KÜLTÜR SANAT - 25 Şubat 2022 Cuma 13:36

Şırnak Üniversitesi Bilim Merkezi öğrencilerin hizmetine sunuldu

A
A
A
Şırnak Üniversitesi Bilim Merkezi öğrencilerin hizmetine sunuldu

Şırnak Üniversitesi ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü arasında Şırnak Bilim Merkezi’nin kullanımı için iş birliği protokolü imzalandı.

Şırnak Üniversitesi ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü arasında Şırnak Bilim Merkezi’nin kullanımı için iş birliği protokolü imzalandı.


Şırnak Üniversitesinde bin metrekarelik alanda 63 deney testi bulunan ve 2018 yılında Dicle Kalkınma Ajansı destekleriyle kurulan Şırak Bilim Merkezi, Şırnak Üniversitesi ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü arasında kullanım iş birliği protokolü imzalandı.


Protokol imza töreninde konuşan Şırnak Valisi Ali Hamza Pehlivan, Şırnak Üniversitesi bünyesinde Bilim Merkezi ile ilgili protokol imzalamak üzere toplandıklarını belirtti.


Bilim merkezinin Şırnak Üniversitesi ve Dicle Kalkınma Ajansı arasında çalışmaları 2018 yılında başlatılıp, 2020 yılında tam manasıyla hizmete açılan bir merkez olduğunu aktaran Vali Pehlivan, “İstiyoruz ki, bu bilim merkezimiz başta üniversite öğrencilerimiz olmak üzere şehrimizin tamamına hitap etsin. Özellikle milli eğitim bünyesinde eğitim öğretim hizmeti alan öğrencilerimize hitap etsin. Bu maksat ile Şırnak Üniversitesi ve Milli Eğitim Müdürlüğü ön görüşmeleri yaptılar. Bu bilim merkezin öğrencilerimiz tarafından kullanılması ile ilgili bir yöntem geliştirdiler. Bu günde kullanım protokolünü Milli eğitim müdürlüğümüz ve öğrencilerimiz tarafından kullanılmasıyla ilgili protokolü imzalayacağız. Hedefimiz sezon sonuna kadar 4 bin 200 öğrencimizin burayı ziyaret etmesini ve buradan faydalanmasını sağlamak. Öğrencilerimiz okullarından gelecekler, onların taşınması gerekiyor. Bu taşımayı da Şırnak belediyesi üstlendi” dedi.


Bilimin hem Türkiye’de hem de dünyanın gidişatı bağlamında dünden bu güne hayati öneme haiz olduğunu ifade eden Vali Pehlivan, “Bu tür merkezler çocuklarımızın bilim ile tanışmasına vesile oluyor. Okullarda öğrendikleri konuları yaparak ve yaşayarak burada pekiştiriyorlar. Bilim insanlarını daha yakından tanıyorlar. Bilim insanların ortaya koymuş oldukları eserleri, yapmış oldukları deneyleri, yapmış oldukları çalışmaları burada daha yakından filen hata deneyerek, idrak etme öğrenme imkanı oluyor. Böylesi emek sarf edilmiş, ilimizde daha çok öğrenci tarafından tanınması, ziyaret edilmesi eğitimlerine de katkı sağlayacaktır. Orta öğretimde eğitim alan öğrenciler faydalanacak. Bilimsel alanda yapılan çalışımları bura da öğrenecekler” diye konuştu.


Şırnak Belediye Başkanı Mehmet Yarka projenin hayırlı olmasını dileyerek proje gereği öğrencilerin taşınma görevinin belediye olarak üstlendiklerini söyledi. Başkan Yarka, “Çocuklar bizim geleceğimiz bu gençlerimiz, çocuklarımız geçmişte çok acılar çekti gençliğini yaşayamadılar. Biz de onlara gençliklerini yaşatmak için belediye olarak onların yanlarında olacağız” şeklinde konuştu.


Şırnak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Emin Erkan da, “2018’de kurulan ve 2020 yılında açılan bilim merkezi salgın nedeniyle kullanılamıyordu. Ortaokul ve lise öğrencilerin okulda öğrendikleri teorik derslerin burada pratiğini öğreniyorlar. Burayı atıl durumdan milli eğitim bünyesine aldık. ŞÜ akademik çalışmaların yanında böyle topluma yararlı çalışmalarla öne çıkmaktadır. Gençlerimizi gelecek yarınlara taşımak için el birliği ile çalışmalarımız devam edecek” ifadelerinde bulundu.


Konuşmaların ardından işbirliği protokolü imzalandı, Şırnak Valisi Ali Hamza Pehlivan ve beraberindekiler bilim merkezini gezdiler.


