SAĞLIK - 18 Mayıs 2017 Perşembe 09:44

Hormonlu etlere dikkat

A
A
A
Hormonlu etlere dikkat

Doç.

Doç. Dr. Özlem Pelincan, et ürünlerindeki ilaç ve hormon kalıntıların cinsel bozukluklara neden olabileceğini söyledi.


Cumhuriyet Üniversitesi Gıda Mühendisliği Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özlem Pelincan; hayvanlara uygulanan hormon ve ilaç kalıntılarının kesim sonrası tüketildiğinde insan sağlığını olumsuz yönde etkileyebileceğini belirtti. Pelincan, “Özellikle büyükbaş hayvanlarda ilaç ve hormon kalıntıları çok ciddi yer tutmakta. Bazen hastalıkların kısaltılması için kullanıldıklarında sıkıntı olmayabiliyor. Bazı durumlarda büyümeyi hızlandırmak, et oranının arttırılması için kullanılmaları risk oluşturuyor. Kısacası buna daha ucuza daha fazla protein elde etme diyebiliriz" dedi.



Cinsel bozukluklara yol açıyor


Et tüketimi yolu ile insanları etkileyen hormon ve ilaç kalıntılarının bir çok sağlık sorununa neden olabileceğini söyleyen Pelincan, “Bu hormon ve ilaç kalıntılarının insan sağlığı açısından ciddi etkileri olabilir. Örneğin: alerjik reaksiyonlar olabilir. Yorgunluk, insanın kendini hasta hissetmesi, cinsiyet davranışlarında ki bozukluklar, erken ergenliğe girme, davranış bozuklukları bunların arasında sayılabilir. Bazı hormonların bilinçsiz kullanılması kanser hücrelerinin oluşmasını da tetikleyebilir” dedi.



Kurallara uygun kullanılmalı


Hayvanlarda uygulanan hormon ve ilaçların yasaların öngördüğü ölçü ve zaman diliminde kullanılarak hayvan vücudundan atılma süresi dolmadan kesimlerin yapılmaması gerektiğinin altını çizen Pelincan, “Eğer hastalıkların kısaltılması amacı ile katkılar kullanılıyorsa mutlaka maksimum kullanım limitlerine uyulması gerekir. Kullanılması gereken yasal süreler içerisinde kullanılmaları gerekir. Bu kalıntıların vücuttan atılma süresi tespit edilip, kesim, et, süt ve yumurta kullanımı bu kalıntıların vücuttan atılma sürelerinin ardından kullanılması gerekir. Bu hormon ve ilaçların hayvanlara uygulanma şekli de çok önemlidir. Ya kulak altından implante edilmeli veya yemlerine katılmalıdır” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Nazilli Belediyesi Türk Halk Müziği Korosu’ndan Bahar Konseri Nazilli Belediyesi kültür sanat etkinlikleri kapsamında tüm yörelerden eşsiz eserlerin seslendirildiği Türkülerle Bahara Merhaba Konseri düzenledi. Nazilli Belediyesi Türk halk müziği topluluğu Bahar konseri ile izleyenleri coşturdu. Mehmet yüzü güler kültür merkezi tiyatro salonunda gerçekleştirilen konsere belediye başkan yardımcısı Selahattin Yılmaz Belediye Meclis Üyeleri Gürel Çırpanlı ile Erhan Algan, CHP Nazilli ilçe yönetim kurulu üyeleri ve çok sayıda sanatsever katıldı. İki bölümden oluşan konserin sunuculuğunu Yücel Bildiren yaptı. Konserde şef Orhan Yeşiltepe yönetimindeki korist ve solistler çeşitli yörelere ait birbirinden güzel toplamda 24 türküyü seslendirdi. Baharı simgeleyen renkli kıyafetler ile sahneye çıkan solistlerin performansları salonu dolduran sanatseverler tarafından sık sık ayakta alkışlandı. Görsel şovlarında yapıldığı konserin finalinde Nazilli Sümerbanklılar Derneği kurucu eski Başkanı İlhan Öden tarafından derlenen Nazilli’nin kızları türküsü 80 yıl sonra ilk defa canlı olarak solist Adem Akkaya’nın muhteşem yorumu ile söylendi. Program sonunda konuşma yapan belediye Başkan Yardımcısı Selahattin Yılmaz, "Değerli Belediye Başkanım Ertuğrul Tetik Bu konsere gelmeyi çok heves etmişti. Ancak önemli bir toplantısı çıktığı için bu konsere gelemedi. Saygı ve sevgilerini iletmemi istedi. Bu gece biz çok değişik duygular ve çok güzel bir gece yaşadık. Bu nedenle Türk Halk Müziği Korosu Şefi Orhan Yeşiltepe’ye Koro üyelerine saz arkadaşlarına sonsuz teşekkür ediyorum. Ayrıca bu konsere önemli katkı sağlayan sayın Avukat Yücel Bildiren’e , belediyemiz Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü ile tüm katkı sağlayan herkese çok teşekkür ediyorum. Bu tür sosyal ve kültürel etkinliklere Başkanımızın ve bizlerin desteği aynı şekilde hatta çoğalarak devam edecektir. İnşallah nice konserlerde sağlıkla hep birlikte olmayı diliyorum. Herkese tekrar sonsuz teşekkür ediyorum" dedi.