SAĞLIK - 21 Eylül 2024 Cumartesi 14:45

Erkeklere göre kadınlar daha çok Alzheimer hastalığına yakalanıyor

A
A
A
Erkeklere göre kadınlar daha çok Alzheimer hastalığına yakalanıyor

Nöroloji uzmanı Doktor Turgay Dölek, 21 Eylül Dünya Alzheimer Günü kapsamında hastalıkla ilgili önemli bilgiler paylaştı. Uzman Dr. Dölek, 2050 yılında dünya genelinde 130 milyon kişinin Alzheimer hastası olmasının beklendiğini söyledi.


21 Eylül Dünya Alzheimer Günü nedeni ile İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirine hastalık hakkında önemli açıklamalarda bulunan Şırnak Devlet Hastanesi doktorlarından Nöroloji Uzmanı Doktor Turgay Dölek, Alzheimer hastalığının genellikle 65 yaş ve üstü insanlarda görüldüğünü ve bu hastalığa kadınların erkeklere göre daha çok yakalandığını belirterek, 2050 yılında dünya genelinde 130 milyon insanın Alzheimer hastalığına yakalanmasının beklendiğini söyledi. Uzman Dr. Dölek, “Alzheimer hem hasta için hem de hasta yakınları için bir halk sağlığı sorunu olmaya devam etmektedir. Demans (bunama) grubu içerisinde yüzde 70 oran ile en sık görülen hastalıktır Alzheimer hastalığı. Unutkanlık hastalığı demektir. Genellikle 65 yaşın üstündeki bireyleri etkiler. Beyinde hücrelerin ölümü ile seyreden bir hastalıktır. Kadınlarda erkeklerden biraz daha fazla görülür. Alzheimer hastalığı ülkemizde yaklaşık olarak 600 bin kişi de mevcuttur. Dünya üzerinde ise 47 milyon insanda Alzheimer hastalığı mevcuttur. 2050’li yıllara geldiğimizde bu sayının dünya genelinde 130 milyon ulaşması tahmin edilmektedir” dedi.


Alzheimer hastalığına yakalanan insanların hastalığın ilerleyen döneminde günlük yaşamlarında desteğe ihtiyaç duyduklarını ifade eden Uzman Dr. Dölek, “Alzheimer hastalığı genellikle ileri yaş ile ilişkili bir hastalıktır. Hastalık üç evreden oluşur. Bu evrelerin de öncesindeki preklinik dönemde hastaların iç görüleri korunmuştur ve kendileri unutkanlıklarını fark ederek hekime müracaat edebilirler. Fakat hastalık ilerledikçe tabiri caizse unutkanlıklarını da unuttukları için yakınları veya aile bireyleri hastanın günlük yaşamı içerisinde bazı işleri yapmakta zorlandığını, davranışsal problemler yaşadığını fark ederek nöroloji hekimine muayene için getirirler. Tabii ki biz Alzheimer hastalığı tanısı koymadan önce unutkanlık yapan diğer sebepleri ayırt etmek için bazı testler yapmaktayız. Kan testi, beyin görüntülemeleri ve mental durum testleri, hastanemizde de psikologlar tarafından mini mental test uygulaması yapmaktayız. Daha sonrasında da hastalığın tanısını koyduktan sonra tedavisine, tedavi yaklaşımına geçmekteyiz. Burada en önemli husus Alzheimer hastalığının ve Alzheimer hastasına yaklaşımın hasta yakınları tarafından çok iyi özümsenmesi ve bu konuda da tıbbi profesyonellerin hasta yakınlarına eğitici ve bilgilendirici şekilde yaklaşmaları gerekmektedir” şeklinde konuştu.



