- 24 Şubat 2021 Çarşamba 09:54

Geleneksel sanatla aile ekonomisine katkı sağlıyorlar

A
A
A
Geleneksel sanatla aile ekonomisine katkı sağlıyorlar

Sivas Halk Eğitim Merkezi’nde kursiyer kadınlar tel kırma sanatıyla yaptıkları ürünleri satarak aile ekonomisine katkıda bulunuyorlar.

Sivas Halk Eğitim Merkezi’nde kursiyer kadınlar tel kırma sanatıyla yaptıkları ürünleri satarak aile ekonomisine katkıda bulunuyorlar.


Sivas’ta kadınlar Halk Eğitim Müdürlüğü bünyesinde katıldıkları tel kırma kursu sayesinde aile ekonomisine katkı sağlıyor. Geleneksel el sanatlarından olan tel kırma sanatı tellerin kırılarak küçük parçalara getirilmesiyle yapılıyor. Özel bir iğne yardımıyla kırılan teller ile desen ve motifler oluşturuluyor. Tül üzerine yapılan motifler daha sonra kullanılacak ürünün üzerine uygulanıyor. Halk Eğitim Merkezi’nde kursiyer kadınlar tel kırma sanatından yaptıkları ürünleri ise çeyiz için kullanmanın yanı sıra satışını da yapıyorlar. Tel kırma motifleriyle işlenen bir çantanın fiyatı 250 ile 350 lira arasında değişiyor.



Tel kırma çantalar 250 - 350 liradan alıcı buluyor


Sivas Halk Eğitim Müdürü Ramazan Baker, bir tel kırma çantanın fiyatının 250 - 350 lira arasında değiştiğini söyleyerek, “Buradaki kursiyerlerimiz yapmış oldukları bu el emeği göz nuru tel kırma ürünleri gerek kızlarının ve oğullarının çeyizleri için gerekse bunları satarak aile bütçesine katkıda bulunuyorlar. Biz burada tel kırma ürünleri tepsi, çanta, masa örtüleri, ayna kenarı gibi yaptıkları ürünleri biz aracılık ederek satıyoruz. Ücretlerini kursiyerlerimize veriyoruz. Onlarda aile bütçelerine katkı sağlamış oluyorlar. Örneğin bir tel kırma çanta 250 ile 350 lira arasından satılıyor’’ şeklinde konuştu.



Teller tek tek kırılıyor


Kursiyerlerden Nuray Özcan ise telleri kırarak desen oluşturduklarını belirterek, “Tül üzerinde başlayarak telleri kırarak yapıyoruz. Tek bir sistem var bunun için. Tek bir işlem üzerinden değişik desenler ve motifler yaparak çalışıyoruz. Önce motiflerimizi kareli kağıt üzerine çizerek sonrasında kareli tül üzerine uyguluyoruz. Telleri kırarak desenimizi oluşturuyoruz. En son aşamada ürünlerimizin üzerine yerleştiriyoruz’’ dedi.



