KÜLTÜR SANAT - 02 Nisan 2021 Cuma 10:51

Şırnak’ın tarihi ve kültürü keşfediliyor

A
A
A
Şırnak’ın tarihi ve kültürü keşfediliyor

Şırnak Üniversitesi Turizm ve Otel İşletmeciliği Yüksekokulu ile Dicle Kalkınma Ajansı tarafından geliştirilen proje ile bugüne kadar Şırnak’ın saklı kalan tarih, kültür ve doğasının keşfedilmesi için çalışma başlatıldı.

Şırnak Üniversitesi Turizm ve Otel İşletmeciliği Yüksekokulu ile Dicle Kalkınma Ajansı tarafından geliştirilen proje ile bugüne kadar Şırnak’ın saklı kalan tarih, kültür ve doğasının keşfedilmesi için çalışma başlatıldı.


Bünyesinde birçok tarihi ve kültürel zenginliği içeren kent, sağlanan güven ve huzur ortamıyla yeni turizm rotaları ile de yerli ve yabancı turistleri ağırlamaya hazırlanıyor. Şırnak Üniversitesi Turizm ve Otel İşletmeciliği Yüksekokulu ile Dicle Kalkınma Ajansı bölgede turizmin canlandırılması için Sürdürülebilir Turizm Çeşitlendirilmesi, Kültür ve Turizm Rotaları Projesini hayata geçirdi. Şırnak Üniversitesi Turizm ve Otel İşletmeciliği Yüksekokulu öğretim üyesi Doç. Dr. Sedat Çelik ve beraberindeki heyet ile birlikte Cudi Dağı eteğinde bulunan Körseli ve Görümlü köylerinde kilise, rölyef, mağara, kanyon, vadi ve doğal güzellikleriyle turizme kazandırılmayı bekleyen bölgeyi gezerek, keşif çalışması yürüttü.



"Buraya hem ülkemizden hem de uluslararası milletlerden turistler gelecek"


Şırnak bölgesinde nokta nokta kültürel, doğal ve tarihi anlamda neler var onları keşfetmeye çalıştıklarını belirten Doç. Dr. Çelik, "Bu minvalde Körseli ve Görümlü köylerinin çevrelerinde keşif yaptık. Buralarda çok güzel doğa yürüyüşlerin yapılacağı alanların olduğunu keşfettik. Bunu yaparken yerli ve yabancı turistlere sunmanın yanında rotaları oluşturmaya çalışıyoruz. Bu anlamda kendini doğada huzurlu hissedilebilecekler için önemli noktalar haline gelecek. Körseli köyün tarihinden sonra Görümlü köyün çok güzel doğal güzellikleri bizleri karşıladı. Burada bir trekking rotasının oluşturulmasını sağlayacağız. Görümlü köyü Hz. Nuh’un gemisinin konduğuna inanılan Cudi Dağın eteğinde bulunuyor. Buradan Hz. Nuh’un gemisinin indiği yer olarak belirtilen sefineye çıkma ile ilgili bir projemiz var. ’Nuh’un İzinde’ şeklinde o da gerçekleşirse, Müslüman ve gayrimüslimler için önemli bir yer olacaktır. Bütün dünyanın buraya akabileceği rota olacaktır. ’Nuh’un İzinde’ rotası bütün inanışlarda, bütün efsanelerde Hz. Nuh tufanıyla ilgili inanış unsuru barındırmaktadır. Dolayısıyla bütün dünyayı ilgilendiren, bütün insanların aslında Hz. Nuh’un devamı olduğunu düşünürsek eğer herkesi ilgilendiren bir olaydır bu. Dolayısıyla buraya hem ülkemizden hem de uluslararası milletlerden, toplumlardan turistlerin geleceğini düşünüyoruz" dedi.



