GENEL - 23 Mayıs 2018 Çarşamba 10:07

‘Dım dım yarla’ sahura uyandılar

A
A
A
‘Dım dım yarla’ sahura uyandılar

Sivas’ta yok olan bir geleneği canlandırmak isteyen aşıklar, Sivaslıları ‘dım dım yar’ türküsüyle sahura kaldırdı.

Sivas’ta yok olan bir geleneği canlandırmak isteyen aşıklar, Sivaslıları ‘dım dım yar’ türküsüyle sahura kaldırdı.


Sivas’ta bulunan Aşıklar Derneği, yok olan bir geleneği canlandırmak için ilginç bir çalışmaya imza attı. Geçmişte olduğu gibi günümüzde de Sivaslıları sahura çalgılarla ve türkülerle uyandırmak isteyen dernek üyeleri, Sivas’ın sevilen türkülerinden ‘dım dım yar’ isimli türküyü çalarak sokak sokak gezdi. Türküyle uyanan Sivaslılar, pencerelere çıkarak türküye eşlik etti. Sahur vaktini çay ocaklarında sohbet ederek bekleyenler ise caddeye çıkıp oyun oynadı.


Sivas’ın aşıklarından Halil İbrahim Durmuş, geçmişte Sivas’ta bu geleneğin bulunduğunu ancak artık yapılmadığını belirterek, amaçlarının bir gecelik de olsa yok olan bu kültürü yaşatmak olduğunu belirtti. Vatandaşlarda sahura bu şekilde uyandırıldıkları için yaşadıkları memnuniyeti dile getirdi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bitlis Güroymak’ta 23 çiftçiye kuru fasulye tohumu dağıtıldı Bitlis’in Güroymak Tarım ve Orman Müdürlüğünce, Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi (TAKE) Projesi çerçevesinde çiftçilere yüzde 75 hibeli fasulye tohumu dağıtıldı. Tarım arazilerinin verimliliğini artırmak ve ekonomik destek sağlamak için çiftçilere kuru fasulye tohumu dağıtılarak, üretimin çeşitlendirilmesi ve gelirlerin artırılması hedefleniyor. Tarım kredi kooperatifi bahçesinde düzenlenen törende, 23 çiftçiye 13 ton 250 kilogram fasulye tohumu verildi. Törende konuşan Güroymak Kaymakamı Mehmet Zahid Uzun, bölgede tarımın sürdürülebilirliğini ve çiftçilerin gelir düzeyini artırmayı hedeflediklerini ifade ederek, "Bereketli olmasını diliyoruz. İnşallah bu sene tüm ürünlerde bereketli bir sezon geçiririz. Biz elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Özellikle yakınlarda olan sulama barajımız var. Sulama barajının yönetiminde maalesef bir sıkıntı olmuş. Ahlat ilçemizdeki sulama birliği üzerinden devlet eliyle iyileştirip düzenli bir şekilde yapmaya çalışacağız. Onun da çalışmalarını buradan haber veriyoruz. Köylerimizde de bazı eksikliklerimiz var, onunda tespitini yapıyoruz. Onları da modern hale getirip tarımsal olarak Bitlis’i ikincilikten birinciliğe çıkartmak istiyoruz. Bu memleketin gelişmesi, kalkınması, tarımda daha ileri noktalara gitmesi için hep birlikte çalışıyoruz" dedi Bitlis Tarım ve Orman Müdürü Ramazan Çolak ise kentte geçen yıl itibariyle toplamda 97 bin dekar alanda 35 bin ton kuru fasulye elde edildiğini belirterek, “Kuru fasulye ürününde biz tohumculukta ülkenin yüzde 56’sını karşılıyoruz ve Türkiye birincisiyiz. Yemeklikte ise yüzde 15’lik ülkenin ihtiyacını karşılayarak ikinci olduk. İlimiz için tarımsal üretim anlamında kuru fasulyeyi bakanlık olarak yüzde 75 hibe ile çiftçilerimize veriyoruz. İlçemize ve çiftçilerimize hayırlı olsun" dedi.
Ankara Yüzde yüz yerli ve elektrikli mini araç “Mango Car” Ankara’da tanıtıldı Ankara’da gerçekleşen 4. Uluslararası Akıllı Ulaşım Sistemleri Zirvesi’nde tanıtılan yüzde yüz yerli elektrikli mini otomobil “MANGO CAR” araç içerisinde bulunan “Tafik Kontrol Merkezi” yazılımıyla sürücülere güvenli ve konforlu bir yolculuk imkanı sunuyor. Hacettepe Üniversitesi Tunçalp Özgen Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen 4. Uluslararası Akıllı Ulaşım Sistemleri Zirvesi’nde tanıtılan, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun standını gezdiği yüzde yüz yerli elektrikli mini otomobil “MANGO CAR”, araç içerisinde bulunan “Tafik Kontrol Merkezi” uygulamasıyla sürücülere güvenli ve konforlu bir yolculuk imkanı sunuyor. “Mango Car”ı üreten ISSD Firması’nın Genel Müdür Yardımcısı Berkcan Oğuz İhlas Haber Ajansı’na açıklamada