Özel bir teknikle tel üretiyorlar


Tel kırma öğreticisi İlknur Tuğrul, maliyeti fazla olan sarı telleri almak yerine kendileri özel bir teknikle sarı tel ürettiklerini dile getirerek, Tel kırmalarda özel iğnelere kullanıyoruz. Çift delikli olan iğneleri kullanıyoruz. Tel kırmalarda biz kendimiz farklı bir teknik kullanıyoruz. Sarı tellerimiz çok pahalı olduğu için gümüş tellerimizi alıp altın sarısı renkleri kendimiz veriyoruz. Çiçeklerde falan tonlama çalışabilmek için. Sarı tellerin normal fiyatı öğrenciye çok maliyetli geliyor. Bizde maliyeti düşürmek adına kendimiz kükürtlü sabunla kaynatıp özel bir teknikle sarı tellerimizi oluşturuyoruz. Öğrencilerimize katkıda bulunmuş oluyoruz.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Diyarbakır Çermik ilçesinde yeni eğitim müfredat tanıtım toplantısı yapıldı Diyarbakır’ın Çermik İlçe Millî Eğitim Müdürü Murat Bozdoğan başkanlığında, şube müdürleri, ilçedeki tüm okul müdürlerinin katılımıyla, kaymakamlık toplantı salonunda “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli” ve yeni eğitim müfredat programının tanıtım toplantısı yapıldı. Toplantıda İlçe Milli Eğitim Müdürü Murat Bozdoğan, Türkiye Yüzyılı Maarif Modelinde becerilerin gelişimi; zihinsel, sosyal, fiziksel ve ahlaki boyutları içeren bir yapıda ele alındığını söyledi. Bozdoğan, “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli; öğrenci profili, beceriler çerçevesi, erdem, değer, eylem modeli, sistem okuryazarlığı, alana ait bilgi kümeleri bileşenlerinden oluşan bir modeldir. Bu yapı kapsamında, karmaşık ve soyut fikirleri eyleme dönüştürme sürecinde, ortaya çıkan fikirler, beceriler ile bu becerilerin derse özgü bilgi ve becerileri içeren yapılarını temsil eden, alan becerileri ilgili derse ait alan bilgisi ve bu alana ait bilgileri temsil eden içerik çerçevesi ile bütünleşerek öğrencilerin edinmesi beklenen öğrenme metotlarını oluşturmaktadır. Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli; sadece son bir yılın değil, on yıllık uzun soluklu bir çalışmanın ürünü olarak ortaya çıkmıştır. Yeni müfredat, gelecek eğitim öğretim yılından itibaren okul öncesi, ilkokul birinci sınıf, ortaokul beşinci sınıf ve lise dokuzuncu sınıflarda kademeli şekilde uygulanmaya başlanacaktır” dedi.
Erzincan Azmiyle herkese örnek oluyor! Erzincan’da geçirdiği kaza sonucu omurilik felci olan ve yaklaşık 500 gün hastanede yatan Suat Can, tedavi gördüğü mesleki rehabilitasyon merkezinde öğrenmiş olduğu filografi sanatı ile hastalığının tedavi sürecini hızlandırarak hayata yeniden tutundu. Erzincan’da yüksekten düşerek geçirdiği kaza sonucu omurilik felci olan 47 yaşındaki Suat Can, kaza sonrasında tekerlekli sandalyeyle yaşamak zorunda kaldı. Yaklaşık 500 gün hastanede tedavi gören Can, tedavi sürecinde mesleki rehabilitasyon merkezinde filografi sanatını öğrendi. Filografi sanatı ile uğraşmaya başladıktan sonra hastalığının tedavisinin hızlandığını fark eden Suat Can, hayata tekrar bağlanmak için sanatını daha da ileriye taşıyarak ustalaştı. Bugüne kadar yüzlerce eser yapan Can, filografi sanatı ile hayata tekrardan tutunmanın mutluluğunu yaşadığını söyledi. Filografi sanatının tedavi sürecini hızlandırdığını ifade eden Suat Can, “8 yıl önce geçirdiğim kaza sonucu omurilik felci oldum. 2020 yılında tekrar bir kaza daha yaşadım. Omurgada kırık meydana geldi. Toplam 12 tane vida ve platinler var belimde. Bel altımda şuanda kısmi felçler var. 7 yıldır da filografi ile uğraşıyorum. Filografi ile uğraşmamda ki en büyük nedenlerden biri rehabilite edici özelliği. Niyetimiz bu dünyada hoş bir seda bırakmak hem de insanlarımıza faydalı olabilirsek ne mutlu bize. Özellikle engelli arkadaşlarımızın farklı dallarda uğraşabilecekleri muhakkak bir şeyler vardır. Hayatımızda her türlü zorluklar meydana gelebilir ama hiç birinde de hayata küsmememiz lazım. Her şeyin üstesinden devletimiz, milletimiz ile el ele vererek gelmemiz mümkün. Yeter ki azim olsun. Azmin elinden hiçbir şey kurtulmaz. Filografiyi insanlarımız duydukça, ilgi gösterdikçe potansiyel oluşmaya başlıyor. Üç beş derken geniş kitlelere ulaşmak söz konusu oluyor. Ne kadar çalışırsak Rabbimiz o kadar imkan sunar. Yeter ki çalışalım” dedi.