"Şırnak’ın doğal, kültürel, turistik yerlerini keşfetmek için geziyoruz"


Şırnak Üniversitesi Turizm ve Otel İşletmeciliği Yüksekokulu araştırma görevlisi Gökhan Kadırhan da Şırnak Üniversitesi ve Dicle Kalkınma Ajansı işbirliği ile yaptıkları Sürdürülebilir Turizm Çeşitlendirilmesi, Kültür ve Turizm Rotaları Projesi kapsamında Şırnak’ın doğal, kültürel, turistlik yerlerini keşfetmek için gezdiklerini söyledi. Kadırhan, "Bugün Silopi ayağındayız. Silopi’nin Körseli köyündeyiz. Köyümüz milattan önce 1700 ile 1800 yıllarına kadar yaşam olduğuna inanılan bir yerdir. Yazılı kaynaklardan da bu mevcuttur. Köyümüz 1990’larda boşaltılmış. Köyü gezdiğimiz zaman doğal, kültürel, tarihi birçok güzelliği bulunuyor. Bu köyü de turizm rotaları kapsamında bir rota haline getirmek için birkaç köyle birleştirip rota haline getirmeyi planlıyoruz. Bu keşif gezilerimiz kapsamında fizibilite raporları çıkaracağız. Trekking alanları, doğa yürüyüşleri, kültürel alanların gezilmesi konusunda tematik olarak birkaç rota oluşturmayı planlıyoruz. Bu rotalar kapsamında gelecek olan ziyaretçilere ön hazırlıkları, ön bilgileri olacak" diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Menteşe’de Mahalle Afet Gönüllülüğü için kayıtlar başladı Menteşe Belediyesi ve Muğla MAG-AMEDER (Mahalle Afet Gönüllüleri Acil Müdahale Derneği) iş birliğiyle "Afetlere karşı daha dirençli bir Menteşe için sen de MAG ol!" sloganıyla düzenlenecek "Mahalle Afet Gönüllüsü" eğitimleri başlıyor. Kontenjanın 50 kişi ile sınırlı olduğu eğitime katılmak isteyen vatandaşlar, 9 Mayıs’a kadar Menteşe Belediyesi web sitesinde yer alan QR kod aracılığıyla kayıt formunu doldurabilecek. Kayıtların ardından 11-17 Mayıs tarihleri arasında verilecek eğitimleri başarıyla tamamlayan katılımcılar "Mahalle Afet Gönüllüsü" (MAG) unvanını alacak. Başkan Köksal Aras, "Amacımız afetlere karşı bilinçli ve organize bir gönüllü yapısı oluşturmak" Menteşe Belediye Başkanı Gonca Köksal Aras, projeyi afete hazırlıklı bir toplum oluşturma hedefiyle hayata geçirdiklerini ifade ederek şunları söyledi: "Bölgemizde yaşanan depremler, orman yangınları gibi afetler, hazırlıklı olmanın ne kadar hayati olduğunu bizlere defalarca gösterdi. Bu nedenle gerekli adımları atarak ’Mahalle Afet Gönüllüsü’ çalışmalarımıza geçtiğimiz yıl başlamıştık. Eğitimlerini tamamlayan gönüllülerimiz mahalle afet gönüllüsü olmuştu. Bu yıl da aynı çalışmaya devam ediyoruz. Amacımız, Menteşe’de her mahallede afetlere karşı bilinçli ve organize bir gönüllü yapısı oluşturmak. Belediyemiz ve Muğla MAG - AMEDER iş birliğiyle gerçekleştirilecek teorik ve uygulamalı eğitimler sayesinde gönüllülerimiz; afet farkındalığı, ilk yardım ve yangın söndürme gibi konularda bilgi sahibi olacak. Eğitimlerini başarıyla tamamlayan gönüllüler, afet anında mahallelerinde destek sağlamak için donanımlı hale gelecek. Böylece mahalle sakinlerimiz kendilerini, ailelerini ve komşularını koruyabilecek bilgi ve yetkinliğe sahip olacak. Eğitime katılacak tüm gönüllülerimize şimdiden teşekkür ediyorum. Afetlere karşı daha dirençli ve güçlü bir Menteşe için hep birlikte çalışıyoruz"