bulundu. Aracın yüzde yüz yerli olduğunu ifade eden Oğuz, “Araç bizim tarafımızdan üretilen bir araç. Bununla beraber buradaki katma değerlerden bir tanesi de aracın içerisindeki yazılım da bizim tarafımızdan yapılıyor. Bu yazılımın dünyada ki diğer yazılımlardan farkı trafik yönetim merkezi ile haberleşebilen bir yazılım olması” dedi. “Nerede EDS, boş şarj istasyonu ve park yeri var sürücüleri bilgilendiriyor” Bu uygulamanın Türkiye’de ilk defa gerçekleştiğini söyleyen Oğuz, “Kavşaklara yaklaşırken kaç saniye sonra yeşil yanacağını sitem bildiği için, size bir hız öneriyor. Araçların ışıklara takılmaması için sürücülere hız önerisinde bulunuyor. Şarj istasyonları, park yerleri bunların hepsi sistemimizde kayıtlı ve anlık olarak güncelleniyor. Nerede park yeri var nerede boş şarj istasyonu var bunları öğrenebiliyorsunuz” ifadelerini kullandı.
Denizli Badminton grup şampiyonası Denizli’de başlıyor Badminton Okul Sporları Küçükler Grup Şampiyonası, 03-05 Mayıs 2024 tarihleri arasında Denizli’nin ev sahipliğinde yapılacak. Hasan Güngör Spor Salonu’nda gerçekleşecek olan şampiyonaya, 10 farklı ilden gelecek 25 takımdan 125 sporcu katılacak. Gençlik ve Spor Bakanlığı koordinesinde düzenlenen Okul Sporları yarışmaları farklı branşlarda devam ediyor. Yarışmalar kapsamında 03-05 Mayıs 2024 tarihleri arasında Okul Sporları Badminton Küçükler Grup Şampiyonası Denizli’nin ev sahipliğinde yapılacak. Denizli Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’nün organize edeceği müsabakalarda; illerinde gerçekleşen şampiyonalarda dereceye girerek Grup Şampiyonasına katılmaya hak kazanan 25 takımdan 125 sporcu mücadele edecek. Türkiye Şampiyonası bileti için Denizli’ye gelecek takımlar, Hasan Güngör Spor Salonu’nda gerçekleşecek müsabakalarda ter dökecek. Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünde hazırlıklar devam ederken; şampiyonaya ev sahipliği yapacak olmaktan mutluluk duyduklarını söyleyen İl Müdürü Ömer İlman, katılacak tüm sporculara ve antrenörlere başarılar diledi. Yarışmaların teknik toplantısı 02 Mayıs Perşembe günü saat 17.00’de Pamukkale Yurdu Sosyal Tesislerinde, açılış seremonisi ise 03 Mayıs 2024 Cuma günü saat 10.00’da tüm sporcuların katılımıyla maçların oynanacağı Hasan Güngör Spor Salonunda gerçekleşecek.
Bursa Bağlaraltı Pazar Alanı gün sayıyor Yıldırım Belediyesi’nin ilçeye kazandırdığı 7 pazar alanı projesinden birisi olan Bağlaraltı Pazar Alanı, yüzde 90 oranında tamamlandı. Yıldırım Belediyesi, ilçe sakinlerinin güvenli ve hijyenik ortamlarda alışveriş yapabilmesi adına bir taraftan ilçeye modern, konforlu pazar alanları kazandırırken diğer taraftan da mevcut pazar alanlarını daha kullanışlı hale getiriyor. Bu hedef doğrultusunda yürütülen 7 proje kapsamında Yıldırım’a 40 bin metrekare pazar alanı kazandırdı. Bağlaraltı Mahallesi’nde 6 bin 305 metrekarelik inşaat alanına sahip, 2 katlı yapılan Bağlaraltı Pazar Yeri’nde 180 pazar tezgâhı, 60 araçlık otopark, mescit, abdesthane, lavabolar ve teknik alanlar bulunuyor. Sona yaklaşan çalışmaları inceleyen Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, mevcut pazar yerinin ihtiyaçlara cevap verme noktasında yetersiz kaldığını belirterek, “Alt katı otopark, üst kat ise pazar alanı olacak şekilde planladığımız pazar alanı, insanlarımızın alışverişlerini daha sağlıklı ve güvenli ortamlarda yapabilmelerinin yanı sıra bölgemize değer katacak” dedi. Sokak aralarında kurulan, zaman zaman vatandaşın güvenli ve hijyenik alışveriş yapmasını zorlaştıran pazar yerlerinin yerine modern kapalı pazar yerleri inşa ettiklerini belirten Başkan Yılmaz, “Mevcut pazar yerlerimizi de ilçemize yakışır hale getiriyoruz. Bunu yaparken, sadece bir gün kullanılıp haftanın diğer günleri âtıl kalacak yapılar yerine, otoparkları, sosyal tesisleri ve ortak kullanım alanları ile haftanın 7 günü yaşayan tesisler yaparak, inşalarımızın istifadesine sunuyoruz” diye konuştu.