Protokole, Şırnak Valisi Ali Hamza Pehlivan, Şırnak Belediye Başkanı Mehmet yarka, Şırnak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Emin Erkan, DİKA Genel Sekreteri Ahmet Alanlı ve İl Milli Eğitim Müdürü Ahmet Özdemir katıldı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kocaeli Başkan Büyükakın: "İnsanlık ne yazık ki insanlığını unutmuş" KO-MEK kursiyerlerinin el emeği ürünlerin yer aldığı sergide konuşan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın,"Filistin’de insanların başına bombalar yağıyor ama insanlık ne yazık ki insanlığını unutmuş" dedi. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Meslek ve Sanat Eğitim Kursları (KO-MEK) kursiyerlerinin bir yıl boyunca oluşturduğu birbirinden eşsiz eserlerin yer aldığı Kandıra sergisi, Namazgah Kültür Merkezinde gerçekleştirildi. El emeği göz nuru eserler ziyaretçilerin beğenisine sunuldu. Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, zulüm altındaki Filistin için kursiyerlerden tepki amaçlı Filistin bayrağı simgesi olan karpuz çıkartması takmalarını, sosyal medyada bir tepki videosu beğenmelerini ve paylaşmalarını istedi. "İhtiyaç sahiplerine el uzattık" Sergide emeği geçenlere teşekkür eden Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, "KO-MEK sayesinde birçok sosyal sorumluluk projesi gerçekleştirdik, KO-MEK Vefası ile ihtiyaç sahiplerine el uzattık, KO-MEK Bohçası ile evlenecek kızlarımıza destek olduk. KO-MEK Hurması projesiyle iftarda ailelerin sofrasına misafir olup lokmamızı bölüştük. Bunlar gibi birçok gönüllülük esasına dayalı projede en önde yer alarak başarılı işlere imza attık. Benim sizden bir isteğim var; lütfen çevrenizde bizim ulaşamadığımız ya da göremediğimiz ihtiyaç sahibi kişileri muhtarlarımız aracılığıyla bize bildirin biz de gerekeni yapalım" dedi. "İnsanlık ne yazık ki insanlığını unutmuş" Başkan Büyükakın, "Filistin’de insanların başına bombalar yağıyor ama insanlık ne yazık ki insanlığını unutmuş. Bizim huzur içinde bir dünyada yaşamamız için sosyal sorumluluk projeleri yapmamız gerekiyor. KO-MEK olarak farkındalık projeleri oluşturarak hayatın sadece daha çok para kazanmak, daha iyi yaşamak olmadığını; zorda olana, mazlum olana yardım etmek olduğunu göstermemiz gerekiyor. Dünyanın birçok bölgesinde birkaç tane zalim dünyayı kana buluyor. Biz bu olaylarda dolaylı yoldan suçluyuz. Sessiz kaldığımızda suçluyuz, tepki göstermediğimizde suçluyuz. Gazze’deki çocukların kadınların günahı ne. Onları unutursanız tepkisiz kalırsanız elinizden huzur alınır, onlara sahip çıkalım, tepkisiz kalmayalım" ifadelerini kullandı.
Düzce Acil sağlık hizmetlerinin verimliliği artırılacak Düzce İl Sağlık Müdürlüğü Sağlık Hizmetleri Başkanlığı tarafından koordine edilen Acil Sağlık Hizmetleri Koordinasyon Merkezi 14. Bölge 13. ASKOM toplantısı gerçekleştirildi. Düzce Atatürk Devlet Hastanesi Konferans Salonunda Sağlık Müdürü Dr. Yasin Yılmaz’ın açılış konuşmasıyla başlayan toplantıya Düzce’de görev yapan sağlık yöneticilerinin yanı sıra Kocaeli İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Yüksel Pehlevan, Sakarya İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Aziz Öğütlü ile Kocaeli ve Sakarya illerinin acil sağlık hizmetlerinden sorumlu sağlık yöneticileri ile hastane başhekimleri katıldı. Toplantının sunumu Sağlık Hizmetleri Başkan Yardımcısı Uzm. Dr. Halit Berk Çanga tarafından gerçekleştirildi. Toplantıda 14. bölge olarak adlandırılan Kocaeli, Sakarya ve Düzce illerindeki acil sağlık hizmetlerindeki verimlilik, sağlık tesisleri