Erkeklere göre kadınlar daha çok Alzheimer hastalığına yakalanıyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Siirt Siirt Valiliği: "Kurtalan’da sel ve taşkınlara 21 araç ve 59 personel ile müdahale edildi" Siirt Valiliği, Kurtalan ilçesinde meydana gelen sel ve taşkınlara toplam 21 araç ve 59 personel ile müdahale edildiğini açıkladı. Valilik, vatandaşları muhtemel sel ve su baskınlarına karşı dikkatli ve tedbirli olmaları konusunda da uyardı. Valilikten yapılan açıklamada, il genelinde etkisini sürdüren kuvvetli yağışlar nedeniyle Kurtalan ilçe merkezinde, Yenimahalle ve Tekel mahalleleri ile Kurtalan-Batman Çevre Yolu’nda sel ve su taşkınları meydana geldiği belirtildi. Açıklamada, "Yaşanan olaya Siirt Valiliği koordinasyonunda ilgili kurumlarımız tarafından hızlı bir şekilde müdahale edilmiş, vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğinin sağlanması, su baskınlarının kontrol altına alınması ve oluşan olumsuzlukların giderilmesi amacıyla ekipler sahada çalışmalarını sürdürmektedir" denildi. Açıklamada, "Kurtalan ilçesine destek amacıyla DSİ Şube Müdürlüğü tarafından 1 ekskavatör, 3 pikap ve 7 personel, İl Özel İdaresi tarafından 2 beko loder, 1 greyder, 1 çekici treyler, 1 pikap ve 8 personel, Siirt Belediyesi tarafından 1 itfaiye aracı, 2 öncü araç, 2 vidanjör ve 22 personel, AFAD tarafından ise 2 müdahale aracı, 7 dalgıç pompa ve 7 personel, Karayolları 94. Şube Şefliği tarafından 3 pikap, 1 beko loder, 1 greyder ve 15 personel görevlendirilmiştir" ifadelerine yer verildi. Siirt Valiliği koordinasyonunda İl Özel İdaresi, AFAD, DSİ, Siirt Belediyesi ve Karayolları ekiplerinden oluşan toplam 21 araç ve 59 personel ile Kurtalan ilçesinde meydana gelen sel ve su baskınlarına müdahale edildiği, çalışmalar aralıksız devam ettiği kaydedildi. Valilik, vatandaşları muhtemel sel ve su baskınlarına karşı dikkatli ve tedbirli olmaları konusunda da uyardı. Öte yandan, Kurtalan Kaymakamı Samet Serin selin yaşandığı bölgelerde incelemelerde bulunarak, görevli personelden bilgi aldı.
Kayseri Kayserililer iftarın ardından ‘Kutsal Emanetler’e koştu Kayseri’de vatandaşlar, iftarın ardından ‘Kutsal Emanetler ve Vakıf Eserleri Sergisi’ne akın etti. Sergi alanına girebilmek isteyen vatandaşlar uzun kuyruklar oluşturdu. Kayseri’de 99 nadide eserin yer aldığı Kutsal Emanetler ve Vakıf Eserleri Sergisi açıldı. İftardan sonra sergi alanına akın eden vatandaşlar, içeri girebilmek için uzun kuyruklar oluşturdu. Vakıflar Genel Müdürlüğü Müze Uzmanı Zafer Gülbahar, vatandaşların iftardan sonra sergiye yoğun ilgisinin olduğunu söyleyerek, "Diğer illerde olduğu gibi Kayseri’de de yoğun ilgiyle karşılaştık. Sergimizde mukaddes emanetler var. Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ve Milli Saraylar Başkanlığıyla beraber ortaklaştığımız bir koleksiyon. Çok kıymetli koleksiyonlarımız da bunlara ilave. Sergide en çok ilgiyi Hz. Peygamberimize ve Ehli Beyti’ne ait kutsal emanetler görüyor. Halkımız kutsal emanetlere büyük teveccüh ediyor. Bu deneyimi yaşamayı çok seviyorlar. Biz de vatandaşımızın bu deneyimi yaşamasına vesile olduğumuz için çok mutluyuz. Sergiye yoğun başladık ancak iftardan sonra yoğunluk daha da fazlalaştı. İftarın sonrasını bekleyen Kayserililer sergiye büyük ilgi gösteriyor. Büyük bir ilgiyle sergiye devam ediyorlar. Dışarda kuyrukta bekleyen vatandaşlarımızı hemen içeri almak istiyoruz ama biraz dışarda bekletiyoruz maalesef. Olabildiğince güzel bir düzen içerisinde insanların sergiyi ziyaret etmesini sağlamaya çalışıyoruz" ifadelerini kullandı. Sergiyi ziyarete gelen vatandaşlardan Zeliha Özbek, "İftarımızı açtık. Ailemle beraber şehrimize gelen kültürel ve manevi mirasımızı yakından görmek gerçekten çok kıymetli. Ailecek sergimizi gezdik. Kutsal emanetlerimiz insanın tüylerini diken diken yapıyor. Çocuklarımla birlikte bunu yaşamak çok güzel bir duyguydu. Bu sergi şehrimiz için gerçekten büyük bir fırsat. Tabiri caizse fırsat ayağımıza geldi. Vatandaşlarımız da böyle bir şans yakalamışken takip etsinler" dedi. Sergiyi ziyaret eden Harun Nesli ise, "Sergi çok güzeldi. Çok duygu dolu anlar yaşadım. Emeği geçen herkese çok teşekkür ederiz. Tadı damağımızda kaldı. Herkesin sergiyi görmesi lazım. Ecdadımızın eserlerini mutlaka görsünler. Çok değerli bir sergi. Kadir Gecesi’nin öncesinde böyle güzel bir serginin yapılması çok güzel düşünülmüş. Herkese çok teşekkür ederiz" diye konuştu. 99 vakıf eseri ve kutsal emanetlerin yer aldığı sergi, 17 Mart’a kadar vatandaşların ziyaretine açık olacak.