SAĞLIK - 21 Ocak 2020 Salı 09:30

Viral enfeksiyonlara dikkat

A
A
A
Viral enfeksiyonlara dikkat

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Yavuz Sayar, havaların soğumasıyla birlikte artış gösteren viral enfeksiyonlar hakkında önemli açıklamalarda bulundu.


Medicana Sivas Hastanesi doktorlarından Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Yavuz Sayar, belli yıllarda grip vakalarında artış olduğunu ifade ederek, “ Biz grip vakalarını her yıl görüyoruz. Ama belli senelerde bu grip vakalarının sayıları daha fazla oluyor. Belli düzeyde de viral enfeksiyonlar olduğu için dirençle karşımıza çıkıyor. Özellikle de belirli risk gruplarında bu hastalar daha sıkıntılı ve daha ciddi seyirli olabiliyor. O yüzden bu enfeksiyonlar ile ilgili dikkat edilmesi gereken önemli hususlar var. Öncelikle viral enfeksiyonlardan bahsedecek olursak, viral enfeksiyon çocuklarda ve yaşlılarda ağır seyrediyor. Kesin bir tedavisi olmadığı içinde daha çok destek tedavileriyle, bazı dikkat etmemiz gereken konular ile enfeksiyonları önlemeye ve tedavi etmeye çalışıyoruz” dedi.



“Bu dönemde hijyen kurlarına dikkat edilmeli”



Sayar, viral enfeksiyonlarının arttığı bu dönemde hijyen kurallarına dikkat edilmesi gerektiğini söyleyerek, “ Bu enfeksiyonların bulaşmasını engellemek için bu dönemlerde hijyen kurallarına daha fazla dikkat etmek gerekiyor. Hijyen kuralları; el yıkama, kalabalık ortamlardan uzak durmak, iyi beslenmek ve ayrıca bu enfeksiyonlar ile bulaşmış kişilerden uzak durma sayılabilir. Bu hastalıklarla alakalı en önemli yapılması gereken şey, etkin düzeyde sıvı alımı, iyi beslenme ve eğer bulgular birkaç gündür devam ediyorsa yüksek düzeyde ateş, kırgınlık, halsizlik, bilinç bulanıklığı yada herhangi bir şekilde hızlı soluk alıp verme varsa hiç vakit kaybetmeden doktora başvurmak gerekiyor” diye konuştu.



“Çocuk ve yaşlılarda çok ağır ve ciddi seyrediyor”


Sayar, viral enfeksiyonların çocuk ve yaşlılarda ağır seyrettiğini belirterek, “Özellikle çocuklarda, yaşlılarda ve belirli hastalıkları olan risk gruplarında bu hastalıklar çok ağır ve ciddi seyredebiliyor. Yoğun bakım gerektiren hastalar olabiliyor ve ölümlerle de karşılaşılabiliyor. Öncelikle hedefimiz bu hastalıkları önlemek, eğer önleyemezsek de bu hastalıklar ile ilgili tedavi ve diğer planlamalar ile ilgili doktorumuza hızlı bir şekilde başvurmamız gerekiyor. Eğer 39-40 düzeyinde ateş, yoğun kas ağrısı, baş ağrısı, öksürük varsa hızlı bir şekilde doktora başvurmak önem arz ediyor” ifadelerini kullandı.



“El sıkmaktan, öpüşmekten ve kalabalık ortamlardan uzak durun”


Sayar, bu dönemde toplumsal olarak dikkat edilmesi gereken hususlardan da bahsederek şu ifadeleri kullandı, “Bu konuda evde yapabilecek şeylerde; etkin bir şekilde dinlenme olabilir, bol sıvı tüketimi, iyi beslenmeleri gerçekten önemli konular. Enfeksiyonlar ile alakalı dirençler giderek artıyor. Özellikle viral enfeksiyonlarda çünkü viral enfeksiyonlarda hücre RNA’sı yada DNA’sı değişkenliğe uğrayabiliyor. O yüzden bakteriyel enfeksiyonlar gibi etki bir şekilde tedavisini planlayıp, sonlandıramıyoruz. Karşımıza değişik bulgular ile gelebildiği için ve direnç gelişebildiği için tedavileri daha zor olabiliyor. O yüzden bu dönemlerde toplumsal olarak dikkat edilmesi gereken husus el sıkışmalardan, öpüşmeler den ve kalabalık ortamlardan uzak durulması, sigara içilmemesi gibi önlemleri sayabiliriz. Viral enfeksiyonlarda antibiyotik kullanımının gereksiz ve yanlış olabileceğini söyleyebiliriz” şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Van Yağışlar barajların seviyesini yükseltti Türkiye’nin önemli su potansiyeline sahip kentlerinden Van’da yağışların etkisiyle barajlar tamamen doldu. Van ve çevresinde son yıllarda kuraklığın çok fazla hissedildiği bölgelerde mart ayı yağışları yüzleri güldürdü. Bu yıl mart ayındaki yağışlar 87 milimetre olarak ölçülürken 2003 yılında Mart ayındaki 84 milimetrelik yağış rekoru da kırıldı. Son 10 yıldır barajların yüzde yüz dolmadığı kentte, bu yıl mart ayı yağışları son 21 yılın rekorunu kırarak yüz güldürdü. “Yağışların bol olması hemen barajlardaki doluluk oranı kendini gösterdi” Geçtiğimiz yıllarda yağışların az olması sebebiyle Van Gölü havzasında bulunan barajlarda ciddi anlamda su kaybının yaşadığını ifade eden Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ) Su Ürünleri Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Akkuş, “Özellikle kışın bol kar yağışı ve ilkbahar ayında yağışların fazla olmasıyla beraber havzadaki barajların doluluk oranının arttığını görüyoruz. Bu çok sevindirici bir durum. Çünkü havzadaki akarsulardaki en büyük sorunlardan birisi debilerin düzensiz oluşu. Kış mevsiminde debiler yüksek, suya ihtiyaç olduğumuz dönem yaz mevsiminde debilerde ani bir düşüş meydana geliyor. Akarsuların üzerinde kurulan barajlar suyu depo ederek yaz mevsiminde ihtiyaç duyduğumuz suyu saklıyor. Yağışların bol olması hemen barajlardaki doluluk oranı kendini gösterdi. Özellikle Van Gölü’nün güneyindeki Zernek Barajı. Yine Karasu Çayı üzerinde kurulan Sarımemet Barajı, Sıhke Göleti ve Erciş ilçesinde bulunan Koç Köprü Barajı doluluk oranları son yılların en yüksek seviyesine ulaştığını görüyoruz. Bu durum uydu görüntülerinde de yansımış durumda. Uydu görüntülerine baktığımız zaman geçen yıllarla kıyaslanmayacağı kadar barajların doluluk oranının arttığını görüyoruz. Suyumuz bol diye bir durum söz konusu değil. Çünkü önümüzdeki aylarda yağışlar kesildiğini, buharlaşmanın artığını göreceğiz. Bu sebepten dolayı suyu idareli kullanmamız lazım. Çünkü Van Gölü’ne dökülen akarsular yalnızca tarımsal sulama için değil, gölden üremek için göç eden inci kefallerini de ilgilendiriyor. Ümit ediyoruz ki son 3-4 yıldır sağlıklı bir şekilde gerçekleşmeyen inci kefallerinin üremesi bu sene sağlıklı bir şekilde gerçekleşir. Van Gölü’ndeki inci kefali stoğunda olumlu olumlu bir katkı sınar.