ve iller arası hasta sevklerinin koordinasyonu ve yaşanan aksaklıklar ile çözüm önerileri, hastanelerin yatak kapasitesi ve doluluk oranları, yoğum bakım yatak sayıları, hastanelerde verilen özellikli sağlık hizmetleri ve personel durumu gibi konular sağlık idarecileri tarafından detaylı olarak ele alındı ve gerekli planlamalar oluşturuldu. Düzce İl Sağlık Müdürü Dr. Yasin Yılmaz, öneri görüş ve katkılarından dolayı tüm katılımcılara teşekkürlerini iletti. Karşılıklı görüş alışverişlerinin yapıldığı toplantı, hizmetlerin verimliliğini arttırmak amacıyla alınan kararların ardından toplu fotoğraf çekimiyle sonlandı.
İstanbul Ayça Aykaç Altıntaş: "Santarelli ile beraber güzel bir enerji yakaladık" A Milli Kadın Voleybol Takımı’nın başarılı liberosu Ayça Aykaç Altıntaş, milli takımın İtalyan başantrenörü Daniele Santarelli ile güzel bir enerji yakaladıklarını dile getirdi. FIVB Milletler Ligi (VNL) ve 2024 Paris Olimpiyat Oyunları’nda bu yaz mücadele edecek olan A Milli Kadın Voleybol Takımı’nın başarılı oyuncularından Ayça Aykaç Altıntaş, İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirine açıklamalarda bulundu. Dün gerçekleştirilen milli takımın sezon açılış töreni hakkında düşüncelerini aktaran 28 yaşındaki voleybolcu, "Bunu her sene yapıyoruz. Hep beraber toplanıyoruz, güzel yemekler yiyoruz. Bizi kimse böyle şık bir şekilde görmüyordur, hep antrenman tişörtüyle görüyor. Mutluyuz, keyifliyiz. Turnuvalar başlamadan önce enerji depoluyoruz" dedi. FIVB Milletler Ligi ve 2024 Paris Olimpiyatları hazırlıklarını yoğun bir şekilde sürdürdüklerini vurgulayan başarılı voleybolcu, "Çalışmalarımız güzel gidiyor. Şu an tamız, antrenörlerimiz de geldi. Antrenmanlara devam ediyoruz. Hedefimiz her zamanki gibi altın madalya. İnşallah olimpiyatlarda da Milletler Ligi’nde de birinci bitirmek istiyoruz" ifadelerini kullandı. Ayça Aykaç Altıntaş, A Milli Kadın Voleybol Takımı Başantrenörü Daniele Santarelli ile iyi bir enerji yakaladıklarını söyleyerek, "Santarelli’yle beraber güzel bir enerji yakaladığımızı düşünüyorum. Geçen seneden farklı olarak bu kez evimizde oynayacağız ilk ayağı. Ondan sonrasında yurt dışına gideceğiz. Olimpiyatlarda da Santarelli ile beraber güzel başladığımız işi güzel bitireceğimizi düşünüyorum" açıklamalarında bulundu.
Antalya Antalya’da sezon öncesi 4 bin polisle huzur operasyonu Turizm sezonuna hazırlanan Antalya’da 50’si motorize 250 ekiple 4 bin polisin katıldığı, kent merkezi ve 19 ilçede hava ve deniz destekli eşzamanlı ‘Huzur Akdeniz’ uygulaması gerçekleştirildi. Antalya İl Emniyet Müdürlüğüne bağlı ekipler tarafından dün akşam saat 22.00’de kent merkezi ve 19 ilçede eşzamanlı ’Huzur Akdeniz’ uygulaması başlatıldı. İl genelinde 50’si motorize 250 ekip 4 bin personelin katıldığı uygulamaya, 658 kilometrelik sahil bandında deniz polisi botlarla, havadan da helikopter ve dron desteği sağladı. Trafik denetimlerinde ise emniyet açısından 100 önemli noktada 170 ekip, 300 personel görev aldı. Vatandaşlar uygulamadan dolayı memnuniyetlerini dile getirirken, narkotik, trafik, asayiş, terör ve diğer birimlere de bağlı polis ekipleri, şüpheli şahıslara yönelik denetim, kimlik sorgulaması, üst arama, işyerlerinde denetimler gerçekleştirdi. “Var olan istikrar ve güven ortamının devamını sağlamak ve bunu da sahaya yansıtmak istiyoruz” Uygulamanın kent merkezindeki kısmında, eğlence ve turizm merkezi Kaleiçi’ndeki denetimlere, İl Emniyet Müdürü Orhan Çevik de katıldı. Çevik, Kaleiçi’ndeki esnafı ziyaret edip, yerli ve yabancı turistlerle