SAĞLIK - 25 Mayıs 2018 Cuma 11:28

16 yılda keneden 501 kişi öldü

A
A
A
16 yılda keneden 501 kişi öldü

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Doktor Öğretim Üyesi Seyit Ali Büyüktuna, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığından 2002 yılından bugüne 10 bin 562 kişinin tedavi gördüğünü bunlardan 501’inin hayatını kaybettiğini söyledi.

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Doktor Öğretim Üyesi Seyit Ali Büyüktuna, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığından 2002 yılından bugüne 10 bin 562 kişinin tedavi gördüğünü bunlardan 501’inin hayatını kaybettiğini söyledi.


Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Doktor Öğretim Üyesi Büyüktuna, KKKA hastalığının 2002 yılından beri Sivas, Yozgat, Tokat, Çorum, Amasya, Erzincan, Giresun ve Gümüşhane gibi illeri kapsayan geniş bir coğrafyada görüldüğünü söyledi. KKKA’nın Balkanlar’da, Orta Asya’da ve Afrika’da görülebildiğini ifade eden Büyüktuna, 2002 yılından itibaren 16 yılda 10 bin 562 kişinin KKKA’dan tedavi gördüğünü 501 kişinin ise hayatını kaybettiğini ölüm oranının yüzde 5 olduğunu belirtti.


KKKA’nın keneler yoluyla bulaştığını anlatan Büyüktuna, "Özellikle kenelerin kan emmesiyle bulaşmaktadır. Bunun dışında kenelerin çıkartılması esnasında da hastalık bulaşabilmektedir. Ayrıca enfekte hayvanların vücut sıvılarına temas ya da bizim bölgemiz gibi yaygın olan yerlerde çalışan sağlık personellerin hasta bakımı sırasında yaralanmalar sonucunda bulaşabilmektedir" dedi.



"Çiftçiler risk altında"


En büyük risk altında olanların tarım ve hayvancılıkla uğraşan kişiler olduğunu aktaran Büyüktuna, "Ülkemizde görülen vakaların yüzde 90’ı çiftçilerde görülüyor. Bunun dışında veteriner hekimler, veterinerlikteki teknisyen arkadaşlar, sağlık personelleri, hasta bakımı yapan kişiler, askerler, doğada kamp yapan kişiler risk altındadır" diye konuştu.



"Açık renkli elbiseler giyilmeli"


Hastalığın haziran ve eylül ayları arasında ortaya çıktığını belirten Büyüktuna, "Özellikle ilimizde mart, eylül arasında görebiliyoruz. Hastalığın en yükseldiği dönem haziran ve temmuz ayları arasındadır. Hastalıktan korunmak için mümkün olduğunca kenelerin olabileceği bölgelerden uzak durmak gerekir. Ancak herhangi bir çiftçiye ’araziye gitme’ deme lüksümüz yok. Eğer böyle bir durum söz konusuysa mutlaka kenelerin bulunduğu ortama gireceği zaman vücudun açık bölgesini kapaması gerekiyor. Açık renkli elbiseler giymesini tavsiye ediyoruz ve alandan döndüğü zaman mutlaka kene taramasını yapmasını öneriyoruz. Mutlaka koltuk altı, kasıklara, saça, vücudun derisinde kene aramasını yapmasını öneriyoruz. Kene teması olması durumunda kenenin bir an önce vücuttan uzaklaştırılması gerekiyor. Mümkün olduğunca çıplak elle ellenmemeli, bunun dışında profesyonel sağlık ekibinden yardım alabilecekse en kısa zamanda sağlık birimine başvurulmalı. Ucu kıvrık bir cımbız ile biran önce kenenin çıkarılmasını öneriyoruz" ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Trabzon Minibüs şoförleri özel servis kiralayan üniversite öğrencilerine kızdı, yol keserek darp etti Trabzon’un Sürmene ilçesinde Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği öğrencileri tarafından kiralanan öğrenci servisine kızan minibüs şoförleri aracın önüne kesti. Servis sürücüsü ve öğrenciler, ilçe hat minibüsü şoförleri tarafından saldırıya uğrarken, öğrencilerin şikayeti üzerine yapılan çalışmada şüpheli 4 kişiden 2’si gözaltına alındı. Edinilen bilgiye göre ilçenin Çarşı Mahallesi’nde meydana gelen olayda Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bölümü’nde öğrenim gören öğrenciler ulaşım sorunları nedeniyle özel bir servis kiraladı. Üniversite öğrencilerinin servis kiralamasına kızan minibüs şoförleri tarafından araçların önleri kesilerek durduruldu. Okul çıkışında durdurulan servis sürücüleri, öğrenciler ve minibüs şoförleri arasında yaşanan tartışmanın arbedeye dönüşmesiyle bazı öğrencilerin ve servis sürücüsünün saldırıya uğradığı öne sürülürken, öğrencilerin ihbarı üzerine olay yerine polis ekipleri sevk edildi. Darp raporu alan öğrenciler şikayetçi olurken, olayla ilgili soruşturma başlatıldı. 2 kişi gözaltına alındı Trabzon Valiliği tarafından yapılan açıklamada şikayet üzerine 4 kişi hakkında başlatılan tahkikat neticesinde 2 kişinin gözaltına alındığı belirtildi. Açıklamada, "İlimiz Sürmene ilçesindeki KTÜ Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği bölümü öğrencilerinin dolmuşlarda yer bulamadıkları için servis kiraladıkları gerekçesiyle, kiraladıkları özel servisin önü dolmuş şoförleri tarafından kesilerek servis şoförü ve içindeki öğrencilere tehdit ve hakaret edilip darp edildikleri yönünde sosyal medyada yer alan haberlerle ilgili olarak; servis şoförü ve darp edilen öğrencilerin şikayetleri üzerine şüpheliler Ö.D., K.D., H.S., ve S.Y. hakkında cumhuriyet savcısının talimatıyla başlatılan tahkikat neticesinde şüpheliler Ö.D. ve K.D. gözaltına alınmıştır. Mezkur olayla ilgili valiliğimizce de çok yönlü inceleme başlatılmıştır" ifadelerine yer verildi.