EKONOMİ - 17 Haziran 2022 Cuma 09:36

Şırnak’ta 2,4 milyonluk protokol imzalandı

A
A
A
Şırnak’ta 2,4 milyonluk protokol imzalandı

GAP İdaresi Başkanlığı ve Şırnak Valiliği iş birliği ile “Var Olan Bağların Geliştirilmesi” ve “Şırnak Yayla Kültürünün Yaşatılması” için 2,4 milyonluk protokol imzalandı.

GAP İdaresi Başkanlığı ve Şırnak Valiliği iş birliği ile “Var Olan Bağların Geliştirilmesi” ve “Şırnak Yayla Kültürünün Yaşatılması” için 2,4 milyonluk protokol imzalandı.


Şırnak Valiliği toplantı salonunda yapılan protokol törenine, Vali Osman Bilgin, GAP İdaresi Başkanı Mehmet Açıkgöz, Şırnak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Emin Erkan ve kurum müdürleri katıldı.


Toplantıda konuşan Vali Bilgin, “Şırnak’ın son zamanlarda ülkenin değişimi, dönüşümü ve gelişimiyle birlikte yaşanan değişimi iyi algılamak gerekir. Şırnak algısının ülkemizde ve dünyada değişen olumlu algısını çok iyi anlatmalıyız. Şırnak artık her yönüyle, tarımıyla, sanayisiyle, turizmiyle, sporuyla, gençliğiyle bu ve benzeri faaliyetleriyle öne çıkan bir il. Bunu başta büyükşehirleriz olmak üzere dünyanın her yerine anlatmalıyız. Arıcılığın geliştirilmesi, bal ve benzeri gibi ürünler için çalışmalar yapıldı. Bu tarz çalışmaları artırmak istiyoruz. Şırnak’ın özelinde üzüm ve üzüm bağlarının çeşitlerinin gelişimi çok önemli. Buradaki turizm alanlarının değerlendirilmesi ve tanıtılması önemli. İstihdam alanlarının oluşturulması ve üretim tesislerinde istihdamın sağlanması önemli çalışmaların yapılması. Şırnak ve Cizre sanayi bölgesi ve Silopi tekstil kent başta olmak üzere bölgenin istihdam açısından çok önemli kazanımlar sağlayacağız” dedi.


GAP İdaresi Başkanı Mehmet Açıkgöz, “GAP idaresi olarak bölgenin kalkınması için ekonomik, kültürel ve sosyal anlamda bölgenin geliştirilmesine yönelik ihtiyaç olunan projelere destek olmaya çalıştık. Şırnak ili olarak 3 projenin sunulduğunu ve bu projelere olumlu cevap verdik. İmzalayacağımız 3 projenin bizim yatırım programız da yer alan tarımsal altyapının geliştirilmesi, somut ve soyut kültürel mirasının korunması çerçevesinde desteklediğimiz projelerdir. Tarım önemli ve Şırnak’ın en önemli sektörlerinden bir tanesidir. Bunların alt projeleri olarak özellikle bağcılığın geliştirilmesi çerçevesinde proje yer alıyor. Arıcılık çok önemli ve altyapının geliştirilmesi ve oluşturulması anlamında uzun yıllardır desteklerimiz devam etmektedir. Yayla yolunun geliştirilmesi ve bu anlamda turizme kazandırılması anlamında bir projemiz daha var” şeklinde konuştu.


Şırnak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Emin Erkan ise “GAP idarisine sunulan yayla kültürün geliştirilmesi projesi kabul edildi. "Rotam Şırnak Projesi’nde belirlenen ilçelerdeki rotalarda bilgilendirme ve işaret levhaları ve bir kamp alanı inşa edilecek. Ayrıca tanıtım faaliyetleri devam edecek. GAP idaresi tarafından kabul edildi. Bütçesi 1 milyon 430 bin liralık bütçesi var. Eş finansmanlığı valilik yapıyor. Şırnak Üniversitesi olarak Rotam Şırnak çerçevesinde rotalar belirlendi ve turizmde büyük bir öncülük yapacak bu rotalar. İlerde daha farklı projelerle devam edecektir” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Filistin Dayanışma Platformu, İsrail’in Refah’ta başlattığı saldırıyı Ankara’da protesto etti Ankara’da bulunan Filistin Dayanışma Platformu, "Refah’ta Katliama Hayır" sloganıyla İsrail’in başlattığı saldırıyı protesto etmek için Amerikan Büyükelçiliği önünde toplandı. İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarının ardından 1 buçuk milyona yakın Gazzeli, Refah kentine sığınmıştı. İsrail’in Refah kentine yönelik başlattığı hava saldırısının ardından Filistin Dayanışma Platformu, "Refah’ta Katliama Hayır" sloganıyla saldırıyı kınamak için Ankara’da bulunan Amerikan Büyükelçiliği önünde çeşitli sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte İsrail’i protesto etti. Elçilik binası önünde toplanan kalabalık, İsrail’i protesto etmek için "İnsanlık onuru siyonizmi yenecek" ve "Susma haykır soykırıma hayır" sloganları attı. Öte yandan kalabalık, İsrail askerleri tarafından Kudüs’te öldürülen Hasan Saklanan’ı ise rahmetle anmayı unutmadı. Grup adına basın açıklamasında bulunan Zeynel Abidin Özkan, İsrail’in Gazze’ye yönelik düzenlediği saldırıların ardından Refah sınır kapısına sığınan yaklaşık bir buçuk milyona yakın Gazzeli’nin 214 gündür açlıkla boğuştuğuna dikkati çekti. "Soykırımın ortakları ahirete kalmadan dünyada da inşallah gereken cezayı bulacaklar" Refah’a başlatılan saldırılarla birlikte bölgede can güvenliği sorununun da başladığının altını çizen Özkan, “214 gündür dünyanın gözü önünde Filistin’de kardeşlerimiz İsrail soykırımına maruz bırakılıyor. Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde devam eden yargılamalara; İsrail, lobi faaliyetleriyle tüm ülkelere müdahale ettirmeye ve İsrail yetkililerinin ceza almaması için bir çaba içerisine girdi. Hepimiz gördük ki aslında adalet İsrail için varmış ve tüm ülkeler de İsrail’in soykırımını desteklemek için çalışıyormuş. Bugün ortaya çıkan belgelerde görüldü ki Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde İsrail’in soykırımına ortak olan yöneticilerinin ceza almamasına yönelik baskı içeren mektuplar mahkemeyi köşeye sıkıştırmak adına kullanılıyor. Biz inanıyoruz ki hem mahkemede görülen davada hem de Güney Afrika’da devam eden davada soykırımın ortakları ahirete kalmadan dünyada da inşallah gereken cezayı bulacaklar” ifadelerini kullandı.