EKONOMİ - 11 Haziran 2021 Cuma 09:56

3 ayda yaptıkları kilimlerin tanesini 10 bin liradan satışa sunuyorlar

A
A
A
3 ayda yaptıkları kilimlerin tanesini 10 bin liradan satışa sunuyorlar

Şırnak’ın Uludere ilçesi ve ilçeye bağlı köylerinde milli eğitim müdürlüğü bünyesinde ve halk eğitim merkezi koordinatörlüğünde açılan Aile Destek Merkezlerinde (ADEM) kadınlar tarafından üretilen ürünler 15 Temmuz Demokrasi Meydanı’nda sergileniyor.

Şırnak’ın Uludere ilçesi ve ilçeye bağlı köylerinde milli eğitim müdürlüğü bünyesinde ve halk eğitim merkezi koordinatörlüğünde açılan Aile Destek Merkezlerinde (ADEM) kadınlar tarafından üretilen ürünler 15 Temmuz Demokrasi Meydanı’nda sergileniyor. Kadınlar sergide, 3 ayda tamamladıkları el emeği göz nuru kilimleri 10 bin liraya satışa sunuyor.


Uludere Kaymakamlığı ve milli eğitim müdürlüğünün desteğiyle halk eğitim merkezi müdürlüğü koordinatörlüğünde Uludere merkez ve köylerdeki ADEM’lerde kursiyerlerin ürettiği ürünler her köylerinin ismiyle stantlar oluşturarak sergide satışa sunuluyor. Satışa sunulan el dikimi kilimler, amigurumi bebekler, yöresel fistanlar, hediyelik el örgüleri, Uludere’de üretilen gıdalar sergide yerini aldı. Sergide 3 ayda yapılıp 10 bin liradan satışa sunulan kilimler dikkat çekti. Uludere kaymakamlığı tarafından ADEM merkezlerinde çalışan çocuk sahibi kadınların çocuklarını bırakıp işe gidebilmesi için ücretsiz kreş açıldı. Kadınlar işe gidebilmek için çocuklarını kreşe bırakıp, el emeği göz nuru ile ev ekonomilerine katkıda bulunuyor.


Uludere Kaymakamı Ahmet Solmaz, "Bugün milli eğitim bakanlığımızın hayat boyu öğrenme müdürlüğü tarafından halk eğitim merkezlerimiz etkinliklerini ilk kez bir hafta boyunca kutlamaya başladık. Bu haftada öğrenme haftası olarak ilan edildi. Biz de ilçemiz halk eğitim merkezi ve ADEM aracılığı ile açmış olduğumuz tüm kurslarımızı bugün itibari ile ürünlerimizin halkımıza sergilendiği güzel bir program icra ettik. Geçen yıl 2020- 2021 tarihi itibari ile 190 kurs açtık. Bu kurslar sayesinde kadınlarımız ev ekonomilerine katkı sağladıkları gibi kendi bireysel gelişimleri noktasında da güzel mesafeler kat ettiğini görmüş olduk. Köylerimizin genelde nüfus oranı yüksek olduğundan dolayı mümkün olduğunca öğretim görevlisi usta öğretici buldukça en ücra köyümüzde de olsa talep edilen kursları açmaya gayret ediyoruz. Merkez ve köylerimizde kadınlar tarafından üretilen ürünler Uludere markası adı altında satışa sunuluyor" dedi.


Halk Eğitim Merkezi Müdürü Emin Bayram, ise özellikle yöresel kilim, el sanatları alanında ve yöreye özgü nakışlar gibi alanlarda kurs açtıklarını söyledi. Bayram, "Kurslarımızın her biri ürünlerini bu sergide halka sunuyor" diye konuştu.


