamı itibariyle Türkiye’de bir ilktir. Eserin yıllar içersinde kıymeti daha fazla ortaya çıkacaktır. Şu anda bile, Şırnaklıların özellikle 30-40 yaşın altındaki çoğu kimsenin bilmediği birçok konu bulunmaktadır.”
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Balıkesir Kazdağları’nda asırlardır Hıdırellez’i mezarlıkta kutluyorlar Balıkesir’in Edremit ilçesi Tahtakuşlar Mezarlığı’nda asırlardır sürdürülen Hıdırellez geleneği, bölgede yaşayan Tahtacı Türkmenleri tarafından yaşatılıyor. Mezarlıkta gerçekleşen Hıdırellez etkinliği büyük ilgi görüyor. Tahtacı Türkmenleri, asırlardır sürdürdükleri Hıdırellez geleneği dahilinde Kazdağları eteklerindeki Tahtakuşlar Mahallesi’nin mezarlığında bir araya gelerek ölmüşleri için hayırlar yaptı ve Hıdırellez’i kutladılar. Mezarları süsleyen ve yanlarında getirdikleri yemekleri yiyen Tahtacı Türkmenleri, odun ateşinde pişirdikleri kahve ile çerez ve şekerleri birbirlerine ve ziyaretçilere ikram etti. Yüzyıllardır bu geleneği devam ettirildiğini ifade eden Tahtakuşlar Muhtarı Kadir Sürgit “Ölmüşlerimizin ruhuna değsin diye çay, kahve ikramları, yemek ikramları, çerez ikramları, ölmüşlerimizi anmak için yapıyoruz. Ölmüşlerimizin anmak için kültürel bir etkinliğimiz yüzyıldan beri süren bizim için çok önemli bir gün” dedi. Bu etkinliği izlemek için Kazdağları’na geldiğini ifade eden Yeşim Varol, “Kazdağları’na ilk defa geliyorum. Hıdrellez için de bu köye ilk defa geliyorum. İnanılmaz güzel bir yer. Bence çok anlamlı bir etkinlik bu. İnsanların ölmüşlerini anmaları için onlarla birlikte anılarını tazelemeleri için ve hayır yapmaları için inanılmaz güzel bir etkinlik. Ben bayıldım. Bence herkes hayatında en az bir kere görmeli” dedi.