konuştu. Denetimlerle ilgili bilgiler paylaşan Orhan Çevik, Antalya’nın dünyanın en güzel ve en güvenli kenti olduğuna dikkati çekerek, “Bundan yola çıkarak, var olan istikrar ve güven ortamının devamını sağlamak ve bunu da sahaya yansıtmak istiyoruz. Vatandaşa memnuniyetini hissettirmek yerli, yabancı misafirlerimize daha güvenli ve huzur ortamı içerisinde kendilerini hissettirmek için en yüksek seviyede tüm imkânlarımızı kullanarak denetimlerimizi gerçekleştiriyoruz” dedi. “Suç ve suçluyla mücadelede kararlıyız” Birinci hedeflerinin sahaya hakim olmak olduğunu vurgulayan Çevik, “Devletin gücünü vatandaşa yansıtmak. Vatandaşın devlete olan inancını bu noktada arttırmak istiyoruz. Suç ve suçluyla mücadelede kararlıyız. İlimizde suç örgütleri falan kalmadı Allah’a çok şükür. Sezon açıldı ve eğlence sektörleri başladı. Yerli yabancı herkes geliyor artık. Dolayısıyla vatandaşımızın huzur içerisinde burada tatilini geçirmesi için elimizden gelen her türlü gayreti gösteriyoruz” diye konuştu.
İstanbul İşini bırakan fedakar baba, 8 yıldır yatalak oğluna bakıyor Zeytinburnu’nda yaşayan fedakar anne ve baba motosiklet kazası sonucu yaklaşık 8 yıldır yatağa bağımlı olan oğullarına bakıyor. Oğlunun yeniden sağlığına kavuşabilmesi için yıllardır yoğun çaba gösterdiklerini söyleyen Abdurrahman Tek, “Yaklaşık 2 yıldır değişik tedaviler uyguladık. Bu tedaviler sayesinde hem duyma hem de dokunma özelliği gelişti. Doktorlar düzenli tedavi olursa uyanma şansı olduğunu da söylüyorlar” dedi. Zeytinburnu’nda yaşayan Hakkı Tek (25) yaklaşık 8 yıl önce motosiklet kazası geçirdi. Tek, kaza sonucu oluşan kafa travması nedeniyle yatalak kaldı. Anne Gülistan Tek’in sağlık sorunları nedeniyle baba işini bırakıp oğluna bakmaya başladı. Hakan Tek için evin bir odası adeta hastane odasına çevrildi. Tek çifti, oğullarının sağlığına kavuşması için gecelerini gündüzlerine katarak bakımını sağladı. Geçtiğimiz 2 yıl boyunca yapılan tedaviler neticesinde Hakkı Tek’in duyma ve dokunma hissi gelişti. Doktorlar ise tedavilerin devam etmesiyle birlikte bilincinin de açılabileceğini söyledi. Oğlunun gözünün önünde eridiğini dile getiren anne Tek, oğlu için 24 saat ayakta olduklarını belirtti. Oğullarına bakmak için dericide çalışırken işi bırakan fedakar baba, çocuklarının tedavisi için yetkililerden yardım beklediğini ifade etti. “Doktorlar düzenli tedavi olursa uyanma şansı olduğunu da söylüyorlar” Eşiyle birlikte 8 yıldır oğluna baktıklarını söyleyen Abdurrahman Tek, “Oğlum 5 Nisan 2017 yılında talihsiz bir motosiklet kazası geçirdi. Beyin travması oldu. Annesiyle birlikte 8 yıldır bakıyoruz. İlk zamanlarda küçük de olsa imkanlarımız vardı. Şuan Hakan’ın tedavi masraflarını karşılamakta zorlanıyoruz. Devlet büyüklerimizden ve iş adamlarından yardımlarını bekliyoruz. Yaklaşık 2 yıldır değişik tedaviler uyguladık. Bu tedaviler sayesinde hem duyma hem de dokunma özelliği gelişti. Doktorlar düzenli tedavi olursa uyanma şansı olduğunu da söylüyorlar. Tedavileri aylık 90 bin TL’yi buluyor” şeklinde konuştu. “Oğlum beni duyuyor hissediyor ama konuşamıyor” Oğlunun durumuna üzüldüğünü anlatan anne Gülistan Tek, “Oğlum yaklaşık 8 yıl önce motosiklet kazasında böyle oldu. Babasıyla birlikte bakıyoruz. Babası da ben de çalışamıyoruz. Şuan oğlum 25 yaşında. Gözümün önünde eriyor. Oğlum beni duyuyor hissediyor ama konuşamıyor. Oğlum 8 yıldır ne güneş görüyor. Gece sabaha kadar başında bekliyorum. Gündüz 2-3 saat uyuyup babasıyla bakmaya devam ediyoruz. 24 saat ayaktayız” ifadelerini kullandı.