YEREL HABERLER - 03 Ocak 2012 Salı 14:04

ÖĞRENCİLERE VEREM HASTALIĞI VE ZEHİRLENME ANLATILDI

A
A
A
ÖĞRENCİLERE VEREM HASTALIĞI VE ZEHİRLENME ANLATILDI

Sivas’ın Suşehri ilçesinde Toplum Sağlığı Merkezi tarafından 2-7 Ocak Verem Haftası olması nedeniyle seminer verildi.
Suşehri Lisesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen ’Verem Hastalığı Eğitim Semineri’nde öğrencilere, Suşehri Toplum Sağlığı Merkezi Sağlık Memuru Aydın Yıldırım, Levent Aslan ve hemşire Evrim Betül Öztaş tarafından sinevizyon eşliğinde bilgiler verildi. Öğrencilere ’Verem haftası’, ’Verem nasıl bulaşır?’ ve tedavi yöntemleri hakkında slayt eşliğinde bilgiler veren Sağlık Memuru Aydın Yıldırım "İnsanların sağlığı için en tehlikeli hastalıklardan biri de veremdir. Verem hastalığına halk arasında ince hastalık, tıp dilinde tüberküloz denir. Bu mikrop insan vücuduna solunum ve sindirim yoluyla girer. Çabuk fark edilip önlem alınmazsa vücudu kemirir, zayıflatır, ölüme neden olur. Mikroplar hangi organa yerleşirse hastalık o organın adı ile anılır. Akciğer veremi, kemik veremi, gırtlak veremi, deri veremi, ilik veremi gibi." dedi. Veremden korunmak için alınacak önlemler hakkında bilgi veren Aydın, "Havasız yerlerde kalmamalıyız. Dengeli beslenmeliyiz, BCG verem aşısını yaptırmalıyız. Veremli hastaların eşyalarını kullanmamalıyız. Veremli hastanın tabağından yemek yememeli, bardağından su içmemeli, kaşık ve çatallarını kullanmamalıyız. Öksüren, hapşıran insanlardan uzak durmalı, açık ve temiz havada dolaşmalıyız. Verem hastalığının belirtileri ise geceleri terleme ve hafif ateşlenme, kesik kesik öksürükler, halsizlik ve devamlı yorgunluk hali. isteksizlik, insan vücudunda zayıflama belirir. Zayıflama ilk iki ay içerisinde yavaş, sonraki aylarda daha hızlı görülür." diye konuştu.
Daha sonra öğrencilere doğalgaz, soba, şofben zehirlenmeleri hakkında bilgiler veren Sağlık Memuru Levent Aslan, "Soba, doğalgaz, şofben zehirlenmelerine karşı gerekli tedbirlerimizi her zaman almalıyız. Sobanın yeterince yanmaması, şofbenin yanmaması, karbonmonoksit gazı çıkartarak zehirlenmelere sebep oluyor. Karbonmonoksit gazı çok sinsi bir gazdır, havalandırmalar çok önemli, bacalar temizlenmeli şofbenlerin hava bacaları olmalıdır." ifadelerini kullandı.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Dünyaca ünlü fizikçiler Fethiye’de buluştu Fethiye’de ikisi bir arada gerçekleştirilen 9. Uluslararası Süperiletkenlik ve Manyetizma (ICSM2024) ve 2. Uluslararası Kuantum Malzemeleri ve Teknolojileri Konferansları (ICQMT2024) başladı. 9. Uluslararası Süperiletkenlik Manyetizma Konferansı (ICSM2024) ve 2. Uluslararası Kuantum Malzemeleri ve Teknolojileri Konferansı (ICQMT2024) Fethiye’de başladı. Ölüdeniz Mahallesi’nde düzenlenen konferanslara dünyadaki ünlü fizikçiler katıldı. Konferansa Fethiye Belediye Başkan Yardımcısı Oğuz Bolelli ve 55 ülkeden yaklaşık 800 kişi katıldı. Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Gencer Başkanlığı’nda gerçekleşen konferans açılışında küresel ısınmaya dikkat çekildi. Prof. Dr. Ali Gencer konuşmasında, “Konferansımızın asıl amacı, küresel iklim değişikliği ve bunun dünyamıza getireceği değişiklikleri önlemek üzere uluslararası bir çabanın ürünü olarak ortaya çıkan yeni teknolojilerin tartışılmasıdır. Dünyanın ortalama sıcaklığı artışı eğer kontrol altına alınamazsa hem ülkemiz hem de dünya açısından gerçekten yaşanamaz bir yer olacak. Ülkemizin uluslararası başlattığı çabalara bir destek olsun diye akademik bir bakış açısıyla gelişmeleri tartışacağız. Ülkemizin bu coğrafyada daha yaşanabilir bir ülke olması için yeni teknolojilerin geliştirilmesi kaçınılmaz. Bunun için Türkiye’nin pozisyon almasına ve yükseltmesi konularını teknik açıdan bu konferansta değerlendirmiş olacağız. Katılım oldukça yüksek” ifadelerini kullandı.