Uludere ADEM Koordinatörü Berivan Ürek de, merkezlerinde yıl boyunca yapılan ürünleri hayat boyu öğrenme etkinliği kapsamında sergilediklerini söyledi. Ürek, "Merkezlerimizde değişik alanlarda bir çok kursumuz var, bunlardan biri yöresel kilim kursumuz, örgü amigurumi santranç kursumuz var. Değişik alanlarda bir çok kursumuz var. Kurslarımızda çalışan kadınlarımız bu ürünleri satarak ev ekonomilerine katkıda bulunuyorlar. Bize bu imkanları sağlayan Kaymakamımız Ahmet Solmaz, İlçe Milli Eğitim Müdürü Mikail Demirtaş, Halk Eğitim Merkezi Müdürü Emin Bayram ve Uludere’deki bütün kurum amirlerine teşekkür ederim" şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Bodrum’da özel öğrencilerden alkışlanan performans: "Hem vals yaptılar hem atölye açtılar" Bodrum’da özel öğrenciler için düzenlenen "Çocuk Şenliği ve Resim Atölyesi Açılışı", renkli görüntülere sahne oldu. Sahneye çıkan özel öğrencilerin vals ve zeybek gösterileri izleyenler tarafından ayakta alkışlanırken; etkinlik sonunda okul bünyesine kazandırılan resim atölyesinin açılışı gerçekleştirildi. Yahşi Özel Eğitim Uygulama Okulu’nun ev sahipliğinde; özel bir kolej ve Bodrum Beşiktaşlılar Derneği iş birliğiyle okul bahçesinde gerçekleştirilen programa; Bodrum İlçe Milli Eğitim Müdürü Özcan Kuşçu, Bodrum Belediye Başkan Yardımcısı Tanju Aksu, MHP Bodrum İlçe Başkanı Engin Galipoğlu, Okul Müdürü Cengiz Vural, öğretmenler, öğrenciler ve çok sayıda veli katıldı. Özel öğrencilerden büyüleyen performans Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından projeye katkı sunan destekçilere plaket takdimi yapıldı. Programın en çok ilgi gören bölümü ise özel öğrencilerin kolej öğrencileriyle birlikte sahnelediği vals gösterisi oldu. Sahnedeki uyumları ve enerjileriyle hayran bırakan öğrenciler, izleyiciler tarafından uzun süre ayakta alkışlandı. Etkinlikte ayrıca sergilenen zeybek oyunu ve "Beyaz Kelebekler" isimli gösteri de katılımcılardan tam not aldı. Protokol üyeleri şövale başına geçti Gösterilerin ardından öğrencilerin el emeği eserlerinden oluşan resim sergisi protokol üyeleri tarafından gezildi. Ardından okulda kurulan Görsel Sanatlar ve Resim Atölyesi’nin açılış kurdelesi kesildi. Atölyeyi gezen protokol üyeleri, sadece açılış yapmakla kalmadı; şövalelerin başına geçerek özel öğrencilerle birlikte resim yaptı. Ortaya çıkan renkli görüntüler, şenliğin en anlamlı karelerini oluşturdu. Bodrum İlçe Milli Eğitim Müdürü Özcan Kuşcu, "Özel eğitim öğrencilerimizin özel eğitime ihtiyaç duyan çocuklarımızın yanında olmak, onların bir nebze gelişiminde ailelerine yönelik bilinçlendirme ve eğitim çalışmalarında yanında olmak bizim için ulvi saydığımız bir görev. Özel eğitimde görev yapan öğretmenlerimiz fedakarca büyük bir emek ve sevgi ile öğrencilerimizle eğitim anlamında bir gelişim elde etmek üzere çaba sarf ediyorlar. Milli Eğitim Bakanlığı’nın, özel eğitim materyal geliştirme ve dağıtımı konusunda dünyada belki de çok benzeri görülmemiş bir ağa sahip çünkü bu materyalleri kolay bulamıyorsunuz, çoğu ahşaptan üretilmiş. Öğrencilerimizin sağlığını merkeze alan materyaller" diye konuştu. Yahşi Özel Eğitim Uygulama Okulu Müdürü Cengiz Vural ise, "Burada sadece bir etkinliğin açılışı için değil umutların, hayallerin ve sevginin bir araya geldiği çok özel bir anı paylaşmak için toplandık. Yahşi Özel Eğitim Uygulama Okulu olarak bizler her bir çocuğumuzun dünyasının eşsiz olduğuna inanıyoruz. Onların gözlerindeki ışıltı bazen bir resimde bazen bir gülümsemede bazen de küçük bir dokunuşta kendini göstermektedir" dedi.
Uşak Uşak’ta kurban satış yerleri belli oldu Uşak Belediyesi yaklaşan Kurban Bayramı öncesi vatandaşların kurbanlık hayvan alabileceği noktaları belirledi. Çanlı Hayvan Pazarı ve Şehit Abdülkadir Kılavuz Anadolu Lisesi arkası olmak üzere iki ayrı noktada kurulacak pazarlar için başvurular bugün başladı. Başvuru işlemleri 29 Nisan - 14 Mayıs 2026 tarihleri arasında Zabıta Müdürlüğü’ne yapılabilecek. Diğer yandan satış noktalarının belirlenmesi için Kemalöz Pazaryerinde 18 Mayıs 2026 tarihinde noter huzurunda kura çekimi gerçekleştirilecek. Çekilişler Çanlı Hayvan Pazarı için saat 10:00’da, Şehit Abdülkadir Kılavuz Anadolu Lisesi arkası için ise saat 14:00’da yapılacak. Başvuru kurallarına göre, esnaf ve üreticiler aynı pazar yerinden yalnızca bir parsel için başvurabilecek. Ancak her iki pazar yerine de başvuru yapma hakkına sahip olacaklar. Parsellerde belirlenen faaliyet konusu dışında herhangi bir çalışma yürütülemeyecek. Öte yandan kura çekiminin ardından ücretler peşin olarak tahsil edilecek. Çekilişte hak kazanıp mesai saatleri içerisinde alınmayan parseller ise doğrudan iptal edilecek. Küpesiz hayvanlar pazar yerine alınmayacak, karantina bölgelerinden ise başvuru kabul edilmeyecek. Hayvan pazarına başvuru yapmak isteyenlerin ikametgah ve kimlik fotokopisinin yanı sıra, Tarım İl Müdürlüğü’nden ya da E-devlet üzerinden alınacak 2025-2026 tarihli işletme tescil belgesini hazırlamaları gerekiyor. Tüm bu belgelerin eksiksiz olarak Zabıta Müdürlüğü’ne teslim edilmesi önem taşıyor.
İzmir Kemeraltı esnafı, otopark sorununa çözüm için kepenk kapatıp yürüyüş düzenledi Kapatılan Çankaya Katlı Otoparkı ile ilgili eylemlerini sürdüren Tarihi Kemeraltı Çarşısı esnafı, ticari faaliyetlerini kısıtlandığı gerekçesiyle bugün ikinci kez kepenk kapattı. Ellerinde dövizler ve pankartlarla kapatılan otoparka yürüyen esnaf, sorunlarına çözüm bulunması talebini yineledi. İzmir Büyükşehir Belediyesinin, depreme dayanıksız olduğu tespit edilen Çankaya Katlı Otoparkı için yıkım kararı almasının ardından otopark 25 Aralık 2025 tarihinde kapatıldı. Söz konusu kapatma kararı kentte tartışmalara yol açarken, bundan en çok etkilenen kesim ise Tarihi Kemeraltı Çarşısı esnafı oldu. "Kemeraltı esnafı saat 09.30 ile 11.00 arasında kepenklerini kapalı tutacak" kararıyla sabah saatlerinde toplanan yüzlerce esnaf, ellerinde dövizler ve pankartlarla kapalı olan Çankaya Katlı Otoparkı’na yürüdü. İzmir Kuyumcular Odası Başkanı Murat Kurtuluş Buyruklu, Terziler Odası Başkanı Mustafa Güven ve Kemeraltı Çarşı Esnaf Koruma Derneği Başkanı Zafer Bilici’nin öncülük ettiği yürüyüşte, "Derdimiz Çarşımız, Oto Parkımızı Geri İstiyoruz" yazılı dev bir pankartlar açıldı. Kalabalık grup daha sonra İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın başkanlık makamının da olduğu Egemenlik Evi’nin önüne yürüdü. Burada İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’a seslenen Kemeraltı Çarşı Esnafı Koruma Derneği Başkanı Zafer Bilici, "Biz ayağınıza kadar geldik. Bundan sonraki yapacağımız eylemler daha farklı olacak. Lütfen buraya kadar gelmişken birileri bize bir şey söylesin. Şu anda esnaf çözüm bekliyor. Bu otoparkı 40 yıldır işleten Büyükşehir Belediyesi. Biz de muhatap olarak Büyükşehir Belediyesini biliyoruz. Yani biz belediye başkanımızdan gelip vatandaşla, halkla, esnafla kucaklaşmasını, anlatmasını, bu konuyla ilgili bize detaylı bilgi vermesini istiyoruz. Sorun eğer Ankara’daysa Ankara’ya doğru gidilecek. Çünkü sezon başladı ve bu esnaf gerçekten ekmeğinin peşinde. Esnaf mağdur. Burada hiçbir siyasi bir ifade kullanmıyoruz. Hiçbir siyasi düşünce içerisinde değiliz. Esnafın durumunu bildirmek için geldik. Başkanımıza, buna cevapsız kalmamasını bekliyoruz." Tepkilerin ardından kalabalık esnaf grubu, sorunlarına somut bir çözüm getirilene kadar mücadelelerini sürdüreceklerini belirterek olaysız bir şekilde dağıldı.